Новият "студентски главен редактор" на Европа.Дневник е Нанси Борисова

 Нанси Борисова

© Личен архив

 Нанси БорисоваПобедителят в конкурса за студентски есета "Главният редактор си ти" за месец февруари 2016 е  Нанси Борисова, студентка в първи курс във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.  Темата за месец февруари беше"Каква да бъде 2016 г. за Европейския съюз?", предвид новото холандско председателство на съюза.
В поредицата от студентски конкурс "Главният редактор си ти" избираме всеки месец студент, който да решава кои са важните теми за отразяване от Европа.Дневник. Успешните главни редактори получават сертификат за първото място в конкурса и работата си към Европа.Дневник.
 


За победителката през месец февруари:
Нанси Борисова е студентка в първи курс във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Увертюра към журналистическата й кариера е групата за неформално образование по журналистика клуб "Медии" в родния й град Монтана. Тя започва да пише и публикува в местните медии още на 16 г. Нанси печели призови места в над 30 национални конкурси за есе, участва в доброволчески акции, конферира концерти, води кръгли маси. От ноември 2016 г. е стажант в сайта на Дружеството на ООН в България http://news.unabg.org/. Публикациите й в тази медия са по теми, свързани с околна среда, екология, климатични промени, здраве и най-вече проблеми, свързани с ЕС. Интересува се от случващото се в страната. Вълнуват я проблемите за социалната несправедливост, бежанците, икономиката. Все още не се е ориентирала върху коя област да се фокусира, но се надява, че работата й като студентски главен редактор на "Дневник" ще й помогне да намери верния път.

Публикуваме есето на Нанси:


Каква да бъде 2016 година за Европейския съюз?
Прагматична, критична, конструктивна и иновативна! Такава се очаква да бъде 2016 година за Европейския съюз поне според холандските ни приятели, които съвсем скоро поеха ротационното председателство на Съюза. Наред с амбициозните им цели, ги очакват и сериозни предизвикателства. Динамичната среда в Европа в момента предполага навременни, премерени и адекватни решения на всички горещи проблеми. Къде Амстердам трябва да съсредоточи приоритетите си и доколко те съвпадат с интересите на останалите страни членки – това са основните въпроси пред бъдещето на Съюза за следващите няколко месеца.


Усилията трябва да се съсредоточат на първо време върху справянето с миграционната криза и заплахите за сигурността. Според премиера на Холандия Марк Руте, намаляването на пристигащите имигранти би било основен показател за успеха на ЕС. В свое изказване той акцентира също на защита на външните граници и създаването на места за настаняване на бежанци на територията на държавите членки. Всичко това звучи добре, но в основата на справянето с проблема не е разпредел ението, а овладяването на притока на бежанци.


Когато една къща се наводни, търсим как да спрем кранчето, а не как да разпределим водата равномерно в различните стаи.


Премиерът споменава също вече добре известното разпределение на имигранти чрез така наречените квоти. Вече стана ясно, че квотната система не може да се приложи на практика, не защото е неефективна, а защото държави като Австрия и Унгария отказват да приемат имигранти. А всички знаем, че разпоредбите  на ЕС не могат да се прилагат принудително, ако правителството на дадена държава откаже съдействие. Освен това националната сигурност е национален приоритет и eвропейското законодателство има ограничена възможност да се меси. Но едно е сигурно, че председателството на Съюза, трябва да работи за увеличаване на средствата за ресор сигурност. Това би могло да стане само за сметка на други пера в бюджета на Съюза.


В бюджетната стратегия до 2020 г. за 2016 г. за сигурност и гражданство са предвидени почти 4 пъти по-малко пари от тези за администрация.


Намаляването на разходи от такъв характер  би позволило по-добра защита на гражданите на Европа. Как би могло да стане това? Много просто! От години се обсъжда идеята европейският парламент да се предислоцира само в Брюксел, а не и в Страсбург, а секретариатът – и в Люксембург. По този начин ще се харчат по-малко пари за поддръжка на сградите, командировки, администрация и т.н. Все пак Амстердам подхожда обещаващо като поема ангажимента ежемесечно да се провеждат министерски срещи за обсъждането и създаването на европейска служба за гранична и брегова охрана. Така животът и спокойствието на гражданите се превръща в основно, но не и единствено предизвикателство пред страната–председател.


Освен него, рисковете, свързани със сътресенията на валутния съюз, са актуални.


Икономиите и иновациите, както и засилването на вътрешния пазар, са начините за стабилизиране на еврото. Холандия дава добър пример като ограничава с 1/3 разходите си за срещи, на които страната е домакин, но това е едва началото. С парите, които до сега Съюзът е отделял за технологии, отдавна трябваше да има европейски варианти на компании като Microsoft и Apple. Те биха стимулирали иновациите и развитието на вътрешния пазар за дигитални продукти и услуги. Важен е и въпросът за равното заплащане на равен труд, за да може общият пазар не само да се задълбочава, но и да става по-справедлив. Хомогенизирането на заплащането и уеднаквяването на качеството на стоките ще накарат повече хора да се възползват от свободното движение в ЕС, ще увеличи експортът на стоки, услуги и капитал, а оттам ще се стабилизира и валутният съюз, сериозно разклатен от дълговата криза и най-вече от състоянието на Гърция. Разбира се, подобен план е твърде амбициозен и едва ли ще се постигнат видими резултати по време на председателството на Холандия. Това е важна крачка към стабилността на ЕС за години напред.


Следващият възможен приоритет, който не е включен в плановете на Холандия, е лидерството.


Ако 2016 бъде година на лидерството за Европейския съюз, това би дало нов тласък на цялостното му политическо развитие. Европа от край време акцентира на правилата, процедурите и административните процеси. Така се губи фокус, а поемането на отговорност се размива някъде между институциите. Тази "стройна" система не дава възможност за лидерска изява. А именно личностите са тези, които обединяват хората в името на общата кауза. Съюзът като институция е изгубил способността си да вдъхновява. Това е наболял проблем още от създването на Европейската икономическа общност, но е старателно замитан под килима. А заедно с него на дневен ред са и климатичните политики и енергетиката.


Опазването на околната среда някак си остава встрани от общественото внимание.


ЕС не полага съществени усилия в тази област, навярно защото от нея е почти невъзможно да се получи видима добавена стойност. И все пак след Конференцията за климатичните промени в Париж стана ясно, че няма за кога да се отлага и трябва да се вземат мерки възможно най-скоро. Дано през 2016 г. Холандия, а след това Словакия и Малта поемат грижата и отговорността за екологичното равновесие в Европа.


И като казахме равновесие, трудно е да се намери баланс между отделните приоритети за краткия отрязък от време – 2016 г. Именно затова Амстердам е изправен пред нелека задача. Едва ли опасността от центробежните сили, които застрашават монолитността на Съюза, или бързото завършване на процеса по европейското законодателство, са по-маловажни, но посочените приоритети не търпят отлагане.


Марк Руте казва: "Обещанията трябва да се спазват и това е основният принцип, който ще ръководи нашето председателство". Доколко Холандия ще оправдае очакванията ни – предстои да разберем. На нас ни остава само да си пожелаем 2016 г. за Европейския съюз да е година на спазените обещания.


*Конкурсът "Главният редактор си ти" е част от проекта на Европа.Дневник: EU like You, подкрепен от Европейския парламент. Отговорността за съдържанието на проекта е изцяло на Икономедиа. 
   

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1446 Весело

  Ох, и "Нанси" ли почнахте вече да ги кръщавате...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 2. 2 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Е със сигурност е по-добре от Атанаска.
  Браво, успех.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 3. 3 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 519 Весело

  Бива!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 4. 4 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 171 Весело

  Нанси от Монтана...добре звучи по нашенски.

  Хубаво есе! Разбира се има какво да се желае, но това ще дойде с годините и опита. Помни, че си публицист, а не политик или даже евробюрократ, тука много не си личи.
  Има малки зачатъци, като например...
  "Тази "стройна" система не дава възможност за лидерска изява. А именно личностите са тези, които обединяват хората в името на общата кауза. Съюзът като институция е изгубил способността си да вдъхновява.".
  Но иначе е доста "равно".

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  "Когато една къща се наводни, търсим как да спрем кранчето, а не как да разпределим водата равномерно в различните стаи."
  Хареса ми.Пожелавам успех на нашето момиче!

 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  „Всичко това звучи добре, но в основата на справянето с проблема не е разпредел ението, а овладяването на притока на бежанци.
  Когато една къща се наводни, търсим как да спрем кранчето, а не как да разпределим водата равномерно в различните стаи.”


  Просто и ясно! И децата разбраха, че за да спре бежанския поток, трябва да бъде спряна войната в Сирия! Бандитите путин и асад, обаче са на друго мнение. Светът ще ги потърпи още малко...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Браво на момичето! Не само талантливо, но и симпатично!

 8. 8 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "Rim":

  Мисля, че леко си объркал бандитите, но това едва ли е случайно.

 9. 9 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#1] от "nv":

  По мои лични наблюдения именно в Монтана, Видин, Враца и Плевен между 1/4 и 1/3 от родените в последните 20 години са с подобни имена-Нанси,Даяна, Дейвид,Антонио и т.н. - най-западналите и обезлюдяващи области в страната но за сметка на това комунистически " крепости"- тъжният извод който съм направил е че комунизма в България води до това- профанизиране, оскотяване и обезбългаряване на матряла!

 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  "Обещанията трябва да се спазват и това е основният принцип, който ще ръководи нашето председателство". Доколко Холандия ще оправдае очакванията ни – предстои да разберем. ”


  Да си спомним аналога на това правило в България: цялата парламентарна група на герб, през лятото на миналата година обеща подкрепа на правосъдния министър Христо Иванов при промените в конституцията! И не само обеща, ами положи и подписи като знак на добра воля. Какво стана обаче на практика? В решителния момент, същите хора без никакво предупреждение, заплюха и обещанието и подписите си, отказаха подкрепа на собствения си министър и подкрепиха предложението внесено от комунистите на агент георги седефчов (абв)! Като резултат от това предателство, няколко месеца по-късно дойде и големият срам - Румъния се отделя от България! Този срам и това изоставане дължим на управляващата партия Герб. Огромното забогатяване на делян пеевски също дължим на Герб!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 171 Весело

  [quote#9:"bobbyperu"]родените в последните 20 години са с подобни имена-Нанси,Даяна, Дейвид,Антонио и т.н. - най-западналите и обезлюдяващи области в страната но за сметка на това комунистически " крепости"[/quote]

  Виж нищо не променя есето, ако авторката му се беше Ненка от Кутловица...
  А този край си е бил ляв още преди социализма както е добре известно по една съвсем проста причина - беден е. Бедността ражда или крайни консерватори, най-вече с религиозна плънка или леви - безотговорни революционери.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#9] от "bobbyperu":
  „...имена-Нанси,Даяна, Дейвид,Антонио и т.н. - най-западналите и обезлюдяващи области...”


  Не е ли по-добре да се съсредоточиш върху това, което е написало момичето, вместо върху името му, име което лично на мен много ми харесва! И коментарът ти е добър повод да и кажа да се пази от комунисти и националисти...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Писнало ми е от българи с "хеликоптерен" поглед, склонни да разсъждават за чистите европейски площади, но да не виждат мръсния си заден двор. С две думи: I don't fancy Nancy.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4503 Весело

  Браво на Нанси, есето й е доста добро. Поздравления.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8815 Неутрално

  Есето ми харесва, браво на младата дама.

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Весело

  [quote#4:"moscowagent"]Нанси от Монтана...добре звучи по нашенски. [/quote]

  Супер е )))) Звучи не само евроатлантически, ами направо презокеанско )))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK