ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Европарламентът изложи исканията и критиките си към бъдещия енергиен съюз на ЕС

Владимир Уручев, Европейска народна партия/ГЕРБ

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]

Владимир Уручев, Европейска народна партия/ГЕРБЕнергийният съюз в ЕС все още не съществува, европейските страни и региони са фрагментирани и липсват връзките за пренос на енергия между границите. Такава равносметка направи евродепутатът от Европейската народна партия (ГЕРБ) Владимир Уручев по време на конференция, посветена на темата за енергийния съюз.


"Евродепутатите призовават за по-ефективното използване на вече съществуващите в ЕС схеми за финансиране, включително Европейския фонд за стратегически инвестиции (плана "Юнкер"), за да се привлекат инвестиции за ключови проекти за енергийна инфраструктура", призова Уручев.


Евродепутатът представи исканията на Европейския парламент в областта на енергетиката, изложени в доклад по собствена инициатива на институцията. ЕП подготви препоръките си в очакване на нови предложения от Еврокомисията в началото на следващата година, които мнозина очакват да изиграят роля на "четвърти енергиен пакет" за ЕС.
Уручев изключи възможността да се стигне до промяна в договорите за Европейския съюз от гледна точка на енергетиката. Това означава, че европейските енергийни стратегии ще се прилагат "в духа на солидарността", като националните правителства на държавите членки ще продължат да имат водеща роля в избора на политиките си.


Пазарът не е свободен


Според Европейския парламент основен приоритет на ЕС трябва да бъде конкуренцията на всички нива. ЕП призовава за премахване на регулираните цени на електричеството, които "все още в много от държавите преобладават". Евродепутатите допускат това да се случва постепенно за уязвимите потребители и при рискове от монополни изкривявания.


Няма фокус върху транспорта


Европарламентът настоява политиките за енергийния съюз да бъдат разширени с включване на транспорта към целите му. Транспортният сектор потребява 30% от енергията на Европейския съюз и е силно зависим от нефтени продукти, напомни Владимир Уручев:


"Очевидно е, че тези 30% не могат да останат извън политиките на ЕС за преход към промяна в енергетиката".


Международното корабоплаване е извън всички договори, поставящи екологични цели, заяви евродепутатът и разкритикува Европейската комисия за липсата на всеобхватен пакет, който да включва в себе си и транспорта.


Няма сигурност за Северен поток


"Всички инфраструктурни проекти за диверсификация на източници или маршрути трябва да бъдат съобразени с енергийното и конкурентно законодателство на Европейската комисия", цитира Владимир Уручев документа на Европейския парламент.


В този смисъл евродепутатите са разтревожени заради проекта "Северен поток" 2 и се съмняват, че той ще бъде от полза за енергийната сигурност и независимост на държавите членки.


""Северен поток" 2 противоречи на енергийните цели на ЕС. Някои държави смятат, че той ще навреди на целите на енергийния съюз и ще доведе до ново разцепление между държавите членки", напомни Уручев по-твърдата позиция на някои членки и представители на Еврокомисията.


Не се прави достатъчно за колективното купуване на от външни доставчици


Държавите да преговарят колективно за купуването на газ от Газпром беше основополагаща идея за енергийния съюз на ЕС, но според настоящите планове Брюксел няма да задължи членките да участват в заедно в "пазаруването". Европейският парламент препоръча да се разгледат по-подробно всички опции и най-вече – да се акцентира поне върху регионалното групиране на държавите при сключване на сделки, преди да се мисли за общоевропейски подход.


Еврокомисията да не бъде толкова пасивна


Евродепутатите искат Брюксел да участва по-активно в преговорите с външни доставчици. По-точно, по думите на Уручев "Европейският парламент настоява Европейската комисия да е постоянен наблюдател във всички енергийни преговори" и да извършва както предварителни, така и последващи анализи на всички търговски преговори. Европарламентът отива още по-далеч в предложенията си, предлагайки Еврокомисията да изработи образци на енергийни договори, които да бъдат използвани от държавите членки и компаниите, замесени в преговори за енергийни доставки от трети страни.


В момента Еврокомисията може да разглежда договорите, само след като са били сключени.


Не си затваряйте очите за ядрената енергетиката


"Ядрената енергетика не беше изтрита от доклада на Европейския парламент. Нейният принос беше отбелязан", заяви Владимир Уручев и напомни, че 50% от нисковъглеродните източници идват от ядрената енергетика, което би могло да изиграе важна роля за изпълнението на целите на ЕС за декарбонизация.


Европейският парламент отчита, че някои държави искат да се откажат от ядрената енергетика, но и че други искат да я развиват, коментира евродепутатът.


В доклада законодателят призовава Европейската комисия да осигури благоприятна рамка за държавите членки, които биха искали да развиват ядрени мощности на териториите си. Владимир Уручев определи този компромис в текста като "революционен" за вижданията на институцията.


Уручев обаче беше категоричен, че Европа няма да бъде лидер в ядрената енергетика в лицето на Китай и други региони, където е вече планиран строежът на хиляди нови ядрени мощности.


Визионер на Европейския енергиен съюз е настоящият председател на Европейския съвет Доналд Туск. По време на мандата си като премиер на Полша през 2014 г., той първи огласи нуждата ЕС да придобие по-сериозна пазарна сила по отношение на енергетиката. Водещата идея в плана на Туск беше държавите от Европейския съюз да закупуват колективно газ от външните доставчици, за да може да договори по-добри условия за доставките на фона на преговорите с Газпром.


Месеци по-късно комисията "Юнкер" изтъкна общата енергетика като свой приоритет и назначи свой заместник-председател, натоварен със задачата на създаде енергийна съюз – словакът Марош Шефчович.


"Ползите от постигнатото по енергийния съюз ще се усетят през следващите години. Това е дълъг процес. Първо ще дойдат по-сигурните доставки, а после и възможностите да избираме по-добрите оферти с по-справедливи и ниски цени", обобщи Владимир Уручев очакванията си от енергийния съюз на ЕС.
–––
Темата за енергетиката в дневния ред на Европарламента беше част от месечната игра на Европа.Дневник "Стани Евродепутат", където поискахме мнението ви за стратегията на Брюксел в областта на екологичните цели и възобновяемите източници. Според резултатите от анкетата и от вота в пленарна зала, както читателите на Дневник, така и евродепутатите са привърженици на прехода на ЕС към енергетика, базирана на възобновяеми източници и зелени технологии.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от гласа

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK