Борислав Сандов: В Зелената сделка хората трябва да виждат перспективата, а не да се боят

Борислав Сандов: В Зелената сделка хората трябва да виждат перспективата, а не да се боят

© Личен архив на Борислав СандовБорислав Сандов е съпредседател на Зелено движение. Климатолог и участник в повечето екологични кампании през последните години. Попитахме го как Европейския зелен пакт, с който ЕС ще реализира целта си да направи европейската икономика въглеродно неутрална до 2050 г., ще промени живота на българите и дали България ще успее да се справи с предизвикателството на зеления преход.


Г-н Сандов, Зелените в Европейския парламент не подкрепиха Европейския зелен пакт, защото го смятятат за недостатъчно амбициозен да спре промените в климата. Как гледат на него българските Зелени?


- По същия начин. Учените казват, че не трябва да допускаме повишаване на температурата с повече от 1,5 градуса над нивата от 1850 г., от прединдустриалната епоха, защото това ще доведе до необратими негативни процеси за човечеството и екосистемите. А ние вече се намираме на 1,1 градуса и са необходими доста по-амбициозни политики за декарбонизация, запазването на биоразнообразие, за устойчиво управление на природните ресурси. Все пак за нас би било успех в България да бъде приложен Европейският зелен пакт, защото ние сме много лош пример в тези политики и в същото време с огромен потенциал.
Зелените от години говорят за климатични политики и изведнъж позеленяха ДПС, ГЕРБ..., всички онези, които ви критикуваха. Как си го обяснявате и виждате ли шансове за консенсус с тях отвъд комерсиалния интерес към фондовете?


- Надявам се, че всички политически партии вече са узрели за новата действителност и наистина долавят същността на тези политики, а не целят само да усвоят парите. Ние ще търсим широки мнозинства за реализиране на такива политики, независимо от конюнктурата.


България ще получи четвъртата най-голяма финансова помощ от Фонда за справедлив преход, за да модернизира и "почисти" икономиката си, и въпреки това няма голям ентусиазъм за участие в зеления пакт. На какво се дължи това?


- Дълги години администрацията трябваше да аргументира позиции срещу зеления преход. Упорството от страна на синдикати, областни управители, кметове, политически елити, мозъчни тръстове, трудно ще бъде преодоляно.


В природата ветропоказателят се завърта веднага към вятъра, но в България, където промените не се обичат, това става по-бавно.Включително изказването на президента Радев (на срещата на върха на ЕС, б.а.) в Брюксел подсказва, че то е писано от този втори-трети ешалон в министерствата, който говори от години, че България трябва да се пребори за някаква дерогация и да не се прилагат към нея зелените мерки.


Как си го обяснявате: страх пред мащаба на промените или липса на капацитет да се изпълни тази задача?


- И на двете, и даже нещо трето.

Всяка промяна ще развали корупционните схеми, които действат в момента. Особено в енергетиката има намесени големи играчи, олигарси, мастити бизнесмени, които харесват сегашната ситуация, защото печелят от регулирания пазар на енергия и от корупцията.

България има капацитет, но голяма част от него не работи в страната или пък не работи за българския пазар. В момента, в който се усети истински вятърът на промяната, този технологичен и експертен капацитет ще се появи над повърхността.


Обикновено се смята, че трансформирането на енергетиката ще е най-голямото предизвикателство, за да може България да изпълни ангажиментите си за намаляване на емисиите? Така ли е?


- Химическата индустрия и енергетиката най-трудно ще се трансформират. Много голямо предизвикателство ще е секторът "Мобилност", защото автопаркът в България е най-старият в ЕС, а домакинствата нямат икономическите условия да инвестират в екологосъобразни решения. През последните 10 г. селското стопанство претърпя промени, които ще го вкарат трудно в Европейския зелен пакт, тъй като земеделската земя интензивно се третира с пестициди и се използва като суровинна база за производство на продукция, която се изнася в чужбина.


Поради активността на синдикални организации и колебливостта към промените на регионално ниво, преходът на енергетиката изглежда най-труден, но в същото време той ще се случи най-бързо. Но не заради европейските политики, а заради икономическата логика и пазара.


От това, което знаем за Плана за възстановяване и устойчивост на България, в него няма достатъчно проекти, свързани с климатичния преход. От друга страна, е очевидно, че в България има много да се наваксва и като икономически модел. Защо тогава липсват проекти?


- Проекти има, но не са включени в плана. Критичен съм към него, защото не само, че не е достатъчно амбициозен, но и рискува част от средствата да не бъдат получени, защото проектите не отговарят на европейските критерии. Това, което е в плана, няма да намали суровинната зависимост на българската икономика, която ползва 6,5 пъти повече суровини и произвежда 6,5 пъти повече отпадъци за производството на единица продукт. Емисиите за единица продукт у нас са 3,5 пъти повече от средното за Европа.


За съжаление, голяма част от тези проекти ще доведат до нови корупционни схеми. Казват, че този път няма да има асфалт, но бетонът е твърде много. Надявам се през следващия месец този план да бъде значително подобрен, за да може да бъде финансиран и да доведе до реална модернизация на икономиката.


Вие имате експертиза в земеделието. Посочете 5 неща, които ако се направят, повече българи ще повярват в зелените политики.


- България има голям потенциал в агроекологията и биоземеделието, но темпът на нарастване е малък. Ако трендът се увеличи, ще имаме повече чисти храни и на по-добри цени, както и по-здрави хора. Ограничаване ползването на пестициди и изкуствени торове, за сметка на природно базирани решения, сеитбооборот, пермакултури и пр. Адаптацията спрямо климатичните промени ще означава трансфер на практики, семена и сортове, които, например, са по-устойчиви на засушаване.


Заради затоплянето в България ще започнат да се отглеждат цитруси, маслини, фурми. При сегашните нива на нарастване на температурата към 2050 г. половината от територията на България ще стане с трайно средиземноморски климат. Културите, които сега се отглеждат в Южна България ще трябва да се преместят към Добруджа и по-високите полета, като Софийското.На трето място - аквапоника, модерно капково напояване, нови системи за задържане на влажността в почвата, които ще доведат до по-високи добови и следователно до по-ниски цени. Премахване на финансовата подкрепа за земеделие от площ към качеството на продукцията, което ще доведе до разнообразие на земеделските терени и ще увеличи биоразнообразието и видовете продукти, които се отглеждат. Възможности за информиран избор, за да се улесни връзката между производител и потребител. Да се знае къде кой какво произвежда, което би помогнало и за кооперирането на производителите.


Как ще убедите хората, които ще загубят професията и работата си заради зеления преход и няма да имат възможност да се преквалифицират заради възрастта, образованието си или заради липсата на избор, да мислят в зелено?


- Броят на тези хора е много по-малък, отколкото ни се представя. Инженерите и работниците в ТЕЦ няма да загубят професиите си, а ще работят в централи, които произвеждат ток не от въглища, а от други енергийни източници. Миньорите, които конкретно ще бъдат засегнати, ще имат възможност за ранно пенсиониране, ще могат да продължат на същите заплати и обекти, но за рекултивацията на минните терени и извеждането им експлоатация на миннодобивната инфраструктура.


Справедливият преход създава механизъм за преквалификация в земеделие, машиностроене, бизнес, а такива работни места ще бъдат създавани заради търсенето и финансовите възможности.


По-солиден проблем ще е намирането на хора за работа, отколкото намирането на работа за хората.Въвеждането на възобновяеми източници на енергия и замяната на фосилните горива ще създадат повече работни места, отколкото ще бъдат загубени.


В химическата промишленост преходът ще бъде по-бавен, но и за там няма да е проблем работещите да имат бъдеще в България. Това не е нещо, от което трябва да се боим, а да го търсим, защото ще създаде по-благоприятни условия за живот.


Зелената сделка е още един инструмент за модернизиране на България. Как ще изглежда според вас тази "модерна България" през 2050 г., когато европейската икономика ще трябва да е въглеродно неутрална?


- Представям си България, в която има зеленина и хората са по-усмихнати. Място, където всеки сам добива енергията, от която има нужда. На покрива си например. Или участва в енергиен кооператив и не се налага да мисли за сметките си за ток.


Представям си хора, които са заети с повече мисловна дейност, култура, наука, отколкото с тежка физическа работа.


Представям си една страна, в която хората се хранят с чиста храна и знаят къде и от кого е отгледана и имат възможността да участват в този процес на своите покриви-градини или в градове-градини.

Представям си по-здрави хора, които не мислят как да си купят лекарства, тъй като храната им е техният лек. Хора, които живеят с технологии и управляват дейностите през телефона си. Това е постижимо дори по-рано. Хората трябва да виждат перспективата в промяната, а не да се боят от нея.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Много ми е интересно ако на всеки един данъкоплатец му дадат една фактурка за 3, 5, 10 хиляди лева и му кажат "ето това е твоят принос за запазване на климата" и "ако не ги дадеш ще стане нещо страшно" (времето ще се стопли). Колко от хората биха ги платили тези пари?

 2. 2 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 482 Неутрално

  общи приказки, като на всеки "зелен"

 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Перспективата за повечето хора е днес и сега. Да напълнят чекмеджето и търбуха. Няма мисъл за далечното бъдеще, пък било то и свързано с децата им.

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  Ако далечното бъдеще ще е да горя боклук вместо въглища, за да "спася климата" - не мерси! Цялата тази идея да се спасява с пари (и то много) нещо, което няма нужда от спасение си е чист рекет.

 5. 5 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2926 Разстроено

  Зелената сделка ще намали значително жизнения стандарт на българина! Данък СО2 ще повиши цените на горивата за транспорт и отопление, токът ще поскъпне и оттам всички стоки ще се вдигнат и някои няма да са по джоба на нормалното българско семейство!

  Задава се зелен комунизъм, капитализмът с неговоте пазарни регулатори ще загине по волята на затоплистите!

 6. 6 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Остай тая зелена сделка, ЛГБД обществото чака да им легализираш браковете, и куп други искания. Все пак декларация си подписал

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Хората виждат перспективата. Харчене на огромни средства с непредсказуем ефект и затова са скептично настроени. А и зелената сделка не е само парниковия ефект. Пластмасовите отпадъци заливат планетата.

 8. 8 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 793 Неутрално

  То хубаво на приказки ама тези стотици хиляди миньори и енергетици които ще останат без работа нещо ще им е трудно да видят перспективата. За, всички други чиито сметки скачат заради зелената, енергетика също едва ли ще подскачаме от радост. Това, че вносителите ( защото в България производство почти няма) на такива технологии, както и инвеститорите в тях вероятно ще правят баснословни печалби не е повод за радост за останалите, защото те ще плащат тези печалби с по високите цени.

 9. 9 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 349 Любопитно

  Зелената сделка ще доубие де що бизнес е останало, като раздаде пари на хора и бизнеси, близки до властта, под предтекст че са направили нещо "въглероднонеутрално" и "щадящо природата",.. "еко".
  Ще се появят тотални безумия като услуги и продукти, които в нормална пазарна среда биха били абсолютно невъзможни!

  Зелената сделка е направена, като инструмент за дълготраен модел на растеж, като от една страна ще се раздадат милиарди за еко зелени безумия, а от друга ще се обложат европейците с еко данъци под всякакви форми.. вкл. въглеродни такси и данъци.

  Зелената сделка трябва да бъде блокирана и спряна на всяка цена!

 10. 10 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 758 Неутрално

  общи приказки, като на всеки "зелен"
  —цитат от коментар 2 на it4


  Ти чете ли интервюто? Или само по заглавието разсъждаваш?

 11. 11 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Аз съм "за", но ми се струва , че лекинко насилва физичните закони , без да предлага технологично обновление. Трудна работа.

  agent
 12. 12 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Ми то всъщност до сега много пъти им го правят този номер през последните 30 години. То затова и никой не вярва че някой се е за грижил за тях и децата им. Виж за парите им със сигурност искат да ги вземат!

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#8] от "Daria ":

  Първо производство в България има много и на всичко -от магданоз до сателити.
  Второ откакто в Габрово изгониха разни еколози мафиоти като Тома Белев станахме най-екологичният град.
  Затова зелената сделка е някой да краде. А не искат съзнание.

 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#8] от "Daria ":

  Не става въпрос само за високи сметки и загубени работни места в енергетиката.
  Изкуствено ще бъдат оскъпени абсолютно всички производства, целия въздушен транспорт, енергийната система ще бъде изключително нестабилна - ще има липси на електричество, по - чести аварии итн. Икономиката на ЕС ще бъде съсипана, производства и компании масово ще мигрират на изток и към места без климатични регулации. Естествено от климатичните политики цялостен ефект върху климата няма да има абсолютно никакъв.

 15. 15 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 349 Любопитно

  истински инженер или физик? Да им обясни що е то водород, как се добива, колко е ефективна електролизата и как се съхранява и транспортира водород.
  Няма ли един експерт по ресурси да им обясни какво ще се случи с лития, медта и други метали когато всичко тръгне в посока "екоток".

  Всичко това идва с поне 20% инфлация! И заради еко такси и данъци, въглеродни такси и данъци, ресурсна и енергийна инфлация..

  Говорят се по медиите тотални безумия и накрая някой ще се скъса ластика на мира!

 16. 16 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 161 Неутрално

  До коментар [#8] от "Daria ": Икономиката на ЕС ще бъде съсипана, производства и компании масово ще мигрират на изток и към места без климатични регулации.
  —цитат от коментар 14 на zxp53317185


  Абсолютно вярно. А краварите и китайците ни гледат сеира отстрани докато си правим еко-харакири. Зорлем ще ги направим световните суперсили

 17. 17 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Да строиш новия комунизъм и да се наричаш Градската десница.

  Голямо лицемерие.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 18. 18 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ronald Reagan":

  Щом си "за", смени си ника... Кръсти се Гретьо, бай Дън или нещо друго, името Рейгън е най-неподходящото за теб.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 19. 19 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nick F":

  а ти само с такива като този ли контактуваш ?

 20. 20 Профил на Andrey Bachvarov
  Andrey Bachvarov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Сандев да говори срещу корупция е забавно. Маяма2

 21. 21 Профил на Andrey Bachvarov
  Andrey Bachvarov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Сандев да говори срещу корупция е забавно. Маяма2

 22. 22 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nick F":

  Прочиташ го и разбираш как голяма част от интервюто са общи приказки .


  “Представям си България, където всеки сам добива енергията, от която има нужда. На покрива си например. Или участва в енергиен кооператив и не се налага да мисли за сметките си за ток.

  Представям си хора, които са заети с повече мисловна дейност, култура, наука, отколкото с тежка физическа работа.

  Представям си една страна, в която хората се хранят с чиста храна и знаят къде и от кого е отгледана и имат възможността да участват в този процес на своите покриви-градини или в градове-градини.”

  Чета и мисля, как в големите градове всеки покрив е със солари и всеки балкон градина, пространствата между тях стават ниви…
  Така в тези големи жилищни квартали хората няма да мислят за сметката за ток и за изхранването си…

  Ама се замислям, че когато си представя тази картина, изобщо си няма престава къде и как живеят хората в България. Може би е редно да са разходи ИЗ страната сам, да излезе от своята общност. Да разходи ИЗ градовете и да види къде и как живеят хората.

  Аз съм За зелената сделка , но според мен тя трябва да помогне да изградим по -добра инфраструктура, по -добри пътища ( не сегашните бутафорни магистрали на Бойко), по- добър градски транспорт в големите градове, тогава ще се променят и нуждите на хората при автопарка. Ако се инвестира в образование това ще помогне да се повиши нивото на работната ръка и т.н.
  За земеделието е прав, че трябва да се промени начина на финансиране, но опредлено трябва да внимаваме как налягаме Биоземеделието, там “черната дупка” е голяма.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  "Борислав Сандов: В Зелената сделка хората трябва да виждат перспективата, а не да се боят"

  Прав е г-н Сандов! Много хубаво интервю, мерси на Дневник за него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  На всеки данъкоплатец в България вече са връчили сметката за 3 милиардната тръба за руски газ - това ако не е спонсориране на изкопаемите горива, кое е? Като се комбинира с парите за Ковачки и Доган ще се окаже, че може на всеки българин да се купи по една Тесла вместо това.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 25. 25 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1059 Весело

  Зеленото си е зелено, никога няма да узрее!

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#24] от "fpyyh":

  Ама още по-интересното е, че на всеки данъкоплатец Топлофикация София ще връчи сметка за 1 милиард:)
  Интересно как на софиянци не ви пука.
  И докато газопровод все нещо ще взема дълговете на софиянци са чисти:)

 27. 27 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Когато нещо се предлага, първо вижте кой го предлага и тогава четете текста и си правете изводите.
  Дали този човек е безпристрастен, дали няма някакъв пряк или косвен интерес и дали може честно и експертно да ви посъветва.
  По екраните е пълно с "лекари", които ви рекламират лекарства, все едно вие сте компетентни да избирате.
  Съмнявай се, във всичко се съмнявай.

  кратък
 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2698 Любопитно

  До коментар [#5] от "Дария Колев":

  Ти обичàш пушещи комини , торбичли из полето и таралясници на 20г ?

 29. 29 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 78 Неутрално

  0.35 евро цена на тока в Германия. Тъпчо.

 30. 30 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Човечеството и сега да спре да унищожава пак ще е късно. Ако сега ти гори покрива няма да взимаш мерки които да породят някакви следствия след 30 години. Закъснели са зелени сделки и всичко.

 31. 31 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дария Колев":

  Ти някакви цитати ли си имаш тролчо?

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Въпросът със запазването на планетата има много измерения.
  Ако говорим за замърсяването с отпадъци има много какво да се направи по отношение на събирането и рециклирането им, а също така и културата на гражданите да не замърсяват. Едва ли някой възразява на подобен подход.
  Трябва да се въведат безотпадни технологии, незамърсяващи въздуха, водата и почвата. Добрият градски транспорт също допринася да се намали замърсяването. Също се одобрява от всички.
  Обаче тоталното отричане на всички други източници на енергия с изключение на "зелените" е пълна и най-важното много скъпа глупост. Няма да се впускам в подробности, известни на всеки що годе грамотен инженер. Индивидуалните зелени източници на енергия са добро решение стига да са само за индивидуално ползване, но построяването на скъпи преносвателни мрежи за включването на малки паркове от перки и соларки не е целесъобразно.
  Да се спре изсичането на тропичесските гори и това, което се изсече, да се възстановява.
  И едно от най-важните неща е ограничаване на раждаемостта в бедните държави. На това никой не обръща внимание, а е много важен проблем. Увеличаването на населението води до необходимост от повече обработваеми площи, изсичане на гори, усвояване на нови площи и оттам измирането на животни и намаляване на бооразнообразието. Освен това се променя и местният климат, което е "заслуга" на местните, а не на останалите държави.
  Каквито и мерки да се предприемат в Европа, те нямат да имат никакъв ефект ако останалите държави имат много по-ниски норми за замърсяването. Европа ще си разруши индистрията като я направи неконкуретоспособна заради скъпата енергия. През това време другите държави няма да имат такива строги правила и ще увеличават общото замърсяване. Получава се ефектът на басейна.
  Европа е особено благодатна за зелена пропаганда понеже облъчването започва още от детските градини, а и европейците имат много свободни пари, в които екоталибаните се целят. Целта е налагане на жестоки еконорми с високи глоби и оскъпяване на живота, като печалбите ще влязат в джобовете на малцина печеливши.
  Естествено, високите (безумните) цели може и да не бъдат постигнати, защото не зависят от човешката дейност, а от слънчевата активност и процесите под земната кора. При всички случаи екоталибаните ще измислят нови начини за изстискване на пари от населението.

 33. 33 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 161 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nick F":Прочиташ го и разбираш как голяма част от интервюто са общи приказки . “Представям си България, където всеки сам добива енергията, от която има нужда. На покрива си например. Или участва в енергиен кооператив и не се налага да мисли за сметките си за ток.Представям си хора, които са заети с повече мисловна дейност, култура, наука, отколкото с тежка физическа работа.Представям си една страна, в която хората се хранят с чиста храна и знаят къде и от кого е отгледана и имат възможността да участват в този процес на своите покриви-градини или в градове-градини.”.
  —цитат от коментар 22 на osuald


  Аз по навик отивам направо в секцията с коментарите. Ама той наистина големи бисери изръсил. Все едно преразказва есето публикувано на страницата на Световния Икономически Форум "Welcome To 2030: I Own Nothing, Have No Privacy And Life Has Never Been Better"

 34. 34 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1346 Разстроено

  Сделката е начин да ни бъркат дълбоко в джобовете, ще ни скъсат с нови данъци, данък корона за ЕС, данък въглероден двуокис, няма се учудя да въведат данък кислород!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  По повад увеличаването на газта, някой се изпусна да каже, че квотите за парникови газове са поскъпнали значително и това е една от причините за увеличението.
  По медиите нищо не се споменава, направо се крие, по-точно.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 349 Любопитно

  До коментар [#35] от "hope":

  квотите за парникови газове се търгуват на борсата и почти всеки може да си ги купи..
  Интересното е, че вече се събират такси за емисии в отделни пера, но не можеш да платиш, чрез права за емисии. Това изкривява и дебалансира участниците на пазара. Същевременно се вихри спекулация на фючърсния пазар, която "обезсмисля" (не че някога е имало смисъл де) окончателно цялата идея за въглеродните емисии.
  Изобщо създава се едно огромно безумие по пътя към държавен капитализъм и масов контрол.
  "you will have nothing, and you will be happy"
  тия огромни натрупани дългове трябва някой да ги плаща и еко зелените схеми са един от начините да се избегнат верижни фалити. За това се правят тези гимнастики.. нямат нищо общо със природата.. става въпрос за пари. става въпрос за много много много пари.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  До коментар [#36] от "cnu40695109":

  Наскоро гледах игрален френски филм за тази търговия с парникови газове. Доста е интересен, ето и заглавието:

  https://www.imdb.com/title/tt6183834/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#32] от "pamela":

  Стига с тия граждани, 20 компании по света водят до 55% от замърсяването с еднократна пластмаса, обаче плащат милиарди за кампании за почистване от обикновените хора, за да им вменят вината. Трябва тези, които печелят от замърсяването, да плащат за почистването, не потребителите, които нямат избор в 95% от случаите и да им измислят някакви безумни схеми, като да носят стъклена бутилка за течен прах за пране до магазина.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 39. 39 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Заради това лице едно време зелените станаха соросоиди

  от близо и далеч
 40. 40 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Дневник - защо го представяте като Климатолог това бясно кариеристче - ей това пише за образованието му в уики:

  "Завърша гимназия по туризъм в Смолян, след което завършва бакалавър по География и магистратура по Управление на хидроклиматичните ресурси в Софийски университет"

 41. 41 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 653 Неутрално

  "В Зелената сделка хората трябва да виждат перспективата, а не да се боят"

  Подкрепям повечето от начинанията за намаляване на въздействието на човешката дейност върху природата. Думата ми тук е за думичката "трябва" по-горе. Не знам дали той е казал точно това или е интерпретация на журналиста, но така написано ми звучи като "хората са длъжни да виждат перспектива" - доста императивно, а пък на мен, честно казано, ми омръзна да ми казват какво съм длъжен.

 42. 42 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Христо Комарницки:
  „Борисов напълни високите етажи с мутри и милиционери,
  гербав елит по негов образ и подобие.
  Трябват сто Херкулеса да ринат сто дена тия обори.“

 43. 43 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иво":

  благодаря, не го зная, ше го видя тоя филм, макар че точно ти ми идваш туу мъч соросоиден.

 44. 44 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#41] от "grajdanin1":

  Чудесно усещане!
  Трябва е директен превод от евроатлантически.
  "we MUST save the planet"
  Алармистите обичат да говорят от позицията на спасители от последна инстанция.
  we must save the women
  we must protect..
  we must save..
  Хубавото е, че техните глобалистки алармистки приказки са за глобалистите. Не всички на планетата са глобалисти.

 45. 45 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Това момченце са го пратили на няколко семинара и уъркшопа в чужбина, където е зазубрило презентациите и сега ни ги преповтаря 1:1. Слушал съм някой английски и немски зелени дето явно са били на същите обучения - цели пасажи и изречения се повтарят в неговите приказки.

 46. 46 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Зелената сделка ще намали значително жизнения стандарт на българина! Данък СО2 ще повиши цените на горивата за транспорт и отопление, токът ще поскъпне и оттам всички стоки ще се вдигнат и някои няма да са по джоба на нормалното българско семейство! Задава се зелен комунизъм, капитализмът с неговоте пазарни регулатори ще загине по волята на затоплистите!
  —цитат от коментар 5 на Дария Колев


  Нема значение - важното е, че няколко такива "зелени" кариеристчета като горното ще намажат пост и някой лев покрай тая работа.

 47. 47 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#15] от "cnu40695109":

  истински инженер или физик? Да им обясни що е то водород, как се добива, колко е ефективна електролизата и как се съхранява и транспортира водород.Няма ли един експерт по ресурси да им обясни какво ще се случи с лития, медта и други метали когато всичко тръгне в посока "екоток".
  —цитат от коментар 15 на cnu40695109


  Това момченце е географ по образование - 4 години само е зубрило фактология дето сега са на 2 клика разстояние - аналитичните му способности са нулеви а лакърдиите дето ни разтяга тука са писани от друг.

 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2691 Весело

  До коментар [#37] от "Иво":

  "Наскоро гледах игрален френски филм за тази търговия с парникови газове. Доста е интересен, ето и заглавието:..........."
  ============
  Иво, ама то на френски пустият му филм. Само международните думи разбрах.
  Поне турска или сръбска версия няма ли?

  Еретик
 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2691 Весело

  До коментар [#47] от "jazzdevil":

  "Това момченце е географ по образование - 4 години само е зубрило фактология дето сега са на 2 клика разстояние - аналитичните му способности са нулеви а лакърдиите дето ни разтяга тука са писани от друг."
  ===========
  Всеки географ ще ти каже, че преди 10-12 хиляди години Сахара е била зелена.
  Е, тъпаците тогава не подписали зелената сделка и видяхте ли какво стана?
  Пък за простите динозаври изобщо не ми се разправя. Карали си изтърбушените дизели, блъскали в тецовете кюмюр и сега внучетата им - гущери, плащат за този акъл.

  Еретик
 50. 50 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 349 Любопитно

  До коментар [#45] от "jazzdevil":

  Плюли са си в устите.
  Май е време да оставим глобалистките алармисти да си живеят в техния въображаем свят, ние в нашия си.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Боят се, защото никой не им обяснява, за какво става въпрос. Борисов се интересува само от парите, но този път пари няма да има, щом не си вършим работата.

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  До коментар [#48] от "Костадин Иванов":

  Има го филма в Замунда, както и български субтитри за него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Всеки географ ще ти каже, че преди 10-12 хиляди години Сахара е била зелена. Е, тъпаците тогава не подписали зелената сделка и видяхте ли какво стана?
  —цитат от коментар 49 на Костадин Иванов


  Географите ги учат колко км2 е Сахара, колко градуса точно е температурния рекорд и пр. безполезни фактологии ама почти никой не знае, че Сахара е била зелена когато температурите са били 4-6С над днешните и съответно са причинявали повече изпарение от океаните и повече дъждове над тропиците.

 54. 54 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#49] от "Костадин Иванов":

  Продължавай да се кефиш на живота си като паразит.

 55. 55 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 483 Неутрално

  общи приказки, като на всеки "зелен"
  —цитат от коментар 2 на it4


  Не само общи, но и манипулативни. Да, като на всеки зелен.

  Обичам да слушам само себе си
 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Зелените са като дините. Отвън зелени , отвътре червени. У нас зелените са събирали около 1% на избори , но като направиха коалиция с "автентично десните" , на предишните избори , такива като този кариерист Борислав Седнов , се добраха до депутатското място. Не стана ясно защо ДСБ се коалира с тях. Не мисля , че зелените им донесоха повече гласове. Напротив , отнеха им гласове , защото мнозина десни избиратели не одобряват подобна коалиция.

 57. 57 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  Зелените са като дините. Отвън зелени , отвътре червени. У нас зелените са събирали около 1% на избори , но като направиха коалиция с "автентично десните" , на предишните избори , такива като този кариерист Борислав Седнов , се добраха до депутатското място. Не стана ясно защо ДСБ се коалира с тях. Не мисля , че зелените им донесоха повече гласове. Напротив , отнеха им гласове , защото мнозина десни избиратели не одобряват подобна коалиция.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Аз съм един от примерите - бях гласувал няколко пъти (макар и с доза отвращение) за ДСБ/ДБ ама заради външнополитическите им позиции и налагането на такива грантаджийски мекеренца като тоя горе, Ст. Тафров и пр се поогледах в другите партии и си намерих такива, които са доста по-близко до моите възгледи и разбирания.

 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Визиите на Сендов за след 30г са фашизоидни родеещи се едно към едно с националсоциализма и комунизма.
  В тях няма място за интересите на отделен индивид.
  Ще бъдат постигнати общо и насила.
  За съжаление реалността е, че тези хора вече са на позиции където се взимат решения.
  Надеждата все още е че ще бъдат изчегъртани от там по мирен демократичен начин.
  Дали ще се случи зависи от зрелостта на обществата в европа.

 59. 59 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Сандов знам, че ще прочетеш това. Нарочно ти го пиша сега да не се кефят троловете. Трябва да знаеш, че зеленото движение в България съществува въпреки теб. Капсуловането до няколко хиляди души и невъзможност да се пренесе зелената идея сред повече хора. Рецитирането по медиите не е достатъчно. Като не върви с теб дай път на друг лидер на партията. Ти си за някакъв експерт или връзки с обществеността. И двамата с Панев нямате харизма. Нямате и топки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK