Читателите на Дневник подкрепиха асоциирането на ЕС с Молдова (обновена с резултатите от анкетата)


Участвайте в анкетата "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.
Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
----
Читателите на Дневник гласуваха почти идентично с депутатите в Европейския парламент, като подкрепиха споразумението за асоциацииране с Молдова с 81%, за сравнение положитления вот в ЕП е бил с 79%. Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране между Молдова и Европейския съюз с 535 гласа "за", 94- против. 44-ма се въздържаха. Договорът включва и създаването на Задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия (DCFTA).


Споразумението се разглежда като основополагащо за политическото сътрудничество и икономическата интеграция между ЕС и Молдова и взаимния достъп до пазарите на двете страни.


На 27 юни бяха подписани договори с Украйна, Молдова и Грузия. Тази стъпка разгневи Москва и провокира Русия да предприеме по-агресивна политика и търговски заплахи по отношение на трите страни.
Наскоро Конституционният съд на Молдова забрани участието на всички проруски и антиевропейски партии на предстоящите парламентарни избори, след което Русия прибегна до най-ценния си инструмент за натиск срещу Молдова – сепаратистката територия Приднестровие.В свое становище руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Русия ще признае независимостта на Приднестровието, ако Молдова каже "Не" на неутралитета и се присъедини към който и да е западен политически или военен съюз. Въпреки подписването на Споразумението за асоцииране, Русия все още се надява Молдова да промени решението си и да се присъедини към Евразийския съюз.Въпросът за гласуването на споразумението за асоцииране с Молдова е на дневен ред в играта "Стани евродепутат!". Гласувайте "за", "въздържал се" или "против" споразумението. 

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от гласа

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK