Преходът към зелена икономика: България може да бъде четвъртият най-голям получател на средства

Преходът към зелена икономика: България може да бъде четвъртият най-голям получател на средства

© Николай ДойчиновПочти 1.18 млрд. евро по цените от 2018 г. - това е делът на България от Фонда за справедлив преход, с който трябва да бъде подпомогната трансформацията към зелена икономика и да бъдат смекчени последствията за регионите и хората, зависещи от работата на минния сектор. На България се полагат 6.7% от общото финансиране за ЕС, като по-голям процент получават само Чехия (8.5%) Германия (12.9%) и Полша (20%), показват данните на Европейската комисия.


Фондът за справедлив преход е нов инструмент с общ бюджет 17.5 милиарда евро, от които 7.5 милиарда евро идват от многогодишната финансова рамка (МФР), а 10 милиарда евро - от Next Generation EU (фонда за възстановяване на ЕС от корона кризата). За България това означава 673 млн. по Next Generation EU и 505 млн. от общия бюджет на ЕС за идните седем години.


Тристранно споразумение между Европейската комисия, Европарламента и Съвета на ЕС беше постигнато през декември. Европейският парламент вече одобри създаването на фонда и остава само страните членки да потвърдят волята си, за да стане фондът реалност.


Защо е необходим
Защото ЕС иска да намали емисиите на вредни газове с 55% до 2030 г. и да бъде въглеродно неутрален до 2050 г. В минния сектор в Европа работят 238 хил. души и 160 хил. от тях може да изгубят работните си места в идните по-малко от десет години, показва доклад на ЕП. По данни от 2015 г. България е трета в ЕС по брой въглищни мини (12) заедно с Германия, след Полша (35) и Испания (26). Тя обаче е първа по броя на пряко и непряко заети хора в този сектор.


Подкрепата на ЕС се изразява във финансиране за преквалификация и търсене на нова заетост; насърчаване на диверсификацията на местните икономики, модернизиране на енергетиката, развитие на сектора на възобновяемите енергийни източници и възстановяване на земите например чрез преобразуване на бивши мини за използване на възобновяема енергия.


Слабостите на плана


Зад слабостите на плана стои неохотата на комисията да признае изрично, че преходът включва постепенно премахване на изкопаемите горива, включително бързото извеждане от употреба на въглища, посочва критичен доклад на бюджетната комисия на ЕП. Това само по себе си е резултат от нежеланието на комисията да застрашава "енергийния суверенитет" на държавите членки, но също така произтича от липсата на пряко управление на средства от комисията, дадени на региони в преход - което означава, че платформата и комисията могат да подпомагат само държавите членки, които доброволно се ангажират.

Тези, които не поискат помощ, няма да я получат.

Това лишава регионите от възможността да поемат ръководството, да планират собствените си справедливи преходи и може да ограничи напредъка - заради националната политика, в която обсъждането на премахването на въглищата е табу (като в Полша и България), посочва се още в текста.


Той показва три основни проблема:


- Предизвикателствата на едноиндустриалната икономика, която вече е в упадък: обезлюдяване, застаряване, структурна безработица, въздействието върху местната култура. Докладът дава за пример региона на Стара Загора, наричайки го "удивителен случай" заради отдалечеността му от основните туристически региони, разчитането само на въглищната индустрия за създаване на работни места и снабдяването на страната с евтина енергия, както заради и отрицателните демографски тенденции.


- Екологичните щети от дългосрочната експлоатация на ресурсите, което само по себе си е пречка за бъдещи инвестиции.


- Липса на политическа воля да се признае постепенното премахване на въглищата и индустрията за изкопаеми горива. Това възпрепятства планирането и изостря и вече споменатите други два проблема. Едно наличие на ясен график би дало сигурност на инвеститорите и би намалило общите разходи за прехода.


Разпределението


Разпределението на финансовите средства на Фонда за справедлив преход ще е съобразено със способността на държавите членки да финансират необходимите инвестиции, за да се справят с прехода към неутралност по отношение на климата. В метода на разпределение се отчита следното:


- мащабът на предизвикателството, поставено от прехода пред регионите с най-големи въглеродни емисии, които отделят парникови газове;


- социалните предизвикателства с оглед на потенциалната загуба на работни места в промишлеността, извличането на битуминозни шисти, добива на въглища и на лигнитни въглища, производството на торф, както и необходимостта от последваща преквалификация на работниците;


- равнището на икономическо развитие на държавите членки и съответния инвестиционен капацитет.


Как се кандидатства


В резултат на политическите тристранни срещи, за да се освободи финансиране от ФСП, държавите от ЕС ще трябва да изготвят свои териториални планове за справедлив преход (ТПСП), в които да определят допустимите територии, които се очаква да бъдат най-силно засегнати от екологичния преход.

Подготовката на тези планове е ключово условие за програмирането и впоследствие за усвояването на ресурсите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  Това е добре!
  Но тоя зелен процес требе го ръководят здрави либерални другари,за да няма злоупотреби с отпуснатите средства!🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  За пореден път си поставяме погрешна цел- просто и само да вземем едни пари!!!
  Какво ще правим с тях и какво ще постигнем, като държава и общество, каква ще е ефективността очевидно не е важно!
  Отново нямаме никаква стратегия и визия и отново се целим в едно "усвояване"!!!

 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  И сигурно българският план е да се лепи леснозапалим стиропор по стари сгради? А хората по света измислят неща, например бяла боя с такъв коефициент на отражение, че да намали с 30% нуждата от климатици лятото. Или стандарта в Германия за изолация, който май предвиждаше 1киловат на квадратен метър годишно разход на енергия комбинирано за отопление и охлаждане.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Това е проблем, който няма решение. Могат да намалят емисиите, като направят ТЕЦ-овете на газ. Въпросът е какво ще правят с хората, заети в минната промишленост. И естествено ЕС е против газта. А тия шменди-капели с ВЕИ са по-скоро имагинерни и са за смукане на пари от тия фондове, без реална възможност за компенсиране на загубените мощности от ТЕЦ-овете.

 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  По-добре не.... Като се има предвид еко заинтересоваността на балканеца и крадливият му ген....

 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Гневно

  Обещават ни трохи при условие, че си заколим енергетиката - ТЕЦовете на въглища произвеждат половината електричество в страната (зимно време и до 60%) - за 1Млрд ли ще въведем режим на тока убивайки всичката си инсустрия, услуги, транспорт и пр?

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Новата управляваща коалиция ще си ги харчи, отделно са вътре в нещата, особено със соларните паркове...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Гневно

  До коментар [#4] от "Ipolit":

  Какъв газ - той също има СО2 емисии - газ може само за Меркел обаче ние трябва ударно да станем въглеродно неутрални с нулеви емисии!

 9. 9 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  няма такова нещо като зелена икономика - поне не и в днешния изкривен смисъл на думата.
  оригиналния смисъл на думата икономика е да си седиш вкъщи и да се грижиш за личното стопанство.

  енергията от въглища е в пъти по-екологична от фотоволтаиците и вятърните перки.

  защото въглищата са възобновяем материал, за разлика от лития и силиция за последните. просто трябва да се ползват разумно.

  т.нар.ВЕИ са най-голямата измама в модерната история на света. силно се надявам южна америка да ограничи добива на литий до степен, която да ги направи напълно нерентабилни.

  а вкъщи се греем надървени въглища.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Защото ЕС иска да намали емисиите на вредни газове с 55% до 2030 г. и да бъде въглеродно неутрален до 2050 г
  Тук внимателно да четат Бойковчетата, само след 9 години ще спадне и потреблението на газ, а към 2050 би трябвало и то да приключи. Тръбата става неизползваема или поне недоходоносна.

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#10] от "nij50393132":

  Т.е. Бибитко ни купи фабрика в края на август 1944 г.

 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ipolit":

  Доган е тръгнал да ги прави на водород, ако не успее да се пласира при мариците, ще направи Варна, а мариците ще са на загуба заради санкциите.

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  няма такова нещо като зелена икономика -
  —цитат от коментар 9 на Alan Blackmore


  Ааа - има, има - Зелената икономика се изразява в това да си затвориш производството в Европа и Америка уж под някакви еко съображения и да ги закараш в Китай, Виетнам, Турция, Мароко където производствените ти разходи са на 20% и на края на годината борда на директорите да вземете премия. Това, че оставяш милиони безработни и държавата обеднява скоростно са дребни подробности, върху които не трябва да се фокусираме, че ще разсърдим Гретето...

 14. 14 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Весело

  Сега е много важно да вложим тия пари, за да може от миньори да преквалифицираме хората в меркетинг меринджеи, комуникационни меринджеи, офис меринджеи и други добре платени меринджеи.

 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  "Защото ЕС иска да намали емисиите на вредни газове с 55% до 2030 г. и да бъде въглеродно неутрален до 2050"

  Журналята не се научиха да правят разлика между парникови и вредни емисии. Горенето на боклук например е въглеродно неутрално, но емисиите си остават вредни за човешкия организъм. Този план предвижда да горим повече боклук, биомаса итн, вместо въглища. Емисиите са еднакво вредни за човешкият организъм, но пък едното било пазело климата.

 16. 16 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Любопитно

  Аз не съм много технически ориентиран, ама би ли уточнил някой сведущ, като от какво ще се произвежда електроенергия, при положение, че потреблението и поне малко (заради навлизането на електро-превозните средства) ще се увеличи за следващите години?
  В смисъл само от вятърни и слънчеви елетростанции ли или като как ще стане?

 17. 17 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Аз не съм много технически ориентиран, ама би ли уточнил някой сведущ, като от какво ще се произвежда електроенергия, при положение, че потреблението и поне малко (заради навлизането на електро-превозните средства) ще се увеличи за следващите години?В смисъл само от вятърни и слънчеви елетростанции ли или като как ще стане?
  —цитат от коментар 16 на georgievb


  Никой не му пука за обикновения човек, някой иска спечели пари от големите и им пречи твойта независимост от тях. Утре баба Пена ще я обяват за еко терорист че си набрала пръчки от гората и гори дърва заплашвайки планета от глобално затопляне.

 18. 18 Профил на avtolik
  avtolik
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Обещават ни трохи при условие, че си заколим енергетиката - ТЕЦовете на въглища произвеждат половината електричество в страната (зимно време и до 60%) - за 1Млрд ли ще въведем режим на тока убивайки всичката си инсустрия, услуги, транспорт и пр?
  —цитат от коментар 6 на Jazzdevil


  Лъжеш като циганин. В момента даже със спрян един блок на АЕЦ, ТЕЦ-вете произвеждат 33%

  http://www.eso.bg/?did=32

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Журналята не се научиха да правят разлика между парникови и вредни емисии
  —цитат от коментар 15 на zxp53317185


  То не е от незнание - съвсем целенасочена пропаганда си е - какво беше казал Гьобелс за повтарянето по 100 пъти...

 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jazzdevil":

  Забелязал съм че специално Дневник целенасочено превеждат "въглеродни" емисии или CO2 емисии като "вредни", за разлика от оригиналния текст където е въведено коректно.

 21. 21 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#18] от "avtolik":

  Ти манипулираш като циганин - нощно време фотоволтаиците от 8% ще отидат на 0; след 2 месеца като спре притока в язовирите и ВЕЦовете ще паднат като дял от 23% на 5-6% - кой ще ги покрие тогава - перките ли? Освен това януари месец потреблението е 7МВт - не 4 както в момента.

 22. 22 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 309 Неутрално

  А кой плаща за тия средства никой не пита. Европейския комунистически съюз печата хартийки от въздуха и раздава наляво и надясно да бори глобалната лъжа наречена климатични промени. Всичко е за да се обогатят няколко приближени на кликата на върха на пирамидата.

  Ще ви кажа кой ще плаща за тия извращения - това са следващите поколения които трябва да връщат натрупания 280 трилиона световен дълг.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 23. 23 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#20] от "zxp53317185":

  Виж дружките им от Гардиън откъдето често преписват статии как налагат новоговора:

  https://i2.wp.com/wattsupwiththat.com/wp-content/uploads/2019/05/guardian-new-language.png?resize=562,572&ssl=1

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Ето какво се случва с перките от старите вятърни турбини

  https://www.bloomberg.com/news/features/2020-02-05/wind-turbine-blades-can-t-be-recycled-so-they-re-piling-up-in-landfills

  Заравят ги в земята - изключително много екологично. :)

 25. 25 Профил на usp17671509
  usp17671509
  Рейтинг: 16 Весело

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Интересно кой управляваше повече от 10 години и не можа да си "постави" цел а се лашкаше от АЕЦ, през газови централи, през лозунги за прекратяване на договорите с 2-та частни маришки ТЕЦ-а, през ревизия на ВЕИ-та, през какво ли не, а?

  Щот' се сещам за една Тиква и за една Жипка само..

 26. 26 Профил на usp17671509
  usp17671509
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#18] от "avtolik":


  До коментар [#21] от "Jazzdevil":

  Аз не мога да разбера от защо двамата решихте да спорите за възможно най-глупавото нещо?

  Естествено, че дела на ТЕЦ-те през топлото време е по-малък. Отделно, и двамата не смятате студения резерв, нищо че герболяка го прекръстиха и заявиха гордо, че вече нямало студен резерв.

  А той не е без пари и се плаща. Американските ТЕЦ-ве получават повече за Мвт студен резерв, отколкото АЕЦа за произведен ток.

 27. 27 Профил на usp17671509
  usp17671509
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#15] от "zxp53317185":

  Тцъ, първо не са еднакво вредни, второ не са в същите количества - България никога няма да стигне с горене на биомаса сегашните нива горене на гнусната лигнитна пепел в ТЕЦ-те.

  Трето, нещо което на бас, че не знаеш.

  В момента именно за ВЕИ с горене на биомаса навлизат едни нови технологии, които ще намалят доста тези ВРЕДНИ емисии.

 28. 28 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 579 Неутрално

  4-5 трола са омазали тотално коментарите тук.

  България има огромен потенциал за използване на зелена енергия вместо мръсните маришки тецове, които въприки, че са двойно субсидирани са с огромни загуби всяка година. Само държавния тец е с 340 млн. лв загуба за миналата година.
  Ако няма трансформация целия сектор ще фалира сам до 2-3 години така или иначе.

  Нещо което почти не използваме е термалната енергия. Термопомпите са идеално решение за къщи както за отопление зимата, така и за охлаждане лятото.
  Слънце имаме много в България, но трябва да се опростят регулациите за изграждане. Не говоря за стумулиране, а само да не се пречи на часният бизнес да изгражда такива. Това ще е достатъчно.
  Вятъра у нас е по-скоро локалено като опция. Имаме много ВЕЦ-ове, които с инвестиции може да станат по-ефективни.
  Само с инвестиции в мрежата може да се спести ел. енергия колкото за един реактор на АЕЦ.

  Така, че опции има много. Но има и много хора с ограничено мислене, което се свежда в много случай само до това как да си напълнят джобовете и да заметат проблемите под килима.

 29. 29 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Държавния ТЕЦ е на загуба не щото му е скъп кюмюра, а щото купуват квоти за изгорения кюмюр. Естествено, че е добре да не се ползват такъв тип горива, но въпросът е има ли алтернатива.
  В Германия имат едни фантасмагорични планове за покриване на пиковете и консумацията през нощта, като включат електрическите коли към електропреносния грид и черпят от акумулаторите им. Германия обаче има директна жица с Норвегия и може да черпи зелен ток там, а също и от атомните централи на Франция. Естестствено първият им избор е да вземат от полските ТЕЦ-ове.
  При нас пътищата са или АЕЦ Белене, или филтри на ТЕЦ-овете, които обаче не хващат въглеродния двуокис, или ТЕЦ-ове на газ.
  Първият и третият вариант оставят без работа всички заети във въгледобива и в Стара Загора ще трябва да се издържат като въдят еко био веган патладжан примерно.

 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Преходът към зелена икономика: България може да бъде четвъртият най-голям получател на средства
  ===============================
  Срам ме е, че политиката на държавата се сведе до усвояване на средства, които някой друг е заработил.

 31. 31 Профил на usp17671509
  usp17671509
  Рейтинг: 16 Весело

  До коментар [#28] от "hellwitch":

  Всичко това хубу колега, ама без базова енергия си остава красиви лозунги само. С приказки за вятъра и слънцето не сме мръднали 10 години вече, откак поприключи бума на ВЕИ-тата.

  Като сметнете точно колко милиарда и колко време ще отнеме сегашните 20-30% ВЕИ да станат 80-90% както предлагате ще се радвам да прочета творбата ви.

  С икономика с енергийна ефективност като нашия профил още поне 30-40 години ни е нужна класическа базова енергия. ТЕЦ или АЕЦ. и аз съм против мръсните ТЕЦ-ве и твърдо за нов АЕЦ, след като вече сме направли немалко инвестиции за това.

  Даже примерните "зелени" Германия и Австрия се балансират от "лошите" АЕЦ на Франция и Унгария съответно. И купуват с отвращение евтиния лош" АЕЦ ток.

  Само с инвестиции в мрежата може да се спести ел. енергия колкото за един реактор на АЕЦ.
  —цитат от коментар 28 на hellwitch


  Ей това пък като ми разпишете и ми го докажете, че се прекръстя Амет и отвам на поклонение в Мека! :)

 32. 32 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jazzdevil":
  Ако затворят Мариците ще оставят голяма част от югоизточна България без препитание...а цената на електроенергията ще скочи драстично.
  Но пък ще сме усвоили едни пари....

  Мани мани...
 33. 33 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Глупост и неграмотност е да се говори само за енергетика при тоя зелен преход. В него са залегнали и други сектори на икономиката като транспорт и пр.

 34. 34 Профил на usp17671509
  usp17671509
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ipolit":

  Доста съм сългасен съм като цяло с някои корекции. Извън чисто енергийните аргументи, трябва да се гледат икономическите и стратегическите рискове за националната сигурност.

  Я ми кажете, някой правил ли е реален разчет, планове, срокове, доставки за тия митични газови ТЕЦве, извън мечтите на Мартин Димитров? 35. 35 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#32] от "ДрънкалУтУ":

  Изобщо не опира само до миньорите и енергетиците от района - 3100МВт БАЗОВИ мощности са това - като ги спрат сума гении ще почнат да се чудят ама защо им закриват завода или фирмата, защо не работи метрото, защо е тъмно на улицата и студено вкъщи...

 36. 36 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тошо Кочев":

  Ама те и сега го ръководят либерални другари като Ахмед Демир Доган, който разпределя порциите.

  кратък
 37. 37 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ipolit":Доста съм сългасен съм като цяло с някои корекции. Извън чисто енергийните аргументи, трябва да се гледат икономическите и стратегическите рискове за националната сигурност.Я ми кажете, някой правил ли е реален разчет, планове, срокове, доставки за тия митични газови ТЕЦве, извън мечтите на Мартин Димитров?
  —цитат от коментар 34 на usp17671509


  И аз мисля, че е фантастика. Гледах за Германия някакви, но твърдяха че себестойността е 75 цента за киловат. Но те бяха някакви много специални за покриване на пикове - стартираха за под минута. Не знам нормалните как са.

 38. 38 Профил на usp17671509
  usp17671509
  Рейтинг: 16 Весело

  До коментар [#35] от "Jazzdevil":

  А, без ток няма останем. "Братска" Турция ще ни даде от техните 3 АЕЦа, или Румъния от новия блок на Черна Вода или в краен случай чак от Унгария ще си внасяме.

  Нали сме баровци и е важното да нямаме АЕЦ. Нищо че сега имаме и изнасяме ток с печалба.

 39. 39 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Вместо да се развиват конкурентни производства се наливат пари в безсмислици. После да не се чудим защо в началото на епидемията ЕС дори маски не можеше да произведе.

 40. 40 Профил на usp17671509
  usp17671509
  Рейтинг: 16 Весело

  До коментар [#33] от "vmy29649565":

  Абе напълно ви рабирам, ама и вие не виждате изобщо мащаба на проблема.

  Имате ли си идея, какво ще стане с потреблението на електроенергия в Европа, когато дори едни 30-40% от автомобилите са на ток?

  Бедна ви е фантазията просто!

 41. 41 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Ако някой има въпроси по темата, да ги отправи към госпожа Миглена Пръмова Кунева, снахата, която услужливо закри ядрената ни енергетика, не напълно, но до степен да станем страна нуждаеща се от ток, а не каквато бяхме, страна износителка и печелеща от износа на ток.
  Запада много обича такива доброволни национални предатели, които сами превръщат страните си в слаби, безащитни и на колене.
  Зелените хартийки са само хартийки, с тях щастие не се купува, дори не изкупуват и греховете ви.
  Нека съвестта ви гризе всяка нощ, ако въобще имате съвест.

  кратък
 42. 42 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#40] от "usp17671509":

  Това е другата глупост, под транспорт в контекста на зеления преход да се разбира само ел. мобили.

 43. 43 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#38] от "usp17671509":

  Ааа - тя Турция строи и 16 нови ТЕЦа на лигнити - мисля, че ще е най-еко и най-отговорно за националната ни сигурност да затворим Марица Изток и да купуваме от тях!

 44. 44 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Четвъртият най голям получател на средства, които най вероятно ще бъдат прахосани както през последните 30 години ако се управлява както до сега.

 45. 45 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  4-5 трола са омазали тотално коментарите тук.България има огромен потенциал за използване на зелена енергия вместо мръсните маришки тецове, които въприки, че са двойно субсидирани са с огромни загуби всяка година. Само държавния тец е с 340 млн. лв загуба за миналата година. Ако няма трансформация целия сектор ще фалира сам до 2-3 години така или иначе.Нещо което почти не използваме е термалната енергия. Термопомпите са идеално решение за къщи както за отопление зимата, така и за охлаждане лятото.Слънце имаме много в България, но трябва да се опростят регулациите за изграждане. Не говоря за стумулиране, а само да не се пречи на часният бизнес да изгражда такива. Това ще е достатъчно. Вятъра у нас е по-скоро локалено като опция. Имаме много ВЕЦ-ове, които с инвестиции може да станат по-ефективни.Само с инвестиции в мрежата може да се спести ел. енергия колкото за един реактор на АЕЦ.Така, че опции има много. Но има и много хора с ограничено мислене, което се свежда в много случай само до това как да си напълнят джобовете и да заметат проблемите под килима.
  —цитат от коментар 28 на hellwitch


  Написал си купища политкоректни глупости.
  Всяко нещо си има цена. Зелената енергия е необходима на едни господа, които командерят света. С тази нова "зелена" бухалка те спират развитието на половината свят, гонейки химерни цели за екологията. Но съмсем нехимерни цели в политиката и икономиката. Цялата човешка дейност генерира не повече от 0.5% от СО2 в света. Основният източник са микроорганизмите в световния океан, вулканите и ред други. Вместо да започне масово залесяване, ликвидиране на пустини и прочее полезни дейности, онбашиите започват със забрани, глоби, квоти, търговия с квоти, и печелят много милиарди буквално от въздуха.
  А една индустриална Германия доживя до трудности в промишлеността поради липса на базови мощности, стабилизиращи честотата на електроенергийната система. Нестабилната честота на тока прави почти невъзможни някои металургични обработки, както и води до нестабилна работа на друго индустриално оборудване. Ама това не е интересно на Гретето, нали? Нито за шафките, джафкащи по чужди ноти.

 46. 46 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  За пореден път си поставяме погрешна цел- просто и само да вземем едни пари!!!Какво ще правим с тях
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  В матряла пише:
  Подкрепата на ЕС се изразява във финансиране за преквалификация и търсене на нова заетост

  Въгледобив и свързаните с него ги дават 80.000 матряла
  http://climatebg.org/wp-content/themes/climate/documents/Alternativi_Zazemiata.pdf

  Затваря се всичко, от справедливия фонд плащат още 2 г заплати на матряла да ходи на курсове и после кой - откъде.

 47. 47 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#38] от "usp17671509":

  А новия блок на Черна вода в Румъния май бяха 2 реактора по 720МВт (няма и половината от Марица Изток) и за 10-ина години май смениха 3 консорциума дето нещо щяха да правят ама накрая все се разсъхваше работата...

 48. 48 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#45] от "alexsilver":

  Вие не сте наясно - той колегата е навътре в нещата - знае технологията, с която с термопомпи се захранват пещи в циментови и металургични заводи или с фотоволтаици се задвижват влакови композиции...

 49. 49 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ще има парички за крадене.

 50. 50 Профил на avtolik
  avtolik
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#18] от "avtolik":Ти манипулираш като циганин - нощно време фотоволтаиците от 8% ще отидат на 0; след 2 месеца като спре притока в язовирите и ВЕЦовете ще паднат като дял от 23% на 5-6% - кой ще ги покрие тогава - перките ли? Освен това януари месец потреблението е 7МВт - не 4 както в момента.
  —цитат от коментар 21 на Jazzdevil  Не, ти продължаваш да лъжеш и манипулираш.

  http://www.eso.bg/?did=464
  За цялата 2020-та ТЕЦ-вете на въглища са произвели 34% от тока. Къде са твоите 60%??

  И да ти отговоря - през нощта консумацията пада 1.5 гигавата, а фотоволтаиците правят 400 мегавата.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Както отбелязва и икономистът Красен Станчев в свой анализ: „За тези, които не знаят или не се досещат, тези два ТЕЦ не са „американски“, а са български юридически лица и данъкоплатци, в тях работят само български граждани, с местен енергиен ресурс и други местни предприятия доставчици, те са чисти по всички стандарти, действащи и вероятно бъдещи изисквания и стандарти (несравнимо по-чисти от онова, което имаше в енергетиката на страната преди тяхното изграждане и във времето към което критиците изпитват носталгия), те са високотехнологични, използват „умни мрежи“ и компоненти, красиви са и като промишлен дизайн.

 52. 52 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Със соларните паркове на "ти" е бако ти кол.в. от минстрой (мултигруп).....а с ВЕЦ-те на "ти" са приятелите ти от дъпъсъ....

 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  До коментар [#52] от "Chedeuvre":

  Чети неграмотен другарю, и повече да не се излагаш:
  https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/04/21/4201233_solarpro_shte_stroi_solaren_park_vurhu_zakrita/

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 99 Неутрално

  абе защо аз требе да плащам европари за некви вмирисани въглища в тъбъдъпкево?

 55. 55 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  За цялата 2020-та ТЕЦ-вете на въглища са произвели 34% от тока. Къде са твоите 60%??
  —цитат от коментар 50 на avtolik


  Умнокрасивците не правят разлика между инсталирана номинална мощност и бруто произведено електричество. Я иди до 10стр. и погледни кой ни спасява в пиковото потребление - януари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK