Ричард Флорида: Таланти и технологии са ключът към успеха на всеки град

Ричард Флорида, автор на книгата &quot;Подемът на креативната класа&quot;<br />

© Reuters

Ричард Флорида, автор на книгата "Подемът на креативната класа"Привличането на повече талантливи хора е тайната на успеха на богатите и развити градове. Това споделя в интервю пред EurActiv Ричард Флорида, автор на книгата "Подемът на креативната класа" и посланик на Европейската година за творчество и иновации.


Ако европейските градове искат да са привлекателни за мобилния човешки капитал, те трябва да съчетават в себе си критична творческа маса, развиваща се инфраструктура и мултикултурна среда, казва Флорида. Той нарича тази концепция "3Т" подход - талант, технология и толерантност.


Той подчертава още, че с развитието на глобалната икономика на европейските градове ще им бъде все по-трудно да привличат и задържат най-големите умове. Според него работодателите трябва да сведат до минимум разсейващите фактори за своите служители, като построят специални кампуси с училища, детски градини и магазини. Изкуството и природата също са в състояние да привлекат повече креативни хора.


Друг съвет към мениджърите на големи компании е да се опитат да запазят персонала си възможно най-дълго в същия състав, тъй като според Флорида служители, които се познават добре и работят заедно от дълго време, използват най-много от творческия си потенциал.


Някои от работите на американския автор предизвикват противоречиви оценки сред социолозите, като теорията му, че успехът на един град може да бъде предвиден по това дали има оживена гей сцена. Той създава оценъчна система, наречена гей индекс и бохемски индекс като начин за измерване на културното разнообразие в различни общества.


"Икономическият растеж се задвижва от творческото мислене, така че ако искаме да го стимулираме, трябва да отключим креативността във всички културни групи", казва още Флорида.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK