Експерти настояват за повече пари за иновации от еврофондовете

Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.

© rufflemuffin

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons."Мащабът и амбициите" на европейските структурните фондове за регионално развитие трябва да се разширят, за да се засилят инвестициите в научните изследвания и знанието. Това пише в експертен доклад публикуван в четвъртък от Европейския съюз (ЕС), съобщава EurActiv.Манифестът за творчеството и иновациите, чието изготвяне е поръчано от Европейската комисия (ЕК), призовава за инвестиции за повишаване на квалификацията на безработните чрез използването на частни и публични фондове. Документът, изготвен от 27-те посланици на творчеството и иновациите, подчертава необходимостта от развитие на въображението и творчеството, за да намери Европа иновативен изход от икономическата криза. Документът предлага различни политики, които могат да бъдат основата за едно по-справедливо и по-екологично общество.
Преквалификацията на учителите и насърчаванете на ученето през целия живот са посочени като приоритет. Голяма внимание се обръща на критичното мислене и проектите на всички равнища на образователната система.


Според експертите, изготвили манифеста, хората, които започват нова инициативи в бизнеса, публичния сектор или гражданското общество, трябва да бъдат възнаградени. Документът предлага комбинация от реформа на патентната система и награди за артисти, дизайнери, учени и предприемачи. Културният сектор трябва да бъде изграден въз основата на национални и европейски програми, за да се улесни междукултурния диалог и да се стимулират творческите индустрии, се казва още в манифеста. Всичко това ще направи Европа по-конкурентноспособна, вярват посланиците.


Групата призовава също за икономическо сътрудничество с развиващите се страни.


"Насърчаването на иновациите в бедните страни е морално задължение и намалява напрежението от имиграцията. Европа трябва да допринесе за създаването на честни правила за защитата и споделянето на знания в световен мащаб ", се казва в документа.


Като част от по-големите усилия да се превърне в пост-въглеродно общество, Европа трябва да се обърне към екологичните иновации и чистите технологии. Това е едно от заключенията в доклада, който бе координиран между дирекциите за култура и образование на ЕК.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Бачи ви Ганя Балкански
    *****
    Неутрално

    Драги ми Европеици, вашите грижи са на светлинни години от нашите! Даите ни леб и зрелища, мутрите са от нас!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK