Без договори със съседите България разчита на COVID сертификата на ЕС за туристите

Без договори със съседите България разчита на COVID сертификата на ЕС за туристите

© Associated PressБез двустранни споразумения със съседите за пътуването на българите през лятото започва активният туристически сезон. Българското правителство не е сключило двустранни договори, уреждащи облекчен достъп до туристическите обекти, и разчита изцяло на цифровия COVID сертификат на ЕС, който се очаква да влезе в сила на 1 юли.


Европейската система ще позволи взаимното признаване на документите, издавани на ваксинираните срещу COVID-19, преболедувалите или хората, които не са носители на коронавируса в страните - членки на ЕС, с което е възможно да отпаднат част от изискванията за тестване и карантиниране при пътуване до друга държава.

"Министерството на външните работи няма информация към момента България да е сключвала двустранни споразумения с държави - членки на ЕС, или с трети държави относно условията за пътуване на български граждани в контекста на пандемията COVID-19", съобщиха от Външно на запитване на "Дневник".


Оттам препратиха към здравното ведомство, което е компетентно за здравните мерки през пандемията. От министерството не отговориха на въпроса на "Дневник" дали се преговаря за двустранни споразумения, но изпратиха подробна информация за европейското удостоверение. България беше сред първите седем страни в ЕС, която започна да издава от 1 юни документа, месец преди официалното стартиране на новия ред за пътуване в Европа.
Много европейски държави използваха пролетта за сключване на двустранни споразумения с туристически или съседни държави, за да осигурят предвидимост на условията за влизане на своите граждани през летния сезон. Чехия, която уреди такива договори със Словакия, Унгария, Полша, Словения, Хърватия, Австрия и Германия, заложи в тях безпрепятствено влизане за ваксинираните си граждани. Португалия и Испания също подписаха със северните страни и Великобритания, откъдето идват основно летовниците им. Мадрид отвори границите си за ваксинирани британци, по-благоприятен режим от действащия за европейските.


Пътници от Германия очакват багажа си на летището на остров Крит

© Associated Press

Пътници от Германия очакват багажа си на летището на остров Крит


Европейският сертификат, който ще важи за 27-те европейски членки и ще може да се използва и от шенгенските държави, се отнася предимно за пресичане на границите. Третирането на пристигащите след това ще е различно във всяка държава според приетата у нея уредба за идващите чужденци. В началото на седмицата Еврокомисията поиска сертификатът да бъде надграден, като се разпишат правила за третиране на приносителите на документа в зависимост от риска от коронавирусна инфекция в страната, от която идват. Правилата трябва тепърва да се обсъдят със страните членки и могат да имат само препоръчителен характер, тъй като режимът на влизане и здравните мерки са строго национална компетентност.


Еврокомисията очаква към европейските правила да се присъединят на реципрочен принцип и останалите шенгенски държави - Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

"Опитваме се да постигнем максимална кохерентност, но това е област на споделена отговорност и основно на страните членки", коментира говорител на Еврокомисията, който добави, че преговорите между страните членки за приемане на общи правила към ваксинираните, преболедувалите и негативните пътници продължават и идната седмица.


Европейската регулация не изяснява въпросите за това кой се счита за ваксиниран и дали поставянето на една доза ще е достатъчно за признаването на европейското COVID удостоверение. Тя не задължава страните да хармонизират правилата за влизане на чужденци.


Франция например обяви в петък, че от 9 юни ще допуска ваксинирани европейци без PCR тест, ако те прилагат същото право към френските граждани. Съседна Белгия обаче ще прилага същата разпоредба от 1 юли, а пристигащите от зони с високо разпространение на вируса ще се тестват, ако не са ваксинирани. Испания пуска без тестове ваксинираните британци, но иска PCR от европейските граждани.


Гърция и Румъния, с които България дели обща граница, още не са огласили промени в пропускателния режим след въвеждането на европейските сертификати. Регулацията за COVID удостоверението не урежда и условия за влизане в Сърбия, Северна Македония и Турция. За пътуващите до тези държави българи ще важат местните правила.


Докато България поставя всичките си съседи, независимо дали са от ЕС или не, в една група, като иска документ за ваксиниране, положителен тест за преболедувалите и отрицателен за останалите, това не е така за условията, при които могат да пътуват до тях българските граждани. Всяка от тях има собствени правила, с които трябва да се съобразяват идващите от България туристи:


Турция


При влизане в Турция от България в момента не се изисква отрицателен резултат от PCR тест, ако представят документ, в който се посочва, че са били ваксинирани поне 14 дни пътуването или са преболедували COVID-19 и са излекувани през последните 6 месеца. При липсата на такъв документ трябва се изисква PCR тест, направен максимум 72 часа преди влизането в Турция, или бърз антигенен тест до 48 часа. И в двата случая българските граждани не подлежат на карантина.


Възможно е на пътниците да бъде направен PCR тест на границата на случаен принцип, като след него ще им бъде позволено да продължат пътуването си във вътрешността. Ако той се окаже положителен, пътникът ще бъде поставен под карантина на адреса, на който се намира в Турция, за 14 дни. На 10-ия ден при отрицателен нов тест карантината ще бъде прекратена. Изключение са заразените, при които се установи индийският вариант на вируса. За тях карантината е 14-дни и отрицателен тест в края ѝ.


Сърбия


Сърбия е извадила всичките си съседи от изискванията за предварително изследване за COVID-19. Пристигащите от Албания, Босна и Херцеговина, България, Унгария, Косово, Северна Македония и Черна гора са освободени от тестване. Публично достъпните правила на официалните институции в Сърбия обаче не са подробно разписани. Няма прецизиране за ваксинирани и неваксинирани граждани от балканските държави.


Северна Македония


Скопие също не е публикувало подробни правила за пристигащите от България. На запитване от външното министерство на Северна Македония отговориха, че ограничения за български граждани няма. Не се изискват резултат от тест и документ за ваксинация. Не е необходима предварителна регистрация, но според местното законодателство чуждите граждани трябва да оставят при влизане адрес за престоя си. На практиката изискването не се прилага последователно.


Без договори със съседите България разчита на COVID сертификата на ЕС за туристите

© Associated Press


Гърция


Атина, която е автор на идеята за европейските COVID сертификати, ги издава на своите граждани от 1 юни. За туристите правилото за предварителна регистрация не е отменено и QR кодовете с данните на пътниците и местопребиваването им в Гърция продължават да се събират от властите.


Документ за отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигането, не се изисква от ваксинирани и от преболедували през последните 2 до 9 месеца. Гърция приема за ваксинирани само имунизирани със завършен 14 дни преди пътуването цикъл на ваксинации. Всички останали представят тестове, включително децата над 5-годишна възраст. Както и в Турция ,пристигащите подлежат на случайно тестване на границата независимо от притежаваните от тях сертификати. Отказът може да доведе до забрана за влизане.


Румъния


Румъния още не е готова с европейския COVID сертификат, което може да създаде дискомфорт на най-нетърпеливите туристи, ако Букурещ реши да се възползва от правото си за шестседмичен преходен период, в който и старият, и новият режим за влизане действат паралелно.


В момента българските граждани, пътуващи до Румъния, не са обект на карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус или покажат отрицателен PCR тест.


За ваксинирани се признават хората с поставени две дози поне 10 дни преди пристигането и се удостоверява със сертификат. Преболедувалите се освобождават от карантина срещу документ за положителен PCR тест, за изписване от болница или с епикриза. Децата над 3 години също трябва да са тествани


От изискванията са освободени някои транспортни работници, но туристите са включени в общия случай.
За неваксинираните и неразполагащи с отрицателен PCR тест се прилага 14-дневна карантина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK