Европарламентът одобри създаването на европейски орган за превенция на труда в сивия сектор

На изминалата пленарна сесия в Страсбург евродепутатите с голямо малцинство (82% от гласувалите) подкрепиха идеята да се създаде Европейска платформа за борба с недекларирания труд. Инициативата беше подложена на гласуване и на страницата на Европа.Дневник в ежемесечната рубрика "Стани Евродепутат" - читателите подтвърдиха (67%), че такава инициатива е необходима. 


В законопроектаасе предвижда засилено сътрудничество между европейските министерства на заетостта на държави членки, профсъюзите и работодателските организации, чрез което да се търсят решения за намаляване на мащаба на сивата икономика в ЕС.
Докладчик по темата в пленарна зала беше българският евродепутат от групата на Социалистите и демократите (БСП) Георги Пирински.


Георги Пирински по време на представянето на доклада си в Европейския парламент

© European Parliament

Георги Пирински по време на представянето на доклада си в Европейския парламент


"Нуждата от създаването на тази платформа става неотложна предвид ескалиращите заплахи не само за трудовата мобилност, но и за една от четирите неразделими основни свободи – тази за свободното придвижване на хората, както и за самото съществуване на Съюза", заяви Пирински в Страсбург. 


Новият орган ще се състои от високопоставени представители, излъчени от всички държави членки, и по максимум четирима представители на социалните партньори на европейско ниво, разделени поравно между работници и работодатели. Европарламентът иска срещите на тези представители да се провеждат поне два пъти годишно и да могат да се създават работни групи по конкретни проблеми.


Според данните на Европейската комисия размерът на сивата икономика в Европейския съюз е 18% от брутния му вътрешен продукт.


Докладчикът в Европейския парламент по въпроса е Георги Пирински от групата на социалистите и демократите, който коментира инициативата по така:


"Целта на платформата ще бъде да се увеличи капацитетът на държавите членки да се справят с многобройните и болезнени проблеми, причинени от недекларирания труд, като се засили взаимното сътрудничество. Мисията (на платформата) ще бъде превенцията, спирането и борбата с недекларирания труд, както и да се промотира трансформирането на работата в сивата икономика в легална".


Необходимият бюджет е предварително изчислен на 2.1 млн. евро на година.


Кой подкрепи идеята в Европарламента?

Всички български депутати гласуваха "За" създаването на платформата. 


Групите, които се противопоставиха, са обичайните евроскептици - Европа на свободата и пряката демокрация (EFFD), където са Движение "5 Звезди" на италианеца Бепе Грило и британските евроскептици на Найджъл Фараж, и Европа на нациите и свободите (ENF) на "Националния фронт" на Льо Пен, италианската "Северна лига" и крайнодесните белгийци от "Влаамс Беланг". Против са и група независими евродепутати и представители на Европа на консерваторите и реформистите (ECR).


Недекларираният труд е всяка дейност, която се заплаща и по своята същност е легална, но не се декларира пред данъчните органи или контролните органи по труда в съответните държави.

–––


Участвайте в анкетата "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот. Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от гласа

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK