Дамини Кумар: Трябва да премахнем бариерите между изкуство и наука

Снимката се разпространява под лиценза на <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© tapasparida

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Премахването на бариерите между наука и изкуство е една от стъпките, които Европа може да предприеме, за да повиши конкурентоспособността на европейските училища. Това казва в интервю пред EurActiv Дамини Кумар - преподавател в националния университет в Ирландия и посланик на годината на творчество и иновации в страната.Кумар, която води курс по продуктов дизайн и е инженер по образование, вярва, че учениците днес са ограничени в прозаични предмети, вместо да се окуражават да предприемат научни и артистични проекти. "Когато аз бях в училище, ако някой беше добър по математика, всички го натискаха да продължава в тази насока, защото не можеха да приемат, че може да е също толкова добър артист", казва Кумар.
Според нея творчеството е важен елемент от всички предмети и е изкуственото разделение на тематични предмети в училищата е грешка. "Колкото повече интердисциплинарно образование получаваме, толкова по-добри сме в решаването на проблеми."
Кумар споделя, че в училище е била най-силна по математика, изкуство и физика и е трябвало да реши дали да се занимава с точни науки, или да се отдаде на изкуство, без да има възможност да ги съчетава.


По-рано тази година ирландката прави ученическо състезание в Ирландия за изобретение, което да улесни тяхното обучение. Според нея са се родили много добри идеи, въпреки че повечето деца споделили, че никога досега не са били окуражавани да мислят по този начин. Кумар смята да превърне ученическото състезание в европейска инициатива под името imaginate.


Националните посланици на европейската година на творчеството и иновациите довършват манифест, който ще бъде публикуван през есента. "Моят принос беше в частите, свързани с креативност и иновации в образованието и бъдещата роля на дизайна", казва Кумар.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Мен
    *****
    Неутрално

    Къде е науката, къде е изкуството... Това е все едно да съчетаваш математика с идеология.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK