Инвестиционен портал ще свързва предприемачи и инвеститори в ЕС

Аглика Събева – Цветанова, експерт в представителството на Европейската комисия в България

© Личен архив

Аглика Събева – Цветанова, експерт в представителството на Европейската комисия в БългарияАвторът на интервюто Николай Стоянов е студент втори курс по право. Той получи титлата "Студентски главен редактор" на Европа.Дневник, след като спечели първото място през декември в поредицата от студентски конкурси за есета "Главният редактор си ти".


За "Плана за инвестиции за Европа", познат още като плана "Юнкер", се знае още от неговото представяне от Европейската комисия в края на 2014 г.
Аглика Събева-Цветанова, съветник в Представителството на Европейската комисия в България в областта на икономическото управление и европейски семестър обяснява неяснотите около него. С нея разговаряме за бъдещето на плана "Юнкер" и за новия инвестиционен електронен портал, целящ да свърже бизнеса в Европа, и разглеждаме начините за кандидатстване за финансиране чрез "Плана за инвестиции за Европа".


Планът "Юнкер" вече реализира успехи в множество страни на ЕС, като само до края на 2015 година е допринесъл за европейската икономика с инвестиции за над 50 милиарда евро. Въпреки това сред българската общественост и българския бизнес продължават да битуват доста заблуди, които е добре да разсеем, за да се увеличат шансовете български предприемачи да се възползват от тази инициатива. Нещо много важно – никоя държава членка няма определена квота, в рамките на която да очаква да получи даден "гарантиран" размер на инвестиции. Всичко зависи от това какви проекти могат да генерират участниците на пазара и българските публични органи, като оценяването е различно от познатото ни по структурните фондове на Европейския съюз, споделя г-жа Цветанова.


Тук е мястото да изясним, че Европейският фонд за стратегически инвестиции (както е официалното име на структурата, която реализира плана "Юнкер") не е грантова схема за безвъзмездно отпускане на средства като структурните и кохезионни фондове. Той е механизъм за осигуряване на евтино финансиране и (когато е необходимо) институционална подкрепа за реализиране на амбициозни и жизнеспособни бизнес проекти, които по един или друг начин съответстват на политиката на ЕС за стимулиране на икономиката и растежа в Европа и създаване на нови работни места.
Достъп до евтини европейски пари в България има, но въпреки това грантовите оперативни програми по еврофондовете имат редица ограничения и невинаги са подходящи за бизнеса. Процедурите са по-тромави, защото става въпрос за изразходване на публични средства от бюджета на ЕС. Предимствата на "Плана за инвестиции в Европа" са, че чрез гаранция от европейския бюджет той осигурява достъп до големи заеми по процедури, които са обичайни и общоприети за предприемачите. Планът ще финансира проекти с по-рисков профил, стига да са изгодни и устойчиви. Целта е да се привлекат колкото се може повече частни инвестиции, благодарение на това, че част от рисковете на проектите ще бъдат поети от гаранцията предоставена от ЕФСИ.


Проектите по плана "Юнкер" не се оценяват от държавните органи и не минават през предварителна селекция на регионално или национално ниво. Eдна перспективна идея, независимо че не е в радара на структурните фондове, може да бъде финансирана. За да се възползват от финансиране по Европейския фонд за стратегически инвестиции, проектните предложения преминават стандартната процедура по оценка на риска на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и оценка за това дали са икономически жизнеспособни, дали са допустими и приоритетни според европейското законодателство. Има възможност да се комбинира финансиране по Инвестиционния план с кандидатстване за финансово подпомагане по структурните фондове.


За инфраструктурни проекти (вкл. такива на публични органи, например общини), за които са необходими средства от над 25 млн. евро публичният или частният организатор на проекти може да се свърже директно с ЕИБ, като попълни формуляр. При по-малки проекти (под 25 млн. евро) те трябва да бъдат групирани в платформи за съвместни инвестиции (от рамкови заеми до целеви средства), за да бъде възможно представянето им директно в ЕИБ.


Важен въпрос е участието на малки и средни предприятия в инвестиционния план. Това, разбира се, е възможно, като предприятията с проекти над 7 млн евро могат да се свържат директно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ, който е филиал на ЕИБ за малки и средни предприятия). За по-малки проекти кандидатстват през финансови посредници, напр. търговски банки.


Съвсем скоро като част от плана ще заработи онлайн портал за инвестиционни проекти, за да свърже кандидатите за финансиране с потенциалните инвеститори. Той ще осигури възможността за споделяне на информация за всякакви инвестиционни проекти в Европа на стойност над 10 млн. евро, като основна цел е търсене на инвеститори на европейско и световно ниво. Регистрацията в портала е отделна процедура, която не е задължително свързана с кандидатстване за заем към ЕИБ. Сайтът ще съдържа подробна информация за различни проекти, която да достигне до максимален брой инвеститори и да осигури общоевропейска база данни с проекти.


За да отговорят на критериите, проектите трябва:


 • Да бъдат за минимум 10 млн. евро.
 • Да се очаква да започнат в срок от три години от подаването им в ЕПИП.
 • Да бъдат организирани от публично или частно юридическо лице, установено в държава членка на ЕС.
 • Да бъдат напълно съвместими с приложимото европейско и национално законодателство.


Към момента в България вече са сключени няколко споразумения за предоставяне на финансиране по "Плана за инвестиции в Европа" чрез финансови посредници. Две български банки са подписали споразумения и имат предоставени средства, с които да гарантират изгодни заеми за МСП. Сибанк се очаква да раздаде над 100 милиона евро в изгодни заеми на поне 1000 малки средни предприятия през следващите 3 години. Райфайзенбанк пък ще реализира схема за заеми за МСП за 35 милиона евро за иновации, нови стоки и услуги с висока добавена стойност. Прокредит банк също участват като финансов посредник по плана "Юнкер", като участват и други финансови посредници.


Всеки сериозен предприемач с подходящ проект, който планира да се развива на територията на ЕС, има шанс за финансиране, стига той да спомага за постигане на целите за повече растеж и заетост в Европа. Предимство ще имат проектите в ключови области, като инфраструктура, образование, изследвания и иновации, енергетика, околна среда и ефективно използване на ресурсите както и рисковото финансиране за малки и средни предприятия. Проектите на стойност под 25 млн. евро ще кандидатстват през финансови посредници, напр. търговски банки, а по-големите проекти директно към ЕИБ.


Общините и публичните предприятия също могат да кандидатстват за заеми при облекчени условия чрез "Плана за инвестиции", в случай че имат подходящи проекти. За тях има предвидена облекчена процедура, свързана с безплатна техническа помощ при изготвяне на проектите.


За повече информация следете: ec.europa.eu/eipp


Електронната поща за подаване на вашите проекти: [email protected]


Електронна поща за изискване на техническа помощ и въпроси: [email protected]

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Е чак сега ли? Не е зле, че въобще са се сетили...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK