За кьолнската анархия, римската република и бъдещето на Ангела Меркел

За кьолнската анархия, римската република и бъдещето на Ангела Меркел

© Associated PressТончо Краевски е на второ място в конкурса за студентски есета "Главният редактор си ти" за месец декември 2015. Той е студент по европейско право в университета в Маастрихт. Като един от "студентските главни редактори" през месец януари Тончо участва в определянето и изготвянето на статии по важните според него европейски въпроси. 


Първата република изобщо в европейската история е създадена заради изнасилването на една жена. Преди малко повече от 2500 години разбеснелият се син на цар Тарквиний Горди изнасилил патрицианката Лукреция и с това предизвикал бунт срещу баща си. Римляните прогонили царя, забранили монархията и създали първата република. Тъкмо това стои в същината на републиката – тя не е задължително базирана на много демократична избирателна система и прочее – нейният фундамент е доброволният отказ на всеки гражданин да бие и насилва другите, даден в замяна на въздържанието на всички останали граждани от това да бият и насилват. Обществен договор за цивилизовано поведение.


По ирония на съдбата днес политици и анализатори "изнасилват" принципите на републиката, за да я изтръгнат от нейните фактически корени и да я засадят там, където им е най-удобно - а именно в полето на злободневните си интереси. Тези интереси сега не са правата на жените. Политиката, която е модерна днес, е да се защитава вече очевидно провалящата се програма на Германия да приема бежанци. Тя беше зле организационно обезпечена, нямаше в основата си сериозна концепция за интегриране и стана пореден пример за прибързаните реакции и хазартното поведение на Меркел в критични международни ситуации. Тя заяви, че Германия ще приема едва ли не всички бежанци и след няколко дни отново се отказа. Същото направи преди години, когато стана трагедията във Фукушима, със заявлението си, че всички АЕЦ ще бъдат спрени. Разбира се, до такава мярка не се стигна.
Днес Германия се държи като всичко друго, но не и като република. Меркел уговаря Зукърбърг да цензурира неконюнктурни мнения във фейсбук. Полицията в Кьолн се самоцензурира в докладите си от новогодишната нощ. Медиите се самоцензурираха в продължение на цяла седмица след събитията. Чашата преля, когато кметицата на Кьолн призова жените да самоцензурират поведението и облеклото си на публични места.


Тук изобщо не трябва да говорим за християнските и ислямските ценности.


Тук не става дума за световна конспирация за ислямизиране, организирана провокация, заговор на американците срещу европейците, на Путин срещу германците и прочее популистки дрънканици, които хора със сериозни претенции за себе си, като Хайко Маас, правосъдният министър на Германия, например, поддържат в последните дни. Само и само да не говорят по същество за проблема.


Става дума за една политическа грешка, за едно самонадценяване, което фрау Меркел е твърде горда, подобно на Тарквиний, за да признае. И за злоупотребата с власт, за да се прикрият провалите. Нужно е смирение и сила, за да се извиниш за грешката и да адаптираш подхода си към проблема. И ако си решил да потулваш, замаскираш и оправдаваш тази грешка, без да отстъпваш и крачка назад, тогава именно започва верижната реакция от престъпления срещу републиката. Тогава започваш да злоупотребяваш с влиянието си над местната власт, корпорациите, полицията и медиите, за да отбраняваш правотата си чрез тях. Един омагьосан кръг от още и още компромиси с принципите на това, което си призван да пазиш.


В последните седмици "Дойче веле" публикува множество материали, критично настроени към бежанската политика на канцлерката. Дори и емблематично либерални издания като The Economist отчитат, че Меркел губи международна подкрепа и трябва да смени стратегията си. Най-важна за нея ще остане обаче вътрешната подкрепа – след малко повече от година германците предстои да решат бъдещето й на редовни избори.


Някога Уинстън Чърчил е казал, че неблагодарността към техните най-заслужили държавници в тежки времена е белег на силните народи. Меркел беше успешен политик дълго време, но тя явно подценява силата на германците да разлюбват и надживяват и най-добрите, и най-лошите си водачи.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Добро!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  "Става дума за една политическа грешка, за едно самонадценяване, което фрау Меркел е твърде горда, подобно на Тарквиний, за да признае."

  Проблемът е, че грешката не е една.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Есето започва интересно, но е леко беззъбо. Ако критиката на една политика се състои само в безразличното отбелязване на хронологията на събитията, то тя губи смисъла си. Трябва да се подчертае, че германия суспендира действието на Европейската харта на правата на човека, на ЕКПЧ, на собственото си законодателство и на основните договори за ЕС чрез умишлената публична дерогация на правата на свобода на словото, принципа на върховенство на закона и принципа на разделение на властите и с това нанесе тежки удари изобщо върху демокрацията в ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Браво български студентю! Дано 30-40% от младите могат да виждат, усещат пишат и или изразяват поне 50% от това което си пресъздал. Иначе Меркел е "чао", само да видим кой ще плаща целия масраф, а и да разберем кой подбуди мигрантските цунами и тайфун към бреговете на добрата и стара Европа, но явно пооглупяла в ултралибералната си ултратолерантност на сенилни Шойблета, Меркели. И защо конфликтът в Сирия не се урежда и защо борбата с"Даеш" е свързана с тези събития, и защо потокът народопреселение не секва...?

 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Впрочем "чашата преля" няколко пъти, но когато някои общини са предложили да се наемат сгради и платени жрици за "бежанците" по два пъти седмично....аз лично побеснях и немските глуполидери оттогава само ги споменавам до 9-то коляно, еем ти и глупендерите имбецилни!

 6. 6 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 772 Неутрално
 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Мдааа, "Меркел беше успешен политик дълго време", но направи огромна грешка, с дълготрайни последици.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Все повече и повече се убеждавам колко прави са били венецианците, като са казали, че 2 мандата по 4 години трябва да е максимума за всеки управляващ.

  И Меркел и Путин го доказват.

  Моралът не е порок!
 9. 9 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Меркел си ги набута за цялата политическа кариера и сега ще бъде запомнена с това мега осиране с бежанците. Но както съм казвал и преди да го поемат здраво тез немци прости, хилядолетните им райхове край нямат.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 10. 10 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Томчо Краевски, няма Анархия в Кьолн! Анархията е перфектен ред в едно хоризонтално организирано общество. Да ползваш думата Анархия, като = на Хаос е израз на много ама много слаба Полит. Култура!
  И Дневник препечатва подобни слаби списвания? Кофти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  .
 11. 11 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#0:"Статия"]"Става дума за една политическа грешка, за едно самонадценяване, което фрау Меркел е твърде горда, подобно на Тарквиний, за да признае." [/quote]

  В първия момент, вместо Тарквиний - ми се стори, че пише Тиквоний, та се наложи да прочета по-внимателно....Грешката ми се получи, защото с Тиквоний звучи още по-правдоподобно.


 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  "...Тук не става дума за световна конспирация за ислямизиране, организирана провокация, заговор на американците срещу европейците, на Путин срещу германците и прочее популистки дрънканици..."

  А какво да кажем за онова отворено писмо на ДЕСЕТКИ организации на бежанци и имигранти в европейски държави, озаглавено "Трябва да говорим за Кьолн", които заклеймиха атаките в Кьолн, но никоя не спомена за минимално усилие за съдействие на властите? Всички те са обезпокоени да не се започнат някакви саморазправи, и са като че ли само на една крачка от учредяване на едно европейско ДПС? Което да обедини всички муслими, и да стане незаобиколим фактор в живота и управлението на ЕС!

 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Добър замисъл, интересни изразни средства, приятно четиво...

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  "Тук не става дума за световна конспирация за ислямизиране, организирана провокация, заговор на американците срещу европейците, на Путин срещу германците и прочее популистки дрънканици, които хора със сериозни претенции за себе си, като Хайко Маас, правосъдният министър на Германия, например, поддържат в последните дни. Само и само да не говорят по същество за проблема."

  За това не става дума, за онова не става дума... За какво става дума, авторе? Искате Меркел да си посипе главата с пепел, да подаде оставка? А кой ще дойде на нейно място? Кого ще изберат немците, и кой би могъл да се справи с проблема по-добре от жената, приета еднакво добре в Щатите и Русия? Тя е поела отговорността, оставете я да си свърши работата.
  Путин нямал нищо общо с проблема на Германия?! Сигурен ли сте, че Хайко Маас ще излезе с подобно необмислено (налудничаво?) мнение? Докато такива като Вас говорят за "изнасилване" принципите на републиката, може би без да знаят кои са тези принципи и какво представлява републиката, си позволяват безсрамно да ги критикуват неаргументирано?
  Давате ли си сметка, че именно Меркел направи жест към съюзниците си България, Унгария, Австрия, а и към Македония, Сърбия и Турция (в която организираните "бежанци" от Африка и Азия надминаха 3 милиона души)?! Направи го, пое удара, а ние се оказахме първите й големи критици... ролята на онази старица, която добавила съчки в кладата на Ян Хус. O, sancta simplicitas!
  Твърде арогантно и повърхностно мнение, наливащо вода в кремълската мелница, съжалявам.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 15. 15 Профил на Toncho Kraevsky
  Toncho Kraevsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Напаст":

  Аргументът "а кой ще изберат на нейно/негово място" е смехотворен, типичен за електората на ГЕРБ и други неосъзнати носталгици по Живков и Брежнев. В условията на истинска демокрация няма незаменими хора, а историческият опит показва, че след повече от два мандата и най-добрите политици се изхабяват и самозабравят.
  Намекът, че Путин друга работа си няма освен да организира сексуални посегателства на нова година в Кьолн демонстрира още веднъж плачевната яловост на Меркел и нейните политически сателити - за собствената си слабост, безидейност и грешки обвиняваме все някой друг, като най-удобен за това сега е Путин.
  Трето, Меркел само взе решението - германският народ пое удара. А той не помня да се е съгласявал да бъде принасян в жертва на проекта "мултукултурна, неомарксистка Европа".
  Политиките на Меркел имат общо с християндемокрацията, колкото и Борисовите имат общо с дясното. Тя затова и го харесва толкова много и му прощава всички авантюри с ДПС и руската пета колона.
  Никой не е длъжен да си мълчи за истината "за да не наливаме вода в мелницата на руснаците". Най-много вода им наливаме (ние като ЕС), когато понасяме мълчаливо всички удари и се правим за сами за смях и съжаление пред света.

 16. 16 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  [quote#15:"Toncho Kraevsky"]Политиките на Меркел имат общо с християндемокрацията, колкото и Борисовите имат общо с дясното. [/quote]
  Така кажете, г-н Краевски! Сега ми е ясно, че критиките Ви всъщност са насочени срещу Борисов и ГЕРБ, а не срещу уважаемата г-жа Меркел. Да е жива и здрава и да я изберат отново, тъй както ние ще изберем Борисов, когато и да се наложи. Разбрах също, че вие се вживявате в ролята на избирател в Германия (представител на "германския народ" и сте сигурен, че грешката ще бъде поправена. Дано само не сте чули за предстоящи предсрочни парламентарни избори в Германия, за каквито чуваме ние българите тук, в България.
  Колкото до
  [quote#15:"Toncho Kraevsky"]Трето, Меркел само взе решението - германският народ пое удара. А той не помня да се е съгласявал да бъде принасян в жертва на проекта "мултукултурна, неомарксистка Европа". [/quote]

  явно и Вие не знаете защо фрау Меркел бива така упорито харесвана от хора, които нямат нищо общо с марксизма, нито с руската "пета колона" в Германия... колкото и да е "изхабена" и "самозабравила се". А колко помните вие, "представителю на германския народ", е съвсем друг въпрос, особено след като все още сте студент. Да продължим за "петата колона" на Кремъл в Бон... Преди малко в новините съобщиха за демонстрация от хиляди "рускоговорящи" в Кьолн (ако не се лъжа), демонстрирали срещу "бежанците" заради изнасилването на 14-годишно момиче от руски произход. Те със сигурност имат нещо общо с марксизма, нали? Дано не са като в България, защото имаме възможност да се наслаждаваме на комунистическите им традиции и ритуали ежегодно.

  [quote#15:"Toncho Kraevsky"]Намекът, че Путин друга работа си няма освен да организира сексуални посегателства на нова година в Кьолн[/quote]
  Тук вече искрено ме развеселихте - доказателство, че има още какво да научите в Маастрихт.

  Благодаря за отговора. Беше неубедителен, бих казала даже предубеден.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 17. 17 Профил на Toncho Kraevsky
  Toncho Kraevsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Напаст":

  "Да е жива и здрава и да я изберат отново, тъй както ние ще изберем Борисов, когато и да се наложи."

  Умирам от смях. "Вие" сте на всеки километър, както се казва. С такива като вас не се спори, щото човек трябва да откара цял живот.
  Хубав ден.

 18. 18 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#17] от "Toncho Kraevsky":

  Ние не спорим. Веселим се, без да се аргументираме. Така, както вие сте направили в статията си. Сравнявате кон с кокошка, при това изолирано от събитията в света напоследък, които някои категоризират като "хибридна война". Няма значение. Успех в учението и продължавайте все напред!
  Приятна вечер от мен.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 19. 19 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Началото определено е много добро, аналогиите също. Много хубаво есе и по мое мнение има нужда от малко повече задълбоченост по отделните опорни точки. Но всеки формат есе си има своите рамки и авторът се е справил много добре. Браво!

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 20. 20 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":
  А можем ли да експулсираме тези "европейски" муслими обратно? Всички те са влезли нелегално на територията на чужда държава... без лични документи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK