Румъния поиска 30 млрд. евро от ЕС по плана за възстановяване

Румъния поиска 30 млрд. евро от ЕС по плана за възстановяване

© European commission (audiovisual service)Румъния поиска всички средства, които ѝ се полагат по европейския мега фонд за възстановяване.


Европейската комисия съобщи, че Букурещ е внесъл за оценка окончателния вариант на националния си План за възстановяване и устойчивост късно в понеделник. В него се представят проекти и реформи, които да се реализират с 14.3 млрд. евро безвъзмездни средства и 15 млрд. евро заеми.


Румънският план е структуриран около шест стълба: зелен преход, цифрова трансформация, интелигентен растеж, социално и териториално сближаване, здравеопазване и устойчивост и политиките за следващото поколение, съобщава Европейската комисия.
Той включва мерки за устойчив транспорт, образование, здравеопазване, обновяване на сгради и цифровизация на публичната администрация. Проектите в плана обхващат целия период на действие на Механизма за възстановяване и устойчивост до 2026 г.


Румъния е едва седмата държава, която реши да се възползва от пълния размер на полагаемите ѝ се средства по спасителния план на ЕС. За заеми досега са кандидатствали още Полша, Словения, Гърция, Кипър, Португалия и Италия. Останалите държави кандидатстват само за безвъзмездните средства.


По информация на румънския министър на инвестициите и европейските проекти Кристиан Гинеа в преговорите по подготовката на плана с Европейската комисия Букурещ е получил 100 страници коментари и забележки. Сред тях искане да бъде оттеглен проектът за възстановяването на националната напоителна система на стойност 3 млрд. евро като неотговарящ на условията за финансиране. Румъния е трябвало да намали и първоначално заложената сумата от 4.5 млрд. евро за строителство на магистрали. Лидерът на опозиционната Национална либерална партия и бивш премиер Людовик Орбан съобщи, че отказ е получен и за проекта за изграждане на газови връзки между населени места на стойност 600 млн. евро.


Европейската комисия сега трябва да прецени дали планът отговаря на критериите за финансиране по 11 критерия. Сред тях са изискване проектите за зелен преход да са поне 37% от общата сума, а тези за цифровизация - 20%.


Еврокомисията има два месеца да анализира плана, а съветът - още един, за да го одобри. След това Румъния може да получи финансиране като през 2021 г., то може да е до 13% от общата сума.


С депозирането на румънския план само пет държави още не са предали своите инвестиционни намерения за възстановяване: България, Естония, Чехия, Малта и Нидерландия.


Европейската комисия съобщи, че се подготвя за емитирането на дълг, чрез който да финансира националните планове за възстановяване, като първата сесия може да бъде организирана още този месец.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK