ЕК обяви училищно състезание за енергийна ефективност

Снимката се разпространява под лиценза на <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/about/">Creative  Commons</a>.<br />

© youngthousands

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.През септември 2010 г. Европейската комисия обяви началото на състезанието U4energy. Инициативата цели да приобщи ученици и учители към постигането на европейските цели, свързани с климатичните промени.  Намерете в ЕВРОПА.дневник.бг възможности за:
Образование - магистратури, стипендии, стажове, курсове
Конкурси - фотография, кино, предприемачество, танци и още
Работа - новини, свободни позиции в европейски институции и организации
Пътуване
- интересни европейски места, фестивали и събития.

Състезанието се финансира от програмата "Интелигентна енергия за Европа" и се провежда в три категории: "Мерки за енергийна ефективност в училище", "Най-добрите педагогически дейности за популяризиране на ефективното използване на енергия" и "Най-добрата кампания за енергийна ефективност". В тях могат да участват учители и ученици от държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Хърватия.
Награди


Ще бъдат излъчени национални победители във всяка категория, които ще получат сертификати за участие, награди за училището и сувенири на специална Церемонията по връчване на наградите.


На европейско ниво ще бъдат посочени трима победители и трима техни подгласници. Делегациите от училищата финалисти ще бъдат поканени на двудневно посещение в Брюксел за Европейската церемония по награждаване. Предвидени са дейности и посещения на интересни места и европейските институции.


В зависимост от категорията, в която са кандидатствали, победителите ще получат подкрепа и материали за по-нататъшно развитие, подходящо оборудване за пестене на енергия, тематични обучения, посещения на съоръжения, работещи с възобновяема енергия, абонаменти за определено списание.


Изисквания и кандидатстване


В категория А "Мерки за енергийна ефективност в училище" могат да участват ученици и учители. Те трябва да изчислят енергийната консумация на своето училище на базата на сметките за електричество и отопление за годината, предшестваща състезанието, и да изготвят план за пестене на енергия. Кандидатурата трябва да съдържа следните документи: снимка на творба, план за пестене на енергия, попълнен инструмент за пестене на енергия, 2 попълнени въпросника и 1 обект по избор (снимка, видео или презентация).


В категория В "Най-добрите педагогически дейности за популяризиране на ефективното използване на енергия" могат да участват учители в училище. Те трябва да съставят формуляр за учебен план с методологиите, използвани от тях за да мотивират учениците си. Кандидатурата трябва да съдържа следните документи: снимка на творба, план на урок и допълнителни документи по желание (снимка, видео, презентация и т.н.).


В категория С "Най-добрата кампания за енергийна ефективност" могат да участват ученици под ръководството на учители. Те трябва да опишат своите цели в план на кампанията, като се фокусират директно върху пестенето на енергия. Кандидатурата трябва да съдържа следните документи: снимка на творба, комуникативен план и допълнителни документи (снимка, видео, презентация и т.н.).


Творбите трябва да бъдат заредени през портала www.U4energy.eu от учител/ възпитател от името на училището, като могат да бъдат подадени на всички официални езици на ЕС, норвежки или хърватски език.


Краен срок: 16 май 2011 г.


Допълнителна информация и насоки за кандидатстване можете да намерите на интернет страницата на състезанието.


Намерете в ЕВРОПА.дневник.бг възможности за:
Образование - магистратури, стипендии, стажове, курсове
Конкурси - фотография, кино, предприемачество, танци и още
Работа - новини, свободни позиции в европейски институции и организации
Пътуване
- интересни европейски места, фестивали и събития.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK