Европа работи за теб, стига да поискаш...

Европа работи за теб, стига да поискаш...

© Европейска комисияНиколай Стоянов е победителят в първия конкурс за студентски есета от поредицата "Главният редактор си ти" на тема какви да бъдат приоритетите на новия Европейски парламент -  "ЕПриотизирай". Николай е роден 1994 г. и завършва своето средно образование в СОУ "Христо Ботев", гр. Нова Загора. В момента се обучава в специалност "Право" на СУ "Св. Климент Охридски". Този месец той ще избере и разработи три важни теми според него, свързани с ЕС.  Публикуваме и първия му избор за тема:


Отговорът, който най-често давам на хората, които ми заявяват, че Европейският съюз не е направил нищо за тях е: "А ти какво направи, за да разбереш какво прави Европа за теб?" В повечето случаи от нас се иска просто да се информираме. В XXI век информацията е най-ценният ресурс, който имаме, но като че ли непукизмът и отчаяността в нашето общество убиват този стремеж за познание. Апатията на колективното ни доведе дотам, че  мнозинството от гласуващи вече не се интересуват за кого ще пуснат бюлетина в урната, какво  ядат, какво четат или какво слушат. Лесно смилаемата култура е масова навсякъде, но при нас тя се изроди. По същия начин се отнасяме и с нашата информираност – тя е безсмислена, защото промяната е невъзможна, смятат някои. 


Промяната обаче идва, независимо дали ни харесва, или не. За да можем да се подготвим за нея, трябва да сме преди всичко осведомени. Никой не може да ни даде това, което ние самите можем да си вземем.
Тази статия има за цел да даде малко от онова безценно благо - информацията. Колкото и странно да прозвучи на някои, в България има европейски институции, които имат една-единствена цел – да помагат на гражданите, и то напълно безплатно.


Едната такава институция е българският СОЛВИТ център. СОЛВИТ центрове има във всички държави, които са членки на Европейския съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Тяхното предназначение е подсказано от наименованието им – да разрешат вашите проблеми (solve it – разрешавам от англ. ез.). Независимо дали сте обикновени граждани или предприемачи, чувстващи се ощетени от прекалената бюрокрация в друга страна - членка на ЕС, СОЛВИТ ще се опита да ви помогне в разрешаването на вашия проблем в рамките на 10 седмици.


Понякога е възможно бизнесът да се сблъска с проблеми, възникнали поради отношенията фирма – институция на ЕС. Ако пък като гражданин смятате, че някои от вашите права са нарушени по европейското законодателство, центърът може да ви даде безплатно необходимите правни съвети и информация или да се опита да разреши проблема ви по извънсъдебен път, спестявайки ви седмици главоболия и разходи.  А най-хубавото е, че можете да подадете вашето оплакване онлайн чрез сайта на СОЛВИТ.


Ако търсите работа в Европа, вашата институция е ЕURES. В  последните години нашумяха случаите на граждани, търсещи работа в друга държава от ЕС,  но впоследствие биват измамени от некоректни работодатели. EURES може да предотврати това. Целта на хората, които работят там, е да предоставят информация и услуги както за търсещите работа, така и за тези, които търсят работници в други страни членки, като към тях добавим отново Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. 


EURES ви помага да намерите лесно работа, да се запознаете с националните законови практики на съответната държава, разбивайки всички юридически и административни препятствия пред вас. Техните консултанти ще ви запознаят с изискванията на работодателя, както и правата и задълженията, които ще имате. Ако сте работодател, ще се зарадвате да научите, че системата на EURES  ви предоставя автобиографиите на участниците в системата. Така можете да бъдете сигурни, че информацията е коректна. Като работодател също можете да обявявате вакантните работни места, които предлагате, улеснявайки търсещите работа. Всичко това отново може да стане онлайн чрез уеб страницата на EURES.                     


Макар и да е част от националната администрация, Центърът за развитие на човешките ресурси работи за управлението на европейските образователни програми, като "Еразъм", "Учене през целия живот", "Младежта в действие", "Коменски" и други. Във всяка сфера на образованието ЦРЧР се опитва да помага, консултирайки, както и придвижвайки необходимата документация.  Ако сте човек, който все още не е намерил своя кариерен път, ако искате да разберете как да получите академично признаване на дипломата си, ако желаете да получите нови умения, то ЦРЧР е точно за вас. Трябва да се спомене, че не е задължително да сте млад човек, за да ползвате услугите на Центъра за развитие на човешките ресурси.  Европа отдавна е проумяла, че човек се развива през целия си живот. Повече информация можете да намерите в  страницата на ЦРЧР.


На всеки може да се случи да се сблъска с дефектна стока, поръчана от чужбина или некоректен туроператор. Европейският потребителски център ще ви помогне да разрешите тези проблеми, дори е препоръчително, преди да предприемате такива начинания, да се консултирате с техните служители, за да може тяхната работа да има превантивен ефект. Случаите, с които те се сблъскват, са различни: интернет измами, лъжливи почивки, интернет пазаруване, начислен роуминг, дефектни автомобили и много други. Винаги може да се обърнете към ЕПЦ, стига стоката ви да е закупена от друга държава, членка на ЕС. Центровете на ЕПЦ, помещаващи се във всички 28 държави, както и в Исландия и Норвегия, работят колективно, за да можете да получите качествена услуга.


Има, разбира се, и други европейски институции, които работят, за да бъдат в услуга на гражданите на ЕС, които лесно могат да бъдат намерени, стига човек да поиска.  В своята творба "Пътят към богатството" Бенджамин Франклин пише: "Инвестициите в знание се отплащат с най-висока лихва."  Познавайки малко повече възможностите, които имаме като граждани на ЕС, ще можем да внесем повече разум и правовост в нашето иначе лишено от справедливост общество. Някои казват, че в България животът на човек би следвало да се брои в кучешки години. Ако искате кучешките дни да приключат, направете ги човешки, четейки, слушайки и надавайки глас повече. Възползвайте се от правата си, те са там и ви чакат.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Браво!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Тия работи трябва да се учат в училище. Някакъв предмет "Животът днес", който да показва как всъщност работи света.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  Всеки не може да да работи направо с Брюксел.А в българските институции,благодарение на некадърни и корумпирани политици,работят неподготвени чиновници.

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  Наивен Малец, натягащ се на някаква европейска синекура, като много политици у нас...
  Опитът показва че Европа НЕ РАБОТИ за теб, българино, а напротив против тебе. От както сме в ЕС:
  1. Животът, като цяло, поскъпна 2-4 пъти
  3. Безработицата гони 11-12%.
  4. 80% от храните, които яде и плаща българина са от внос....
  5. Кризите политически и икономически, набъкани от брюкселските зелки, веднага рефлектират и у нас..... Сарафово, бежанците, рецесията....
  6. Демографски страната се срива надолу....
  Така че ще едобре някои ентусиасти да проанализират близката история на страната, преди да думкат барабана...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  Работят, щото некадърните брюкселскичиновници им разрешават...
  Що споменатите родни некадърници не работят в НАСА, ЕБВР, АБР или някой подобна институция?
  Луд изяда 10 зелника, по луд, който му ги дава.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Европа работи за теб, стига да поискаш...
  Наивник -и се вижда веднага че не знае какво значи дискриминация и евтина пропаганда за една европа с много надежди и толкова жалки резултати

 7. 7 Профил на Alexander Ivantchev
  Alexander Ivantchev
  Рейтинг: 85 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Да, също от както сме в ЕС климатичните феномени се увеличиха рязко. Сори, докато не установиш казуалност аргумент няма.

 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#7] от "breach":

  Не са се увеличили "феномените" след влизането в ЕС, умнико, а последствията от тях, щото сега няма управия .....
  Дъждове проливни валят от памти века, ама сега някой строи къщи на канала за по удобно....
  Или лови риба в язовира без да го подържа за по евтино....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на therealhahaha
  therealhahaha
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Абе мозачно джудже, от както сме в ЕС се построиха толкова неща в България с пари от ЕС. БВП на глава от населението се е удовоил от тогава. Правата ти се защитават в много по-голяма степен също. Хората пътуват, учат и работят и живеят навсякъде в Европа.

 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Вервам ви.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#9] от "therealhahaha":

  Какво се построи бе титан на мисълта от 2007 насам, от което имя някаква що годе стопанска полза за хората?

  100 км магистрала Тракия и тя не стига до Бургас, или мие би магистрала Струма..?

  Вероятно имаш предвид автомобилната фабрика на китайците в Ловеч???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  [quote#9:"therealhahaha"]Хората пътуват, учат и работят и живеят навсякъде в Европа.[/quote] пропускаш има и банани по всяко време....
  само работа за 400 000 българи дето не живеят навсякъде по Европа няма....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "boby1945":400000 безработни...от тях 3500000 цигани,които по никакъв начин не искат да работят,а и не могат щото са абсолютно неграмотни,и 50000 българи откровени мързеливци!Като турим 2,5 милиона пенсионери ,като турим и деца и ученици,кво става?Оттде пари?ЕС ли е виновен ,че сме малоумници и разсипваме собствената си държава?Аре у лево и бегай да търкаляш аспиринчета!От Ташакисти и комунисти вече ми е байгън!

 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#13] от "Plamen Shopov":

  Че си малоумник ЕС не ти е виновен, тук си прав....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#14] от "boby1945":

  Ти си голям злетак ве мен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK