Конкурс за есета: Как би изглеждал Европейският съюз без Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън се сбогува с европейските си колеги след срещата на върха на 19 февруари, на която бе сключена сделка за условията за оставане на страната в ЕС.<br />

© Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън се сбогува с европейските си колеги след срещата на върха на 19 февруари, на която бе сключена сделка за условията за оставане на страната в ЕС."Как би изглеждал Европейският съюз без Великобритания?" е темата на новия студентски конкурс на Европа.Дневник от поредицата "Главният редактор си ти". В рубриката избираме всеки месец студент, който да решава кои са важните теми за отразяване от Европа.Дневник. Главният редактор-студент определяме чрез конкурс за есета. Успешните главни редактори ще получат сертификат за първото място в конкурса и работата си към Европа.Дневник.


Референдумът, на който британците ще вземат решение дали искат страната им да остане в Европейския съюз ще се проведе на 23-и юни. Това заяви на пресконференция на "Даунинг стрийт" премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.


Правителството ще подкрепи оставането на Лондон в общността, но индивидуални министри ще имат правото да участват в кампанията за напускане на ЕС.
Междувременно стана ясно, че Европейската комисия няма план Б, ако Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз.


Попитан в интервю за телевизия "Франс 5" дали ЕС има подготвена реакция, ако британците гласуват за напускане на общността на референдума през юни, еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отговори: "Не, не и не, няма план Б. Това не ни помага по никакъв начин да предвидим бедствени сценарии."


След инфарктни преговори на 19 февруари Великобритания и европейските държави се споразумяха за условията на членство на страната в ЕС.


Уговорката дава право на Лондон да спира социалните плащания за имигранти в ЕС за седем години и да регулира размера на детските надбавки на работниците спрямо държавата, в която живее детето им, тоест, ако българин работи в Обединеното кралство, но детето му е у нас, то ще получава надбавки, колкото получават другите българчета, а не колкото британчетата.


Ще бъдат ограничавани социалните плащания за имигрантите, които работят, но имат ниски доходи (например допълнителни средства, платени от държавата и данъчен кредит - in-work benefits).


Kакво би се случило при евентуален "Брексит", или британско напускане на 28-членния блок? Ще се отрази ли подобно напускане на външната политика, интеграцията, финасновото състояние на ЕС? Или виждате други възможни промени без Великобритания в ЕС? На тези въпроси ще търсим отговори в конкурса за студентски есета "Как би изглеждал Европейският съюз без Великобритания?".


Есетата се изпращат на [email protected]  с кратко представяне на участниците– име, специалност и университет. Есетата трябва да са до 7000 знака.


Краен срок: 30 март 2016


*Конкурсът е по проекта на Дневник за запознаване с дейността на Европейския парламент "EU like You", изпълняван с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Отговорността за съдържанието на проекта е изцяло на "Икономедиа".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK