ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Европарламентът предложи създаването на специален защитник на религиозните малцинства

По време на пленарната сесия в началото на февруари Европейският парламент призова ЕС да създаде пост на постоянен специален представител на общността за свободата на религията и вярванията. Той би бил натоварен със задачата да наблюдава и отправя препоръки за разрешаване на проблема с насилието срещу религиозни малцинства в конфликтни райони. 


Мнението на читателите в месечната анкета на Дневник.Европа "Стани Евродепутат" се различава с това на представителите в Европарламента - докато 63% от гласувалите в пленарна зала насърчиха идеята, от гласувалите в анкетата на сайта 64% са против - не смятат, че ЕС трябва да се натоварва със задачата да защитава религиозните малцинства в конфликтните зони. 
Повод подобно искане да бъде отправено на европейско ниво е насилието на "Ислямска държава" срещу религиозните малцинства на територията на Сирия и Ирак. Според евродепутатите международните сили трябва да предприемат спешни мерки за защита на християните, язидите, туркмените и другите малцинства в региона, които са жертва на екстремизъм, масово преследване и убийства заради вярванията си.


Според Европейския парламент незачитането на правата на тези малцинства в Близкия изток е равностойно на военно престъпление и геноцид.


Салма Бекир, 9 г., язидка от Ирак. Днес е бежанка в Македония.

© Associated Press

Салма Бекир, 9 г., язидка от Ирак. Днес е бежанка в Македония.


Според необвързваща резолюция на Европарламента отговорните за зверствата в Близкия изток трябва да бъдат изправени пред криминални съдилища заради нарушаване на международното право и престъпления срещу човечеството.


През последните години "Ислямска държава" многократно е обвинявана в мащабно потъпкване на правата на опонентите си, повече от които са също мюсюлмани. Джихадистите обаче си поставят за цел и унищожаването на малцинства, които смята за еретици и неверници – например асирийските християни и язидите.


Град Синджар в Ирак получи международно внимание през август 2014 г., когато десетки хиляди язиди се оказаха обградени от ислямисти в планината. Кюрдските сили, подкрепени от американски въздушни удари, успяха да отблъснат джихадистите, но въпреки това хиляди бяха екзекутирани, а жените – отвлечени и продадени в робство.


Кой подкрепи идеята в пленарна зала?


Всички български евродепутати гласуваха "За", както и големите парламентарни групи в Европейския парламент.


Идеята не беше посрещната с единодушие, вотът на предложението е сравнително разнообразен, като в някои групи депутатите са гласували без очевидно съгласуване вътрешно в парламентарните групи.


Срещу се обявиха евроскептиците - Европа на свободата и пряката демокрация (EFFD), където са Движение "5 Звезди" на италианеца Бепе Грило и британските евроскептици на Найджъл Фараж и Европа на нациите и свободите на "Националния фронт" на Льо Пен, италианската "Северна лига" и крайнодесните белгийци от "Влаамс Беланг". 


Против са също така Зелените, а крайните леви от Обединенат левица в Европарламента се въздържа от гласуване. 


Консерваторите и реформистите се разделиха и не показаха единно становище в гласуваното по въпроса.
––
Участвайте в анкетата "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот. Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от гласа

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK