Победителят в конкурса "ЕПриотизирай" е студент по право и радетел за гражданско образование

Николай Стоянов<br />

© Личен архив

Николай СтояновНиколай Стоянов е победителят в първия конкурс за студентски есета от поредицата "Главният редактор си ти" на тема какви да бъдат приоритетите на новия Европейски парламент- "ЕПриотизирай".

"Главният редактор си ти"
е поредица от конкурси на Европа.Дневник за студенти, интересуващи се от европейски въпроси. Всеки месец на база конкурс за есета ще избираме студентски главен редактор. Той ще прави избора на темите, които според него са важни и трябва да бъдат отразени от медията.


Победителят ще работи заедно с екипа на Европа.Дневник по избраните от него теми, като по този начин ще получи опит в медията и ще задълбочи собствените си умения за търсене на информация и познания за европейските институции. Успешните главни редактори ще получат сертификат за първото място в конкурса и работата си към Европа.Дневник.


Този месец Европа.Дневник ще има двама студентски главни редактори. Освен Николай Стоянов изборът на темите за отразяване на сайта ни правят и студентите от русенския Клуб Европеистика, които бяха избрани през септември заради активността си и познанията по европейски въпроси.


Победителят в конкурса на тема "ЕПриоритизирай"
Николай Стоянов, роден 1994 г., завършва своето средно образование в СОУ "Христо Ботев", гр. Нова Загора. В момента се обучава в специалност "Право" на СУ "Св. Климент Охридски". Обича да чете, да слуша класическа музика и да прекарва време с приятели. Носител е на наградата "Най-активен млад европеец" на център Solvit. Участва в конференцията на дружество МЕГО, представяйки доклад на тема "Защо трябва да се въведе предмет Гражданско образование в училище".  През 2014 г. допринася за вписването на вестника на информационното бюро на Европейския парламент в България, издаван всяка година по случай 9 май. Николай смята, че единствено и само качественото образование може да допринесе за някаква промяна в живота на хората. 
Публикуваме и есето на Николай, с което спечели първото място.


ЕПриотизирай. Кои да бъдат приоритетите на новия Европейски парламент?


Европа е в криза. Само заслепените идеалисти не признават (или не искат да признаят), че една критична маса от европейското население е загубило вяра в своите институции и в европейската идея като цяло. Изборите за Европейски парламент, от май тази година, го показаха, но ако се вгледаме още по-надълбоко, ще видим, че тези процеси не са временни, а напротив – ще се задълбочават във времето. Всяка една криза е следвана от залитания в крайно дясното или крайно лявото. Лесните решения за лесни дни са примамливи за хората, които са изгубили вярата в ценностите, изградили Европейския съюз. Европарламентът е като че ли единствената институция, която има възможност да направи по-демократичен пътя на ЕС. Приоритетите на Европейския парламент са приоритетите на Европа. А Европа има какво да решава в момента – от кризата в Украйна и санкциите към Русия до нестабилните икономики и растящата неконкурентоспособност на европейския пазар.


Преди всичко Европейският парламент трябва да се справи с растящия евроскептицизъм. Институциите на ЕС са виждани като вечно увеличаваща се бюрократична машина, лишена от съчувствие и мисъл. Това е може би проблем с имиджа, но именно той се оказва жизненоважен за оцеляването на Европа. За Брюксел и Страсбург се говори като за леговището на еврочиновниците, на които много често се гледа като на новия Оруелов Голям брат. Решенията, които Европейският парламент взема не съумяват да намерят своя глас, за да стигнат до гражданите на Европа.


ЕС трябва да намали езика на чиновничеството и да го направи разбираем за всички, но преди всичко, да намери своите лица, тези, които ще бъдат разпознаваеми за голямата публика. Политиците, заели ръководните постове в ЕС са непознати за повечето хора. Те трябва да завоюват своята популярност. Малцина са тези, които знаят кои са председателите на Европейския парламент и Комисията. Ако бъдат предприети, тези стъпки ще бъдат полезни не само за обществеността, но и за ЕП, който ще получи популярност на решенията си и по-голямо обществено съгласие.


Какво е бъдещето на Европа? – Това е въпросът, който ЕП си задава. Неравнопоставеността между европейските икономики се засилва и това води до неравнопоставеност във вземането на решенията. Обединеният пазар има и своите проблеми. Различното подоходно облагане доведе до изнасяне на цели бизнеси от едни страни-членки в други. Същевременно някои по-малки страни приемат само удобните решения на Парламента, но никога тези, които ще нарушат комфорта им, а това кара Европа да изглежда слаба.


ЕП трябва да засили прерогативите си над страните членки, да бъде своеобразен медиатор на европейските държави. Общата данъчна политика и равнопоставеността са необходими ключови елементи в програмата на ЕП. Естествено, една такава крачка изисква сътрудничество с Комисията и Европейския съвет. Европа трябва да влезе в своя следващ етап на развитие и на внимателно обмислено разширение. Моделът Европа трябва отново да стане символ на свобода, равенство и братство, за да може да бъде ясна опозиция на агресията, задаваща се от различни посоки.


Много важна задача пред Европейския парламент е подобряването на качеството на образованието в Европа. Всеки политик казва, че образованието е приоритет на неговата или нейната политическа сила, но реалността след изборите говори друго. Именно некачественото образование и неговите несъответствия спрямо нуждите на пазара доведоха до високата младежка безработица и все по-голямото нежелание на младите граждани да упражняват правото си на глас на избори и референдуми.


Неграмотността и апатията трябва да намаляват, а не да се увеличават. Образованието е в сърцевината на промените във всяко едно общество. Знанието дава способността да се мисли извън рамката на това, което ни е казано, че е възможно. Европа има нужда от нова обща образователна система, с много по-конкретни изисквания. Образованието трябва да е общодостъпно за всеки, който желае да учи. Именно обсъжданията по време на вечно пренебрегваната от медиите парламентарна комисия, отговаряща за културата, образованието и младежта ще бъдат основата, която ще определи по-нататъшното развитие на ЕС.


По-малко бюрократичен ЕС, по-обединена данъчна политика и мащабни реформи в образованието са приоритетите, които новият Европейски парламент трябва да си постави. Европейският парламент не е представителство на немските, френските или българските интереси. Той е символ на това, че дори и най-големите врагове могат да се помирят в името на една обща кауза – мирът.


Но какво следва след мирът? – Постоянство, разбирателство, решителност и много, много, много работа. Европа е и ще остане символ на надежда за мнозина, не само на нейните територии, но и по цялото земно кълбо. Именно за това е чест и отговорност за европейските депутати да се справят с належащите трудности. Европейският парламент е продукт на хилядолетия сблъсъци, било то философски или физически, между европейските държави. И като такъв социален експеримент – той е уникален.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на JPJ
    JPJ
    Рейтинг: 580 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK