Enterprise Europe Network: Създадени сме, за да сме от полза на малкия и среден бизнес в България

Enterprise Europe Network: Създадени сме, за да сме от полза на малкия и среден бизнес в България

© EENЕдна от най–големите пречки пред българския бизнес е липсата на капитал и по-точно - намирането на подходящи партньори за финансирането на проекти. Тези фактори рефлектират и върху бизнес климата у нас, създавайки много често порочен кръг, от който трудно се оттласкват родните фирми. За да свърже българските предприемачи с партньори от целия свят и да улесни достъпа им до евросредствата, Европейската комисия създава в зората на световната финансова криза мрежас над 60 центъра, обхващаща четири континента. Разговаряме с нейни представители в България – Аглика Попова и Христина Шотекова, служители на EEN в Българска търговско-промишлена палата. Експертите на мрежата споделят за целите на EEN и как точно организацията може да бъде в услуга на малкия и среден бизнес в страната.


Бихте ли разказали накратко какво всъщност представлява Enterprise Europe Network?


Enterprise Europe Network е сред основните инструменти на Европейската комисия насочени към стимулиране на растежа на европейският малък и среден бизнес. Мрежата е съставена от над 600 бизнес и изследователски организации от повече от 60 страни в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, осигурявайки глобален обхват.
Аглика Попова и Христина Шотекова, EEN България

© Николай Стоянов

Аглика Попова и Христина Шотекова, EEN България


Каква е целта на мрежата?


Мрежата е създадена в подкрепа на малките и средни предприятия, които представляват 99 % от европейската икономика и осигуряват над 67 % заетост. Enterprise Europe Network съдейства на амбициозни МСП да навлизат на нови пазари, да повишават иновационния си капацитет, да намират европейско финансиране и нови бизнес партньорства.


Какви видове услуги предоставя тя?


Услугите, предоставяни от мрежата EnterpriseEuropeNetwork, за всяка конкретна фирма се определят на база индивидуален план за съдействие, който съдържа конкретни препоръки и набор от услуги, целящи цялостно подобряване на конкурентоспособността на фирмата.


Услугите включват: съдействие при намиране на подходящи чуждестранни партньори, предоставяне на информация относно възможностите за европейско финансиране и необходимите стъпки при излизането на чуждестранни пазари, специализирани услуги за подобряване на иновационния капацитет на фирмите.


Как може бизнесът най–лесно да ви намери?


В България мрежата обединява 12 организации, локализирани в София, Пловдив, Сандански, Стара Загора, Враца, Ямбол, Добрич и Русе. В зависимост от това къде развивате дейността си, може да изберете най-близката контактна точка. Мрежата Enterprise Europe Network оперира в рамките на консорциум, като Българска търговско-промишлена палата е една от партньорските организации. Съставът на българската мрежа включва организации с различни профили, като например търговски палати, бизнес центрове и центрове за технологичен трансфер. Подобна комбинация от експертиза гарантира, че българските фирми ще получат специализиран съвет, съобразен с техните нужди.


Най-лесният начин да ни намерите е през сайта на EEN България на адрес WWW.EEN.BG


Може ли да ни разкажете малко повече за това как мрежата подпомага българските МСП по отношение на развитието на нови партньорства?


Enterprise Europe Network съдейства на фирмите да намерят подходящите бизнес партньори (дистрибутори, търговски представители и др.), партньори за технологичен трансфер или партньори за съвместно кандидатстване по европейските рамкови програми. Един от основните инструменти на мрежата е поддържането на най-голямата база данни за международно сътрудничество в света, която е публично достъпна и съдържа над 10 000 оферти. Нашите клиенти могат да публикуват свой собствен профил или да разгледат предложенията за сътрудничество на различни фирми, изследователски организации университети и други.


Друга възможност за нашите клиенти е участие в организираните от Enterprise Europe Network бързи и ефективни срещи за бизнес и технологично коопериране в рамките на водещи международни конференции и търговски изложения, които значително намаляват времевия ресурс, необходим на фирмите, за да намерят подходящите партньори.


Бихте ли конкретизирали вида на информацията, която предоставяте на предприятията?


Чрез отговаряне на конкретни запитвания на бизнеса eкспертите от мрежата се стремят да предоставят интегрирана информация, относно европейските програми, стандарти, възможности за защита на интелектуалната собственост и специфики при интернационализация на бизнеса.


Отново с цел да повиши информираността на българските МСП Enterprise Europe Network организира различни обучения и информационни дни на теми, които се определят на база получената обратна връзка от фирмите.


Как съдействате на фирмите по отношение на тяхната иновационна дейност?


Извършването на "Оценка на иновационния капацитет" на фирмата чрез инструмент IMP3rove е една сравнително нова услуга, предоставяна от Enterprise Europe Network. Инструментът е разработен от A.T. Kearney (фирма, занимаваща се с консултации на предприемачи)и Европейската комисия.


В своята същност, IMP3rove е холистичен метод, който задълбочено изучава иновационната стратегия и визия на фирмата, иновационната култура, жизнения цикъл на иновациите в организацията и основните фактори (управление на човешките ресурси и стимули, наличие на патенти, информационни технологии и др.). След преминаване през оценката нашите клиенти получават препоръки как да подобрят показателите си по отношение на основните измерения на иновационния мениджмънт. Фирмите, които се възползват от тази услуга, получават предимство при кандидатстване по Инструмента за МСП по програма Хоризонт 2020.


Коя от услугите, които мрежата предоставя, се използва най–често?


Всяка една от услугите на ЕЕN предизвиква интерес, като напоследък получаваме много запитвания във връзка с европейските програми като например програмата за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020. Множество въпроси възникват във връзка с Инструмента за МСП, част от същата програма, който е насочен към подпомагане на международно ориентирани фирми с иновационна дейност, желаещи да реализират своите иновативни идеи.


Много фирми участват и в обученията на теми, свързани с интернационализация, интелектуална собственост и енергийна ефективност, като това се дължи на нарастващата необходимост от страна на МСП да търсят нови пазари, да развиват иновации и да прилагат европейските стандарти в сферата за зелената икономика. Един от семинарите, който предизвика голям интерес, беше насочен към представяне на възможностите за търговия с Индия и Китай. По време на събитието бяха засегнати въпроси, които са от изключителна важност преди започване на бизнес в региона, като например как да намерим подходящия местен партньор, протекция на интелектуалната собственост и самата марка (бранда), съдействие при разрешаване на легални спорове и други.


По какъв начин свързвате различните бизнеси и какви са критериите за това?


Мрежата е насочена към предоставяне на съдействие на малките и средни предприятия от всички сектори. Ако наш клиент има необходимост от услуги, попадащи отвъд обхвата на мрежата, ние ще го насочим към подходящия партньор, който да може да му съдейства.


Имаме съвсем скорошен пример за съдействие при започване на партньорство. Enterprise Europe Network спомогна за осъществяването на търговия между производител на италиански плочки с български търговец. Представител на българската фирма взе участие в специализирани двустранни срещи, които се проведоха в Сицилия, като след предварителни разговори, успешно се стигна до сключване на споразумение.


Можете ли да разкажете на нашите читатели за свършеното през тази година?


През тази година всички организации от Enterprise Europe Network България предоставяха активна подкрепа на българския бизнес. Над 1000 МСП получиха консултации и конкретни съвети, които им позволиха да бъдат по-добре информирани, да намерят подходящи партньори и възможности за развитие на своя бизнес на нови пазари. Също така, голям брой представители на бизнеса взеха участие в международни брокерски събития, двустранни срещи за бизнес и технологично коопериране и фирмени мисии, провеждани в различни държави.


Какви предстои за мрежата през следващата година 2016–та година?


През следващата година планираме още по-голям брой персонализирани консултации, организирани информационни дни и други събития. Планирано е и издаването на информационни материали по интригуващи за бизнеса теми като: възможности за търговия с трети страни, достъп до финансиране, защита на интелектуална собственост, енергийно управление, околна среда, дизайн и иновации, клъстери и др. Приоритет ще бъдат и съветите насочени към подобряване на иновационния капацитет на фирмите и увеличаване на броя на фирмите получили европейско финансиране.

Още от Главният редактор си ти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK