ЕС третира мигрантите като икономически единици, смята експерт

Снимката се разпространява под лиценза на <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© zoetnet

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Политиката на Европейския съюз (ЕС) за миграцията не успява да превърне в капитал креативния потенциал, който идва от културното разнообразие. Това е мнението на водещ експерт в областта на градското планиране, който предупреди, че схемата за "Синя карта" в ЕС третира хората като "икономически единици", съобщава EurActiv.Фил Ууд е главен съветник на Съвета на Европа по въпросите на интеркултурните градове. По време на дебат, организиран в рамките на Европейската година на креативността и иновациите, той изказа критики за т.нар. от него "неолиберални градове", които привличат разнообразие от социални и етнически групи, но те невинаги общуват помежду си.
Според него планирането на градове с креативни пространства и признаването на различията може да помогне за създаването на по-жизнена атмосфера. Ууд е автор на книгата "Интеркултурният град: Планиране за предимство на разнообразието". По думите му европейското отношение към миграцията става все по-функционално.


"Сега ние преценяваме мигрантите на базата на това дали те са полезни, или не са полезни. Превърнахме мигрантите в икономически единици. Няма идеология – миграционната политика се определя от пазара, но сега знаем, че пазарът е способен да греши", смята Фил Ууд.ЕС прие през май 2009 г. директивата за синя карта за квалифицираните имигранти по модела на зелената карта в САЩ. Синята карта ще дава право на работа, социални и здравни осигуровки на имигрантите и семействата им за период от 4 години. След първите 18 месеца, прекарани в една страна, те ще могат да се преместят в друга държава от ЕС. Освен това ще имат право да участват в синдикати, да получават пенсия и да се ползват от признаване на квалификациите.

На въпрос дали предложената синя карта за работници имигранти ще се окаже стъпка в положителната посока, Ууд посочи, че има притеснения за схемата. "Защо хората с докторски степени по инженерни специалности за по-ценни от други?", пита той.


Експертът посочва, че ще има отрицателна реакция от страна на групи с по-нисък социално-икономически статус, ако политиците не проявят лидерство по въпросите на имиграцията. Ако основните политически фигури не обърнат внимание на напрежението, което може да възникне в градове с културно разнообразие, екстремистите, ще експлоатират различията за свои собствени интереси, отбелязва Ууд.


"В момента сме на погрешен път. Имаме нужда от лидерство. Лидерите се страхуват от ответна реакция от бялата работеща класа. Бялата креативна класа намира творчеството и разнообразието за секси, но ние не разбираме страха, който съществува сред хората, които приравняват имиграцията с конкуренцията за работни места. Има популисти, които дълбаят в този страх", обясни Фил Ууд.


Разнообразието може да бъде преимущество за иновации, подчертава експертът. Той отбеляза, че има нарастваща тенденция креативните компании да изграждат екипи с разнообразни характеристики и националности.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  не ми било мелтинг пот...
  мила моя майнольо...
  най ми било прешър куукър...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 2. 2 Профил на Ha
  *****
  Весело

  Че хората СА икономически единици.... или не вярва, че един инжинер е по-полезен на обществото от безработен мангал с 10 чавета ... най-малкото му плаща социалните помощи.

 3. 3 Профил на Колю
  *****
  Весело

  абе дай ми на нас, майно льо, един май
  казан за ракия: що сложим вътре, все шъ съ вкисне и изпие после

 4. 4 Профил на Баламата
  *****
  Гневно

  Тази простотия ни саздадоха ЗЕЛЬО ЗЕЛЕВ и Стоян Ганев те продадоха България.!!!

 5. 5 Профил на Grimm
  Grimm
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Защо хората с докторски степени по инженерни специалности за по-ценни от други?"
  Защото хората не са равни. Просто е.
  Всички го знаят, но никой не го казва на висок глас - нали трябва да сме толерантни.

  А експерти като Ууд най-вероятно живеят в хубави квартали и не са подложени денонощно на 'културния' потенциал на емигрантите от Близкия Изток например.

 6. 6 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  Ние българите сме мигранти в останалите страни от ЕС, тая танцуващата смугла кака от снимката е Имигрантка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK