И пандемията не успя да изчисти въздуха в българските градове

Градовете в Източна Европа и на Балканите са по-запрашени, тъй като разчитат на твърдите горива за отопление.

© Надежда Чипева

Градовете в Източна Европа и на Балканите са по-запрашени, тъй като разчитат на твърдите горива за отопление.Големите български градове са в дъното на нова класация за чистотата на въздуха в европейските населени места, изготвена от Европейската агенция за околната среда.


От 323 града, включени в подредбата, българските намират място между 259-о и 313-то място, като във всички нивата от запрашаване с най-малките фини прахови частици (ФПЧ 2.5) са опасни за здравето.


Европейската агенция е направила сравнение на средните стойности на ФПЧ 2.5, за които се смята, че имат най-голямо значение за белодробните заболявания и преждевременната смърт, тъй като заради малкия размер лесно стигат до алвеолите на белите дробове. Излагането на фини прахови частици е причинило около 417 хил. преждевременни смъртни случаи в 41 европейски държави през 2018 г. по данни на агенцията.
За база за сравнение се взема препоръката за здравословни нива на запрашаване на Световната здравна организация (СЗО) от 10 микрограма на куб.м въздух, а не нормата в ЕС, където годишната пределна стойност за ФПЧ2.5 е от 25 микрограма (мкг) на куб.м. Последната актуализация на европейския стандарт е отпреди повече от 10 години и вече се смята за остаряла. А и Европейската комисия вече обяви, че ще я промени, за да я адаптира към препоръките на СЗО.


Затова Европейската агенция за околна среда оценява като лошо и опасно за здравето качеството на въздуха при нива на запрашаване с ФПЧ 2.5 между 15 и 25 мкг/куб.м. Под 10 мкг качеството на въздуха се категоризира като добро, а между 10 и 15 мкг/куб.м като средно.

 • Замерванията са правени през последните две години, които европейците изкараха основно по домовете си заради пандемията от коронавирус, за да се прецени как промяната на моделите на поведение влияе на чистотата на въздуха в градовете.

Проучването показва, че едва 127 от избраните градове имат въздух, който не създава здравни рискове за жителите си при продължително излагане, а пет града в Италия, Полша и Хърватия превишават дори допустимите нива в ЕС.


Как е в България?


Най-чист от седемте града, избрани в България, е въздухът във Варна със средно количество ФПЧ 2.5 от 16.1 микрограма (мкг) на куб.м въздух при препоръчителна норма от 10 мкг. Това го нарежда на 259-о място от 323 наблюдавани града в Европа.


Пловдив е на 292-ро място със средно 19 мкг/куб.м. ФПЧ 2.5, Русе е 299-и (19.8мкг/куб.м). Сред най-замърсените градове в Европа попадат Стара Загора, която е на 308-о място с 20.9 мкг/куб.м и Велико Търново - на 313-то място със запрашаване с фини прахови частици от 22.9 мкг/куб. м.

  • Европейската екоагенция е включила сред градовете, които наблюдава и София и Перник, но данните от станциите за мониторинг на честотата на въздуха не подават информация в подходящ вид и затова запрашаването в тях не е отчетено. Агенцията съобщава, че замерванията в тях не покриват 75% от дните, което е минимумът за обработката на данните.

По информация от българското екоминистерство през 2019 г. средните нива на ФПЧ 2.5 в България са били 19.3 мкг/куб.м, далеч от нормите на СЗО, като по този показател на замърсеност на въздуха си поделяме първото място с Полша.


Европейската агенция за околна среда определя качеството на въздуха във всички наблюдавани български градове през изминалите две години като опасно за здравето на своите жители.


Европейските отличници и най-опасните градове


Повече от половината европейски градове все още са измъчвани от мръсен въздух въпреки намаляването на емисиите от транспорта и други замърсители заради ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус, се казва в изследването.


Градовете в Източна Европа, където твърдите горива все още са преобладаващото гориво за отопление, се справят най-зле. Жителите на полския град Нови Соч дишат най-мръсния въздух в Европа, следвани от Кремона в Италия и хърватския Славонски Брод.


В същото време в три европейски столици - Талин, Стокхолм и Хелзинки, въздухът е поне два пъти по-чист дори от най-строгите норми за чистота на въздуха на Световната здравна организация. Тя препоръчва запрашаването с фини прахови частици да не надхвърля 10 мкг/куб.м, а градовете в първата десетка се движат в границите от 3.7 мкг/куб.м в шведския град Умео до 5.2 мкг/куб.м в десетия - Тарту в Естония.


Европейската агенция за околна среда тази седмица качи онлайн нова класация на чистотата на въздуха в 323 града в ЕС, в която може да се проследи замърсяването с ФПЧ 2.5 за две години назад.

© European Environment Agency

Европейската агенция за околна среда тази седмица качи онлайн нова класация на чистотата на въздуха в 323 града в ЕС, в която може да се проследи замърсяването с ФПЧ 2.5 за две години назад.


Сред десетте най-чисти градове в Европа има по три шведски (Умео, Упсала и Стокхолм) и естонски (Нарва, Талин, Тарту), два финландски - Темпере и Хелсинки, както и португалският Фуншал, норвежкият Берген и испанският Саламанка.


Европейската агенция за околна среда съобщи, че локдауните по време на пандемията са довели до намаляване на нивата на азотен диоксид, който се свързва с емисиите от дизеловите автомобили. Нивата на запрашаване, които се определят най-вече с начина на отопление и емисиите от земеделска дейност, са останали високи въпреки забавянето на темпа на живота Единствено при по-големите частици ФПЧ10 се наблюдава известно намаление с - около 30%.

 • Според експертите на агенцията причината за слабата промяна е, че източниците на прахови частици са много повече от автомобилния трафик, на който най-често се хвърля вината за замърсяването на въздуха в градовете. Най-големите генератори на запрашаване са изгарянето на гориво за битово отопление и в промишлеността, както и от селското стопанство, като емисии на амоняк от тор и животински тор се комбинират с други замърсители в атмосферата, за да образуват фини прахови частици.

Все пак в агенцията са любопитни да видят дали пандемията ще доведе до трайни промени в поведението на градските жители и дали те ще могат по-значимо да повлияят на качеството на въздуха, който дишат техните жители.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  На морския бряг, въздухът винаги е по-чист, отколкото в някоя котловина.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Е как бе - нали тука редовно пускате партенките, че основно транспорта замърсявал.


 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Разстроено

  Стари автомобили...
  Допотопни отоплителни системи...
  "индустрия" с параметрите на 19-ти век....
  Какво друго очакваме в тази среда???

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Как пандемията да изчисти въздуха? Първата реакция на кметовете беше да направят сините зони безплатни и да поощрят пътуването с леки коли. Втората им работа, продължаваща и до днес, е да пуснат автобусите по-рядко, с което пак поощряват ползването на леки коли. Работа, работа, работа...

 5. 5 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Масово не се прилагат изискванията на Закон за чистотата на атмосферният въздух и подзаконовите нормативни актове по прилагането му. Отговорни за прилагането на този Закон са Кметове и общински съветници.

 6. 6 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 591 Неутрално

  "данните от станциите за мониторинг на честотата на въздуха не подават информация в подходящ вид"

  Поразително.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Любопитно

  Русе, Варна, Ст. Загора....
  А в София колко е и на кое място е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Преди беше виновен Кремиковци, сега !!!

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Весело

  Корона - без корона, ама на студено не се седи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  "Най-чист от седемте града, избрани в България, е въздухът във Варна със средно количество ФПЧ 2.5 от 16.1 микрограма (мкг) на куб.м въздух при препоръчителна норма от 10 мкг. Това го нарежда на 259 място от 323 наблюдавани града в Европа. Пловдив е на 292 място със средно 19 мкг/куб.м. ФПЧ 2.5, Русе е 299-и (19.8мкг/куб.м). Сред най-замърсените градове в Европа попадат Стара Загора, която е на 308-о място с 20.9 мкг/куб.м и Велико Търново - на 313 място със запрашаване с фини прахови частици от 22.9 мкг/куб. м"

  Тия ако отидат да измерят зимата въздуха в някой от малките планински градчета дето са на отопление на дърва ще им се преобърне скалата.

 11. 11 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 606 Неутрално

  И как очаквате пандемията да изчисти въздуха? Като премахне старите автомобили, отоплението на твърдо гориво, или измие калните гуми на строителкната техника?

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  Докато не дойде студения ядрен синтез, така ще е.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Нали автомобилите бяха основните замърсители. И какво излиза май , всичко опира до твърдото гориво.

 14. 14 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Май не са само старите коли, а преди всичко отоплението на твърдо гориво.
  Ако бяхме си запазили държавата и не бяхме съсипали енергетиката, в частност ядрената, сега населението щеше да се отоплява на ток.
  Но енергийната мафия с белите якички направи така, че токът да се ползва само в краен случай.

  кратък
 15. 15 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Автомобилите и ЕС , с чийто боклуци ни тровят постоянно.

 16. 16 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Кюнците на бледоликите и тем подобни - това докато не се изрине, чистота няма да има!

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#11] от "ot Bansko":

  Подозирам, че са очаквали, поради работата от вкъщи, да са намели пътуванията с автотранспорта. Явно нещо не се връзва.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Мдам, в Търново имаме безплатно паркиране за електрически коли на синя зона, но най-вече имаме Кроношпан за кристално чист въздух.

 19. 19 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 432 Весело

  Споко, следващата вълна от делта вируса като изтреби едно 40-50% от хората и климата ще се оправи.
  Ако не се оправи, ще възложим на информационно обслъжване, да възложи на пфайзер да направи ваксина за лош въздух.. тва все пак си е респираторен проблем, не?

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Щото беше неоравилната пандемия.

 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#14] от "Мариана Кълвачева":

  По принцип е пълна глупост да се отопляваш на ток (освен климатика/термопомпите, да кажем). Така е, защото КПД на парната турбина е ~30%, останалите 2/3 от енергията се губи под формата на топлина. Затова ТЕЦовете имат едни широки комини, където тази топлина се изхвърля в атмосферата. В АЕЦ Козлодуй се топли един голям канал с вода и тези 2/3 изтичат в Дунава.
  Най-голямата глупост пък е да се топлиш с фотоволтаици, които имат 15% КПД и то през лятото.

  Това е то енергетиката на индустриалното общество.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на Бобо Рашъна
  Бобо Рашъна
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Ето сега пРезидента като е на власт ще оправи и въздуха ....

 23. 23 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Естествено, че колите са основен замърсител - градският транспорт е в такова състояние, че масата народ отива и до кенефа с моторно превозно средство.

 24. 24 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 193 Неутрално

  На следващите избори за кметове мислете. Особено в София, с горката даскалица.

 25. 25 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#21] от "БМЗ":

  Добре, казахте каква е енергетиката на индустриалното общество, а сега кажете за настоящия финансов капитализъм, той как се отоплява ?
  Онзи беше на ток, а тоя как е ?

  кратък
 26. 26 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 521 Неутрално

  това не е статия а превод на бюрократичен материал.

 27. 27 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#23] от "lalleen":

  е затва не трябва грацки транспорт. Трябва селски!! Така всички ще го ползват, а тоалетните им ще са по дворовете и няма да има нужда да ходят до тях с колите си!

 28. 28 Профил на Dobri Bird
  Dobri Bird
  Рейтинг: 8 Разстроено

  - Доста мръсна и остаряла индустрия
  - Стар автопарк
  - Битово отопление на твърди горива (зимата)
  - И най-важното - никакъв или слаб контрол и регулации на гореспоменатите три, трябва да споменем и корупцията, пример тецовете горящи незаконно внесени отпадъци от Западна Европа

 29. 29 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#13] от "pro_bono":

  "Нали автомобилите бяха основните замърсители. И какво излиза май , всичко опира до твърдото гориво."

  Ами то това е резултат от няколко фактора,и колите също влизат в това число. В Австрия например, паркирането се плаща навсякъде.Не само в централните части или около тях.Навсякъде се плаща. Дори и когато паркираш пред дома си, пак плащаш. Имаш право да си купиш карта за паркиране, обаче само за един квартал. Цената варира, защото зависи от квартала. Ако паркираш на друго място,плащаш по 2,40 евро на час. Ако паркираш само за 15 минути е безплатно. Отоплението е предимно на газ. А който се отоплява на дърва,има право да използва само определен вид дървесина. Само че,ако някой се опита в България да вкара тия правила и закони, веднага на другия ден ще има протести и искане за оставка. И всички медии ще се счупят да отразяват как пак се ограничавали правата на хората. Българина иска да живее като на запад,да получава заплата като на запад,ама не иска закони като на запад,и не иска задължения като на запад!!!

 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  В магазина до нас се получава хляб от 10 фирми, вкл. една от Петрич, ние сме в София.
  Да поработят върху този проблем, не да ми увеличават цената на Квотите за парникови емисии и цената на газ и ток да скача с 20%.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 557 Неутрално

  От късна вечер до ранна сутрин един завод - Кроношпан бълва през един комин бял пушек, който се наслоява в ниските слоеве на атмосферата. В безветрова сутрин от високо - квартал Картала или от Арбанаси прекрасно се вижда тази изкувствена мъгла как е обхванала голяма част от града. Естествено през деня комина едвам, едвам пуши, мъглата се разсейва и после пак всичко се повтаря...

  Чак се изненадвам, че Велико Търново не е още по-ниско в класацията.

 32. 32 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Толкова гъсто застроени градове няма начин да не са най-мръсните!

  Особено в комбинация и с най-бедните, което означава най-евтини и замърсяващи автомобили и производства на най-гъсто.

  Иронията е, че сме от най-рядко населените страни в ЕС, въпреки това се бутаме в едни дупки като София, но такива са ни "бизнесмените" и "инвеститорите" - защо да строят инфраструктура и чисти нови кварталчета, като могат да запълват зелените площи между блоковете и използват готова инфраструктура за да максимизират печалбите.

 33. 33 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#25] от "Мариана Кълвачева":

  Сега сме в преходен период, т.е. под кривата круша. Много от старите начини още са в действие.
  Е, хората се мъчат да измислят нещо - газифициране, биомаса, когенерация, ВЕЦ, вятръни турбини...
  Но пак казвам - да се отопляваш с реотан (бойлер, конвектор, радиатор) е глупост. Единствения плюс е удобството, но дотам. Ужасно КПД + скъпо.

  През 60-те години GE и Едисън даже пускат PR кампания с името "The Medallion Home", който промотира 100% електрически дом (отопление, климатизация - всичко на ток). Схемата е такава - ТЕЦовете на олигарсите бачкат на пълни обороти, правят много ток с 25-30% КПД, комините пушат (ама на кого му пука, въглища бол, а въздуха е безплатен за замърсяване), а раята си пуска всичко на ток вкъщи, голяма консумация. Олигарсите доволни, защото оборотите са огромни, миньорите доволни, потребителите и те доволни, щото тогава тока е бил все още евтин. Да, ама гювеча един ден свършва и почваме да плачем за климата.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Купете си електрически коли.

 35. 35 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#33] от "БМЗ":

  Забравих, Уестингхаус също са в клуба на олигарсите. Можете да потърсите в Ютуб

  "Westinghouse All electric house"

  Апокалипсисът апокалиптичен
 36. 36 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#33] от "БМЗ":

  На народите по света, на обикновения човек едва ли първа грижа му е климата в света, когато не може да изхрани и изучи децата си.
  Очаквах да намесите и фактора доходи, но вие отидохте в по-научната част.
  Практиката е друга, живота не е лесен за всички, не всички са европейци, само някои и то предимно в големите градове и столицата.

  кратък
 37. 37 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 320 Весело

  Значи няма никакъв смисъл от глупавите "зелени" марки, които се налагт със сила от Брюксел и само ще доведат до по-скъп ток, повече данъци, по-скъп живот и повече проблеми!
  Въздухът си е достатъчно чист, щом духне вятър, а когато няма вятър, тогава никой не може да помогне!

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Големите български градове са в дъното на нова класация за чистотата на въздуха в европейските населени места, изготвена от Европейската агенция за околната среда."
  Пак сме дъното. Не можем да изплуваме и това си е.

 39. 39 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 599 Неутрално

  И 10 няма да могат ако не се намалят колите или поне не се контролира трафика. В момента всичко е само на хартия, законите не действат, прегледите са фиктивни, конотрол на практика няма никакъв. Виждал съм разпадащи се коли в движение, БМВ-та без катализатори (3-ки и тем подобни) да бълват пушеци на кръстовища от които ми се е налагало да слагам противогаз. Трябва да се вдигнат ДРАСТИЧНО данъците на ВСИЧКИ автомобили, хората да слязат от тея коли. А се прави обратното. Вафоритизира се автомобилния трафик с нови широки асфалти в граодовете, светофари облекчаващи автопотока а пешеходеца виси по 2 мин на светофар и диша мръсотиите. И висчко е за акцизче, парички за хазната щот не стигат за крадене. Абе крадни,бе, ама не да тъпчеш в г*за от алчност .

 40. 40 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мариана Кълвачева":

  Е, госпожа, нали затова фалира социализЪма - щото не излизаше сметката. Когато много се разхищава, няма как да излезне сметката.

  Иронията е, че тъкмо социализма позволяваше лесно да се направи, от правна и техническа гледна точка, когенерация на цели квартали и градчета. Да се разкопаят улиците, да се прекарат тръби за парно. Ама не се направи, освен в големите градове. Всеки си беше турил акумулиращата печка и имахме режим на тока.

  Доходи? Доходите са функция на разума.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 41. 41 Профил на zxb14690578
  zxb14690578
  Рейтинг: 11 Неутрално

  То пък една пандемия. Дори и мафиотите в парламента не успя да умъртви.

 42. 42 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Два милиона, набутани в град насред затворено котловинно поле, каращи един милион автомобила.
  Само пълен хухавел може да очаква чист въздух ПРИ БЕЗВЕТРИЕ!

 43. 43 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  В колата на циркулация и филтър с активен въглен и евентуално с ФПЧ филтър. Дизелите много димят в нашата страна - тунинг и премахване на счупени ДПФ, чиято замяна е скъпа.
  Удома във всяка стая по една машина за филтриране на въздуха с TrueHEPA (H13) филтри и евентуално активен въглен.
  А иначе решението за зимата за двумилионния град е силно ограничаване на трафика и въвеждане на винетки за движение в града. С парите от винетките се прави градския транспорт безплатен.

 44. 44 Профил на biz58591165
  biz58591165
  Рейтинг: 75 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мариана Кълвачева":Сега сме в преходен период, т.е. под кривата круша. Много от старите начини още са в действие.Е, хората се мъчат да измислят нещо - газифициране, биомаса, когенерация, ВЕЦ, вятръни турбини...Но пак казвам - да се отопляваш с реотан (бойлер, конвектор, радиатор) е глупост. Единствения плюс е удобството, но дотам. Ужасно КПД + скъпо.През 60-те години GE и Едисън даже пускат PR кампания с името "The Medallion Home", който промотира 100% електрически дом (отопление, климатизация - всичко на ток). Схемата е такава - ТЕЦовете на олигарсите бачкат на пълни обороти, правят много ток с 25-30% КПД, комините пушат (ама на кого му пука, въглища бол, а въздуха е безплатен за замърсяване), а раята си пуска всичко на ток вкъщи, голяма консумация. Олигарсите доволни, защото оборотите са огромни, миньорите доволни, потребителите и те доволни, щото тогава тока е бил все още евтин. Да, ама гювеча един ден свършва и почваме да плачем за климата.
  —цитат от коментар 33 на БМЗ
  На турбините КПД-то им е 60+%. Не знам кой те е излъгал за тия 30.
  Ако беше толкова зле, щяха да правят ток с генератори с корабни двигатели. Тяхното КПД е значително над 30,

 45. 45 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#40] от "БМЗ":

  Въпросът не бе за социализма, вие споменавате тази дума, не аз.
  Въпросът бе за връзката доходи-отопление.
  Но както и да е, ще минем и без отговор, явно няма какво да добавите.

  кратък
 46. 46 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Нищо не може да зичисти въздуха в София, докато се толерира карането на нафтови кочини без ДПФ и катализатори.

 47. 47 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Пандемията не е пречистила въздуха защото проблемът ни е различен от този в другите европейски градове.
  Те имат проблем със замърсяването от транспорта, а ние имаме проблем със замърсяването от цеховете и заводите. Защо ли ?
  Защото регулацията ни е корумпирана и естествено който плаща, може и да замърсява. В крайна сметка политиците излизат и казват "Ние направихме всичко, за да пречистим въздуха, ама вие сте виновни, че си карате колите, палите печките!" и докато го казват шкафчетата им се пълнят с пачки евро и златни кюлчета.
  Разбира се транспортът и твърдите горива имат своята вина, но в основата си виновниците са други. И не се учудвайте защото тези същите замърсяват и водоемите, и горите.

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Весело

  Хахаха.
  Избрали 7 български града дето и без изследване е ясно, че въздухът е най-мръсен.

 49. 49 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#44] от "biz58591165":

  Само газовите турбини наближават 60% КПД, тук говорим за парни турбини с които са оборудвани повечето ТЕЦове и АЕЦ. Там КПД е около 30%, особено при по-старите модели, както е случая у нас.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 50. 50 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Въпросът бе за връзката доходи-отопление.
  —цитат от коментар 45 на Мариана Кълвачева


  Връзката е ясна - нямаш пари = бухаш цепеници в кюмбето.
  Ако имаш малко повече пари може да си прекараш газ, ако има в квартала.
  Ако имаш още повече пари - слагаш пелети или си правиш някаква когенерация.
  А ако си червив с пари, може да си правиш всякакви експерименти и да си инсталираш каквото искаш.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 51. 51 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#49] от "БМЗ":

  За да не говоря наизуст... https://www.turbinesinfo.com/steam-turbine-efficiency/

  Апокалипсисът апокалиптичен
 52. 52 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#50] от "БМЗ":

  Разбрахме, благодарим за анализа.
  Значи, ако сутринта грее слънце отиваме на плаж, ако вали - вземаме чадър.
  Как не сме се сетили досега.

  кратък
 53. 53 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Спокойно, сега като построим нов инсинератор в София ще си спомняме с умиление за качеството на въздуха днешно време :)
  Важно е едни пари да се усвоят :)

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 54. 54 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Весело

  До коментар [#52] от "Мариана Кълвачева":

  Всъщност, госпожа, отоплението на дърва е доста по-добър вариант от тока.
  Обаче не говорим за отопление с кюмбе, където половината топлина отлита в комина. Говорим за нещо такова (моля да не се счита за реклама)

  https://www.kamini-germant.com/bg/chugunena-pechka-darva-isetta-evo-8-kw/p2053.html

  Такива печки имат високо КПД и от комина почти не излиза пушек.
  Така че пак опираме до старото КПД. :)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1695 Любопитно

  Има ли /!/ съседна нам страна , в която да няма възрастови ограничения , при вноса на старите коли?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1695 Любопитно

  До коментар [#50] от "БМЗ":

  Въпросът с газа , у "наше село "не е толкова прост. Линия битов газ до нашата къща минава на около 60 м по права линия. Подадох съответно прошение в местния газ доставчик... Повече от година и половина мина , ни привет , ни ответ...

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#37] от "barlog":

  Турците били имали поговорка "Да имаш втория акъл на българите"
  Ние българите си имаме по неутралната - "Малко акъл да имаш, ама навреме да ти дойде". Очевидно втория акъл скоро няма да ни дойде...Защото не свързваме беднотията с мръсотията , а иначе сме много социално загрижени...Да живеем в мръсен въздух , да се разболяваме и ... после да псуваме здравната система ...

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на fpc35649641
  fpc35649641
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И защо се предполага, че требва да успее? Като си седят вкъщи изгарят повече дърва и кюмур.

 64. 64 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Това е защото мръсотията идва основно от горенето на печки, камини и прочее домашни тъпотии, а не на двигателите с вътрешно горене (сметката е 3/4 от мръсотията е от печки и 1/4 от дизелите).
  А при пандемията всички си седяхме вкъщи, където някои си пазеха топло с дърва, пелети, гуми, стари дрехи и т.н.
  Но нищо де, нека продължаваме да пискаме как искаме по-високи данъци за МПС-тата. Аз пък смятам за по-правилно да се начислят по-високи данъци за имотите като се приспада според еко-подобренията на имота. Примерно отопляваш се на газ - плащаш най-нисък данък. Отопляваш се с камина на дърва - земи тоя троен данък!

 65. 65 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Пореден провал на новото правителство ! Когато дойдоха на власт, обещаха, че всичко ще се промени. Нищо не се е променило, освен поводите за нови вицове.
  Оставка !

 66. 66 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 95 Неутрално

  То хубаво, че последните две зими бяха сравнително меки.
  Ако свие някой студ от -20-30 градуса вероятно ще поведем класацията по ФПЧ.

 67. 67 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#64] от "johnniewalker":
  Чистотата ще се оправи само с екостикери с чип:
  1. С автомобилите въпроса го уредиха - екостикери, купуват се от всички автомобили всяка година.
  Но може и още:
  2. На всяко кюмбе на дърва и кюмюр да се слага екостикер с чип (като на автомобилите). А на тези на газ - да са освободени от данък пушек. И всяка година да се мери и да се купува екостикер. И Фандъчката да забранява паленето на кюмбета с по ниска екокатегория в дните с повишено замърсяване.
  3. На всяко говедо - екостикер , което пърди повече (метана разваля озоновият слой)и не отговаря на еконормите няма да яде ( и пърди) в дните с повишено замърсяване.
  4. На всеки пушач - екостикер. Да не пуши в дните с повишено замърсяване.
  5. На всеки чистач, метач, мияч и др. - екостикер.
  И решихме проблема с чистотата на въздуха не само в София, Варна и т.н. , но и във всички села и паланки на страната. Къде го има в ЕС. Никъде, но трябва да сме първи....

 68. 68 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 95 Неутрално

  До коментар [#67] от "Софианец":

  Софианец, що не влезеш в Столипиново да лепиш стикери на орките?..

 69. 69 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#67] от "Софианец":

  по-просто е, от общината запушват комините на сградите и само тези, които си платят екоданък ще могат да ги използват. И както може да се отнеме каруца без регистрационен номер сигурно може да се въведе лицензен режим върху печките. Вече друго си е горенето на дърва във варел.

 70. 70 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#68] от "dobadoba":

  Аз няма да ги лепя, само ще ги печатам.....

 71. 71 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#69] от "alabalko":
  За да платят екоданък трябва да си купят екостикер. От мен.

 72. 72 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Печките, та печките. Хайде стига! Реално се палят 2-3 месеца, а годината е дванадесет. Мръсният въздух в градовете е резултат преди всичко от автомобили, строежи и отпадъците на хората в и около кофите. Няма санкции за нарушителите, а почистването е само на някой булеварди. Прибавете и окаяното състояние на междублоковите пространства /където все още ги има/ - превърнати са в паркинги и автомобилите непрекъснато разнасят кал и прахоляк.

 73. 73 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Говоря за София само.

  1. Не става въпрос на пари. Като бяхте по бедни карахте бензинови коли на газ, а сега забогатяхте и си накупихте нафтови джипове.

  2. Съседите ми горят дърва за гъзария за камините. На климатик и изолация излиза най евтино, личен опит.

  Има много хора които винаги ще искат да димят с нафтовото Ауди и да се фръцкат с камина. Останалите обаче защо им се връзвате. Хората с нафта са си отрепки, те са си се доказали като такива и са най гласовити.

  Не беднотията е проблема, а нежеланието да се конфронтираме с гъзарите с камини и тди Ауди.

 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Разстроено

  Е как бе - нали тука редовно пускате партенките, че основно транспорта замърсявал.
  —цитат от коментар 2 на jazzdevil


  Всъщност безнаказаността замърсява. Като почнеш от безнаказаното горене на каквото ти падне в кюмбетата, през мокрите дърва, минеш през дизеляците с избушените филтри, и стигнеш до ТЕЦ-овете, дето внасят и горят квото им пратят...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#64] от "johnniewalker":

  Как я направи тая сметка?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#64] от "johnniewalker":Как я направи тая сметка?
  —цитат от коментар 75 на Darth Plagueis


  С мозък.

 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#76] от "johnniewalker":

  То с мозък без данни е все тая, та може и без мозък да е. Най-малкото не е верна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Разбира се. Хората изоставиха гр. транспорт и се качиха на колите си. А българските улици са пълни с димящи дизелови барутници.

 79. 79 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Джипко-Бибитков с разкадения ауспух е най-зеленият премиер в Европа!

 80. 80 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 693 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK