Конкурс за студенти на тема "ЕС и бежанската криза – възможните отговори"

Мигранти и бежанци са приветствани при пристигането си на гръцкия остров Лесбос.

© Reuters

Мигранти и бежанци са приветствани при пристигането си на гръцкия остров Лесбос."Главният редактор си ти" е редовен конкурс на Европа.Дневник за студенти, интересуващи се от европейски въпроси. Всеки месец след конкурс за есета ще избираме студентски главен редактор. Той ще участва в избора на темите, които според него са важни и трябва да бъдат отразени от медията.


Успешните главни редактори ще получат сертификат за първото място в конкурса и работата си към Европа.Дневник.


Всеки месец екипът на Европа.Дневник ще избира тема за студентския конкурс, след който ще посочваме и месечния ни студентски главен редактор.
Темата, която няма как да пропуснем този месец е бежанската криза и политиката на ЕС за справяне с нея. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обяви новите предложения на ЕК, според които още 120 000 души трябва да бъдат разпределени между държавите чрез задължителни квоти.


Председателят недвусмислено се застъпи за идеята бежанците да имат възможността да работят и да зависят от собствени доходи, докато молбите им за убежище се обработват.


Юнкер обяви също, че Комисията работи по изработване на списък с държави, от които ще се приемат бежанци и от които няма да се приемат.


Председателят предложи и стъпки за подсилване на Фронтекст, която да се погрижи за сигурността на границите и гарантиране на законни пътища, по които имигрантите могат да стигнат до Европа.


Правилна ли е посоката, която предлага Европейската комисия според вас? Какви други възможни решения има Европейския съюз, за да отговори на вълната от хора, търсеща убежище пред портите му?


Ако сте студент, интересуващ се от темата, включете се в конкурса ни: "ЕС и бежанската криза- възможните отговори".


Изпращайте вашите есета на [email protected] с кратко ваше представяне – име, специалност и университет. Есетата трябва да са до 7000 знака.


Краен срок: 16 октомври 2015 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Не, посоката не е правилна.

  Докато не се заяви колко точно бежанци е готова да приеме Европа, няма да се реши проблемът. Предложенията на Юнкер са смехотворни. Те са от вида: като ми се спука водопроводната тръба колко кърпи ще ми трябват, за да попия водата? Ми като му се спука на човек тръбата, гледа първо къде да затвори кранчето, за да спре нахлуването на водата, после търси кърпи да попие и после как да отстрани дефектната част.

  А сега идея по идея.

  1 "бежанците да имат възможността да работят и да зависят от собствени доходи, докато молбите им за убежище се обработват."

  Тъй ли? Значи аз да наема човек, който нито знам какъв е и що е, нито какво образование всъщност има, нито знам дали ще му бъде разрешен престой и за колко време ще остане при мен на работа. Как си я представя тая работа Юнкер? Ще принуди работодателите насила да наемат бежанци или как? В някои страни има висока безработица, не могат да осигурят по една или друга причина поминък на собственото си население, та защо Юнкер си мисли, че ще могат да осигурят поминък на бежанец?

  2. "списък с държави, от които ще се приемат бежанци и от които няма да се приемат"

  Супер! Това означава, че трябва да включи в списъка всички страни, в които се водят военни действия или са откровени диктатури, заплашващи живота и здравето на част от гражданите си! Може ли да попитам в такъв случай Саудитска Арабия дали ще бъде включена, тъй като там определено заплашват или направо отнемат живота и здравето на несъгласните граждани. Това също така означава, Юнкер да заяви на всеослушание че е готов да приеме по груби сметки 60-ти милиона човека.

  3 "Фронтекст, която да се погрижи за сигурността на границите и гарантиране на законни пътища, по които имигрантите могат да стигнат до Европа."

  Какво по-точно предлага Юнкер? Формулировката е повече от неясна. Как да се погрижи за сигурността на границите? Като не позволява на който и да е да ги премине нелегално или като приеме че минаването на границите от който и да е, където и да е, да е вече законно? Ако е първото какви правомощия ще имат от Фронтекс да препятстват пресичането на границите извън граничните пунктове? Ако е второто значи Фронтекс трябва да осигури безопасно и спокойно пътуване от точката на конфликт до желаната дестинация е Европа?

  4 "още 120 000 души трябва да бъдат разпределени между държавите чрез задължителни квоти."

  Да кажем, че Юнкер успее по някакъв начин да задължи страните да приемат мигранти, въпреки че не искат. Остава да каже как ще задължи мигрантите да отидат в определена страна? Влизат например 500 000, от тях 490 000 желаят да отидат в Германия и 5 000 желаят в Швеция и 5 000 желаят в УК. 0 желаят в Унгария, 0 в Словакия и т.н. Какво правим? Насила казваме на 20 000човека "не, вие задължително ще отидете в Гърция!"
  И как ще отберем ония 160 000, които разпределяме задължително от всичките 400 000 влезли? Ще теглим жребий? "На Хасан се падна да те разпределяме задължително, а Мехмед е свободен да ходи където си пожелае." Уау, колко демократично.

  И пак стигаме до основния въпрос, влизат 500 000, ние разпределяме задължително 160 000, т.е. около 30% от всички, какво правим с останалите? Впрочем ние не знаем колко ще дойдат когато дочуят с какви широки обятия приемаме всички нуждаещи се, нито знаем колко нови конфликта ще избухнат междувременно...

  Страхувам се, че Юнкер е неспособен да даде работещо решение при сегашните обстоятелства.

 2. 2 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Правилна ли е посоката, която предлага Европейската комисия според вас? Какви други възможни решения има Европейския съюз, за да отговори на вълната от хора, търсеща убежище пред портите му?" от Статията
  ************************
  Решение има и то е безотказно, но ще ми изтрият коментара.

 3. 3 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Какви други възможни решения има Европейския съюз, за да отговори на вълната от хора, търсеща убежище пред портите му?"

  Напалм, противопехотни мини, телени мрежи с високо напрежение.... съчетание на горните и т.н.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Прочетох заглавието и веднага се сетих за "Фермата на животните" на Оруел - как свинете освобождават от гнета на хората животните, и в един момент те милите се молят отново на хората да ги вземат под своя закрила.
  И на снимката - арабите са щастливи, че виждат земята, а и своите бивши "колонизатори", при които толкова хубаво си живееха. Защото преди само 50-60 години в резултат на своите уж национално-освободителни борби получиха независимост, и за късо време превърнаха цяла Африка и Близкия изток в една кочина, от която се чудят как да се спасят.
  Защото тези хора се оглеждат, и единственото място, което според тях е годно за живеене е на съвсем друг континент - чак в Европа!

 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Само да са написали, че не става дума за бежанска вълна а за планирана ислямска инвазия и ще видят стипендии през крив макарон! Политическата коректност е необходимото условие за стипенията!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#4:"historama"]веднага се сетих за "Фермата на животните" на Оруел - как свинете освобождават от гнета на хората животните, и в един момент те милите се молят отново на хората да ги вземат под своя закрила. [/quote]

  Сигурна ли си, че се молят и то за това?! Аз друго се сещам - че те заместиха хората и станаха по-лоши от тях. Това е метафората на Оруел за комунистическият режим който в името на премахването на експлоатацията от човек над човека доведе до небивал геноцид, избиване на милиони хора и чудовищна подмяна на историята.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 7. 7 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Унгария е единствената страна в ЕС, която действа отговорно и адекватно. Германия е най-безотговорната....

 8. 8 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  тук доста има да се пише по тази тема. ще се развихрят студентите. давайте аргументи, та дано повече хора осъзнаят проблема.

 9. 9 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 498 Весело

  Има по-добър пример - Виктор Орбан - с оградите, жандармерията и войските по границата на Унгария. Нашият умник (в обратния смисъл на думата) трябва да направи същото по турската граница или ще го изритаме този път окончателно.... И повече няма да дадем властта на предателски и антибългарски партии като ГЕРБ, БСП и кукловодът им ДПС. Ще направим здраво правителство от Патриотичния фронт + Атака + крайнодесни националисти и България ще стане втората Унгария. Само търсим наш Орбан.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK