България вече издава европейски COVID сертификати

Така изглежда електронният вариант на COVID удостоверението, издавано от Германия - една от седемте държави, които първи се включиха в европейската система за взаимно признаване на сертификатите

© Reuters

Така изглежда електронният вариант на COVID удостоверението, издавано от Германия - една от седемте държави, които първи се включиха в европейската система за взаимно признаване на сертификатитеЕвропейската комисия съобщи, че от вторник България е започнала да издава цифрови COVID удостоверения за ЕС и се е свързала с електронната система, в която те могат да бъдат проверявани. Това става месец преди старта на системата, който е планиран за 1 юли.


Европейските държави се договориха за обща система за взаимно признаване на документите за статуса на пътниците по отношение на COVID-19, като сертификати ще бъдат издавани на ваксинираните, на преболедувалите и на доказани неносители на инфекцията.


Говорител на комисията обяви, че европейският електронен портал, чрез който ще проверяват сертификатите на пътуващите, вече е онлайн, както и че 10 държави са свързани с него. Седем от тях са започнали и да издават удостоверенията. Освен България в групата са Гърция, Германия, Хърватия, Дания, Полша и Чехия, съобщи говорител на еврокомисията.
Европейският портал, изработен от германските компании SAP и T-Systems по поръчка на Европейската комисия, ще може да проверява автентичността на удостоверенията. Това ще става чрез QR кода, който ще се сканира на границата от хартиен или цифров носител. Той беше качен онлайн във вторник, след като в продължение на две седмици съвместимостта между сертификатите, издавани от 22 държави, сред които и България, беше тествана.


В зависимост от вътрешните правила в държавата, крайна дестинация на пътуване, приносителят на документа може да бъде освободен от задължението да прави тест за COVID-19 след пристигане или да бъде карантиниран. Според ЕС това ще облекчи пътуванията през активния летен сезон, като ще позволи постепенно да се възстанови свободното движение.


Регулацията, регламентираща сертификата, все още не е приета, като Европейският парламент трябва да я гласува идната седмица. Въпреки това принципът на действие предвижда преди всяко напускане на националните граници в посока на европейска държава да се представя един от трите вида сертификат. За ваксинираните той съдържа вида ваксина, броя на поставените дози и датите, на които са направени те. За преболедувалите - резултата от положителен PCR тест до 180 дни преди пътуване, а за останалите - отрицателен PCR или антигенен тест, направен в лицензирана лаборатория.


Европейската комисия предложи в понеделник валидността на PCR тестовете да е 72 часа, а на бързите - 48 часа преди пътуване. Това означава, че за пътувания извън срока на валидност, ще трябва да се правят нови изследвания и да се иска удостоверение.


Всяка здравна структура, която има право да прави тестове и да ваксинира, може да издава сертификатите, а чрез техните публични кодове, депозирани в национални директории, властите в останалите държави ще могат да проверяват дали документът е автентичен.


Хората, които нямат удостоверение, ще могат да пътуват с отрицателен тест за COVID-19, като в зависимост от риска от инфекции в мястото на тръгване могат да бъдат карантинирани или насочвани към правенето на тест след пристигане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK