Образованието в чужбина като уравнение от няколко известни

Образованието в чужбина като уравнение от няколко известни

© ДневникПламен Георгиев e "студентският главен редактор" на Европа.Дневник за месец ноември.

"Главният редактор си ти"
е поредица от конкурси на Европа.Дневник за студенти, интересуващи се от европейски въпроси. Всеки месец на база конкурс за есета ще избираме студентски главен редактор. Той ще прави избора на темите, които според него са важни и трябва да бъдат отразени от медията.


Победителят ще работи заедно с екипа на Европа.Дневник по избраните от него теми, като по този начин ще получи опит в медията и ще задълбочи собствените си умения за търсене на информация и познания за европейските институции. Успешните главни редактори ще получат сертификат за първото място в конкурса и работата си към Европа.Дневник.Пламен Георгиев е роден на 9-ти април 1992г. в гр.Сливен. Завършва средното си образование в ПМГ"Добри Чинтулов" също в Сливен. В момента е последна година студент, специалност политология в СУ "Св. Климент Охридски". В свободното си време обича да чете и да следи актуалните събития.Публикуваме и първата тема, която Пламен избра и разработи като важна за младите хора в България:


Обучението в чужбина и особено в страните от ЕС вече не просто е възможност, а напълно достъпен вариант за продължаване на образованието на българските младежи. Има различни статистики за броя на българските студенти зад граница, които могат да се посочат поради липсата на официална статистика. Една от тях е тази на UNESCO по данни от 2012г. Според нея обучаващите се в чужбина български студенти са над 25 хил. Трите най-предпочитани дестинации, вероятно не представляват изненада за никой. Това са Германия със 6 491 български студенти, Великобритания със 5 684 и Франция малко по-назад с 1 770.


На взимането на едно такова решение би следвало да се гледа като на инвестиция в собственото бъдеще. За да се вземе най-подходящото решение е необходим, разбира се, и информиран избор. И макар информацията по темата да изобилства навсякъде, в крайна сметка остава впечатлението, че решенията се взимат по-скоро на база предварителни нагласи. Най-важните неща, с които един кандидат-студент трябва да е запознат, в най-минимални граници са: колко ще струва това решение финансово, какво е качеството на образованието, както и дали го чака културен шок.


По отношение на таксите на университетите, в голямата си част, европейските университети се конкурират с нашите. Например в Германия, от тази година те изцяло са премахнати. Във Франция варират според специалността (медицината и инженерните специалности са по-скъпи), 183 евро годишна такса и 211 евро здравна осигуровка през предната учебна година. Във Великобритания таксите на практика са в двете крайности. В Англия има таван на таксите от 9 000 паунда, като средната такса през учебната 2012/2013г. е 8 385, макар и заемите за покриването да са гарантирани от държавата и да се изплащат едва след достигане на доход над 21 000 паунда. В същото време в Шотландия на практика няма такси.


Друг съществен въпрос е този за месечната издръжка. Всичко зависи от личните потребности и от това университет в какъв град сме избрали. Цените на квартирите са по-скъпи в големите градове като Лондон 500-800 паунда, Париж 500-1000 евро и Мюнхен 300-600 евро. Ако се спрем на по-малък град като Ерфурт е възможно да намерим квартира под 300 евро, същото важи и за градове като Лион 200-400 евро или Лестър 250-400 паунда.


Друг значителен разход е транспортът. В Лондон например цената е от порядъка на 2-5 паунда за пътуване, което прави използването на електронна карта с отстъпка задължително. Цената на атобусният билет и метрото е еднаква в Париж 1,70 евро, а в Мюнхен този проблем е на практика решен тъй като закупуването на студентска карта е задължително, а тя струва 59 евро за семестър, сравнима със цената във София.


Добър начин за покриването на разходите е почасовата работа, макар и да има ограничения в част от споменатите страни. Такова ограничение съществува в Германия от 20 часа на седмица и Франция 964 часа на година, важащи също и за местните студенти. Доходите, които можеш да си докараш с почасова работа са приблизително 7-12 евро на час.


Много често качеството на образованието в България се подценява в сравнение с чуждестранното. Да, чуждестранното образование в своята цялост е по-качествено от българското, но това не означава, че всеки университет, в Германия да кажем, непременно ще отговори на индивидуалните ни нужди. Има множество класации, оценяващи университетите, факултетите и отделните специалности. Дори да не са абсолютно точни, те са напълно достатъчен ориентир къде има и къде няма смисъл да се насочим.


http://www.topuniversities.com - ранглиста на най-добрите университети в света и допълнителна информация


http://www.webometrics.info/en/Europe - ранглиста на най-добрите университети в света по различни критерии


http://www.u-multirank.eu/ - ранглиста на университетите в света и инструмент за сравняване/търсене на университети по различни критерии, създадени с финанисране от ЕС


Обучението в различна страна представлява една огромна промяна, която няма как да не ни въздейства. Една значима бариера е езиковата. Голяма част от страните (не англоезични) предлагат образование на английски език, но познанието ни само по него далеч не е достатъчно. Невъзможно става пълноценното общуване с колегите, а ако се надяваме да намерим работа без да владеем местния език, това е нереалистично. И ако езикът е предварително преодолима бариера, то за другите проблеми, които могат да възникнат, далеч не може да се каже същото. Не съществуват предписани методи за напълно справяне с културния шок, но ако поддържаме редовен контакт с близките хора, потърсим помощта на състуденти българи и сме наясно, че ни предстои една неизбежна промяна, която просто трябва да приемем, е много по-вероятно да преодолеем проблема.


Има множество места, от които можем да набавим допълнителна информация. Ето няколко такива предложения:


http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk - пълна информация за всичко свързано с обучението във Великобритания


http://www.studyineurope.eu - информация за възможностите за образование в различни европейски държави( от 2013г. и съответно промени като премахването на таксите в Германия не са отразени)


Друг източник на информация са агенциите занимаващи се с посредничество между студентите и университетите. Да се свържете с такава обаче е препоръчително след като вече имате представа в общи линии за намеренията си. Те по-скоро биха ви предоставили детайлна информация за процедури и т.н.


В общи линии добре е да направите съзнателен избор за това кое образование най-добре ви пасва. Това, че сте чули, че образованието в чужбина е много хубаво, не е достатъчен аргумент, за да вземете информиран избор. Необходимо е внимателно да се прегледа поне част от огромното количество информация и едва след това да се взимат решения, от които до голяма степен ще зависи останалата част от живота ви.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1790 Любопитно

  Възможно ли е поне в тази статия за главни редактори да няма граматически и пунктоални грешки в изобилие?

 2. 2 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Прилична теза, но грамотността е на седмокласник, при това не отличник. Обикновено не се заяждам, но грешките са във всяко второ изречение и доста груби.

  "Winter is Coming"
 3. 3 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ще върнем България в Европа":

  Наричат се пунктУални

 4. 4 Профил на tanturka
  tanturka
  Рейтинг: 213 Неутрално

  РанГлиста, умници, ранГлиста.... И това ще учи за вишо...малееее....

 5. 5 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#3] от "veragena":

  пунктуационни се наричат.
  като цяло всички сте неграмотни... (нищо лично)

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 6. 6 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ще върнем България в Европа":

  ^^^

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 7. 7 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#5:"andthensome"]всички сте неграмотни[/quote]

  Лично, преувеличено и не е смешно!

  "Winter is Coming"
 8. 8 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "andthensome":

  Приемам забележката.... лично!

 9. 9 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "veragena":

  хаха... е ми като критикува човек, трябва да може да държи и на критика в крайна сметка.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 10. 10 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Arya Stark":

  по-леко го давайте малко... наистина си беше комично и наистина нищо лично не вложих

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 11. 11 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "andthensome":

  Това имах предвид

 12. 12 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "andthensome":

  Не съм толкова буквална, но "всички сте неграмотни" е грубо. "Всички сме неграмотни" може да бъде прието като шега.

  "Winter is Coming"
 13. 13 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  в пъти по-качествено и от полза.

 14. 14 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Висшето образованието в чужбина е преди всичко бизнес и в много малка степен образование. Това важи и за висшето образование в България през последните 20 години.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 15. 15 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Личи си, че автора не е минал по този път. Ценовите му представи за жилище в Мюнхен са нереалистични, поне откъм долната граница. Още повече, в Германия от близо година няма абсолютно никакви ограничения за работа за българи, те отпаднаха изцяло от 1 Януари 2014.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK