Андрей Новаков: Нужна е много повече яснота и прозрачност как ЕС ще харчи пари в Сирия и Африка

Андрей Новаков - Европейска народна партия/ ГЕРБ

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]

Андрей Новаков - Европейска народна партия/ ГЕРБВ играта "Стани евродепутат" попитахме читателите дали са съгласни Европейският съюз да отдели средства за финансиране на пректи в Африка и Сирия, с които да се спре потокът от имигранти.


Докато евродепутатите водиха борба, за да убедят държавите да дадат повече пари за имиграционната политика, читателите на Европа Дневник сметнаха, че този подход е грешен. Според гласувалите в анкетата политиката на Брюксел за спиране на бежанците в страните им на произход не би била ефективна.


Мнозинството в ЕП (73%) поиска увеличаване на бюджета за имиграция през следващата година, а 64% от читателите предпочетоха ЕС да не харчи пари, за да спира бежанците извън територията си. В крайна сметка евродепутатите постигнаха целта си и бюджетът за 2016 г. предвижда извънредни разходи за имиграция.
Попитахме евродепутата Андрей Новаков от Европейската народна партия какви са актуалните проблеми по създаването на фондовете, които ще работят в подкрепа на Африка и Сирия. Новаков е докладчик в сянка по специалния доклад на Европейския парламент за изграждане на възобновяеми енергийни инточници в Африка.Той бе и сред преговарящите по бюджета на ЕС за 2016 година.  Освен това е заместник член на парламентарните комисии по бюджет и бюджетен контрол на ЕП.


Имиграцията беляза бюджета на ЕС за 2016 г.


С приключването на преговорите по бюджет 2016 на ЕС, бяха отделени около 4 млрд. евро в отговор на имиграционната криза, напомня Андрей Новаков.


Тези пари обаче са предназначени както за проекти в държавите членки, така и за трети страни и не са достатъчни.


Общо 10-те млрд. евро, вложени в справянето с бежанската криза през 2015 г. и 2016 г. евродепутатът определя като "значителен ресурс", и добавя, че за следенето на това как той е инвестиран Европейският парламент трябва да има водеща роля.


Средствата за трети държави ще бъдат инвестирани в четири посоки: в двата специални фонда за Сирия и Африка, в съвместния план за действие между Европейския съюз и Турция и за общи средства за хуманитарна помощ.


България е обещала 150 хил. евро


Що се отнася до двата доверителни фонда, Андрей Новаков напомня, че те са силно зависими от доброволно финансиране от националните бюджети държавите членки. Именно затова европейските граждани са особено чувствителни към това как те ще бъдат похарчени:


"Европейската комисия очаква всички 28 държави членки да направят своите вноски. Например, към момента страната ни е поела ангажимент в размер на 150 хил. евро. Това е в израз на отговорност, но не е безрезервен жест. Трябва да сме сигурни, че тези средства ще бъдат оползотворени с максимален ефект.


В документите на Европейската комисия от октомври миналата година се споменава, че България възнамерява да изплати 0.1 млн евро за регионалния фонд за Сирия, а в края на декември 2015г. Министерски съвет прие решение за подкрепата на доверителния фонд за Африка в размер на 50 хил. евро. Подобни решения подлежат на ратификация в Народното събрание, добавя Андрей Новаков.Има основания да се съмняваме


Проблем е "неизвестността покрай мерките и проектите, които се предвижда да бъдат подкрепени с европейския бюджет и с парите на държавите" и затова хората изразяват съмнение относно ефективността на двата фонда.


"Потенциален проблем е липсата на яснота относно очакваните резултати и това как ще се управляват операциите на фондовете. Втори потенциален проблем е прозрачността и отчетността, с които се управляват средствата на местно ниво", опасява се евродепутатът.


Европейското финансиране на терен ще бъде управлявано от местните администрации и бизнес, които ще се заемат с изпълнението на проектите. Евродепутатът признава, че има рискове за средствата и те са причина за разколебаване на държавите членки при поемане на бюджетни ангажименти към фондовете.


"Например, в началото на декември фондът за Сирия получи 350 млн. евро, насочени в 4 мерки - образование, местно развитие, здравеопазване и хигиенно-санитарни проекти", напомня Андрей Новаков.


Фондовете ще работят, когато съберат пари


Очакванията на европейските институции са регионалните фондове за Африка и Сирия да заработят активно през 2016 г.


"Проблемът е, че финансовото участие на държавите-членки е на доброволен принцип и няма времева обвързаност. Именно това спъва бързата активация на фондовете", коментира Андрей Новаков.


Разрешението на този проблем, което предложи Европейският парламент, е насочването на бюджетния излишък на Европейския съюз към двата фонда.


Все още обаче не е ясно дали това намерение ще се реализира -държавите членки трябва сами да решат дали да насочат тези средства на стойност 2.3 млрд евро към имиграционната политика.


"По правило той (излишъкът) трябва да се възстанови на държавите-членки... Средствата трябва да бъдат върнати на държавите и тогава те да преценят дали и в какъв размер да допринесат към фондовете за Африка и Сирия", обяснява Андрей Новаков.


Държавите членки са поели ангажимент да предоставят средства, но към началото на ноември по данни на Комисията все още средствата са далеч от достатъчни, коментира още евродепутатът.


Събраните до ноември средства са 467 млн. евро за доверителния фонд за Сирия, 1.75 млн. евро за доверителния фонд за Африкаи 59 млн. евро за хуманитарна помощ.

/ Резултати

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Каквото и да даде Европа ще е напразно , докато Русия и Асад се намират в Близкия Изток. Останалото е бош лаф.

  Bukalemun
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  О ! Минусите ги слагайте. Но това , въобще не променя реалността.

  Bukalemun
 3. 3 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тези пари които се съберат трябва да се използват за да бъдат смачкани ислямистите. В противен случай ще си бъде просто джазия/данък/ налаган на неверниците.

 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti":

  Минусите са за глупостите които си написал. Къде виждаш ролята на Русия в Афганистан, Пакистан, Либия, Ирак, Йемен, Мали, Нигерия и останалите донори на пришълци.Сирия е само една малка част от проблема.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9802 Неутрално

  Освен за спиране набезите на наглата ИД и смачкването и, не виждам за какво друго...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  Там никога парите няма да са достатъчни.Сигурно се краде много.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK