Без договори със съседите България разчита на COVID сертификата на ЕС за туристите

Без договори със съседите България разчита на COVID сертификата на ЕС за туристите

© Associated PressБез двустранни споразумения със съседите за пътуването на българите през лятото започва активният туристически сезон. Българското правителство не е сключило двустранни договори, уреждащи облекчен достъп до туристическите обекти, и разчита изцяло на цифровия COVID сертификат на ЕС, който се очаква да влезе в сила на 1 юли.


Европейската система ще позволи взаимното признаване на документите, издавани на ваксинираните срещу COVID-19, преболедувалите или хората, които не са носители на коронавируса в страните - членки на ЕС, с което е възможно да отпаднат част от изискванията за тестване и карантиниране при пътуване до друга държава.

"Министерството на външните работи няма информация към момента България да е сключвала двустранни споразумения с държави - членки на ЕС, или с трети държави относно условията за пътуване на български граждани в контекста на пандемията COVID-19", съобщиха от Външно на запитване на "Дневник".

Оттам препратиха към здравното ведомство, което е компетентно за здравните мерки през пандемията. От министерството не отговориха на въпроса на "Дневник" дали се преговаря за двустранни споразумения, но изпратиха подробна информация за европейското удостоверение. България беше сред първите седем страни в ЕС, която започна да издава от 1 юни документа, месец преди официалното стартиране на новия ред за пътуване в Европа.


Много европейски държави използваха пролетта за сключване на двустранни споразумения с туристически или съседни държави, за да осигурят предвидимост на условията за влизане на своите граждани през летния сезон. Чехия, която уреди такива договори със Словакия, Унгария, Полша, Словения, Хърватия, Австрия и Германия, заложи в тях безпрепятствено влизане за ваксинираните си граждани. Португалия и Испания също подписаха със северните страни и Великобритания, откъдето идват основно летовниците им. Мадрид отвори границите си за ваксинирани британци, по-благоприятен режим от действащия за европейските.
Пътници от Германия очакват багажа си на летището на остров Крит

© Associated Press

Пътници от Германия очакват багажа си на летището на остров Крит


Европейският сертификат, който ще важи за 27-те европейски членки и ще може да се използва и от шенгенските държави, се отнася предимно за пресичане на границите. Третирането на пристигащите след това ще е различно във всяка държава според приетата у нея уредба за идващите чужденци. В началото на седмицата Еврокомисията поиска сертификатът да бъде надграден, като се разпишат правила за третиране на приносителите на документа в зависимост от риска от коронавирусна инфекция в страната, от която идват. Правилата трябва тепърва да се обсъдят със страните членки и могат да имат само препоръчителен характер, тъй като режимът на влизане и здравните мерки са строго национална компетентност.


Еврокомисията очаква към европейските правила да се присъединят на реципрочен принцип и останалите шенгенски държави - Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

"Опитваме се да постигнем максимална кохерентност, но това е област на споделена отговорност и основно на страните членки", коментира говорител на Еврокомисията, който добави, че преговорите между страните членки за приемане на общи правила към ваксинираните, преболедувалите и негативните пътници продължават и идната седмица.


Европейската регулация не изяснява въпросите за това кой се счита за ваксиниран и дали поставянето на една доза ще е достатъчно за признаването на европейското COVID удостоверение. Тя не задължава страните да хармонизират правилата за влизане на чужденци.


Франция например обяви в петък, че от 9 юни ще допуска ваксинирани европейци без PCR тест, ако те прилагат същото право към френските граждани. Съседна Белгия обаче ще прилага същата разпоредба от 1 юли, а пристигащите от зони с високо разпространение на вируса ще се тестват, ако не са ваксинирани. Испания пуска без тестове ваксинираните британци, но иска PCR от европейските граждани.


Гърция и Румъния, с които България дели обща граница, още не са огласили промени в пропускателния режим след въвеждането на европейските сертификати. Регулацията за COVID удостоверението не урежда и условия за влизане в Сърбия, Северна Македония и Турция. За пътуващите до тези държави българи ще важат местните правила.


Докато България поставя всичките си съседи, независимо дали са от ЕС или не, в една група, като иска документ за ваксиниране, положителен тест за преболедувалите и отрицателен за останалите, това не е така за условията, при които могат да пътуват до тях българските граждани. Всяка от тях има собствени правила, с които трябва да се съобразяват идващите от България туристи:


Турция


При влизане в Турция от България в момента не се изисква отрицателен резултат от PCR тест, ако представят документ, в който се посочва, че са били ваксинирани поне 14 дни пътуването или са преболедували COVID-19 и са излекувани през последните 6 месеца. При липсата на такъв документ трябва се изисква PCR тест, направен максимум 72 часа преди влизането в Турция, или бърз антигенен тест до 48 часа. И в двата случая българските граждани не подлежат на карантина.


Възможно е на пътниците да бъде направен PCR тест на границата на случаен принцип, като след него ще им бъде позволено да продължат пътуването си във вътрешността. Ако той се окаже положителен, пътникът ще бъде поставен под карантина на адреса, на който се намира в Турция, за 14 дни. На 10-ия ден при отрицателен нов тест карантината ще бъде прекратена. Изключение са заразените, при които се установи индийският вариант на вируса. За тях карантината е 14-дни и отрицателен тест в края ѝ.


Сърбия


Сърбия е извадила всичките си съседи от изискванията за предварително изследване за COVID-19. Пристигащите от Албания, Босна и Херцеговина, България, Унгария, Косово, Северна Македония и Черна гора са освободени от тестване. Публично достъпните правила на официалните институции в Сърбия обаче не са подробно разписани. Няма прецизиране за ваксинирани и неваксинирани граждани от балканските държави.


Северна Македония


Скопие също не е публикувало подробни правила за пристигащите от България. На запитване от външното министерство на Северна Македония отговориха, че ограничения за български граждани няма. Не се изискват резултат от тест и документ за ваксинация. Не е необходима предварителна регистрация, но според местното законодателство чуждите граждани трябва да оставят при влизане адрес за престоя си. На практиката изискването не се прилага последователно.


Без договори със съседите България разчита на COVID сертификата на ЕС за туристите

© Associated Press


Гърция


Атина, която е автор на идеята за европейските COVID сертификати, ги издава на своите граждани от 1 юни. За туристите правилото за предварителна регистрация не е отменено и QR кодовете с данните на пътниците и местопребиваването им в Гърция продължават да се събират от властите.


Документ за отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигането, не се изисква от ваксинирани и от преболедували през последните 2 до 9 месеца. Гърция приема за ваксинирани само имунизирани със завършен 14 дни преди пътуването цикъл на ваксинации. Всички останали представят тестове, включително децата над 5-годишна възраст. Както и в Турция ,пристигащите подлежат на случайно тестване на границата независимо от притежаваните от тях сертификати. Отказът може да доведе до забрана за влизане.


Румъния


Румъния още не е готова с европейския COVID сертификат, което може да създаде дискомфорт на най-нетърпеливите туристи, ако Букурещ реши да се възползва от правото си за шестседмичен преходен период, в който и старият, и новият режим за влизане действат паралелно.


В момента българските граждани, пътуващи до Румъния, не са обект на карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус или покажат отрицателен PCR тест.


За ваксинирани се признават хората с поставени две дози поне 10 дни преди пристигането и се удостоверява със сертификат. Преболедувалите се освобождават от карантина срещу документ за положителен PCR тест, за изписване от болница или с епикриза. Децата над 3 години също трябва да са тествани


От изискванията са освободени някои транспортни работници, но туристите са включени в общия случай.
За неваксинираните и неразполагащи с отрицателен PCR тест се прилага 14-дневна карантина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Често прекалената регулация е много вредна,особено за бизнеса туризъм.И колкото по-малко се меша държавата толкова по-добре,особено за явлението РБ!!!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  От написаното в статията не стана дума за регулациите на придвижване на гостите от Африка и Б.И., повечето от които идват и без лични документи. За тях важат ли ограниченията?

 4. 4 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Вчера слушах една пикла как си поръчваше отрицателен тест по телефона за 100 лв, че да ходи НА Гърция. Не вярвайте на тестове. Ваксини до дупка.

 5. 5 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Вчера слушах една пикла как си поръчваше отрицателен тест по телефона за 100 лв, че да ходи НА Гърция. Не вярвайте на тестове. Ваксини до дупка.
  —цитат от коментар 4 на b.rainstorm


  То пък щото не може да си "поръча" и сертификат, че е ваксинирана. Ганьо все ще измисли някаква простотия за да си мисли как е прецакал системата докато всъщност е прецакал себе си.

 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Ваксиниран съм, но препоръчвам ви да не се ваксинирате. Ваксинирането няма да ви предпази от чиновническите глупости. Всеки гражданин на ЕС със сертификат може да влезе на територията на България, всеки български гражданин може да излезе в страни от ЕС стига да има сертификат. А сега ще ви кажа абсурда. Ваксиниран съм с втора доза преди 28 дни, това обаче не попречи на РЗИ да ме постави под карантина като контактен. За сравнение, в САЩ е позволено на ваксинираните да ходят по обществени места без маски. Защо ли? Защото не разнасят вируса. Но аз го разнасям, макар, че ваксината е същата.
  Абсурдистан. Ваксинирах се основно заради това да мога спокойно да работя

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Очевидно за съжаление не сме в състояние да водим дори балканска политика...какво остава за по-голям мащаб...?!

 8. 8 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Ваксиниран съм, но препоръчвам ви да не се ваксинирате. Ваксинирането няма да ви предпази от чиновническите глупости. Всеки гражданин на ЕС със сертификат може да влезе на територията на България, всеки български гражданин може да излезе в страни от ЕС стига да има сертификат. А сега ще ви кажа абсурда. Ваксиниран съм с втора доза преди 28 дни, това обаче не попречи на РЗИ да ме постави под карантина като контактен. За сравнение, в САЩ е позволено на ваксинираните да ходят по обществени места без маски. Защо ли? Защото не разнасят вируса. Но аз го разнасям, макар, че ваксината е същата.Абсурдистан. Ваксинирах се основно заради това да мога спокойно да работя
  —цитат от коментар 6 на stanislavdi


  Аз доколкото съм разбрал, благодарение на ваксинацията човек би трябвало да изкара по-леко вируса, а не че не го пренася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  България в момента сама се лишава от сръбски и македонски туристи. Никой не ни кара, сами си го начукваме. Това служебно правителство също е служител на глобалистите, както предишното.

  от близо и далеч
 11. 11 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Любопитно

  Новото нормално ще го духа в БГ.
  А българския изобретател отново ще надхитри новия западняшки електропастир - ваксините.

 12. 12 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":От написаното в статията не стана дума за регулациите на придвижване на гостите от Африка и Б.И., повечето от които идват и без лични документи. За тях важат ли ограниченията?"

  квот каже вътрешния министер Рошко!
  той са е заел с тая работа

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  Аз доколкото съм разбрал, благодарение на ваксинацията човек би трябвало да изкара по-леко вируса, а не че не го пренася.
  —цитат от коментар 8 на rainbou1


  Не си разбрал....за много хора ваксинацията ги прави безсмъртни...какъвто е случая със "stanislavdi"😂😂

  А сега сериозно, това е точно така, ваксинацията те предпазва от усложнения а не ти гарантира, че няма да се заразиш ама "образовани" хора с лопата да го ринеш.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#6] от "stanislavdi":

  По принцип свободното движение или позволяването на ваксинирани да ходят без маски не е медицинска мярка, а политическа, агитационна и най-вече дискриминационна спрямо останалите. Идеята и да принудят останалите овце да се ваксинират. От чисто медицинска точка е доказано само, че преболедувалите имат дълготраен (вече все повече се намеква и за доживотен) имунитет, който не може да бъде засечен от стандартните тестове за антитела, защото антителата мигрират в костния мозък и се активират. За ваксинираните няма никакви доказателства, че имат дълготраен имунитет (или въобще някакъв), да не говорим, че никой лекар няма да ви гарантира, че не заразяват (тъкмо обратното е).
  В този смисъл агитацията да се ваксинират вече преболедували е меко казано престъпна.
  Но процеса е такъв.
  Тази пролет признаха, че миналата пролет са сгрешили с къртенето на пейки и затварянето на парковете.
  След година може би ще си признаят и за маските, а за ваксините...като мине експерименталния тестов период, в който хората сега доброволно участват.
  Той е малко по-дългичък.

 15. 15 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#8:"rainbou1"][/quote]

  А аз доколкото съм разбрал, поне за Пфайзер, че ваксината не позволява на S-протеина (спайк протеина) да се захваща за човешките клетки. А нещо което не може да се захване не може и да бъде разнасяно.
  А според теб колко от чужденците влизащи в България са питани дали са контактни? Нещо повече, познати преди месец се върнаха от Лондон (без ваксина) и само с отрицателен РСR тест им позволиха да щъкат из страната. Но на мен от РЗИ не ми позволят нито с отрицателен тест, нито с положителен тест за антитела да изляза от вкъщи

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  Имам чувството, че информацията за Румъния не е точна и актуална. Няма логика румънските граждани да влизат свободно в България (без изискването за отрицателен PCR тест), a за българските граждани да се изисква подобен тест при преминаване в Румъния.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#13:"padrino"][/quote]

  Обърни внимание на ибразованието зам.министъра, че думите за "контактни преболедували и контактни ваксинирани е безумие", нещо повече, негови са и думите "ваксинираните може да ходят без маски, но няма как на обществени места да контролираме кой е ваксиниран и кой не", а както знаем всички маската ти предпазва не теб самия, а околните от теб

 18. 18 Профил на Emil Daskalov
  Emil Daskalov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  "Дневник", за Румъния информацията ви е неточна и е откровена неистина. От 27 май движението в двете посоки за български и румънски граждани е напълно свободно.

 19. 19 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Весело

  Като гледам прогнозата за юни, от няколко разлчини източника, родните браншовици по бетономорието ще трябва да се преорентират към нова целева група - ескимоси. 😁

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Е6ати тъпото заглавие. Първо, за какво е тоя ЕС ако трябва да си сключва всеки договори?
  Второ, за какви договори става дума, ние сме обявили условията за румънци и сърби да влизат у нас, което ни е интерес, гледам че Гърция и Турция без ние да правим нещо, обявиха как ще влизаме там, щото..ни чакат хората да похарчим някое евро, няма що. Така че не търсете под вола теле, какви договори какви 5 лева.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#18] от "Emil Daskalov":

  И аз мисля, че е така. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#6] от "stanislavdi":

  Чекай бе мой, не се ли ваксинираш за да не се заразиш, а не за да одиш у ГРция?

 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#6] от "stanislavdi":Чекай бе мой, не се ли ваксинираш за да не се заразиш, а не за да одиш у ГРция?
  —цитат от коментар 22 на uq


  Въобще не ме интересува Гърция. Ваксинира се за да предпазвам близките си, защото цяла година ги карах родителите си да излизат навън за да се видим. Отговорен съм за родителите си, за колегите си и накрая за себе си.

 24. 24 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#22] от "uq":

  Аз се ваксинирах за да мога да пътувам свободно без да ми бъркат в нос/уста по границите, както и очаквам да паднат доста ограничения. За другото каквото е рекъл господ.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#23] от "stanislavdi":

  Начи ти се ваксинираш за да предпазиш близките си ама препоръчваш на другите да не се ваксинират? А дали също така ти е минало през главата, че трябва близките ти да се ваксинират за да се предпазват?
  Нещо ти бега логиката по тъча .

 26. 26 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Мога да кажа, че в Европа в момента се пътува много добре без тълпите от прости антиваксъри - аз бих предпочел така да си остане. Моля ги да не се ваксинират и да не си изкарват сертификат и да си стоят все така у дома.

 27. 27 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#23] от "stanislavdi":Начи ти се ваксинираш за да предпазиш близките си ама препоръчваш на другите да не се ваксинират? А дали също така ти е минало през главата, че трябва близките ти да се ваксинират за да се предпазват?Нещо ти бега логиката по тъча .
  —цитат от коментар 25 на uq


  Препоръчвам да не се ваксинират не заради самата ваксина, а заради същите ограничения които администрацията налага. Трудно убедих 3-ма колебаещи се да се ваксинират.но те уверявам, че лесно, много лесно ще убедя стотина колебаещи се да не се ваксинират. Мога и повече. Достатъчно е да вляза в някоя група тип бг мама и да раздухам случая. Т, ваксинацията в България и без това върви трудно, а с един такъв пост в социалните мрежи ще отиде съвсем на минимум. Но, ако заради чиновническата простотия продължавам да стоя у дома ще имам доста време да пиша в групите, и ще го направя. От върл привърженик на масовото ваксиниране ще се превърна във върл антиваксър

 28. 28 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  А сега сериозно, това е точно така, ваксинацията те предпазва от усложнения а не ти гарантира, че няма да се заразиш ама "образовани" хора с лопата да го ринеш.
  —цитат от коментар 13 на padrino


  Тъкмо ваксинирани са получили сериозни сърдечни проблеми, вярно много под 1%, но ги има. Не говоря за случаи ЕЖК...

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Не се иска .

  [email protected]
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Не се иска никакъв тест, нито за Румъния, нито за Сърбия, нито за Македония, нито за Черна гора !

  [email protected]
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Препоръчвам да гледате е те тази информация на МВнР !
  https://www.mfa.bg/bg/covid19map

  [email protected]
 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Дневник", за Румъния информацията ви е неточна и е откровена неистина. От 27 май движението в двете посоки за български и румънски граждани е напълно свободно.
  —цитат от коментар 18 на Emil Daskalov


  нЕма страшно, те и от външно и вътрешно министрество не знаят кое как е...
  Миналата година по БНТ приказваха едно, в сайта на външно пишеше друго, а на ГКПП-то пускаха по съвсем друг начин...

 33. 33 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "trafopost":

  Ще признаят.
  Но в затвора.
  Ще имат време да го признават дълги години.

  от близо и далеч
 34. 34 Профил на Teodor Stoev
  Teodor Stoev
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Американските безпрецедентни санкции слагат край на олигархичния модел герб+бсп+дпс. Герб управлява с Пеевски 12 години. БСП предложи Пеевски. Най-голямото разграбване и корупция в историята е по-времето на Герб. На 11 юли слагаме ново начало с има такъв народ и демократична България

 35. 35 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Гонещите се гангстерски групировки в булгаристан са с последна грижа да облегчат живота на нещастните хорица тук, важното е нещо да се вземе и изнесе под благосклонния поглед на поне десетина контролиращи.

 36. 36 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  До коментар [#27] от "stanislavdi":

  Само да попитам - след ваксинирането имали ли сте контакт с болен от Ковид, за да Ви обявят за контактен?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  До коментар [#18] от "Emil Daskalov":

  Точно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK