Промените в режима за купуването на оръжия в ЕС носят рискове, смятат евродепутати

Ако режимът за придобиване на огнестрелни оръжия в Европейския съюз се затегне, това би могло да създаде сериозни проблеми за притежателите на легални оръжия, например бизнеса със спортна стрелба, ловците, колекционерите и музеите. Това е заключението на евродепутатите от парламентарната комисия за вътрешния пазар в Европейския парламент.


Тези резерви могат да променят вида на предложението на Европейската комисия, което предвижда по-стриктни правила за регистриране и деактивиране на огнестрелни оръжия в Съюза. Инициативата за промяна на законодателството в тази сфера влезе в дневния ред на Брюксел по искане на Франция след атентатите от Париж на 13-и ноември миналата година.


Освен това евродепутатите се усъмниха, че ревизията на европейското законодателство ще постигне искания резултат – намаляване на случаите с фатален край с огнестрелни оръжия. В Европейския парламент отбелязаха, че терористите обичайно не се сдобиват с оръжия по легални пътища и няма да бъдат възпрепятствани от промените в законодателството.
Темата за въвеждането на по-строг контрол върху оръжията в ЕС беше включена в месечната анкета "Стани евродепутат" на Европа.Дневник, в рамките на която читателите подкрепиха опасенията на европейския законодател. Мнозинството от гласувалите в онлайн запитването прецениха, че няма нужда контролът да бъде затяган повече. Най-често срещаният аргумент на гласувалите е, че лесният достъп до оръжия ще гарантира възможностите за самозашита на европейските граждани.


По-конкретно, Европейската комисия подготвя законодателство, която включва нови правила за деактивацията на оръжия (процедурата, която не позволява на оръжия, излезли от употреба, да бъдат използвани отново по предназначение, те обичайно попадат у колекционери и в музеи, но има и случаи, при които нелегално деактивираните оръжия се "ремонтират", за да стрелят отново); забрана за полуавтоматичните оръжия, нови условия за оторизация на собствениците, за онлайн продажбите и начините за съхранение на оръжия.


Аргументът на Европейската комисия е, че оръжията, с които са били извършени парижките атентати, са били сглобени с легално закупени по интернет части или с оръжия, които са били дезактивирани.


Основното опасение на Комисията на ЕП е, че тежестта, която ще наложат новите ограничения е непропорционална на резултатът, който ще се постигне.


Безпокойството на депутатите беше споделено и от представители на бизнеса, свързан с легалната продажба на оръжия и спортната стрелба. В свой редакционен материал уебсайтът за новини за стрелба със спортна цел Ammoland след участие в обсъждания в Брюксел написа:


"Предложените поправки в директивата за огнестрелните оръжия (която регламентира правилата за продажба в ЕС) могат да наложат допълнителни ограничения на законното притежание и употреба на оръжия, много от които няма да доведат до реална полза в борбата срещу тероризма, която е изпозлвана като мотив за предлагането на тези поправки. По-конкретно ни притеснява въвеждането на задължителен лимит от пет години за сертификатите на оръжията, мерките, които ще направят по-трудно за младите хора сдобиването с огнестрелни оръжия, въвеждането на стандартни медицински тестове и забраната на полуатоматичните пушки".


Участвайте в анкетата "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот. Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.

/ Резултати

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Че то накъде повече да се затяга контрола.

 2. 2 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Оръжията трябва да бъдат разрешени навсякъде в ЕС за да могат хората да защитават свободите си, когато държавата и чиновниците си правят оглушки. Не може някой да влиза в дома ти и да беснее, а ти да нямаш право да му пръснеш ....

 3. 3 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Не може някой да влиза в дома ти и да беснее, а ти да нямаш право.... "

  Всъщност може - в социалистическия мулти-култи-държавно контролиран "рай" ЕС.

 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#2] от "Monsieur":

  И да стане като в Щатите, всяка седмица някой перко да избива половин училище деца?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 5. 5 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#4] от "Алф":

  И там си имат своите проблеми, но в Щатите доказано хората имат повече права и са по-свободни. Безмислено е дори да се сравнява с Европа. Ако в Батаклан имаше поне един човек с оръжие, нямаше да загинат 150 души... ако онзи младеж, който мутрите пребиха на околовръстното имаше оръжие сега щяха да са с некролози и нямаше да се стига до прокуратурата, която ще им даде 2 години затвор в най-добрия случай.

 6. 6 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 269 Неутрално

  " След терористичните атаки в Париж през ноември миналата година европейските лидери решиха да вземат мерки, с които да затруднят легалния достъп до огнестрелни оръжия.

  Поправката в европейската директива за огнестрелните оръжия може да засегне притежателите на оръжие за спортна стрелба, ловците, колекционерите и музеите. "

  Явно и европолитиците не са много наясно с реалността.
  Тези от Батаклан не бяха нито със спортно, нито ловно или колекционерско оръжие.
  Бяха с такова, придобито чрез заобикаляне на контрола.
  Точно с тази директива нищо няма да променят.......

  "More Majorum"
 7. 7 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Оръжието на тая територия трябва да бъде задължително!

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Никакъв терористиèн акт не е извършен със законно оръжие,АК не се продава законно на àстни лица никъде.По-добре е порядъчните граждани да се въоръжат,а не разоръжават.Пример Швейцария,държава с много оръжие в гражданите и много ниска насилствена престъпност

 9. 9 Профил на mlb
  mlb
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Колкото повече затягат контрола толкова по-добре за престъпниците по-малко нормални хора ще са способни да се защитят. Париж е един от градовете с най-строгите закони за притежание на огнестрелни оръжия е видехме кво се случва то не бяха шарлита то не беха Батаклани и т.н. и никой нямаше оръжия освен джихадистите.

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#9] от "mlb":

  Така е, очевидно не е проблем за терористи и престъпници да се снабдяват с оръжие, разбира се незаконно, в такъв случай нормалното население не притежава начин да се защитава и съответно съществува сериозен риск. До известна степен законно притежаваното оръжие би имало възпиращ ефект.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "Monsieur":

  +++++++++++++

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 12. 12 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 305 Неутрално

  колко много против ... страха е лош съветник!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Не може съвсем безконтролно да се продава оръжие.Има най-различни психически нестабилни хора,какво става ,ако всички са с оръжие.

 14. 14 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Когато една власт ограничава притежанието на оръжие на населението си,това означава САМО ЕДНО: Властта се СТРАХУВА от народа !!!
  [quote#13:"Роси"]Има най-различни психически нестабилни хора,какво става ,ако всички са с оръжие.[/quote]
  Да ...Има ....Има и такива''психически нестабилни хора'' ,със свидетелства за правоуправление на МПС/Викат им ''джигити''/.....Ами да забраним и колите ,в такъв случай, а?!?!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 15. 15 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#2] от "Monsieur":
  ++++++

 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#5] от "Monsieur":

  Мисля, че на тази тема можем само да спекулираме. Иска се, освен притежаването на оръжие, да има и кутура на използването му. А тя се гради много бавно и, за съжаление, често върху уроци от трагични случаи.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Либерализиране трябва. Бандитите си намират оръжие незаконно и това е ФАКТ.

  Знаейки, че народонаселението като цяло са незащитени офци, това само ги прави по-дръзки както се видя във Франция. Ако знаят, че ше извадят, ама има голяма вероятност отсреща да им отвърнат, вече нещата са по друг начин.

  Колт е направил хората равни. Лигавите евролиберасти на практика поставят бандитите над другите.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  До коментар [#16] от "Алф":

  Напротив. Точно културата за използване на огнестрелно оръжие за самозащита се гради бързо. Който има оръжие, бива заобикалян от калпазаните, останалите хора виждат и също си купуват. Следва, че 80% от калпазаните престават да си го търсят, а останалите 20% се разпределят между гробищата, затвора и малкото, неразкрити престъпления. Отделно полицията започва да си върши работата спазвайки закона, щото отсреща може да има оръжие, а при престрелка рушветите не минават... Да, и политиците се вслушват във вота на народа и не рискуват да правят очевадни золуми... Дори провокирането на расово, етническо или религиозно насилие се проваля, щото отсреща също имат оръжие... Гледай сега, в Швейцария от векове работят наемници из европейските армии, имат си оръжие по домовете, знаят да боравят с оръжието, имат ограничени ресурси из планината и въпреки това не са се изпотрепали че дори напротив — имат четири езика, две-три религии, три големи етноса и въпреки това имат висок стандарт на живот, политиците не им лазят по нервите, институциите им работят като часовниците им, и не са се изпотрепали, въпреки че би било съвсем лесно. По делата се познава.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Това в Швейцария е поради оръжието, или въпреки оръжието. Страх ме е, че ще се изпушкаме един друг за един одраскан калник или зле паркирана кола. Това е за мен културата, която се гради бавно....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#19] от "Алф": "... Страх ме е, че ще се изпушкаме един друг за един одраскан калник или зле паркирана кола..."

  Я си го проиграй: Един чуква калника на друг и онзи вади оръжие и го застрелва. (предполагам така си го представяш). Обаче... само първия път, щото всички си слагат пистолети под седалката, щото ако ожулят на някой идиот калника и онзи слезе с оръжие, ще трябва да го застрелят при самозащита. Като опаткат двама-трима идиоти, останалите ще премислят. Обаче има и бонус към ситуацията, защото полицията и правораздаването ще са принудени да затегнат нещата със саморазправата и който слезе да се саморазправя ще го отнася максимално за назидание на останалите (и като превенция, да не му скимне да се саморазправя и с КАТ)... Та след два месеца, ще имаме културни водачи, а такива с боксове и метални прътове ще отидат в историята (или в гробищата). Щом швейцарците векове наред са разполагали с оръжие (а законите тогава са се прилагали трудно) и не са се изпотрепали, значи може да станат нещата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK