Леонел Мура: Наука и изкуство са ключът към иновациите

Роботариумът на Леонел Мура<br />
<br />

© MyRobotOverlord.com

Роботариумът на Леонел МураСмесването на знания от изкуство и наука може да провокира повече иновации. Това споделя пред EurActiv Лионел Мура, посланик на Европейската година на творчеството и иновации и концептуален артист. Неговото най-известно изобретение е "Роботариум" - ферма от самостоятелни роботи.Мура разграничава ясно двете сфери на наука и изкуство, но е на мнение, че европейските иноватори трябва да използват повече и от двете.
Той цитира биолози като Ричард Докинс като основно влияние в работата си. Неговото най-известно изобретение "Роботариум" - зоологическа градина, пълна с независими един от друг роботи, е вдъхновена от рисунки и скици на бихевиористки и биологични учени.


"Когато искаме да създадем изкуствен живот като моите роботи, е много полезно да научим повече от тези, които са изследвали научно живота. Биологията е могъщ извор на идеи и аз имах късмета да имам достъп до лекциите на брилянтни учени като Докинс и Уилсън. Последният има забележителен труд върху мравките, чието поведение е в основата на моите творчески машини", казва артистът Мура. Това е перспективата, от която той допринася за дебата в рамките на Европейската година на творчество и иновации за това как да се стимулира иновативното мислене в Европа.


Португалецът Мура вярва още, че артистите трябва да са по-големи бизнесмени, защото и изкуството се създава в условията на пазарна среда.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK