България възразява срещу правилата за "зелени" инвестиции в ЕС

България възразява срещу правилата за "зелени" инвестиции в ЕС

© Associated PressБългария и още шест държави възразяват срещу въвеждането на новите правила на за зелените инвестиции в ЕС, които биха осигурили приоритетно финансиране на зелени проекти.


Агенция Ройтерс съобщи късно във вторник, че България е подкрепила писмо, инициирано от Чехия, в което се настоява държавите да имат повече свобода при избора на технологии в енергетиката и промишлеността и се противопоставя на превръщането на зелените правила в стандарт за финансиране в ЕС.


Европейската комисия предложи в края на април система за класифициране (таксономия) на зелените инвестиции по сектори от промишлеността до транспорта, но отложи решенията дали да се обозначат като "зелени" ядрената енергетика и електроцентралите на природен газ.
От 2022 г. доставчиците на финансови продукти трябва да обявяват кои инвестиции отговарят на условията, за да могат наистина "зелените" да станат по-видими за частните инвеститои и да получават приоритетно публично финансиране.


Брюксел освен това планира да използва правилата за отсяване на вредни за климата проекти, които могат да попаднат в плановете за възстановяване и устойчивост, финансирани чрез фонда за възстановяване от 672.5 млрд. евро.


"Таксономията би трябвало да се прилага само като инструмент за прозрачност. Вместо това, таксономията постепенно се превръща в нов стандарт за политиките на ЕС", гласи позицията, която ще бъде представена на министрите на околната среда от ЕС в четвъртък.


Тя е подписана от Чехия, България, Кипър, Гърция, Унгария, Румъния и Словакия.


Седемте държави настояват да не се прилага еднакъв аршин към държавното и частното финансиране на зелени проекти и искат да бъдат обсъдени "ограничения" при използването на таксономията като "единствен стандарт за финансиране или за законотворчество".


В позизията, с която "Дневник" разполага, пише още, че всяка европейска членка трябва да има възможност сама да избере енергийния микс, с който да осъществи зеления преход към въглеродно-неутрална икономика.


"Ние спазваме нашите екологични задължения, но няма да можем да ги изпълним, без частни и публични инвестиции по време на прехода", се казва в позицията.


Седемте подписали я настояват за гаранции, че критериите за таксономията освен научно обосновани, технологично неутрални, ще са "също така осъществими предвид степента на развитие на различните сектори и държави".


Без да назовава конкретно природния газ или ядрената енергетика, групата заявява, че начина, по който Еврокомисията разбира и прилага критериите за технологиите, които вредят на климата ще доведе до деквалифицирането на "някои инвестиции с положително въздействие върху околната среда".


Според подписалите в публичното разбиране "всичко, което не е включено в таксономията се смята за увреждащо природата" и може да има "практически последици".


Правилата, предложени от Еврокомисията, обхващат дейности като вятърна и слънчева енергия, транспорт и производство.Решенията дали да бъде даде "зелена" маркировка на природния газ и на ядрената енергетика бяха отложени за до края на годината.


Двата типа енергия традиционно разделят по-богатите европейски държави и по-бедните. Докато за западните и скандинавските членки насърчаването на инвестиции в газ, който е изкопаемо гориво би подкопало климатичните цели на ЕС, членките от Източна и Централна Европа настояват, че използването му трябва да се подкрепя като преходна енергия, която да направи по-поносима цената за отказа им от по-замърсяващите въглища.


Оспорването на предложението на Комисията от седемте държави означава, че то не момже да влезе в сила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Путя или гретето? От чисто търговска гледна точка единият евреин поне ви предлага стока срещу парите, докато другият иска просто да ви ги вземе под формата на данъци и субсидии.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  4-5 млрд лв инвестирани в гьолове и консервени кутии, нар. реактори, и други 3,4 млрд лв в руско-турски-балкански пАтоци, и ето ни отново безнадеждно закъснели спрямо другите европейски държави. Тук не споменавам други стотици милиони пропиляни в ТЕЦ-овете на Ковачки.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Или как Германия построи СП2 заради лошата България

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":

  У нас разясняването на зелените инвестиции май липсва? Вярно е, че "зелените инвестиции" са малко по-скъпи, но те са много перспективни, като ефектът им ще го усетим може би до 5-8 години само. Това означава не толкова по-чист въздух и вода, но най-вече намаляване зависимостта ни от страните, производители на петрол и газ. От Б.И. и Русия.

 5. 5 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 540 Неутрално


  Поредните калинки, които бранят въглищата ...

 6. 6 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":У нас разясняването на зелените инвестиции май липсва? Вярно е, че "зелените инвестиции" са малко по-скъпи, но те са много перспективни, като ефектът им ще го усетим може би до 5-8 години само. Това означава не толкова по-чист въздух и вода, но най-вече намаляване зависимостта ни от страните, производители на петрол и газ. От Б.И. и Русия.
  —цитат от коментар 4 на pontius_glarus


  Проблема е изключително сложен заради различната степен на развитие на държавите и РЕСУРСНИТЕ възможности да го осъществят!Тук основен ресурс се явява ЗНАНИЕТО А НЕ ФАНТАЗИИТЕ!Трудно мога да си представя как наште""КАЛИНКИ"ще осъществят цикъла ЕНИРГИЯ –ПРОДУКТ–ОТПАДЪК–ЕНЕРГИЯ !

 7. 7 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 324 Неутрално

  1. СП2 е фабрика на 9-ти Септември, затова беше позволен от американците, то няма как да е друго, той е политически, а не икономически проект и като такъв няма икономическа обосновка

  2. Ако не бъдат забранени държавните пари за ТЕЦ, нашите крадци ще изкрадат Мариците още милиарди, докато се случи неизбежното - да бъдат затворени.

 8. 8 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":У нас разясняването на зелените инвестиции май липсва? Вярно е, че "зелените инвестиции" са малко по-скъпи, но те са много перспективни, като ефектът им ще го усетим може би до 5-8 години само. Това означава не толкова по-чист въздух и вода, но най-вече намаляване зависимостта ни от страните, производители на петрол и газ. От Б.И. и Русия.
  —цитат от коментар 4 на pontius_glarus


  Това което за германия ще е РЕШАЕМ проблем за нас ще е невъзможен проблем!Само с викане на ура нямя да се случи

 9. 9 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#4] от "pontius_glarus":

  "Вярно е, че "зелените инвестиции" са малко по-скъпи, но те са много перспективни, като ефектът им ще го усетим може би до 5-8 години само."

  Зелените глупости са много по-скъпи, а не малко. И по-лошото е, че срещу налетите пари получаваш голямо нищо.

 10. 10 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  Държавата в момента убива малките инвеститори на 30 киловатчасовите фотоволтаични централи за сметка на големите инвеститори. На практика ДКЕВР предлага цената за изкупуване на тока от малките покривни централи да се намали с >20%, въпреки че в същото време се иска увеличение на цената на електроенергията от крайния потребител (разликата познайте кой я прибира). Да не говорим, че и всичко започва да поскъпва, а тези договори са фиксирани до 2035-та година (т.е. по пътя на здравия разум следва да се заложи и по-висока инфлация в договорите, а не обратното...).

 11. 11 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Зелените брюкселски безумия са инструмент за мощно изкривяване на пазара и убиване на конкурентноспособността в Европа като цяло. Ние ще затваряме модернизирани или почти нови централи за да ни подхвърлят някое пробито евро а Ердоган отсреща строи 16 нови ТЕЦа...

 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Държавата в момента убива малките инвеститори на 30 киловатчасовите фотоволтаични централи...
  —цитат от коментар 10 на T.M.


  Не инвеститори а усвоители - фотоволтаичните централи са върховна глупост силово наложена ни от Брюксел - ползата от тях за енергетиката ни е нулева, за сметка на това субсидиите за тях вдигнаха цената на тока с 30%.

 13. 13 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1780 Любопитно

  Види се къде те стяга сапогата, но Германия построи СП2 за собственат си индустрия и купува руския газ по по- ефтини цени от нас. Ние построихме ТП със тримилиарден заем, не ползваме газа/няма отклонение за България/ , правата върху тръбата са на Газпром, за 20 г. Всички данни досега говорят че печалбата от транзитните ни такси , няма да изплати тръбата в този период. И куриоза, ТП бе построен за година и нещо от Бате Бойко, който и до сега не го е открил официално. В замяна търча да открива несъществуващата "гръцка връзка"...

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Чист въздух, може би, но не се виждат някакви реални пресмятания, колко е зелена "зелената" енергетика. За да произведеш фотоволтаичен генератор първо, колко енергия е необходима и второ. какво се отделя при неговото производство. Да не забравяме, че след съответнте години, този генератор трябва да бъде погребан, при това по доста по-специален начин от обичайния боклук, т.е. пак вреди за природата и нови енергийни разходи. Подобни изчисления трябва да се направят и за останалите варианти за добиване на енергия от ВЕИ устройства.
  Най-"зелени" са мерките за икономия при разхода на енергия, но и там има подводни камъни, като енергийните разходи за производство, отделянето на газове и погребван. Става дума за цели цикъл - новите модели осветителни тела, батериите за електромобилите и т.н.
  С това не искам да кажа, че ТЕЦ-овете да продължат да си димят, но всички мерки за подобряване на екологичните параетри трябва да бъдат внимателно проверявани, за да не се окаже, че пак сме настъили мотиката. И въпроса е да започнем от най-големите замърсители - наример твърдото гориво за отопление, особено в нашите градове, а не да гоним Михаля.

 15. 15 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  [quote#12:"jazzdevil"][/quote]

  Дали наистина заради тях се е вдигнала цената на тока? Примерът, който дадох ясно показва задкулисието, което се случва в енергетиката. Не е виновна зелената енергия за поскъпването на тока. Някой иска така да мисли масата български народ. Същия този някой в момента възразява срещу правилата на "зелените" инвестиции в ЕС...
  Сам се замисли кой, защо и как има изгода от това. Да не се окаже, че са едни наши хора с централи на въглища.

 16. 16 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Не България, а червената енергийна мафия!

 17. 17 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Добавям към коментар 15 - не само въглища, а и природен газ и атомна енергия.
  Истината е, че зелената енергия засяга пряко руските (и техните мекерета тук) енергиени интереси в България!

 18. 18 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#12] от "jazzdevil":

  Поредния глупак, енергията от фотоволтаици е най-евтина!

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#18] от "grigoo":

  Поредния глупак те гледа в огедалото!

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Изборът между путитата и грететата е изкуствено наложен и за него работи най-много комсомолката, която закри атомната енергетика ужким ей-така, а всъщност тя си знае защо. И оттогава Европа литна като изтърван балон.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Зелените глупости са много по-скъпи, а не малко. И по-лошото е, че срещу налетите пари получаваш голямо нищо.
  —цитат от коментар 9 на z_axis


  На един долар енергия -- 6 долара явни и скрити субсидии. Познайте от три пътои от чий джоб се плащат и в чий отиват.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#15] от "T.M.":

  Тука на 80% от пишещите нонстоп им се привижда дългата ръка на Путин-къси. Това ВЕИтата е положението НАВСЯКЪДЕ по света - най-скъпия ток в света е в щата Южна Австралия - същото място където се хвалят, че имат инсталирани най-много соларни мощности на глава от населението. Най-скъпия ток в Европа е в Дания и Германия - пак зелени отличници с най-много вятърни централи.

 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":

  4-5 млрд лв инвестирани в гьолове и консервени кутии, нар. реактори, и други 3,4 млрд лв в руско-турски-балкански пАтоци, и ето ни отново безнадеждно закъснели спрямо другите европейски държави. Тук не споменавам други стотици милиони пропиляни в ТЕЦ-овете на Ковачки.
  —цитат от коментар 2 на pontius_glarus


  Нещо много сте се объркали! България е с един от най-високите дялове на възобновяема енергия в енергийния микс. Плащаме си като попове. Излиза ни златна! Проблема е, в останалите истински мощности, които тези искат да закрием. Закрием ли ги, ще има режим на тока, както през 80-те.

 24. 24 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#4] от "pontius_glarus":


  До коментар [#2] от "pontius_glarus":У нас разясняването на зелените инвестиции май липсва? Вярно е, че "зелените инвестиции" са малко по-скъпи, но те са много перспективни, като ефектът им ще го усетим може би до 5-8 години само. Това означава не толкова по-чист въздух и вода, но най-вече намаляване зависимостта ни от страните, производители на петрол и газ. От Б.И. и Русия.
  —цитат от коментар 4 на pontius_glarus


  Кое "зелена" инвестиия е "много перспективна", че нещо не се сещам. ВЕЦ не е зелен, защото съсипва реките и харчи питейна вода. България е бездна на водни ресурси. Перките убиват птици на поразия. Създават шум. Те са бич за околната природа. Соларните панели дават енергия само когато има слънце, което само създава трудности за балансиране на системата. Т. е. колкото предимства имат, толкова и недостатъци защото трябва да са дублирани от истинска енергийна мощност, която да ги замества, когато се налага. Соларките започнаха да поскъпват, поради липса на материали за изработката им! През по-голямата част на година соларките са един непотребен боклук!
  Та питам пак: коя точно зелена енергия е перспективна?

 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#15] от "T.M.":

  Да заради зелената енергия се увеличават цените през годините! Златна ни излезе!

 26. 26 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#17] от "T.M.":

  Добавям към коментар 15 - не само въглища, а и природен газ и атомна енергия. Истината е, че зелената енергия засяга пряко руските (и техните мекерета тук) енергиени интереси в България!
  —цитат от коментар 17 на T.M.


  Глупости! Няма руснаците да с режим на тока, а всички ние! Няма те да плащат безобразно скъп ток на борсата, а ние! Точно интересите на всички българи, а и на всички европейци нарушават тези зелени идиотии!

 27. 27 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Преди няколко дни разглеждах Уикипедия относно Венера и Меркурий. Интересен факт се оказа, че до земната повърхност достигат при слънцегреене 1000Вата/кв.м. енергия от слънцето. Въпросът е явно как тази енергия да бъде уловена ефективно, а не нейната липса. 1 киловат.. Решение за тъмните части на денонощието има - с излишната енергия се помпа вода в ПаВЕЦ, превръщане в потенциална енергия.
  Във всеки случай трябва добра свързаност между държавите в ЕС и единен пазар за енергия.

 28. 28 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#26] от "stargate":

  ние спрямо САЩ плащаме безобразно скъп бензин, обаче колите не са спряли да се движат. Поскъпването на тока ще доведе до нови мерки за намаляване на разхода на електричество. И докато в момента например в България хладилниците клас А и А+ широко се търсят, ще се мине на А++ и A+++, както е например в Германия. Перални, сушилни, миялни, фурни, котлони, климатици.
  Да споменавам ли, че в Германия при ново строителство в момента изолацията отвън трябва да е 24см, на покрив от повече от 10г препоръката е 30см. При нас в момента най-модерното е 10см изолация, а хората масово продължават да слагат 5-6см и двойни стъклопакети вместо тройни. Потреблението на енергия от ТЕЦ в България силно може да бъде свито, просто трябва желание.

 29. 29 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  и забележете, че в Германия зимата температурите не са по-ниски от тези в България, дори при нас по-често духа сибирски вятър отколкото при тях, където влиянието на Атлантическия океан е по-силно и зимите са меки.

 30. 30 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  До коментар [#4] от "pontius_glarus":.....Зелените глупости са много по-скъпи, а не малко. И по-лошото е, че срещу налетите пари получаваш голямо нищо.
  —цитат от коментар 9 на z_axis


  Европейският, и световен опит сочи, че случайно или не, но богатите страни са със зелена икономика са богатите.
  А милиардите, които по време на НДСВ и ГЕРБ България наля в руски проекти, за сега не носят нищо. Абсолютно нищо!

 31. 31 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#28] от "alabalko":

  Германия може да има технологии, може да има капитали, може да има огромна база - но да я даваш за пример с политиката им спрямо жилищата - трябва да си пиян. Цялата им ситуация със сградния фонд е плачевна. Тотален дефицит на качествени жилища, плюс безбожни цени. Това е заради държавната им политика.
  В Германия и да ми плащаш да живея - няма да го направя. Хвали я на някого дето е виждал Драгоман и София само.

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#29] от "alabalko":

  и забележете, че в Германия зимата температурите не са по-ниски от тези в България, дори при нас по-често духа сибирски вятър отколкото при тях, където влиянието на Атлантическия океан е по-силно и зимите са меки.
  —цитат от коментар 29 на alabalko


  Не само, че температурите са по-ниски, а и повече месец имат по-ниски температури. Много ясно, че ще слагат по-дебела изолация! Те в северните държави си правят стените по 80 сантиметра. Дайте и ние да започнем да го правим!

  А относно глупостите с помпане на вода. Прочетете с какви капацитети работят фотоволтаиците в България средно за всеки ден от годината. Те през повечето време хич ги няма. По-добре с коне и магарета да помпим водата! Още по-смешното е, че целият "зелен" план е борба не за друго, а за намаляване на въглеродния диоксид, което е направо смешно, защото той се използва от растенията. Истинската идея е да се откраднат едни големи пари от обществения ресурс!

 33. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#30] от "pontius_glarus":

  А милиардите, които по време на НДСВ и ГЕРБ България наля в руски проекти, за сега не носят нищо. Абсолютно нищо!
  —цитат от коментар 30 на pontius_glarus


  Факт, но какво са ни донесли милиардите които наляхме в субсидираната "зелена" енергия, освен това, че отбрани другари станаха милионери?

 34. 34 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 809 Весело

  Ние построихме ТП със тримилиарден заем, не ползваме газа/няма отклонение за България/ , правата върху тръбата са на Газпром, за 20 г. Всички данни досега говорят че печалбата от транзитните ни такси , няма да изплати тръбата в този период. И куриоза, ТП бе построен за година и нещо от Бате Бойко, който и до сега не го е открил официално. В замяна търча да открива несъществуващата "гръцка връзка"...
  —цитат от коментар 13 на fkm26555709


  Няма 'куриоз', бре!
  Буци ни 'пази' от комунистите и от раснаците, като..
  - налива милиарди в 'гьола' Белене
  - пази монопола на Газпром и 'братските му' цени за България
  - 11-12 години НАРОЧНО БАВИ интерконектора с Гърция
  - за сметка на горното за 1 година построява Руски поток със заем, който задлъжнява България с милиарди
  - пази монопола на Лукойл
  - години наред отлага демонторането на руския окупационен 'паметник' в центъра на София
  .....
  Толкова за двойната игра на 'граждинина за европейско развитие' Буци или най-точно - за мутро-комунистическия измамник.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#27] от "alabalko":

  “до земната повърхност достигат при слънцегреене 1000Вата/кв.м. енергия от слънцето. Въпросът е явно как тази енергия да бъде уловена ефективно, а не нейната липса. 1 киловат.. ”

  А не прочетохте ли, че за разлика от Меркурий и Венера, 73% от земната повърхност е течна и то от вещество (вода) с един от най-високите топлинни капацитети? И много по-ефективно “улавя” слънчевата енергия в сравнение с фотоволтаиците, че осигурява топлина с цели сто градуса повече в сравнение, ако нямаше водна повърхност (както е на Луната). И топлината, уловена от водната повърхност, се разпределя по цялата Земя, без грам инвестиция за кабелчета, трансформатори и батерии.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":


  “Най-"зелени" са мерките за икономия при разхода на енергия”

  Най-голяма икономия на енергия се постига със Смъртта. Умрелите общества (народи) не консумират енергия и нямат никакви напъни, дори “зелени”.
  Друго решение за икономия е поставянето на цялото общество под карантина - енергия се хаби само за “шаването” у дома.
  Много популярно решение, принос на Тато в комунистическата теория, е принципа на самозадоволяване. Приближава се до крепостничеството, но пък имаш правото да избираш (местния) феодал.
  Рационално решение е “баланса” - отделят “вредни емисии” (СО2) и се консумират същевременно - залесяване със зелени растения; изграждане на самопочистващи се системи; оптимизиране с цел редукция на боклука.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#4] от "pontius_glarus":


  “Вярно е, че "зелените инвестиции" са малко по-скъпи, но те са много перспективни, като ефектът им ще го усетим може би до 5-8 години само.”

  “Перспективни” означава ли нерантабилни? Защото, ако бяха перспективни, банкерите щяха да се натискат да ги кредитират вместо сегашната практика да се раздават пари на калпак (на перка/фотоклетка).
  Усещането на ефектът да не е “такса обществена отговорност”? Опитът ни от такива “такси” в полза на частни лица ни е много горчив - от “данъка” -застраховка “Гражданска отговорност” през “данъка” “здравна осигуровка” до “такса помагане” (на Васил Божков).

 38. 38 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#15] от "T.M.":Да заради зелената енергия се увеличават цените през годините! Златна ни излезе!
  —цитат от коментар 25 на stargate

  Мисля, че нарочно (или не?) приравняваш две неща:
  1) далаверите на другарете със зелената енергия и ..
  2) зелената енергия

  Думите 'екология' и 'зелена енергия' станаха мръсни поради злоупотребата със средства, дотации и откровенни кражби.
  Впрочем повечето позитивни идеи идващи от Света и конкретно от ЕС биват свеждани в България до поредните корупционни възможности и опорочени до абсурдни нива.


 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  У нас разясняването на зелените инвестиции май липсва?
  —цитат от коментар 4 на pontius_glarus


  Мне, скоро писА едно изследване на въпроса "Каму ето въйгодно?" Зелените инвестиции се пробутват от Путя,
  https://trud.bg/засега-зелената-сделка-захранва-основно-газпром/

 40. 40 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#38] от "ali_ibn_isa":

  Далаверата "зелена енергия" не е проблем на България. Навсякъде зелената енергия е СУБСИДИРАНА и е далавера за определен брой лица, а всички останали членове на обществото плащат като попове!

 41. 41 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#15] от "T.M.":Да заради зелената енергия се увеличават цените през годините! Златна ни излезе!
  —цитат от коментар 25 на stargate


  Ето го още 1 заблуден, не знае къде се намира.
  Златна ни излезе, заради големите далавераджии, които са субсидирани хем с европрограми, хем с преференциални цени. Не ти е излезнала златна зелената енергия от малки покривни централи. Нали аз за тях говоря.
  И в този ред на мисли - дори да са правени далавери с големите ВЕИ централи, то те поне работят. Ами тези пари дето се наляха за едни бързовари и на всичкото отгоре и нищо не се произвежда?

 42. 42 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  До коментар [#30] от "pontius_glarus":Факт, но какво са ни донесли милиардите които наляхме в субсидираната "зелена" енергия, освен това, че отбрани другари станаха милионери?
  —цитат от коментар 33 на stargate


  Казано по друг начин, до каквото и да се допре другарят или милиционерът, всичко се променя и засмърдява. И дори зеленото става кафяво.

 43. 43 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#41] от "T.M.":


  Ето го още 1 заблуден, не знае къде се намира.
  Не ти е излезнала златна зелената енергия от малки покривни централи. Нали аз за тях говоря.
  —цитат от коментар 41 на T.M.


  То хубаво говорите, ама "малки покривни централи" в България на практика няма. А където има им слагат данък /примерно в Испания/, защото срещу тях трябва да стои мощност, която да ги балансира и която трябва да бъде изградена. Говоря за централи, които продават енергия на енергото, не за автономни независими домове. Те пък /автономните/ излизат брутално скъпо заради акумулаторите и на практика са безсмислени, защото нямат избиване! Не знам точно кой не знае къде се намира и кой точно е заблуден. :-)

 44. 44 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#42] от "pontius_glarus":

  Казано по друг начин, до каквото и да се допре другарят или милиционерът, всичко се променя и засмърдява. И дори зеленото става кафяво.
  —цитат от коментар 42 на pontius_glarus


  Като по-горе написах проблемите със "зелената" енергия НЕ са само в България. Там където се насадиха на тази енергия цените са брутални. Някой по-горе беше дал пример с Австралия и Германия. Та и те ли са милиционери и другари?!? Това е глобална далавера на световния елит. Смъкват трилиони! За съжаление, до тук няма нито една "зелена" енергия, която да смислена, изгодна и обоснована! Без субсидии, всички щяха да са в киреча!

 45. 45 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  "За да произведеш фотоволтаичен генератор първо, колко енергия е необходима и второ. какво се отделя при неговото производство. ..."

  А за да закупим ония тенекиени котли, наречени "реактори" за 1,3 млрд евро колко ли боклуци са се отделили? А какво да кажем за ядрено радиоактивните отпадъци, за които ще се строи депо (за 1000 м3), 60 години ще ги наблюдават, и още 300 години контрол (което май е едно и също).
  https://3e-news.net/българия/изграждането-на-нхрао-е-условие-за-по-нататъшното-развитие-на-ядрената-енергетика-в-българия_56301

  Между другото през 90-те години се появиха първите енергоспестяващи крушки, 5 пъти по-скъпи от обикновените. И само за няколко години изместиха обикновените, и смъкнаха консумацията на еленергия с 30%. по неизвестни причини соларните панели за топла вода още са лукс, а като стане дума за фотоволтаични - всичкия гербидж скача да убеждава колко е лошо! Айде, бегайте към Банкя!

 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#45] от "pontius_glarus":

  Соларните системи за топла вода са лукс, първо защото са много скъпи и сметката трудно се връзва. Избиват се прекалено много време, защото през повечето време няма достатъчно силно слънцегреене! Второ, защото повечето хора живеят в блокове или кооперациив които е невъзможно да онсталираш подобно нещо на покрива! Фотовлтаични системи за топла вода са безсмислица! Защо да произвеждаш първо електроенергия и после с нея да топлиш вода. По-ефективно е да я топлиш директно на слънцето!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK