Руслан Трад, блогър: Дискриминация, бедност и гетоизация радикализират младите в Европа

Руслан Трад - блогър и журналист

© Личен архив

Руслан Трад - блогър и журналистВ анкетата Стани евродепутат този месец поискахме мнението ви дали е необходима общоевропейска стратегия за предотвратяване на радикализацията на млади европейци. Евродепутатите с много по-категорично мнозинство се съгласиха, че подобни мерки са необходими, докато едва 52% от читателите на Дневник Европа смятат, че такава стратегия ще проработи.


В тон със скептицизма на гласувалите в анкетата е и мнението на експерта, към когото се допитахме по темата - Руслан Трад. Руслан Трад е журналист и блогър с фокус върху Близък изток и Северна Африка. Водил е лекции в СУ, НБУ и Дипломатическия институт към МВнР за младежки движения в Близкия изток, отразявал е събития от Ливан, Турция, Ирак и Сирия.


Според оценки на Брюксел около 5 000 европейски граждани са се присъединили към терористични организации, свързани с "Ислямска държава". Заради риска, който набирането на чуждестранни бойци за Сирия и Ирак представлява за правителствата в ЕС, Европейският парламент подготви доклад с мерки за предотвратяване на радикализацията и привличането на европейски граждани от терористични групи.
В основата на плана, който евродепутатите ще предложат днес пред европейския комисар за вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, е бързото заличаване на незаконно съдържание, което разпространява екстремизъм в интернет, изолирането на радикализирани затворници по време на излежаването на присъдите им, повече сътрудничество и споделяне на информация между националните власти и Европол с цел откриване и контрол на потенциални терористи или "чужди бойци".


__


Политиката на Европейския съюз трябва сериозно да се промени, за да се постигнат реални резултати в борбата срещу радикализацията на европейски граждани, смята блогърът Руслан Трад. В мерките, които планират, европейските лидери се съсредоточават върху симптомите, а не върху реалните причини за съществуването на радикален ислям в сърцето на ЕС.


Радикализацията не протича само в една посока, напомня Трад. Не по-малко опасна тенденция от проповядването на религиозен екстремизъм е безконтролното разпространяване на крайно десни идеи, пред което западните правителства си затварят очите:


"Проблемът е, че когато споменем радикализация, имаме предвид само радикалния ислямизъм. Всъщност радикализацията тече в две посоки – има крайно десни, които се радикализират в момента. Много от тях са младежи по на 16-17 години."


Разпространението на идеологии на расизма, дискриминацията и религиозната нетолерантност са сравнително нов проблем, за него рядко се говори, радикално десните организации са "апокрифни в по-голямата си част" и в бъдеще могат да се окажат доста по-сериозен проблем, очаква Руслан Трад, понеже "не е изгодно на никое правителство да ги озаптява, защото вършат работа".


"Радикализацията на крайно десните и ислямистите е затворен кръг и неминуемо едното води до другото. В момента идеите на умерените хора, са блокирани от гръмогласието и на едната и на другата крайна група. Официалните правителствени политики се повлияват от крайните групи в Европа. Това е опасна тенденция, защото показва на радикалистите, че могат да продължават и че политиките ще бъдат приети", коментира Руслан Трад.


Европа да не започва лова на вещици


Не са рядкост случаите, в които невинни хора попадат под ударите на антитерористичното законодателство на държавите, напомня Руслан Трад за случая на британски журналист от BBC, чиято техника беше конфискувана тази година заради негови контакти с джихадисти, участвали в негови репортажи.


"Бяха арестувани много хора, които нямат нищо общо с Ислямска държава", прави равносметка журналистът на ефекта от антитерористичните закони на някои държави, включително и САЩ.


Службите много лесно изпадат в параноя


"Ако в един момент се въведат по-драконовски мерки, предполагам, че хора като мен и колеги журналисти ще бъдат следени. В определени моменти службите много лесно изпадат в параноя", смята Руслан Трад.


В същото време интернет остава основен инструмент за пропаганда и съдържанието му трябва да бъде следено, смята журналистът. В Twitter "Ислямска държава" направи около 40 000 профила, с които да пропагандира идеите си.


"След като някои от тях бяха изтрити, се роди друга тема – къде в крайна сметка е границата? Когато се спира информация, това само по себе си също е проблем от гледна точка на събитията днес – тези акаунти в интернет са необходими за архивирането им, за да бъде съхранена информацията за тях. Ако бъдат изтрити видео клипове, снимки, кадри, всичко останало – един ден те няма да могат да послужат на историята", заключава Руслан Трад.


Мерките, които иска Брюксел, не обхващат същността на проблема


Радикализацията в европейските имигрантски общности не става извън полезрението на отговорните европейски органи, смята Трад. Екстремистките версии на исляма се преподават в "странни джамии" от "имами, свързани с определени групировки":


"Интересното е, че повечето от тези религиозни водачи, които проповядват радикализъм, се оказват много добре следени от службите. И въпреки това те не са възпирани по никакъв начин", коментира журналистът.


На въпроса има ли реална опасност от радикализация, Руслан Трад акцентира, че момчетата, които се поддават на екстремистки учения, са "в голямата си част от крайни квартали, гета, които биват обучавани във версия на религията, която е много различна от тази, позната на собствените им семейства".


Според много от разказите майките и бащите на радикализираните младежи в Белгия, Франция, Германия и др., повечето от тях не разбират, че нещо подобно се случва в дома им, докато един ден просто синът им не се прибере вкъщи. На много от тези майки и бащи се налага сами да ходят да търсят децата си в Сирия и Ирак, а това е много опасно, коментира Трад:


"Трябва западните държави да помислят за подхода си към тези имигрантски общности – дали мислят ли за тях като част от белгийското общество и не, след толкова много години съжителство с тях. Това са хора, които са четвърто поколение белгийци. Но заради това, че един от тях се казва Ахмед, това означава, че още не е белгиец. Тук водим много по-дълбок разговор".


Проблемът, който трябва да бъде адресиран, не е само предотвратяването на момента, в който момчетата заминават да се бият в Сирия и Ирак - "трябва да отговорим защо отиват да се бият, а този проблем е много по-дълбок и е залегнал в самите западни общества".


Дискриминация, бедност, гетоизация – това са факторите, които водят до капсулирането на имигрантските общности и позволяването на радикалния ислямизъм да стигне до тях.


Неслучайно радикализацията и нелегитимните форми на религията намират проявлението си в бедни райони, където сектите могат да дадат на хората неща, които държавата не може, добавя Руслан Трад.


Журналистът говори и за феномена "религия за пари" - и в България не е непознато в редиците на малцинствата "да си пуснеш брада, за да получиш 500 евро в края на месеца" - въпросът е как реагира държавата, а "показните полицейски акции определено не са проява на адекватност", категоричен е Трад.


Според Руслан подобен процес на капсулиране може да се наблюдава дори и при българските имигрантски общности в чужбина и изобщо при всяко едно малцинство, което се опитва да преживее в чужда държава. Радикализация обаче, не винаги е имало.


"Тези проблеми буквално могат да се проследят за последните 10-15 години – от атентатите на 11 септември насам. Преди това такива случаи са били рядкост."


Огромен проблем на всички мерки срещу тероризма, които се предприемат в Западна Европа, е липсата на консултации с мюсюлманските общности в държите, където живеят имигрантите, смята Руслан Трад. Липсата на диалог с легитимните умерени религиозни дружества до голяма степен предопределя неуспеха на тези политики, добавя той.
––
В играта "Стани евродепутат!", искаме мнението ви за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот. Всеки месец избираме по два въпроса от въпросите, гласувани в ЕП, и сравняваме мнението на читателите с финалното решение на евродепутатите в Страсбург и Брюксел.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ако се ограничим от всички свободи,то кой е затворникът?НИЕ - и целта на терористите е постигната.

  Tony
 2. 9 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Много пъти съм си говорил и спорил с Руслан и мога да ви кажа че този човек е супер предубеден. На него винаги националистите, българите и всички различни са му виновни. Малко като нашите националисти )) не виждат гредата в собственото си око но сочат сламката в чуждото. Общо взето обективно мнение няма как да има по темата

  Pure Chewing Satisfaction
 3. 10 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  "Всъщност радикализацията тече в две посоки – има крайно десни, които се радикализират в момента. Много от тях са младежи по на 16-17 години."

  Естествено, това е естествена реакция и отговор на радикалната исламизация. Трад, Трад. Претоплил си супата, сменил си тенджерата и си вече експерт. Смени попрището докато е време, не ставаш за "журналист и блогър с фокус върху Близък изток и Северна Африка".

  Но пък в бхк ще си звезда.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 4. 11 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#2] от "puknatastotinka":

  Добре, че повечето европейски граждани не разсъждават като вас. И под европейски граждани, уви, нямам предвид българите. Все се надявам, че ще дойде денят и ние да имаме рационално и културно мислене и поведение.

 5. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  Руслан Трад, блогър: Дискриминация, бедност и гетоизация радикализират младите в Европа
  _________________
  Ислямизма е особено опасен когато частни западни корпорации за геополитика и анализи до направляват за да унищожава Европа!
  А иначе автора е прав ислямските анклави подобни на тези във Франция ще започнат освен религиозна и класова борба срещу европейците заради дискриминирания и беработница!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Всъщност радикализацията тече в две посоки – има крайнодесни, които се радикализират в момента. Много от тях са младежи по на 16-17 години."
  ======================
  Хайде стига сте писали подобни глупости! Кой подготвя и осъществява атентатите? Националистите или радикалните ислямисти?
  И хайде стига сте плакали за "горките" малцинства в Западна Европа. Те живеят при такива условия, за които в страните, от които произхождат могат само да мечтаят. Как имигранти първо поколение от Източна Европа се интегрират, а живеещите там мюсюлмани не могат?

 7. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  В повечето случаи като се пресъхне финансирането, такива форми са обречени. В момента когато ССР/Русия спря финансирането на половината революционни/терористични организации по света и те залязоха. Лошото е, че ответната страна не се отказа от подобна стратегия. На всички е ясно, че голяма част от тези организации са пряко финансирани от Саудитска Арабия, логичния въпрос е защо се напада половината Арабски полуостров, но на Саудитците и забележка не се прави дори. Куриозното беше с Бин Ладен, след като удари кулите -близнаци друга страна го отнесе. Изводът вади очите, но е неудобен дори и за тази медия.

 8. 15 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  '''Дискриминация, бедност, гетоизация – това са факторите, които водят до капсулирането на имигрантските общности и позволяването на радикалния ислямизъм да стигне до тях.'''


  уау, каква мисъл, какво проникновение, какъв дълбок анализ

  Дневник, защо ни занимавате с глупости и очевадни неща ? Защо не се разсъждава как да се спре тази ''гетоизация'' ? Първата стъпка със сигурност е да се спре приема на нелегални емигранти- много по лесно е да оправиш едно гето от 10 000 души, вместо да приемеш още 100 000, и тогава да се опитваш тепърва да оправиш гетото...

  ПОсле защо се надигал десен радикализъм- ми как няма, той е контрапункт на напулването на Европа с чалми, които ще рпдят по 3-4 деца, които пък деца вече ще бъдат граждани на дадената държава, и тогава вече няма оправия....

 9. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Аман от анализатори , не свалили още мокрия памперс!
  Та лекции , та СУ, та НБУ , та Дипломатическия институт към МВнР за младежки движения в Близкия изток, та отразявал е събития от Ливан, Турция, Ирак и Сирия............

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 10. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  [quote#0:"заглавието"]Руслан Трад, блогър: Дискриминация, бедност и гетоизация радикализират младите в Европа[/quote]

  Първо, не "младите", а "една малка част от младите" и второ, тая част дори не са етнически европейци.
  Не било компютри, а компоти.

  Лицемеркел акбар!
 11. 18 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Има ли макар и минимална възможност, подобни скъсали с реалността автори да не ги публикувате, респ. да не ги четем, респ. да не ни губите времето?
  Аз лично се радикализирам от доста време само като си помисля за манг*ли, камо ли за тия хомо еректус, които налазват континента...

 12. 19 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Боже колко глупости на куп. Много лесно е да се оправдава радикализацията на исляма с неспособността на Европа, видиш ли, да социализира мюсюлманите. Първо радикализирането на мюсюлманите е привнесено явление, много тясно свързано с тяхната религия и начин на живот. То не се е зародило в Европа, а радикализирането на крайнодесните европейци е логично следствие от противоречията между двете култури. Всички тези анализатори като Русланчо търсят под вола теле. Нека всъщност погледнем от близо самия Руслан, чийто баща все още работи в Сирийското посолство и изкарва прехраната си от режима на Асад. Изведнъж, Същия този син бащин, реши да се впусне за чест и слава и повечко парички по модерното течение и да стане опозиционер, ха ха. Та така, Русланчо, започва радикализацията на мюсюлманчетата като теб, парички, обещания и изява, особено когато няма какво друго да покажеш. Това е дългогодишна политика на саудитските уахабити, цел която почти започнаха да постигат. Джихад, война и налагане петро-ислям чрез терор. Както и да глези Европа мюсюлманите си, ефектът ще бъде същия. Джихад.

 13. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 8444 Неутрално

  Всеки се упражнява на тема "мултикултуризъм" и иска да изкара други виновни за престъпленията на ислямистите! Абе аланкоолу,
  Я кажи, колко богати бяха германците след ВСВ? Цяла Германия беше едно гето! И Франция! Ядяли са си галошите! Ама са се оправили, без да се гърмят помежду си! А тия искат всичко на готово! Не е виновна ни бедността, ни гетоизацията! Виновен е исляма, който не искате да забраните, с всички произтичащи от това действия и депортации! ЩЕ ДОКАРАТЕ ХИТЛЕР ЕЙЙЙ! Европа ще се изчисти, ама по трудния начин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 21 Профил на sylt
  sylt
  Рейтинг: 243 Неутрално

  И Руслан Трад, както и всички араби, търси вината някъде другаде, но не и в себе си. Това е типична черта на необразованите хора (да, наша черта също) - някой друг е виновен за това което си, как живееш, какво мислиш.
  Капитализма, империализма, бог, друг бог, сатаната, МВФ и прочее. За справка - гърците.
  През цялата история евреите са били много повече маргинализирани отколкото мюсулманите, и вижте ги къде са сега. Защото са се стегнали и са се образовали, вместо да седят и да реват колко са дискриминирани.

  Западът не може да помогне на тия хора. Трябва да се разбере, че както има национална (колективна) памет и гордост, така има и колективна отговорност. Те са отговорни за това което са. Не някой друг.
  Докато те не разделят религията от реалния живот, никога няма да можем да общуваме помежду ни. Европа също е минала през тоя път, но някъде преди около 500г. е започнала да се отърсва от религиозните догми, и тоя процес напълно е узрял към края на 18-век.
  Никой не може да ги "научи" на това. Трябва да го изживеят, да стигнат до тези мисли сами. Това ще отнеме може би столетия. Дотогава, извинявам се, ще трябва да живеем разделени. Западното общество няма време да чака някому да узрее някаква мисъл в главата.
  Нямам нищо против да живеем заедно, но това е възможно само ако имаме едни и същи ценности. Тези народи трябва да бъдат оставени, да изчистят главите си от религиозни глупости, и тогава, ако искат, да заповядат да говорим. Та ако ще и това да отнеме 500 години.

 15. 22 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Това са хора, които са четвърто поколение белгийци.
  ------------------------------------------------
  Не.
  Това са хора четвърто поколение мароканци с белгийски паспорти.
  След като дори част от децата от смесени арабски бракове в България говорят "ние, арабите", какво остава за чисто арабски семейства.
  Друга тема е какво можеше да се купи срещу 20-30 години за чифт чорапогащи от Кореком , респективно кои и защо се женеха за араби......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 23 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело


  Интернет - радикализира

  а К'о прай'м с >
  Флашките, Клозетните Записи, Грамите ..... "СРС-тата", "цецомобилите" ??!

  те не радикализират ??!!

  цял Костинбродски Преврат ни спретнаха Рашистите, че дори и ДСБ-арите се навързаха на хорото.

  настроение > подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 17. 24 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Реалните причини са в самия Ислям ,който не е реформиран и проповядва в голямата си част насилие и нетърпимост към различните .Давам ви и жокер ,кои БОГ призовава да се убива в негово име за прослава и т....Достатъчно е да погледнем и пътят на Мохамед и Исус -2 напълно противоположни личности .Единия многоженец и в постояни походи за налагането на исляма.Втория показал ,че със смирението,саможертвата си е пример за днешния човек.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски
 18. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1810 Разстроено

  Просто не е така и поне за Франция е обяснено още 50-те г., когато де Гол дава независимост на Алжир. Това първо. Второ, ако не ти харесва в европа поради изброените причини, стой си в държава там в северна Африка. И трето, това ли е начинът да се реши проблема, с кръв и атентати.

 19. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 27 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Дискриминация, бедност и гетоизация радикализират младите в Европа.
  ***********
  Дискриминация !!!?!???
  Бедност !!??!?!
  Гетоизация ??!?!?

  В Европа !?!?!???!?!?!!!!!!??!?!???!?!?!

  Хайде бе! Не може да бъде! Сигурно ли е, че тоя блогър не е виждал някъде портрет на Путин (да не казвам повече, че едни смътни подозрения ме водят чааааак до "платен агент на Кремъл", "комунист"?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 21. 28 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Този автор не знам къде е ходил и какви точно изследвания на радикализацията е правил.
  Това, което аз знам е, че ако някой иска да се интегрира го прави. Този, който не желае да се интегрира се капсулира в някаква общност и започва да се жалва как целия свят е враждебен и не му осигурява блестящо битие. Та.... като се започне оттук, лесно се прави следващата крачка към изповядване на определени идеи и мечти за 40 девици в рая....
  Вчера си говорих с един колега, работещ в Брюксел. Сам той признава: всички програми на правителството за интеграция се провалиха. Дословно го цитирам.
  И да, виждаме го и у нас - проблемът не е в това, че няма осигурени условия за интеграция, а в лисата на желание за това от въпросните "уязвими" групи.

 22. 29 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1127 Весело

  До коментар [#11] от "newgenerations":

  Как разсъждават французи, холандци, шведи и германци предстои да разберем на предстоящите избори...

  Лошото е, че мнозина все още си завират главите в пясъка и не разбират, че идеологията промива мозъците на хората, а ислямът по същество е повече идеология и по-малко религия.

 23. 30 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#29] от "puknatastotinka":

  Всеки човек, който познава исляма, знае че това е религия не много по-различна от християнската. Всеки, който има малко понятие от геополитическа обстановка и история знае, радикализмът и тероризмът са цъфтяли и цъфтят под знамето на всяка религия, но че причините за възникването им и интересите, които обслужват няма нищо общо с религията, а с определени хора и държави. Религията е опаковката, съдържанието е власт, пари, борба за влияние, надмощие, икономически, търговски интереси и т.н. И всеки, който има малко познание за човешката психика знае, че за да се промие нечий мозък с каквато и да е била идеология , секта, наркотици, ако щете- най-лесно се случва при необразовани и онеправдани, принизени в някакъв социален аспект хора.

 24. 31 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#30] от "newgenerations":

  Точно там е проблемът. Ислямът, както и комунизмът, дава усещането за общност. Поставя вярващите в по-особено положение спрямо невярващите, т.е. достатъчно е само да вярваш и вече имаш привилегии. Има за цел установяването на световно господство. Нещо повече, постигането на тази цел е чрез джихад - война срещу всичко различно. Джихадът е задължение за всеки мюсюлманин и наградата е раят. Приемането, че ислямът се основава на вяра, молитва, милостиня, пост и посещаване на Мека е съществено орязване на исляма оставяща вратичка за радикализация. ИД не са прибавили много към тази основа - джихад и задължението да умреш в борбата. ИД не е първата кървава радикална доктрина в историята на исляма. Не е случайно, че второ и трето поколение се радикализира. Просто религията осигурява почва всеки лузър да реши, че може да намери рая без да положи усилие да прави добро на земята.

 25. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  властите наистина поощряват религиозната радикализация (ислямисти, фашисти - тази идеология, както и болшевизмът, са си чисто религиозни доктрини, защото не почиват върху рационални аргументи, а върху догми, в които "просто трябва да повярваш" ), защото така избягват социалната радикализация.
  Просто речено - олигархията предпочита джихадисти и фашисти вместо революционери (в крайна сметка първите и вторите се счепкват, а и смазват по наводка от властта третите, тоест има "равновесие").

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 26. 33 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Ти не си видял дискриминация още !!!

 27. 34 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Теллалов":

  дрън дрън

 28. 35 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Теллалов":

  Ти твърдо вярваш в класовата борба по Маркс и Енгелс, нали?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 29. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  [#35] не, разбира се. Маркс и Енгелс са идеолози на държавния капитализъм, класовата борба за тях е средство за завземане на властта, не за разрушаването й.
  Оттук и техните последователи не са опасни за системата на държавността и капитализма.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 30. 37 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#31] от "puknatastotinka":

  Терминът "джихад", изобщо не означава избиване на невинни хора, но не ми се обяснява. Когато човек е решил да мисли в само в една посока, няма смисъл.

 31. 38 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 473 Весело

  [quote#2:"puknatastotinka"]Ислямът, ислямът е проблем, а не интернет. [/quote]

  Айде бе, всичките ни съседи турци на село си счупиха краката да ходят да се бият в Сирия ... Няма да си гледат рахата.
  Или пък кюрдите на верска основа се пуцат с турците и арабите.

  Който иска да те набие / убие, винаги ще си намери причина. Колко вицове има на темата ...

  Ей ги на - английската младеж се чуди за какво да се сбият и вадят ножове. Като го нямаше исляма беше щото уж били бедни и маргиназирани и трошаха магазини, преди това щото съдията педераст не им свирил "чистата" дузпа, после стана 11 септ. и стана модерно да си джихадист и британската паплач се юрна нататък.

  То като ти е в кръвта (имаме опит с македонците) все ще измислиш за какво да посегнеш към ножа

 32. 39 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#37] от "newgenerations":

  Да, в светите книги на правоверните статистически е употребен като вътрешна борба в 27% от шурите/сурите... Уви, в останалите е насочен към света извън исляма.

  Изобщо, когато става въпрос за една част на исляма не може да се отрече, че е религия. Проблемът е с отношението към външния свят. Това се определя като политически ислям. Това вече си е идеология. Повече можеш да прочетеш на www.politicalislam.com

  От тази гледна точка е добре да се прави разлика между ислям и мюсюлманин (както между комунизъм и хора индоктринирани от комунизма или нацизъм и хора индоктринирани от нацизма), но при ескалиране на конфликта лесно се стига до война. Студена или гореща, но война за съжаление.

 33. 40 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 465 Весело

  Дискриминация, бедност, гетоизация-много

  късно --започнах еди процес с Белгия 1989г делото ми се загуби 2012г с много процедури и смяна на езика в някой държави дискриминацията е в АДН на им Франция Белгия и доста други който са били колонизатори и други като България 7 века колония раболепничеството е в АДН на българчето освен някой с друг формат

 34. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#29] от "puknatastotinka": ≪ислямът по същество е повече идеология и по-малко религия.≫

  Всъщност всяка религия е идеология, защото по принцип религията е една от основните форми на проява на идеологията.

  Основните форми на проява на идеологията са: политиката, моралът, религията, изкуството, медиите и така наречените ОБШЕСТВЕНИ науки. Такива, като политологията, етиката, естетиката, историята, макроикономиката, социалната психология и други подобни. И именно поради това религиите и медиите, а и историята, така масово се намесват в политиката, а политиката така често ги използва за своите политически цели.

 35. 42 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 635 Неутрално

  слабо, много слабо за експерт от такава величина!!
  1.Те не се интегрират и живеят в гета
  а)защото не искат, защото новата приемна култура им е чужда из основи на база ценностна система
  б)защото приемната култура и тези изповядващи я директно и недиректно заявяват на новодошлите, че реално не са добре дошли. никой не може да се интегрира в общество, което не го иска!!
  2.Атентатите в Лондон опровергаха тезата за бедните, гетоизирани и маргинализирани мюсюлмански общности. Това са 2-3 генерация високо-образовани и интегрирани мюсюлмани, родени и израснали на Запад!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах