Един COVID сертификат не стига: 12 особености на пътуването с европейския документ

Един COVID сертификат не стига: 12 особености на пътуването с европейския документ

© ReutersОт 1 юли всички европейски държави, както и няколко членки на Шенген, които не са част от ЕС, ще започнат да използват европейския COVID сертификат. С този документ ще се проверява здравният статус на пътниците спрямо коронавирусната инфекция при пътувания от една в друга държава.


Повече от половината държави, включително България, вече издават сертификатите и използват системата за проверка, а до 10 дни всички вече трябва да са в състояние да правят това. Европейската комисия предложи - а страните членки се съгласиха - какво ще изискват от пътниците и какви права ще имат приносителите на сертификатите, за да я използват. Правилата уточняват как ще пътуват в Европа ваксинираните, оздравелите и тестваните за COVID-19:


Но притежанието на сертификат не е единственото условие за безпрепятствено пътуване. Правата, които той дава, зависят от статуса на пътника спрямо инфекцията, както и от риска в мястото, от което пристига. Нивото на ваксинация в държавата, от която пристига пътникът също може да бъде взето предвид от властите при пристигане, за да изискват от него допълнително тестване например.


1. Зони на риска
Изходният пункт за пътуване е един от най-важните критерии за определяне на режима, който ще се прилага към приносителите на сертификатите. Според европейската категоризация те са четири:


Зелената зона е с най-нисък риск от инфекции, където в продължение на 14 последователни дни броят на новозаразените е под 75 на 100 хил. жители и под 1% от тестовете или 50/100 хил. и под 4% положителни тестове.


В оранжевата зона попадат райони, в които 14-дневният дял на новозаразени е между 75 и 200 на 100 хиляди души население, а положителните тестове са под 4%.


Това е най-новата карта на риска на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, която е референтна за пътуванията в Европа. Картата се подновява всяка седмица

© ecdc.europa.eu

Това е най-новата карта на риска на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, която е референтна за пътуванията в Европа. Картата се подновява всяка седмица


Червената зона има 14-дневен кумулативен дял на новозаразени с COVID-19 над 200 - но под 500 - случая на 100 хил. от населението.


Тъмно червената зона е нова, въведена по време на тазгодишната COVID вълна в Европа и обозначава райнои с особено висока степен на разпространение, където повече от 14 дни новите случаи са над 500 на 100 хил.


ЕС е въвел и сива зона, в която се правят твърде малко тестове (под 300/100 хил.), за да може да се прецени степента на риска, като отношението на пътниците, идващи от тях се третира като в червена зона поради неизвестнотта какво се случва там.


Оценката на риска се прави всяка седмица, въз основа на данните, подавани от здравните власти във всяка държава, като тя се публикува в четвъртък.


2. Видове ваксинирани


За ваксинирани в ЕС се смятат хората, които имат поставени две дози ваксини или една от продукта на "Янсен" (поделението на "Джонсън и Джонсън"). Те придобиват официален статут на напълно ваксинирани 14 дни след завършване на курса на имунизация. (Иначе казано, ако днес с ипоставите заключителна доза (или се ваксинирате с "Янсен") на 1 юли европейската система за COVID сертификат все още няма да ви смята за ваксиниран.)


Съответно, в повечето държави европейските сертификати могат да се издават след този срок и се признават за валидни за пътуване две седмици след втората доза. Сертификати, получени след първата доза, не могат да се използват за пътуване в ЕС, освен ако конкретната държава изрично не е разрешила това.


За ваксинирани се смятат и преболедувалите, които са минали през имунизция. Но ваксината трябва да е направена след оздравяването, а не преди заразяването. За тях също се изискват две дози, с изключение на девет държави, които слагат само по една доза на преболедувалите.


Един COVID сертификат не стига: 12 особености на пътуването с европейския документ

© Reuters


Ваксините, които се признават са четирите, разрешени за употреба в ЕС: "Бионтех"/"Пфайзер", "Модерна", "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън". За останалите, които имат одобрение на СЗО (китайските "Синовак" и "Синофарм") всяка държава преценява сама признаването им и трябва да се провери конкретно дали се допускат европейски граждани с такива сертификати.


3. Как пътуват ваксинираните?


Ваксинираните от зелени, оранжеви и червени зони пътуват без допълнителни изисквания за тестване и карантиниране. Сертификатът е достатъчен. Но за идващите от червени зони, които нямат валиден тест, може да бъде направен такъв при влизане и да трябва да се изчака резултатът в самоизолация.


При задействане на внезапната спирачка (виж по-долу) ваксинираните и преболедувалите също могат да бъдат подложени на изследване и карантиниране.


4. Как пътуват преболедувалите?


Най-общо казано, те имат същия статут като ваксинираните и могат да се придвижват със сертификата от зоните, с изключение на тъмночервената, от която излизането като цяло не се препоръчва.


За хора, които са се възстановили от COVID-19, сертификатът дава информация, че са имали позитивен PCR тест до 180 дни преди датата на пътуване. Резултатите от антигентните тестове не се признават като доказателство за преболедуване.


След изтичането на валидността на сертификата, пътуващите трябва да се ваксинират или да преминат към режима на доказване, който се прилага към тестващите се.


5. Как пътуват тестващите се?


Тази група пътници трябва да си вади нов сертификат при всяко пътуване, тъй като валидността на тестовете е 72 часа за PCR изследванията и 48 часа за антигенните тестове. Признават се за валидни само тестове, направени при лабораторни условия. Тестовете, които се продават в аптеките за прилагане у дома, не се зачитат, тъй като няма гаранции, че пробите са взети правилно и резултатът е достоверен.


Всяка лаборатория, която е сертифицирана да прави изследвания за COVID-19, има право да издава европейски COVID сертификати.Ако престоят в чужбина е по-дълъг от 72 часа за правилите PCR тест и 48 часа за антигенен тест, връщането е задължително с тестване, тъй като пътникът няма как да си извади нов сертификат в България, бидейки извън нея. В този смисъл при връщане след излизане в чужбина групата на тестващите се третира като пътници без сертификат.


6. Пътуване без сертификат


Хората, които по някаква причина не разполагат с европейски COVID сертификат, също могат да пътуват. Това става винаги с отрицателен PCR тест и - според държавата на пристигане - може да е свързано или с изискване за допълнително тестване и самоизолация до излизане на резултатите, или с карантина. Единственото изключение е за идващи от зелена зона.


7. Деца с родители и без тях


Децата под 12-годишна възраст, които пътуват с ваксинираните си или преболедували родители или придружители, са освободени от тестване и карантиниране след пристигането в крайната дестинация. За децата над тази възраст отрицателен PCR или антигенен тест може да се изисква, независимо дали ги придружават възрастни с имунитет срещу COVID-19.


Непълнолетните, които пътуват с придружител, не се поставят под карантина или самоизолация, ако такава не е наложена на възрастния.


8. Електронна регистрация


Пътуващите със самолет, кораб или друг обществен транспорт попълват електронен формуляр, с който удостоверяват местопребиваването си в страната. Той е задължителен, когато тестване се прави само при влизане в страната, която е крайна точка на пътуването.


9. С COVID-19 в чужбина


Ако след пристигане в друга европейска държава, се развият симптоми на COVID-19, тестовете, диагностицирането, изолацията и проследяването на контактите, става по местните условия. Властите не могат да откажат влизане на пътник със симптоми или на позитивен за COVID-19 в следствие на тест, направен на границата.


10. Валидност на сертификата


Системата на европейския сертификат ще работи една година, освен ако европейските институции не решат да я продължат. На практика това не променя нищо за ваксинираните, за които засега не са въведени ограничения за валидността на сертификатите.


Един COVID сертификат не стига: 12 особености на пътуването с европейския документ

© European commission (audiovisual service)


Преболедувалите ще могат да ползват документа за положителен PCR тест до шест месеца, след което трябва да изберат дали да се ваксинират или да преминат към режим на тествания преди всяко пътуване.


11. Внезапна спирачка


"Внезапна спирачка" се нарича механизмът за спиране на действието на системата със сертификатите. Всяка държава едностранно може да задейства спирачката към всяка друга участничка или към всички, ако сметне, че има висок риск от внасяне на инфекция или преобладаване на опасен вариант на вируса. Тя трябва да даде обяснение на останалите и на Европейската комисия кое налага въвеждането на рестрикции за движение и да докаже, че рисковете са основателни. Натискането на спирачката трябва да стане след публично оповестяване на затварянето на границите не по-късно от 48 часа преди забраната за влизане или допълнителните изисквания за тестване и карантиниране да станат факт.


За пристигащите от оранжева зона може да се поиска тест при пристигане, а от червена и сива - и карантина, независимо дали са ваксинирани или преболедували.


12. Преходен период


По настояване на Германия в регулацията, с която се въвежда използването на COVID удостоверението, беше въведен шестседмичен преходен период (до средата на август). В този период държавите могат да използват собствени документи за пътуване паралелно с европейските и съответно да предявават допълнителни изисквания за тестване и карантиниране, както и за достъп до обществени места.


Един поглед на конкретните условия в страната по дестинация или консултация с туристическия агент (преди пътуването!) винаги е добра идея, която може да спести допълнителни разходи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Разстроено
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Разстроено
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Неутрално

  Актуално например !
  Унгарското правителство е взело решение да затвори, считано от 1 септември 2020 г., границите на страната за чужденци, като въвежда отново мерките за защита на границите, които са били в сила по време на първата вълна на коронавирусната епидемия. Съгласно новите правила, чуждите граждани (включително българските) нямат право да влизат в Унгария, с някои изключения.

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Неутрално

  А в същото време - ''Унгария е единствената страна домакин, която е разрешила провеждането на мачове при пълен стадион.''

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Неутрално

  Актуално например !''Няма изискване към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната.

  Тези правила се прилагат както спрямо пристигащите от България, така и от Република Албания, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Черна гора. За пътуващите от всички останали държави Сърбия продължава да изисква представянето на отрицателен PCR тест, направен до 48 ч. преди влизане в страната.''

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Любопитно

  Това какво значи, - че не мога да вляза в Сърбия от Румъния ли ???

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Разстроено

  Един поглед на конкретните условия в страната по дестинация или консултация с туристическия агент (преди пътуването!) винаги е добра идея, която може да спести допълнителни разходи.
  -----------
  Погледнах - и пак нищо не разбрах ...

  [email protected]
 8. 8 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  А за емигрантите от Африка, превозвани с корабите на Фронтекс има ли изисквания за сертификат? Изобщо за всякакви туристи от другите континенти-там какви са изискванията? За Китай?

 9. 9 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 534 Весело

  Ян Бибиян ми пошепна на ухото, че лунагите признавали китайски сертификати само на обратната страна на Луната, а сертификатите издавани от се верните макета вървели навсякъде:

  https://chitanka.info/text/220-jan-bibijan

  73! Go Go
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  > Един COVID сертификат не стига

  ХА-ХА-ХА.

  Хора, изобщо разбирате ли в какъв филм ви вкараха.

  Купувайте земя.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  > Това какво значи, - че не мога да вляза в Сърбия от Румъния ли ???

  Това значи че трагедията се изроди в комедия.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  "След изтичане срока на сертификата трябва ново ваксиниране". Както знаем, имунитета трае шест месеца. Тоест, след една година (толкова време ще признават сегашните хартийки), започва боцкане два пъти в годината по две инжекции. А може и тест да ти правят нищо, че имаш кетап. На печелившите - честито. Поне така излиза от статията.

 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  > Преболедувалите ще могат да ползват документа за положителен PCR тест
  > до шест месеца, след което трябва да изберат дали да се ваксинират
  > или да преминат към режим на тествания преди всяко пътуване.

  Или с други думи, ако се помолиш на лаборантката да ти пише положителен резултат имаш КОВИД виза за 6 месеца, ако не си достатъчно убедителен и ти пише негативен резултат визата е само за 48 часа.

  Забавно нали?

  કટાક્ષ
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4198 Весело

  😂😂😂😂😂

  Всички коментари до тук са.....просто без коментар. Питат и си отговарят сами 😂😂😂
  Някой да не е забравил да заключи вратите на 4-ти километър?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 633 Неутрално
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  ''Няма изискване към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната.'
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Да, обаче после не може да се върнеш в България. Пълен та*ак!

 30. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Добре ше бъде на всеки да се добави един уникален номер да се търси по - бързо в базата данни. И на гендерите да се издават розови Сертификати като едно време.
  https://bit.ly/3zIeCds

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#31] от "dosetliv":

  Да, при това технологията е налична от 80 години, не са нужни кой знае какви допълнителни разходи. Ей тука повече информация на английски:

  https://constantinereport.com/infamous-auschwitz-tattoo-began-as-an-ibm-number/

  કટાક્ષ
 33. 34 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Трябва и анален тест да има, че сега почнали да си избелват термоточката и ставало объркване.

 34. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  По настояване на Германия в регулацията, с която се въвежда използването на COVID удостоверението, беше въведен шестседмичен преходен период (до средата на август). В този период държавите могат да използват собствени документи за пътуване паралелно с европейските и съответно да предявават допълнителни изисквания за тестване и карантиниране, както и за достъп до обществени места.
  Бахахааааа плюс внезапната спирачка, плюс тъмно-червените зони, с две думи нищо и половина.
  На маймуни ни обърнахте, маскари с маскари

 35. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Очевидно, щом пишеш тук

 36. 37 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  и това не е решение,пандемолозите освен парите ще премахнат и собствеността(нали се сещате няма да имате нищо но ще бъдете щастливи,това само значи ,че някои ще имат всичко).УВИ ОГРАМНАТА МАСА ХОРА ВЪОБЩЕ ОТКАЗВА ДА ПРОУМЕЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ. ПЪЛНА АБДИКАЦИЯ ОТ РАЗУМА.
  НЕ МОГА ДА ПРОУМЕЯ КАК МОЖЕ НОРМАЛЕН ,МИСЛЕЩ ЧОВЕК ДА ДОПУСНЕ ЛОКЕ ДАУНИТЕ ИЛИ СЕРТИФИКАТИТЕ ЗА ПЪТУВАНЕ ЗА НЕЩО НОРМАЛНО ,В РЕДА НА НЕЩАТА,ПРОСТО СЪМ ШАШНАТ, В СТУПОР ОТ 02.2020 ,НЕ МОГА ,НЕ ИСКЛАМ ДА ПОВЯРВАМ ,ЧЕ Е ТОЛКОВА ЛЕСНО ДА ИЗМАМИШ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ХОРА И ДА ГИ НАКАР ДА ЖЕЛАЯТ ,ТОВА ,КОЕТО "ТРЯБВА".

 37. 38 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 614 Неутрално

  За неразбралите - най-добре е да не се пътува никъде в чужбина!!!
  А за онези, които се ваксинираха само и единствено заради възможността да идат на почивка или екскурзия извън България - може да стане тъй, че почивката да е превърне в мъчение, покрай многото условия.А и всяка година ще трябва да се ваксинирате, което е повече от нелепо!Щото едно е да си сложиш ваксина срещу вариола, паралич и прочие болести - веднъж в живота, друго е през 9-12 месеца да те бодат!Ами то бетер крави и овце ще станете!

 38. 39 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Много е просто, добре че има снимки :))) ! Това дето сканира четеца е баркода на удостоверението, че сте ваксиниран. Давате го на границата и сте ОК, стига да сте в зелена зона. Има ли още неразбрали или да ГО нарисувам :)))) ! Документа е лист хартия, издава се от лекаря, който ви е ваксинирал. Сгъва се на две и се пази , друго ? :))))))

  agent
 39. 40 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Н се изисква удостоверение за раждане, кръщелно свидетелство, препис от удостоверение за наследници, свидетелство за граждански брак, актуално състояние на фирмата и т.н. :))))))) !

  agent
 40. 41 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#37] от "bnc59488372":

  По-големи букви има ли? Трол безкнижен

 41. 42 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1569 Любопитно

  „Трябва и анален тест да има”
  До [#34] от "Nik Nikolov":

  Такъв тест Турските митничари првят на Капитан Андреево. Затова патриотите редовно ходят там. 42. 43 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":

  Забавно ако не сте минали оттам... Болните от Ковид ( демек с положителен ПСР тест) се слагат под 14 дневна карантина с цялото семейство. Никакво излизане, дори до магазина. Ако имате малки деца и живеете в апартамент, това ще е @най-прекрасното@ изживяване в живота ( шансът да доведе до развод никак не е малък). Още ме побиват тръпки като се сетя какво беше. По-скоро ще се тествам и ваксинирам всеки месец, отколкото пак да мина през това...

 43. 44 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "За хора, които са се възстановили от COVID-19, сертификатът дава информация, че са имали позитивен PCR тест до 180 дни преди датата на пътуване. Резултатите от антигентните тестове не се признават като доказателство за преболедуване."

  Кой!? Как!? Кога!? Защо!?
  В момента антигентните тестове се признават като доказателство за преболедуване. От 1-ви юли няма да е така, така ли да разбирам статията?

 44. 45 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Миналата седмица влязох във Финландия: Електронна регистрация, сертификата за ваксинация, отрицателен тест до 72 часа преди да вляза, тест 72 часа след като вляза, самоизолация през периода преди да излезе резултатът от този тест и... "основателна причина" за да посетя Финландия.
  По-голяма и безсмислена тъпотия не бях преживявал. Разбирам ги. Пазят си гражданите. На практика, обаче, тази сложна система не работи. Дори и власти като финландските не са в състояние да я контролират ефективно.

 45. 46 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1354 Разстроено

  Всеки месец ще е различно, така че свиквайте. Преди 100 години се отказах да си вадя американска виза, защото ми искаха пръстови отпечатъци, а аз не се възприемах за престъпник и какво стана. Моето правителство за да ми издаде документ взема вече, дори по едно време да постъпиш в болница ги искаше. Така че, ако това зло не се изпари по чудо, до две години всеки който върши нещо ще се ваксинира и то доброволно. Ето сега влезнах в Гърция без проблем, на връщане нямам карантина и т.н. Има 100 начина да те накарат нещо да го направиш, отделно лично смятам, че ваксинирането е единствения начин за справяне с масови зарази. Локдаун, карантини и т.н. са за минали времена, сега света е толкова свързан, че са обречени.

 46. 47 Профил на div_petel
  div_petel
  Рейтинг: 29 Неутрално

  "За ваксинирани се смятат и преболедувалите, които са минали през имунизция. "

  Хахаха - егаси тъпотията...
  А смятат ли се за ваксинирани тези които са имунизирани и после са преболедували?

 47. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  "Всички коментари до тук са.....просто без коментар. Питат и си отговарят сами 😂😂😂
  Някой да не е забравил да заключи вратите на 4-ти километър?"
  =============
  По тази тема пишат основно обсебени, пишат със страст, убеждение и обикновено апокалиптично.
  Аз съм доволен от прочетеното, нямам нищо против след време да се реваксинирам. Чакам края на юли, за да изчезна към Ботуша.

  Еретик
 48. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#38] от "Капабланка":

  "А за онези, които се ваксинираха само и единствено заради възможността да идат на почивка или екскурзия извън България - може да стане тъй, че почивката да е превърне в мъчение, покрай многото условия"
  ===============
  Пишеш го, сякаш ваксинираните са претърпели невъобразими страдания. Аз съм един от първите и имах два часа дискомфорт в рамото. Мога да го правя два пъти в годината.
  Заради несигурността в условията, ще резервирам в последния момент, противно на навиците си, или няма да тръгна.
  Ти не реви за "моята трагедия".

  Еретик
 49. 50 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Весело

  До коментар [#43] от "tediblabla":

  "Ако имате малки деца и живеете в апартамент, това ще е @най-прекрасното@ изживяване в живота ( шансът да доведе до развод никак не е малък). Още ме побиват тръпки като се сетя какво беше"
  ================
  Здравейте, госпожо Теди /дрън-дрън/.
  Знам, че е натоварващо, но...
  Ако Вие не можете да понасяте съпруга и децата си две седмици...хм.
  После, с този избран псевдоним можем да допуснем, че Вие сте били изнервящият фактор.
  Всички вече сме свикнали семейният рай да е широко отворен, помислете как са се справяли само преди 100 години.

  Еретик
 50. 51 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 850 Неутрално

  От светлото бъдеще:
  Въоръжен отряд ваксинирани претърсва крайните квартали за укриващи се неваксинирани.
  Човек се ваксинира от страх. Страхливият човек е агресивен.
  А "правилата" по света ще зависят от това, кой политик, чиновник или "медик", какъв подкуп е взел.

 51. 52 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#45] от "quasimodo":

  Защо смятате, че системата не работи? Увеличават се заболелите във Финландия ли?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 52. 53 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мария":

  Защото виждам с очите си, как контролът върху изпълнението на тези мерки е невъзможен. След като веднъж влезеш във Финландия всичко се превръща в пожелателно. А можеш да влезеш посочвайки каквато и да е причина, защото те не я проверяват ефективно, а го карат повече на доверие.
  Не казвам, че тези мерки нямат ефект, но казвам, че те са тромави, прекомерни и някои по-прости мерки, но подлежащи на стриктен контрол биха били по-ефективни.
  Приеха на доверие причината поради която влизам в страната, на доверие, че съм попълнил електронната анкета, на доверие че имам регистриран пас за тест, на доверие, че ще се самоизолира... Аз спазих всичко това, но когато отидох на място за теста, въпреки всички регистрации, те не знаеха, че имам този записан час и дори ми казаха, че може и да не си правя теста, защото не е толкова важно и правителството сменя правилата всяка седмица.
  Системата куца, въпреки че идеята не е лоша.
  А това че случаите не нарастват не е критерии. България няма нито една от тези мерки, но случаите намаляват...

 53. 54 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  В скоро време докторите и лаборантите ще са милионери, дори и у нас, а останалите ще кретат, и ще се молят да страната да не изпада повече от 3 месеца годишно в локдаун.

 54. 55 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1349 Любопитно

  До коментар [#53] от "quasimodo":

  Да, в Скандинавието и Финландия много неща все още работят на доверие, но работят. На мен ми предстои пътуване с кола от Каталуня до Швеция и се колебая кой път да хвана - с многото или с малкото рестрикции.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 55. 56 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":Очевидно, щом пишеш тук
  —цитат от коментар 36 на uq  До коментар [#43] от "tediblabla":

  >Ако имате малки деца и живеете в апартамент

  А аз защо писах по-горе: Купувайте земя?

  કટાક્ષ
 56. 57 Профил на azn01597411
  azn01597411
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Бягай да провериш, за кога чакаш:)))?!?

 57. 58 Профил на pinochet
  pinochet
  Рейтинг: 15 Неутрално

  С удоволствие ще гледам как антиваксърите се гърчат на есен. Баси кефа ще бъде

 58. 59 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 850 Неутрално

  С удоволствие ще гледам как антиваксърите се гърчат на есен. Баси кефа ще бъде
  —цитат от коментар 58 на pinochet


  Личи ти, че са те боцкали вече.

 59. 60 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ronald Reagan":

  Хубав и точен коментар.Аз съм ваксиниран и вече се възползвах от сертификата.Супер си е.Никакъв проблем.

 60. 61 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#37] от "bnc59488372":

  Успокой се човече,стой си там където си,не пътувай,не се ваксинирай,дори и да те докопа вируса,си стой в къщи и се лекувай сам.Не всички са се бъгнали като теб.

 61. 62 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#47] от "div_petel":

  Да,смятат се.Имам позната която след ваксинация се зарази,но го преболедува много леко.Беше задължително да стои под карантина.Имаше само малко хрема,и за 2-3 дни изгуби мирис и вкус.Нали знаете че ваксините не предпазват от заразяване.Въпроса е че го караш леко,не влизаш в болница и не умураш.Така че си заслужава човек да се ваксинира.

 62. 63 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#62] от "bulit":

  И аз имам позната премина през това по абсолютно същия начин.
  Няма никаква ваксина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK