Светослав Малинов, евродепутат: Хуманитарните визи са начинът ЕС да разбие трафика на имигранти

Идомени, Гърция.

© Associated Press

Идомени, Гърция.Aко на бежанците се предоставят хуманитарни визи в консулствата и посолствата на европейските държави на място в конфликтните региони, те няма да рискуват животите си и да използват услугите на трафикантите на хора. Това е заключението на евродепутатите от парламентарната комисия по граждански свободи в ЕП, изведено в резолюция, която призовава ЕС да създаде механизъм за предоставяне на хуманитарни визи за бежанците. Според представителите в Европейския парламент подобна система ще предотврати попадането на имигранти и бежанци в ръцето на трафикантите на хора и ще даде закрила единствено на истинските бежанци, които търсят спасение от война.


Какви са перспективите на предложението и каква е българската гледна точка обясни евродепутатът от Европейската народна партия (РБ) Светослав Малинов пред Европа.Дневник.


Как подобна система ще намали рисковете за ЕС и за самите кандидати за убежище?
- Тази тема тепърва ще се развива. Но отсега бихме могли да твърдим, че най-голямото предимство на тази система ще бъде възможността за получаване на предварителна идентификация на хората. Ние ще имаме възможност да получаваме съвсем подробна информация за образованието, квалификацията, социалния статус на тези хора. Един от големите проблеми, свързани с бежанската криза, пред които сме изправени, е огромният брой хора, които загиват в опит да достигнат бреговете на Европа. Бизнесът на трафикантите според някои анализатори надминава по приходи наркобизнеса. Ако бъде приета тази система, на практика ще се унищожи този бизнес. Ако можеш да получиш виза и да пътуваш съвсем легално, защо да плащаш на трафиканти и да рискуваш живота си? За всички, които са скептични, нека само да напомним, че това са потенциални имигранти, които така или иначе ще се опитат да влязат в Европа – легално или не. Наистина това е разумно решение, особено при очакването за нов поток.


Кои бежанци ще могат да се възползват от хуманитарни визи?


- От хуманитарните визи ще могат да се възползват онези бежанци, които идват от конфликтни райони и които наистина имат нужда от международна закрила. Икономическите имигранти, които се опитват да достигнат Европа, за да си осигурят по-добър начин на живот, но не са подложени на заплаха за живота си, няма как да получат хуманитарна виза. Презумпцията е, че който получи такава виза, той на практика вече е бежанец и ще получи статут.


Светослав Малинов - евродепутат

© Юлия Лазарова

Светослав Малинов - евродепутат


Има ли политическа воля за такива мерки?


- В края на краищата евродепутатите често имат изпреварващи гласувания, които после не се потвърждават от съвета (след гласуването в Европейския парламент вторият законодател на ЕС – Съветът на министрите, не одобрява гласувани в пленарна зала предложения и съответното законодателство пропада). На този етап не мисля, че има политическа воля за това. Ако може да се твърди, че отношението към споразумението с Турция, както и отношението към механизма за преразпределение на бежанци (т.нар. квоти) се приемат като индикатор за политическата воля в посока урегулирането на кризата, тогава можем да очакваме, че ще има сериозна съпротива. Окуражаващо е, че почти цялата комисия по правосъдие и вътрешен ред е гласувала в подкрепа на това предложение, но имайте предвид, че процедурата тепърва започва. Преговорите също са в начална фаза. Моите очаквания са, че ще има съпротива от съвета.


Не представлява ли риск за бежанците да изчакват такива процедури в конфликтните страни?
- Разбира се, че представлява. Но ние не можем да решим проблемите, които пораждат опасностите в тези конфликтни страни. Не смятам, че е по-голям риск от това по принцип да живеят в такива страни, както и от всякакви други възможни алтернативи. Напротив. Това по-скоро намалява риска.


В месечната ни анкета "Стани евродепутат" читателите на Европа.Дневник не се съгласиха с Европейския парламент и гласуваха против създаването на механизъм за даване на хуманитарни визи на бежанците.


Участвайте в анкетата "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот. Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:

/ Резултати

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#0:"статиа"] Светослав Малинов, евродепутат: Хуманитарните визи са начинът ЕС да разбие трафика на имигранти [/quote] А Динковци и Перовци са единствения начин да се опазим от инфилтрация на терористи, и отглеждане на доморасли такива в Европа! Атентаторите от Париж и Брюксел са 2=ро поколение ислямисти, родени и отгледани в Европа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Най-после адекватно становище от някой политик изобщо.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  А как ще спрете икономическите имигранти, аз не разбрах ???

  [email protected]
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  И най-сетне КОЙ превърна МУЛТИкултурната и МУЛТИ национална Сирия, където много религии и народности съжителстваха мирно под крилото на режима, в развалина?
  Защото ТОВА е причината за част от човешките потоци!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Трафик винаги ще има. 80% от скакалците не са бежанци и т.н. хуманитарни визи не ги касаят. Истината е висока ограда колкото и да реват и мучат социалистическите паразити..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това отново е неправилно решение! По-голямата част от имигрантите не търсят закрила, а по-лек живот за чужда сметка! Остава да почнем сами да возим мераклиите за сладък живот от Африка и Азия в Европа! А ние къде да се денем след като те се настанят по земите ни?

 7. 7 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Поредните неадекватни инициативи на европолитиците. Не вярвам резултатите да са драстично различни,ако подобна анкета се направи в която и да е европейска страна....

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Хуманитарните визи ще дадат възможност на някои да пристигнат безопасно.Останалите пак ще прибягнат до услугите на тафиканти

 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Друга ефикасна мярка е да не се раздават безразборно социални помощи изработени с кръв и пот от белия данъкоплатец на явно прави, здрави и работоспособни, но мързеливи, нагли и агресивни мемедовци с по три гънки на мозъка..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Графиката под статията за пореден път показва колко по- адекватен е в мисленето един народ сърбал попарата на "мирната религия" в продължение на пет века.. Между другото не видях и един ред за годишнината от Априлското възстание в Днавник. Засрамете се.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Единственият начин за справяне с "бежанската"(икономически имигранти са тези!) криза е наритването им обратно в техните държави. Там да си се колят, избиват, плодят, каквото пожелаят. Не-европейците, работа в Европа НЯМАТ!

 12. 12 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 824 Любопитно

  Идеята сама по себе си има своите аргументи и не е изначално лоша, но е някакси по бюрократски лабораторна и обречена.

  Ако някой наистина е бежанец и е на зор да се спасява, дали ще се занимава да кандидатства за виза и да чака отговор, който по брюкселски сигурно ще отнеме ако не месеци, то поне седмици?
  А и къде ще подаде документите?
  Ще вземе експреса до най-близкото европейско посолство или ще ги пусне по електронен път?

  Звучи ми леко несериозно, но дано аз бъркам...
  Междувременно нищо не пречи да се организират няколко работни срещи, да се напишат няколко пейпъра и стратегии и да се потроши някой друг милион.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Това означава ли, че всички, които не са получили хуманитарна виза, няма да бъдат допускани в Европа или ако са влезли нелегално, ще бъдат връщани.

 14. 14 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]А как ще спрете икономическите имигранти, аз не разбрах ??? [/quote]

  "Икономическите имигранти, които се опитват да достигнат Европа, за да си осигурят по-добър начин на живот, но не са подложени на заплаха за живота си, няма как да получат хуманитарна виза."

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Има нещо, което ми харесва в тази идея.
  Ако изобщо има някакъв легален път, значи ние ще имаме основание да върнем всички останали.

  подпис
 16. 16 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Никакви хуманитарни визи! Ако толкова имат мерак да правят лагери ИЗВЪН Европа и да ги 'ранят там тия специалните.

 17. 17 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Купонът с в вноса на мигранти значи ще продължава.

  Ето тука:
  https://www.youtube.com/watch?v=Z6_36j0EW_Y

  австриецът казва следното:
  Seit 2010 gib es in der EU einen "Kommissar für Migration,". Seine Aufgabe ist es, in den nächsten zwanzig Jahren mehr als 70 Millionen Migranten in der EU auf zu nehmen.

  "От 2010 има комисар по миграцията в ЕС, Dimitris Avramopoulos, чиято задача е, през следващите 20 години да вкара 70 млн. мигранти в ЕС".

  Thomas de Maizière, министър на вътрешните работи на Германия, се радва, че в Сирия има конфликт, защото така ще се изпълни по-лесно програмата. Германия просто не желае да спре мигрантите. Цялата работа с бежанците, азила и тия хуманитарни визи е просто организирана, защото е част от аджендата.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 18. 18 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Г-н Малинов създал ли е някога някаква добавена стойност, плащал ли е заплата на някого лично, или цял живот е бил на държавна/европейска хранилка? Лесно се раздават чуждите пари. Господинът, между другото, е горещ застъпник на ТТИП, което споразумение ще затрие дребния и среден бизнес, останал в България. Поредният родоотстъпник.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Така наречените бежанци не могат мирно да изчакат раздаването на храната. Как си представяте посолство в Ирак или Сирия с опашка от чакащи за виза и няколко камикадзета с колани между тълпата. Служителките в посолството пък трябва да са само жени, за да могат да проверяват какво има под фереджетата.
  Абе... утопия.

  Еретик
 20. 20 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 257 Неутрално

  ТОЗИ МАЛИНОВ Е МОГО ТЪП,АМИ ГОСПОДИН ТИКВЕНИК НАЛИ НА ТОЗИ КОИТО МУ ОТКОЖЕШ ТВОЯТА ИЗМИСЛЕНА ВИЗА ТОЙ ЩЕ НАЕМЕ ТРАФИКАНТИ,КАК ЩЕ ГИ УДАРИШ ТЕЗИ ТРАФИКАНТИ,АМИ КОНСУЛИТЕ НА УНГАРИЯ ПОЛША И ТЪЙ НАТАТЪК НЯМА ДА ИЗДАВАТ ВИЗИ,ОРБАН И ИСИЕ НЕ ГИ ИСКАТ,ИЛИ ВСИЧКО ДА ЗАМИНАВА ПРИ МЕРКЕЛ,ТЪПОТИИ БЕЗ КРАЙ,ВСЕ ПО ТЪПИ И ТЪПИ ИДЕЙ В ТОЗИ НЕЩАСТЕН ЕВРО СЪЮЗ ,НАДПРЕВАРВАТ СЕ ПО ТЪПОТИИ

 21. 21 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Хуманитарните визи са поредния булшит, измислен от главите на неадекватните еврочиниовници - хрантутници. Такъв е и случаят със Св. Малинов - мъжката Кунева.
  То и сега в Турция, Йордания, Ливан и др. страни има европейски консулства и посолства, където т.н. бежанци от трети страни могат да кандидатават за бежански статус. Ама не го правят, защото трудно ще докажат, че попадат в тази категория. Защото повечето от тях не са всъщност никакви бежанци, а икономически "мигранти".

  Решението е само едно - крути законодателни, наказателни и изпълнителни мерки. Ама докато "умните" се наумуват, лудите вече се налудуваха.

 22. 22 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Спрете да конфликтвате в конфликтните райони и няма да има нужда от "бежанци",дето са до един хрантутници.
  Който е на зор,бяга в най-близката и братска държава,а не тръгва през девет земи в десета да гони социален рахат по немски.
  В ЕС има достатъчно бедни,които са с предимство!

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2005 Любопитно

  [quote#11:"mizo"] е наритването им обратно в техните държави. Там да си се колят, избиват, плодят, каквото пожелаят. [/quote]
  Предлагаш просто да презаредят и отново същото, а? А аз предлагам като идват, да се отсяват тези дето стават за нещо, а останалите да си тръгват по собствено желание. Само трябва да се промени подаряването на социални блага и здравеопазване срещу труд. Гаранция, че който остане ще е от работливите и ще има реален шанс да понаучи нещо извън религията, а другите... ми те като са дошли за немъчени пари, ще си тръгнат набързо щом нещата са опрели до труд и пот.
  Японците точно така са приобщили нисшите касти, хем те са си били японци и не е имало начин да ги делят лесно, и въпреки това имаме нарицателното "бачка като японец".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#22:"marina1980"]Който е на зор,бяга в най-близката и братска държава,а не тръгва през девет земи в десета да гони социален рахат по немски. [/quote]
  Всъщност бягат, че и през океани минават, че и се връщат обратно през океана. И това през цялата човешка история, а не като да са го изобретили сирийците миналата година.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Дамаск. Сирийският професор политолог Басам Тиби заяви, че арабските мигранти смятат германските жени за „леки“ и че страната ще бъде свидетел на „дълбоки социални конфликти“ заради политиката на канцлера Ангела Меркел на отворени граници, предаде Breitbart.
  Според учения, който живее в Германия, мъжете араби идват в страната очаквайки „страхотни апартаменти, руси жени и социална държава“. Той добави, че данъкоплатците дават на мигрантите повече от очакваното, но предупреди, че арабите смятат, че гостоприемството е недостатъчно. Посочвайки, че двустайните апартаменти се смятат за лукс в Кайро, професорът посочи, че познава 18-годишни мигранти, всеки от тях с двустаен апартамент за сметка на германските данъкоплатци. Тези момчета са били недоволни обаче, защото са се надявали да получат и автомобили.
  Професорът предупреди, че мигрантите са разочаровани от стандарта си на живот и ще предизвикват проблеми в бъдеще. Според него арабите се смятат за хора на честта за разлика от германците, а германките биват смятани за такива, каквито „спят с всеки“. „Помислете дори и за благодарните сирийци, които направиха известната снимка с канцлера Ангела Меркел. Един от тях се появи по телевизията преди седмици и заяви, че е разочарован от нея. Той иска работа, сигурен приход и апартамент. Ще сме свидетели на големи социални конфликти“, предупреди проф. Тиби.
  Ученият посочи, че има редица фактори довели до масовите изнасилвания в Кьолн на нова година. Той заяви, че мигрантите добре са знаели, че поведението им е престъпно, но са си мислели, че германските жени са леки и са чувствали, че ще останат безнаказани. Той добави, че поради това, че полицаите са се страхували да действат, за да не бъдат набедени за расисти, мигрантите гледат на тях като на „мухльовци“. Той посочи, че изнасилванията са акт на отмъщение, че мигрантите не са получили това, което искат. Той посочи, че роля в това има сирийската култура.
  „Изнасилването е военно оръжие в Сирия. Всички участващи в конфликта страни го правят. Бежанците, идващи тук, идват от тази култура и не всички са жертви“, заяви политологът. „Ако такива мъже не получат очакваното, те се ядосват. В тази култура ти искаш да унижиш човека, който те е ядосал“, продължи той. „На изток, ако искаш да унижиш някой мъж, ти изнасилваш жена му“, обобщи професорът

  Тероризмът направи огромна услуга на приматите,че ги вкара като бежанци в ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK