Проект за "Къща за пчели" спечели "Европейската награда за устойчив подарък"

Проект за "Къща за пчели" спечели "Европейската награда за устойчив подарък"

© EESC Design Zero NineПроектът за "Къща за пчели" ("Bee House") на Джеймс Енис от Ирландия спечели първата "Европейска награда за устойчив подарък". Конкурсът беше организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) в рамките на "Европейската година на креативността и иновациите". Това е първата "зелена обществена поръчка" за дизайн, организирана от европейска институция, съобщи ЕИСК.


В конкурса участваха над 100 проекта, като най-добрите 30 от тях ще участват в изложба, която ще бъде открита на 9 декември в ЕИСК.


Концепцията зад проекта за "Къща за пчели" е "Обединени в разнообразието, живеейки в биоразнообразие". Той се състои от кутия с цветя, която да се постави до прозорец. Всъщност това е микрохабитат за пчели. Целта му е да привлече внимание към важната роля на пчелите при производството на храна и живота като цяло. С присъждането на първата награда Джеймс Енис спечели и 10 хил. евро. Той е роден в Дъблин, но в момента живее в Милано, Италия.
Журито определи причината да награди "Къщата за пчели" е, че тя показва "загриженост за биоразнообразието, включвайки живота на растения, животни и човека в послание, което подчертава простите и важни екологични ценности на модерния живот".


"Къщата за пчели" ще се произвежда в Европа и ще се използва от ЕИСК като промоционален подарък в подкрепа на устойчивото развитие и производство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK