Мерки на Европейския съюз след терористичните актове в Париж

<em>Гергана Куклева, &quot;студентският главен редактор&quot; на Европа.Дневник за месец декември, със сертификата за първо място в конкурса &quot;Главният редактор си ти&quot;.<br />
</em><br />

© Георги Кожухаров

Гергана Куклева, "студентският главен редактор" на Европа.Дневник за месец декември, със сертификата за първо място в конкурса "Главният редактор си ти".Гергана Куклева e "студентският главен редактор" на Европа.Дневник за месец декември. Публикуваме нейната статия върху тема, която според нея е важна за младите европейци.


"Главният редактор си ти" е поредица от конкурси на Европа.Дневник за студенти, интересуващи се от европейски въпроси. Всеки месец на база конкурс за есета ще избираме студентски главен редактор. Той ще прави избора на темите, които според него са важни и трябва да бъдат отразени от медията.

Победителят ще работи заедно с екипа на Европа.Дневник по избраните от него теми, като по този начин ще получи опит в медията и ще задълбочи собствените си умения за търсене на информация и познания за европейските институции. Успешните главни редактори ще получат сертификат за първото място в конкурса и работата си към Европа.Дневник.Гергана Куклева е завършила Математическа гимназия "Гео Милев" в град Плевен, в момента е студент специалност "Право" в Софийския университет. Интересува се от история, литература, музика.
Европейският съюз търси нови мерки в борбата срещу тероризма след нападението в редакцията на "Шарли Ебдо" и заложническата драма в Порт дьо Венсан. "Ще представим нова програма срещу тероризма в следващите седмици"- каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при посещението си в столицата на Латвия- Рига. Той подчерта, че борбата с тероризма е основно задължение на отделните държави-членки, но Европейската комисия може да играе важна координираща роля. Външните министри се събират на среща в Брюксел на 19 януари, а министрите на вътрешните работи на 28 януари, за да обсъдят начини за подобряване на борбата с тероризма след атаката, при която загинаха 12 души от сатиричното списание "Шарли Ебдо".


Европейският координатор по въпросите за борба с тероризма Жил де Керков в свое изявление твърди, че локалиризирането на пътниците е от съществено значение за проследяване на 3000 граждани на ЕС, които се присъединиха към джихадистки групи в Сирия и Ирак. Противниците на т.нар.досиета на пътниците (PNR) заявиха, че не са убедени в неговата полезност. "Аз не съм категорично против да събираме на данни за целите на сигурността, но се обръщам към парламента да даде доказателство за необходимостта да се събират данни за всички пътници," заяви холандският депутат в Европейския парламент Софи ин Велт. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че се планира среща на високо равнище за борба с тероризма на 12 февруари. "ЕС не може да направи всичко, но може да допринесе за укрепване на нашата сигурност", каза той по време на пресконференция с латвийския премиер Лаймдота Страуюма.


Тези инициативи се провеждат след драматичните събития, настъпили във френската столица Париж. На 07.01.2015 г. в редакцията на "Шарли Ебдо" бяха застреляни 12 журналисти и служители на списанието от братята ислямисти Саид и Шериф Куаши. На 09.01.2015 г. Амеди Кулибали, действащ в съучастие с двамата братя, взе заложници в еврейски магазин в източната част на Париж и екзекутира четирима от тях.


Каква е ролята на Европа в борбата срещу тероризма, която е основно от национална компетентност? Какво прави ЕС в подкрепа на усилията на държавите-членки?


През 2010 г. Европейската комисия прие стратегия за вътрешна сигурност за периода от 2010 г. до 2014 г. През следващите месеци, новата Европейска програма за сигурност ще бъде приета, както е предвидено в работната програма на Комисията за 2015 г. Европейският съюз подкрепя усилията на държавите-членки по следните начини: създаване на законова среда и рамка за сътрудничество; разработване на общи възможности и системи като Шенгенската информационна система (ШИС) или механизми за гражданска защита; гарантирането на сигурността и на основните права на гражданите са заложени във всички съответни политики на ниво ЕС, като транспорт, енергетика и т.н; фондът за вътрешна сигурност осигурява финансиране за държавите-членки в областта на вътрешната сигурност, включително борбата срещу тероризма, прилагат се и други мерки.


Европейската комисия ще приеме през идните месеци Европейска програма за сигурност за 2015-2020, която ще преориентира вътрешната сигурност на ЕС съобразно предизвикателствата, породени от терористичните заплахи. Няколко важни насоки в програмата са засилване ефикасността на Шенгенската информационна система, укрепване на сътрудничеството между Европол и други европейски агенции и органи за оценка на заплахата, засилване обмена на информация на европейско и международно ниво за незаконни огнестрелни оръжия и други.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За какви мерки за сигурност говорят тези самозабравили се брюкселски бюрократи, след като в някои лондонски квартали вече има шериатски милиции ?

  Нали същите тези бюрократи десетилетия възхваляваха културата на многообразието ....

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 2. 2 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Струва ми се, че още разтягат мухлясали вече локуми.
  Вдигнете си "политкоректните" и погледнете на какво приличат европейските столици.....особено някои квартали от тях, където не можеш да разбереш в Багдад ли си, или в Стокхолм(примерно, но не само той)

 3. 3 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Направете Европейска Главна Прокуратура, която да предявява дела за тероризъм, убийства, търговия с оръжие, измама с евро фондове и други според Европейски НПК.

 4. 4 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  След като се знаят поименно хората, които са се присъединили към "ид", могат да им вземат паспортите и направят невъзможно връщането им в Европа.

 5. 5 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "grod":терористите се раждат сега и свободно в лондон , париж и тн , тези мерки са за друго , за пълен контрол върху гражданските свободи

 6. 6 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Walter_White":не им отърва , хората с парите са поръ4али друго на лакеите си

 7. 7 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  още малко ще ги търпя и спирам и интернет и телевизия и се самоизолирам НА вилатА в родопите , там има картофи , зелен4уци , плодове

 8. 8 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#7:"dgidgo"]още малко ще ги търпя и спирам и интернет и телевизия и се самоизолирам НА вилатА в родопите , там има картофи , зелен4уци , плодове[/quote]


  До коментар [#7] от "dgidgo":

  Това не е никак лоша идея...и аз съм я мислил много, но нямам такова място.
  Сериозно си мисля, да махна апартамента и ако има и подходяща къщурка със прилично дворче.....еехххх...Кой знае?

 9. 9 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "Walter_White":трябва да е в родопите , да няма цигани в близост от 50 км , колкото по недостъпно по добре

 10. 10 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "Walter_White":
  трите апартамента в пловдив под наем и горе на вилата , спирам да гледам и слушам за политика , само музика , забавни програми и футбол , даже и холивуд филми няма да гледам

 11. 11 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "Walter_White":картофи , плодове , зелен4уци , една беседка под сянката , един малък басеин за през лятото , през зимата като ти е топло у дома , проблем няма

 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "grod": ≪Нали същите тези бюрократи десетилетия възхваляваха културата на многообразието ...≫

  Grod, културата на многообразието няма никаква вина. Преди около 30 години културата на многообразието беше относително по-господстваща, отколкото е сега. Но тогава основните терористични актове бяха само в Близкия изток, където някъде към 1930 година конфликтът евреи/араби поставя началото на съвременния ислямски тероризъм. И на ислямския фундаментализъм.

  Причините за това са много. Но три от тях са особено важни.

  Първата – това е политиката на САЩ и на бившите колониални държави в арабския свят. Защото САЩ използват ислямските фундаменталистични настроения, за да използват в хората, които имат такива настроения, срещу опитите на СССР, а сега и на Русия, да намери свои съюзници в арабските държави. И ги финансираше. Така възникнаха талибаните, Алкайда, арабската пролет и сега ИДИЛ. А след като възникнаха, те се обърнаха срещу държавата, която ги създаде, и срещу нейните съюзници, защото именно САЩ, а не Русия, се меси пряко в икономиката и в политиката на тези държави.

  Втората – това са многолюдните ислямски анклави в такива държави, като Германия или Франция, възникнали там след Втората световна война. Там ислямските имигранти образуват именно анклави, тъй като живеят в териториално обособени квартали. Те бяха приети, защото след Втората световна война там работната ръка не достигаше. А и защото по този начин цените за наемен труд падат, а печалбите на бизнеса растат.

  Сега тези имигранти вече живеят много по-добре, отколкото техните сънародници в държавите, от които са дошли. Но сравнително доста по-зле от коренните граждани на държавата, в която са се заселили. В същото време те трудно се поддават на културата на държавата, в която са отишли, защото са компактно заселени и контактите им са основно с хора, които притежават същата култура, като тяхната.

  Третата – това е съществената разлика в нивото на стандарта на живот на основната маса от тези имигранти и основната маса от местните хора. Защото винаги и навсякъде недоволство предизвиква не толкова ниския стандарт на живота, колкото големината на разликата между нивото на стандарта на живот на различните социални групи. Особено когато те живеят близко една до друга, така че тези разлики да са натрапчиво видими.

  Колкото до монокултурата в рамките на планетата, тя просто е невъзможна при сегашната организация на обществото. Защото няма как при драстичната разлика между материалната култура (материалната обезпеченост) на различните социални групи, да имаме еднаква нравствена, естетическа и политическа култура. Например, колкото и големи знания да притежавам и колкото да се стремя да бъда културен в общия смисъл на тази дума, няма как аз, който живея (примерно казано) с една пенсийка от 265 лева да имам същата политическа и нравствена култура, като тази на бохема Евгени Минчев например. Напротив, колкото по-висока е моята обща култура, колкото повече знания притежавам, толкова, при равни други условия, по-различна от неговата ще бъде моята нравствена и моята политическа култура.

  Защото прословутите ценности, за които постоянно се говори и които могат да бъдат материални, нравствени, политически, религиозни и така нататък, не са неизменни и еднакви за всички. Притежаващият много материални ценности човек може с пренебрежение да се отнася към тези материални ценности и да търси такава ценност, като пълната свобода на личността, която законът по никакъв начин да не накърнява. Но когато човекът е болен, гладен и живее в пълна мизерия, тогава за него най-висшата ценност изведнъж става липсващата му материална ценност, за която е готов всичко да даде, дори свободата си, защото на човек, който няма какво да яде, с какво да се облече и с какво да се лекува, свобода не му е нужна.Той се нуждае от пари, а не от свобода, демокрация, права на кучетата или други подобни..

  Маркс, създателят на съвременния комунизъм, е написал много глупости в своите политически произведения, и е допуснал няколко принципни греши, поради което комунизмът като политическа система просто се саморазпадна. Но една от неговите мисли, тази, че БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО, е безспорно вярна. Макар тази зависимост между битие и обществено съзнание да не е така пряка и така абсолютна, както очевидно си е представял Маркс. Така че ако някой иска трайно да насади на планетата една култура за всички, той трябва да осигури, освен всичко друго, и разумна и приемлива за всички разлика в материалната обезпеченост както между различните държави, така и между различните социални групи в отделната държава.

  Което е точно обратното на това, което прави неолиберализмът като управленческа политико-икономическа система.

 13. 13 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Пак ще родят някое недоносче като това с течностите, та не можеш да си вземеш един дезодорант в чантата. Да не вземеш да произведеш взрив! А за да го произведеш ти трябва инсталация колкото четирикрилен гардероб, но кой ли те обръща внимание на такива подробности. Важното е да кипи дейност, колкото и безсмислена да е тя.

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 14. 14 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Европейският координатор по въпросите за борба с тероризма Жил де Керков в свое изявление твърди, че локалиризирането на пътниците е от съществено значение за проследяване на 3000 граждани на ЕС, които се присъединиха към джихадистки групи в Сирия и Ирак." Значи заради няколко хиляди ИЗВЕСТНИ ВАМ терориста вкарваме в т.нар.локализация останалите потенциални пътника на брой 500 милиона?! Холандката-депутат полу-контрирала правилно...
  "Тези инициативи се провеждат..." Ами никакви инициативи не виждам,изброени са само едни сбирки,на които се лозунгува по стария,известен почин!
  "През 2010 г. Европейската комисия прие стратегия за вътрешна сигурност за периода от 2010 г. до 2014 г." То се видя какви резултати се ожънаха,убийците си хойкат свободно напред-назад през посочения период!

 15. 15 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Няколко важни насоки в програмата са засилване ефикасността на Шенгенската информационна система, укрепване на сътрудничеството между Европол и други европейски агенции и органи за оценка на заплахата, засилване обмена на информация на европейско и международно ниво за незаконни огнестрелни оръжия и други." Едно и също,затриват хубавата Европа от техните Вавилонски кули и туйто,отвисоко гледат !
  "...разработване на общи възможности и системи като Шенгенската информационна система (ШИС) или механизми за гражданска защита" Айдеее,пак опряхме до гражданска защита,гражданите сами да се защитават ?! Ама кой ги пуска терористите,бе,другари?! Ами раздайте на гражданите шмайзери тогава-за защита!Щом до там опряхме!?

 16. 16 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "...засилване обмена на информация на европейско и международно ниво за незаконни огнестрелни оръжия и други."

  Комунизмът и комунистическото лозунгуване са безсмъртни...
  Засилване обмена,забележете! Имало го демек,ама не е добре,че ще го..засилят! Засилвате Европа по нанадолнището.
  Инфо за незаконни оръжия ли?! Е,как така са незаконни след като имате информация,какво,оставяте ги да си ги държат незаконно нарочно?! Май така излиза,всичко се прави нарочно според стратегическите замисли на едни атлантиди...

 17. 17 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#7:"dgidgo"]още малко ще ги търпя и спирам и интернет и телевизия и се самоизолирам НА вилатА в родопите , там има картофи , зелен4уци , плодове[/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++

 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2029 Любопитно

  [quote#10:"dgidgo"] спирам да гледам и слушам за политика [/quote]
  Проблема с политиката е, че дори ти да не се занимаваш с нея, то тя задължително ще се занимае с теб...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "grod": ≪Нали същите тези бюрократи десетилетия възхваляваха културата на многообразието ....≫

  Културата на многообразието няма нищо общо с тероризма от страна на частни лица изобщо и с ислямския тероризъм в частност. В продължение на много десетилетия и дори на векове, от около 1870 (след края на анархистичния тероризъм през ХІХ век) година до около 1995 година при пълно многообразие в културата на различните народи и дъжави подобен тероризъм нямаше. ТОЙ СЕ ПОЯВИ ТОГАВА, КОГАТО САЩ РЕШИХА ДА НАЛОЖАТ НА СВЕТА МОНОКУЛТУРНОТО ОБЩЕСТВО, като, разбира се, това беше тяхната собствена култура. И, между другото, една от целите на сегашния ислямски тероризъм, поне в началото, беше запазването на своеобразната култура на ислямските общества. А сега вече е за налагане на ислямската култура на целия свят.

  Така че не многообразието, а опитите за установяване в световен мащаб на господството на една култура, в това число и на една политическа система, е причина за сегашния тероризъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK