В ЕС тиктака бомба от поколения младежи без надежда*

Николай Стоянов

© Личен архив

Николай СтояновНиколай Стоянов, студент по Право, 2ри курс, СУ "Св. Климент Охридски" за втора поредна година е победител в конкурса за студентски есета от поредицата "Главният редактор си ти". Тази година първият конкурс от поредицата беше на тема: "ЕС и бежанската криза – възможните отговори" и има двама победители, които ще се включат в определянето на европейските теми на Дневник през октомври и ноември месец. Причината - получихме много студентски есета, всичките много добре подготвени, затова и решихме да дадем шанс на двама студенти да бъдат "студентски главни редактори". Другият победител е Лора Петрова Любенова, специалност Право, 4 курс,  ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".
---


"Европа е залята от човешки боклук" – това са думите на познатия с ексцентричните си изяви независим полски депутат Януш Корвин – Микке по време на септемврийската пленарна сесия на Европейския парламент. Унгарският министър – председател помоли бежанците да не идват в Унгария, тъй като няма да бъдат приети добре. Датското правителство предупреди мигрантите за строгите си регулации с листовки на арабски, а словашката държава не пожела да приеме бежанци, тъй като няма джамии, в които да се молят.


Очевидно част от европейските лидери са започнали да следят предизборната кампания зад Океана. Там Доналд Тръмп, борещ се за републиканската номинация, (и до момента водещ убедително в рейтинговите класации) предлага да построи стена между САЩ и Мексико, наричайки мексиканските преселници "убийци и изнасилвачи". Разбира се, ситуацията в Щатите и Европейския съюз е коренно различна. Европа е изправена пред най – големия имиграционен поток от Втората световна война насам, а Европейският съюз е в най – тежкия период от основаването си.
На фона на всички тези популистки и ксенофобски забежки отляво и отдясно в Европа, германският канцлер Ангела Меркел, обяви, че Германия няма да спазва Дъблинското споразумение и ще приеме всички бежанци, които желаят да останат на нейната територия. Това обръщение на германския лидер създаде истински фурор сред хората, чакащи за одобрение за виза. Списание "Шпигел" излезе със саркастичното заглавие "Майка Ангела" – препратка към майка Тереза.


Меденият месец между бежанците и Меркел обаче бе кратък и германската желязна лейди направи рязък завой, оставайки горчивото усещане, че европейското лидерство не е сигурно в своите действия и няма по – нататъшен план.


Още по – объркани се оказаха и европейските граждани, които бяха "удавени" от новини, целящи да внесат страх и ужас. Отдавнашната информационна война придоби такива размери със своите мелодраматични сцени, достойни за Гьобелсовата пропагандна машина.


От "Европа бе обладана от полумесеца" до "Бежанците идват за момичетата ни" и България не бе подмината от информационното бойно поле, като за гласа на рационалното мислене бе оставено съвсем малко пространство. Ярък пример са т. нар. "горещи точки", заради които българското правителство се наложи да обяснява предназначението, същността и въобще семантиката, която терминът носи в себе си.


Страхът и невежеството надделяха над разума и това си пролича и на срещата на върха на Европейския съвет. Обединеното кралство реши да се възползва от правото да не приема на своя територия бежанци. Словакия обяви, че ще атакува в съда квотната система, а словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че докато заема този пост, няма да бъдат допуснати мигранти в неговата страна.


Планът на Европейската комисия за преразпределението на 120 000 души изглежда е или пред провал, или ще претърпи основни корекции. Като че ли единственото предложение, което получи утвърдителен глас от всички участници бе това организацията "Фронтекс" да получи нови правомощия. Агенцията ще може да депортира от територията на цяла Европа хора, които са определяни като икономически мигранти, като Европейската комисия ще създаде списък от "безопасни страни на произход", с които да предотврати навлизането възползващите се от ситуацията мними бежанци.


За съжаление, тези стъпки като че ли останаха незабелязани от европейците, за сметка на това фокусът се прехвърли към по–емоционалната и лесно смилаема част от събитията – спъвания на бежанци, жени с бурки или пък смъртта на едно дете, изхвърлено на брега.


Възможни са и други решения, които да се явят като противоотрова за най–наболелите проблеми на ЕС. Ясно е, че дори ситуацията в Сирия да се разреши утре – тези хора няма да се завърнат по домовете си. На сирийската държава ще й трябват десетилетия, за да се възстанови, а и не всички бежанци са от Сирия или от останалите държави, засегнати от терористичната органзиация "Ислямска държава".


Европа трябва да действа бисмаркски към тези, които желаят да се възползват от ситуацията и да преминат заедно с бежанците. Всеки има право да се опита да дойде и да намери своето щастие в ЕС, но трябва да следва законоустановения ред и в това трябва да бъдем безкомпромисни. Драконовските проверки, свързани с миналото на чакащите пред портите на Стария континент не са нехуманни, напротив, те са признак, че Съюзът е загрижен за здравето на своите граждани. Нужни са и промени в европейското законодателство, които да позволят на приетите да започнат работа.


Европа няма време за чакане, тя трябва да се развихри и да създаде силни политики в областта на културата и създаването на нужни за икономиката работни места. Твърде дълго икономиката, създадена от публичния сектор бе мръсно понятие, извадено от терминологичния апарат на европейските политици и заседяло се по прашните рафтове, напомнящо само за терора на марксизмо–ленинизма.


В Европа има едно цяло поколение от младежи, което е загубило надежда, че някога ще си намери работа. Ако позволим това поколение да бъде присъединено от другото – това на младите бежанци, прогонени от "Ислямска държава" – бомбата вече няма да тиктака, тя ще се взриви. Последствията от този взрив са неясни, но винаги в такива случаи се прибягва до радикалните решения и ултратеченията, до онези стари методи, които носят омраза и разделение след себе си. Реакцията на Еврокомисията трябва да е прецизна и бърза.


През 2015 г. вече би следвало да сме се отърсили от понятията ляво и дясно, от либерализъм и етатизъм, а да ползваме това, което ни върши работа. Ако не го направим, няма да сме по–различни от онези преди нас в историята. И нашите предци са водили старата понятийна война, която следва Европа от нейното оформяне като културен стожер. Същата тази война, която ни е разделяла и продължава да ни разделя на лудити и индустриалци, на комунисти и антикомунисти, на либерали и социалисти.


На прага на едно време сме, в което би следвало емоционалната и историческата зрялост на Стария континент да е достигнала точката, в която вече можем да вземем работещото и да се отърсим от закостенялостта на идеологическото.


Много болезнен въпрос е ислямът и неговата ценностна система и има ли място тя в Европа. Мюсюлманската религия все още не е преживяла своята Реформация, която да я раздели от държавата. Тук е и мястото на Европа. Ако искаме тези хора да станат част от нашето общество, ние трябва да им разкажем за нашите виждания, за това как виждаме света. Това обаче трябва да стане, като уважаваме чуждата религия, за да може промяната да се случи отвътре.


Прекалено дълго време оставяхме на различни политически и религиозни течения да водят дебати и собствени информационни походи за това какъв трябва да е ЕС и по какъв начин трябва да изглежда Европа. Силната културна политика означава силен ЕС, държащ на ценностите си, а именно – универсалните човешки права, които определят континента ни като люлка на цивилизационния процес. Неслучайно председателят на Европейската комисия – Жан - Клод Юнкер заяви: "Има доста малко Европа и доста малко съюз в Европейския съюз. Това трябва да се промени."


Универсалните ценности на Европа са и тези на Европейския съюз – уважението към индивида, неговата неприкосновеност и лична свобода, която в никакъв случай не трябва да нарушава тази на себеподобния. Свободата на словото, човек да бъде себе си и да бъде приет от всички публични или частни организации като човек с права – това съгради Европейския съюз и към тези корени трябва да се завърнем, ако искаме да я има Европа.


Както каза наскоро германският канцлер Ангела Меркел по повод бежанската криза: "Универсалните граждански права досега бяха тясно свързани с историята на Европа. Те са и един от импулсите за създаването на ЕС. Ако Европа се провали в решаването на бежанската криза, ще се срине връзката с онези универсални граждански права - и Европа ще престане да бъде това, което си представяме." Бежанската криза може да се окаже изключителен подарък за ЕС, ако бъде използвана съобразително и интелигентно. Като същевременно лидерите на Стария континент трябва да съумеят да обяснят на гражданите си как и защо прилагат тези подходи и решения, за да може да бъде заглушена популистката реторика както в Европейския, така и в националните парламенти.


Николай Стоянов, СУ "Св. Климент Охридски", специалност: "Право", втори курс


*Заглавието е на редакцията

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Браво за есето. Трябва обаче ясно да се разграничат понятията и това че Европейските ценности и свободи са замислени и важат за европейците и християнската европейска култура, а не за азиатците и африканците, придошли на нашия континент. Те трябва да бъдат разглеждани от отделни закони и норми.

  Евроатлантида
 2. 2 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1817 Любопитно

  "Европа е залята от човешки боклук" (от статията)...
  Глупака вижда боклук, умните виждат ресурс за рециклиране (селяните виждат тор примерно, а не просто изпражнения от животни).
  В Япония, нисшите касти (имало е дори каста на крадците) са били по-голяма част от населението ("човешки боклук" според определението) обаче я вижте днес къде са, като са намерили начин да впрегнат "боклука". Това в рамките на едно-две поколения. Значи може, въпроса е какво ни пречи тук и на нас да го направим. Това за Япония е било точно така по времето, когато В.Левски е тръгнал да основава революционни комитети...
  А днес, тези "бежанци" ни идват сами и на крака, съвсем безплатно, само трябва да пресеем подходящите от тълпата, ама явно чипа ни пречи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Ако искаме тези хора да станат част от нашето общество, ние трябва да им разкажем за нашите виждания, за това как виждаме света. Това обаче трябва да стане, като уважаваме чуждата религия, за да може промяната да се случи отвътре.
  *************************

  Абе, как може да има толкова наивни хора? Не е да няма примери от цял свят, за отношенито на мюсюлманите към секуларизма, законите на приелите ги страни и проявата на "културните им особености".

  https://pbs.twimg.com/media/CRg5DUaXIAAm0_j.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "През 2015 г. вече би следвало да сме се отърсили от понятията ляво и дясно, от либерализъм и етатизъм, а да ползваме това, което ни върши работа."

  Много точно, но малко хора ще те разберат. Не сме се отърсили. Човек чува една дума и като кучето на Павлов почва да точи лиги или скача на бой. В САЩ например "социализъм" е мръсна и опасна дума, която за типичния американски селяндур, а и за доста други означава едва ли не диктатура.

 6. 6 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности": ≪Абе, как може да има толкова наивни хора? Не е да няма примери от цял свят, за отношенито на мюсюлманите към секуларизма, законите на приелите ги страни и проявата на "културните им особености"≫

  Много ми харесва начина на мислене на умерените джихадистки, особено когато са с канибалски наклонности. Защото мислят практически (житейски), а не отнесени от вихъра.

  Авторът мисли по този неадекватен начин защото прилага теорията за универсалните ценности на неолиберализма, без да вземе предвид, че извън теорията, в реалния живот, ценностите, с които имаме работа, не са универсални, а са конкретни. И че поради това ценността на живота на 1000 ислямистки нашественици, тръгнали да търсят на хляба мекото и на работата лекото в богатите европейски страни, за един българин, който с пот на чело едва изкарва колкото да оцелее, е доста по-малка от ценноста на живота на десетина българи, които с труд изкарват своята прехрана.

  Но не само нормалният обикновен българин от народа мисли и оценява нещата така. Така мислят и политиците и държавниците, които харчат луди пари както за създаването на оръжия за масово унищожение, така и за оръжие, което може да се прилага и срещу отделен човек докато той е обкръжен от други хора. Защото ако животът наистина е толкова голяма ценност, защо създаваме оръжия за неговото насилствено отнемане?

  Да, вярно е, че който не се въоръжи, се излага на опасността да го убият, без да може да се защити. Но нали е така и при това ислямско нашествие? Нали ако не го спрем, ако ги храним, ние ще бъдем после тези, които няма да има какво да ядат?

  Така че дано да се появят повече умерени джихадистки и джихадисти с канибалски апетит.

 7. 7 Профил на ajattara
  ajattara
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Грамотно написано есе, но за съжаление повърхностно засяга проблема и възможните решения. (Но все пак при този обем е трудно да се разработят по-подробно тези сложни теми.)

  "Ако искаме тези хора да станат част от нашето общество, ние трябва да им разкажем за нашите виждания, за това как виждаме света. Това обаче трябва да стане, като уважаваме чуждата религия, за да може промяната да се случи отвътре."

  Благородно, но твърде наивно. Една от честите грешки, допускани от интелигентни, но наивни хора, е да смятат, че и събеседникът им по подразбиране е интелигентен, и че на тяхната толерантност и уважение ще отговори със същото.

  Наскоро четох статиите на една полицайка и една лекарка в Германия, описващи неподобаващото арогантно поведение на доста бежанци, на които липсва следа от всякакво уважение пред представител на органите на реда или пред лекуващото лице, само защото това лице принадлежи към женската половина на човечеството. Има и случай на лекар и сестри, нападнати и ранени от група мъже с ножове, след като не успели да спасят дете, доведено от групата полумъртво в болницата.

  Е, как се провежда интелигентен и ползотворен разговор с враждебно настроен и дори агресивен човек с доста различни разбирания (които той вижда не като свои субективни убеждения, а като всеобхватен закон свише), не те уважава, защото за него си неверник (или, не дай боже, жена) и няма особена готовност да подходи критически към своето или даже чуждото мнение?

  Нима някой смята, че уважението е достатъчно, за да промени мирогледа на хора, чиито мозъци са били промивани от самото им детство?

  Уважението е необходимо, да. ("Ти, фанатична и тъпоумна, невежа маймуно..." не е добро и убедително начало на един разговор. Нито среда. Нито край.) Но трябва и нещо друго.

 8. 8 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Весело

  "Европа е залята от човешки боклук" – това са думите на познатия с ексцентричните си изяви независим полски депутат Януш Корвин –
  Европа е залята от политически и неспособен боклук и за това страда-това са думи на скромен и страдаш носител на нобелова награда за мир

 9. 9 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#5] от "JPJ":

  Много точно наблюдение. Гласът на рационалните мнения бе отново запушен между крайния популизъм и крайно неадекватните политически елити.....

 10. 10 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#7] от "ajattara":
  ++++++++

 11. 11 Профил на zapadug
  zapadug
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Има 2 аспекта по приемането на бежанци:
  1. Финансов.
  2. Социален.

 12. 12 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#2:"gost22"]Глупака вижда боклук, умните виждат ресурс за рециклиране (селяните виждат тор примерно, а не просто изпражнения от животни). [/quote]

  Все е *****

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK