Климатичният закон на ЕС получи зелена светлина от Европейския парламент

Климатичният закон на ЕС получи зелена светлина от Европейския парламент

© Associated PressКлиматичният закон на ЕС, който превръща в задължение постигането на климатична неутралност на европейската икономика до 2050 г. и поставя нова цел за намаляване на въглеродните емисии с 55%, беше приет от Европейския парламент в четвъртък.


442-ма евродепутати гласуваха "за", 203-ма против, а 51 се въздържаха за първия климатичен закон в историята.


Вотът в парламента е предпоследна стъпка преди окончателното му приемане, но португалското председателство на ЕС обяви, че ще го внесе за окончателно одобрение в Съвета преди края на месеца, за да влезе в сила.
Законът предвижда правнообвързващ ангажимент за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и съобразяване на европейските политики с постигането на тази цел.


Въвежда се и повишена междинна цел, като намаляването на въглеродните емисии трябва да се намали спрямо нивата от 1990 г. с 55% вместо 40 на сто. Европейската комисия вече обяви, че в средата на юли ще представи пакет от 12 законодателни промени, с които да позволи на държавите членки да постигнат по-високата цел.


С климатичния закон се създава европейски научен борд за климата, който ще изготвя анализи и ще консултира политиците при вземането на решения по промените в климата.


Европейската комисия ще бъде задължена да изготви заедно с икономическите сектори планове за промени, които да им позволят да намалят въглеродните емисии в съответствие с европейските приоритети.


ЕС смята, че промените, закрепени в закона и последващото законодателство за приложението му, ще позволят на съюза да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата, в което страните се задължиха да вземат мерки, така че средните годишни глобални температури да не се повишат с повече от 1.5 градуса.


"Силната политическа воля и разбирането, че е необходимо да се действа, позволиха постигането на компромис въпреки силно раздалечените първоначални позиции", заяви държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш.


Приемането на закона стана възможно, след като португалското председателство и Европейският парламент успяха да постигнат компромис по окончателните текстове на 21 април.


Изпълнителният вицепрезидент за климата Франс Тимерманс заяви в пленарната зала на парламента в Брюксел, че приемането на закона ще позволи на Европа да стане водеща по отношение на климатичните политики и че законът не е за настоящото, а за бъдещите поколения.

"Това не е дори началото на края. Това е краят на началото. Дори с климатичен закон мерилото ни за успех е дали ще успеем да направим промените, които не се харесват на всички, и затова трябва да продължим да демонстрираме решимост и готовност за помирение", заяви Тимерманс.


Амбиции и жертви


Евродепутатите обаче предупредиха, че новите цели ще означават, че ЕС трябва да утрои усилията си за модернизация на икономиката си, за да намали емисиите.


"Искаме да бъдем амбициозни в борбата с изменението на климата, но и да останем реалисти. През последните 30 г. Европа намалява годишно средно под 1% от емисиите си на CO2. Сега, до 2030 г., ще трябва да намаляваме с повече от 3% всяка година. Това е много амбициозно. Да се каже, че не е, би било пренебрегване реалността", каза говорителят за климата на ЕНП, германският евродепутат Петер Лизе.


Докладчикът на Европарламента, социалистката от Швеция Юте Гутеланд, обаче заяви, че "независимо дали ни харесва или не, климатичната криза ще бъде основен проблем за следващите поколения" и че "ако бързо не намалим емисиите си, бъдещето ще бъде катастрофално".


ЕНП, социалистите и либералите декларираха подкрепа за климатичния закон, но останалите групи заявиха, че са гласували против. Зелените, защото европейските ангажименти не са достатъчно смели, за да гарантират изпълнението на Парижкото споразумение, крайната левица и десница, както и консерваторите заради икономическите жертви, които трябва да се направят, за да се намалят СО2 емисиите.


"С тези задължения световните температури ще нараснат с още 2-3 градуса, вместо да се се намалят с 1.5%", каза германският евродепутат от Зелените Михаел Блос. Според него това означава, че още 420 млн. души ще бъдат изложени на необичайно високи температури и засушаване.


Според Силвия Зардоне от крайнодясната група "Идентичност и демокрация" новите цели ще донесат нови данъци и ще прокудят индустрията от Европа, което ще повиши цените.


Андрей Слабаков от групата на консерваторите завия, че "климатичният закон е директна атака към много държави и хора" и че той ще доведе до създаване на втора класа граждани.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  Мдааам ...

  Както казва старият пират в Йо-хо-хо, когато ги набарват в резиденцията на Алавареца - Е те' ся ни се ... мамата!

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  ... Андрей Слабаков от групата на консерваторите завия, че "климатичният закон е директна атака към ного държави и хора" и че той ще доведе до създаване на втора класа граждани ...

  Прав е Слабаков.
  Ама да го питам ... евродупетат е от 2019. От МВРО, тогава безпроблемно СЪуправляващи. И че се върви към това се знаеше още от Парижкото споразумение през 2016.
  Та какво направиха политическите авери на Слабаков за тези години по въпроса?

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  И после ЕС се бил прострелвал в крака с ветото на РСМ?
  А с тази климатична малоумщина къде точно се прострелва? С базука в слепоочието?

 4. 4 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Нека сега сметките за ТОК се вдигнат 5 пъти.

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Пълно безумие! Подкрепилите тая идиотия са национални предатели. Има ли списък поименно нашите как са гласували?

 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  "С климатичния закон се създава европейски научен борд за климата, който ще изготвя анализи и ще консултира политиците при вземането на решения по промените в климата"

  Аууу - и специална агенцийка да им приготвя данни, графики и доклади по поръчка - шарлатанина Фил Джоунс ли ще и директор

 7. 7 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Много ми е интересно дали ще има поне един нормален в тоя Европейски научен борд за климата или направо ще направят Грета професор и респективно председател на борда.

 8. 8 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Добре. Ама ЕС не е на отделна планета. Регулациите са полезни, ако са валидни за всички. В случая само ще пострада икномиката на ЕС. Климатичният ефект ще бъде изяден от развиващите се неекологични икономики.

 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ipolit":

  То не опира до нормалност ами до корумпираност и лобизъм.

 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1719 Гневно

  Добре. Ама ЕС не е на отделна планета. Регулациите са полезни, ако са валидни за всички. В случая само ще пострада икномиката на ЕС. Климатичният ефект ще бъде изяден от развиващите се неекологични икономики.
  —цитат от коментар 8 на Тони КОСТОВ


  Преди седмица тия същите нали се договориха Турция, която е 300% НАД емисиите си от 1990 и си строи нови ТЕЦове на въглища да не бъде облагана с допълнителни "зелени" мита...

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тони КОСТОВ":
  "Климатичният ефект ще бъде изяден от развиващите се неекологични икономики."

  Грешка. ЕС ще въведе данък но за емисиите отделени при производствата в други държави. Например ако за тон стомана внесена от Индия ще се налага нещо като вносно мито (наречено данък). Митото ще отговаря на емисиите отделени при произвеждането на стоманата.
  Вносителите ще се опитват да лъжат, но трябва да ги хващаме. Който лъже повече от другите ще губи квотите си за внос.

  подпис
 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Затоплизъм,джендъризъм и политкоректност са трите конници на Апокалипсиса,които ще затрият европейската цивилизация (а и държави като САЩ ,Канада, Австралия, които принадлежат към европейската цивилизация културно).

 13. 13 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1226 Любопитно

  Искам тая сметка, представена в пари - значи, байно, на теб този закон ще ти струва толкова и толкова на година, конкретно. Пък аз ще си правя сметката кое какво и по колко. И отсега е ясно, че европейците ще издухаме супата...

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5554 Любопитно

  След като всички сме в една стая, защо да се стискаме, след като миризмата няма да изчезне, понеже другите яко изпускат и са опръскали дори и тавана?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Интересно е как нео-марскистките либерали успяха да пробутат тая зелена програма, по която няма научен консенсус, въпреки наратива на медиите. Целта е съсипване на хиляди бизнеси и бум на големите корпорации, зависимост на милиони граждани от правителствата и налагането на "големия ресет". Идва червения, а може би кафевия ботуш. Дано здравомислещите да се осъзнаят накъде води това.

 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван K":

  Напротив! Принудени да купуват стомана на по-високи цени, европейските производители или вдигат крайните цени и стават неконкурентни или закриват заводите си. Кой печели и кой губи ? Или да изнесем производствата там и да се тупаме в гърдите, колко е чисто в Европа ? Както вече споменах - Европа не е на друга планета.

 17. 17 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 701 Весело

  Да здравствует!

  Знам, че поредната марксистка утопия ще ни излезе солено както обикновено, но просто не мога да спра да се смея на идеята, че някой си мисли, че ЕС може да стане "въглеродно неутрален" за 30 години, ако и от това изобщо има някакъв смисъл.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 18. 18 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Стига глупости, ако се спрат субсидиите и дотациите за изкопаемите горива, те ще поскъпнат значително, ако се пренасочат към възобновяеми, ще се получи същото положение като сега, с подпомагана от бюджетите енергетика, но от новите източници.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 19. 19 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Пълно безумие! Подкрепилите тая идиотия са национални предатели. Има ли списък поименно нашите как са гласували?
  —цитат от коментар 5 на jazzdevil


  Джамбазки и Слабаков - Против
  Новаков - въздържал се.
  Всички останали - За

 20. 20 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Стига глупости, ако се спрат субсидиите и дотациите за изкопаемите горива, те ще поскъпнат значително, ако се пренасочат към възобновяеми, ще се получи същото положение като сега, с подпомагана от бюджетите енергетика, но от новите източници.
  —цитат от коментар 18 на fpyyh


  Изкопаемите горива имат субсидии? Всъщност е точно обратното. Субсидиите са при вятърните централи, слънчевите паркове и т.н. Питай германците с "успешния" им Енергиен преход.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 21. 21 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#19] от "Българин Бг":

  Мерси за инфото - позор и доживотно презрение на всички подписали това брюкселско предателство. Това вероятно е най-важната новина за годината ама разбира се в нашето изкривено време и медийно пространство ще мине между другото - после матряла целокупно ще се чуди защо тока бил поскъпнал с 30-80-150?%, и покрай него храните, лекарствата, услугите, защо този и онзи инвеститор предпочел Турция, Мароко, Украйна и пр.

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1577 Разстроено

  Затоплизъм,джендъризъм и политкоректност са трите конници на Апокалипсиса,които ще затрият европейската цивилизация (а и държави като САЩ ,Канада, Австралия, които принадлежат към европейската цивилизация културно).
  —цитат от коментар 12 на Мусаши


  Уж и ние принадлежим към европейската цивилизация, уж европейския избор е въпрос на споделени ценности, а се дърпаме като магаре на мост когато стане въпрос за реализиране на тези ценности! Удивително е как дори не ни е жал за животите на българите и отказваме да се ваксинираме за да спасим някой българин, най-вероятно наш приятел или роднина.. Какво остава за борба с глобалното затопляне (което се опитват да правят не само европейците и американците, но дори и китайците, защото това е добре за света, но и добре за икономиката на държавите, които успеят да го направят...

 23. 23 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#20] от "clint_eastwood":

  Трите милиарда за тръбите на потока какво са? И това е най-близкият пример, а има още стотици. Сред големите от преди няколко години имаше 1.5 милиарда субсидии за Шел, за да построят рафинерия в Пенсилвания например.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1577 Разстроено

  Добре. Ама ЕС не е на отделна планета. Регулациите са полезни, ако са валидни за всички. В случая само ще пострада икномиката на ЕС. Климатичният ефект ще бъде изяден от развиващите се неекологични икономики.
  —цитат от коментар 8 на Тони КОСТОВ


  Неекологичните икономики _не се_ развиват! Неекологичните фирми западат. Сравнете:

  - Монополистът "Газпром" със своите 477 600 служители и всичките резерви на природен газ на Русия има пазарна капитализация 90,785 млрд. долара
  - "Ексон-Мобил" има 72 000 служители и пазарна капитализация 272,746 млрд. долара
  - Производителят на електромобили "Тесла" има 70 757 служители и пазарна капитализация 656,818 млрд. долара

  Това го забелязват дори индийските милиардери. Днес Амбани обяви, че компанията му "Релаянс" ще инвестира 10 млрд. долара за зелената енергетика. Това е една компания и ще инвестира една седма от БНП на цяла България в това което е перспективно!

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1577 Разстроено

  Знам, че поредната марксистка утопия ще ни излезе солено както обикновено
  —цитат от коментар 17 на clint_eastwood


  Ще ни излезе солено, ако изпуснем поредната икономическа и индустриална революция.

  По социалистическо време имаше един виц, че България била "100 години назад и 35 години вляво". Както винаги, неверието ни, страхът "да не се минем" ни поставят назад и встрани, докато другите вървят напред!

 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Уж и ние принадлежим към европейската цивилизация, уж европейския избор е въпрос на споделени ценности, а се дърпаме като магаре на мост когато стане въпрос за реализиране на тези ценности!
  —цитат от коментар 22 на plamen_b


  Такива като тебе 1943г са били готови да тикат евреите в конските вагони за към Аушвиц и са се присмивали на ганьовците дето не вярват в евгениката подобно на просветените европейци...

 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1577 Любопитно

  Такива като тебе 1943г са били готови да тикат евреите в конските вагони за към Аушвиц и са се присмивали на ганьовците дето не вярват в евгениката подобно на просветените европейци...
  —цитат от коментар 26 на jazzdevil


  Искате да кажете, че Димитър Пешев, юрист по образование и като професия, български политик, министър, депутат и подпредседател на Народното събрание, се е противопоставил и не е допуснал да бъдат пратени българските евреи в концентрационни лагери не заради хуманизма и патриотизма си, а понеже е бил назадничав и изостанал?

 28. 28 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#20] от "clint_eastwood":Трите милиарда за тръбите на потока какво са?
  —цитат от коментар 23 на fpyyh


  Инвестиция, а не субсидия - газта си се продава на пазарни цени, а не се налага данъкоплатците да й покриват загубите като при "зелените" източници на енергия.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 29. 29 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#20] от "clint_eastwood":Трите милиарда за тръбите на потока какво са?
  —цитат от коментар 23 на fpyyh


  Добави и зелените квоти за СО2 и имаш точно обратното на субсидия - въглероден данък.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 30. 30 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#18] от "fpyyh":

  Митът за субсидиите, получавани от призводителите на изкопаеми горива е толкова верен, колкото, че миналото лято в Америка протестите на черните и левицата били мирни.
  Точно слънчевата, вятърната и другите "възобновяеми" източници получават яките субсидии. В Тексас например вечер спират всички други централи, защото вятърните се субсидират от Вашингтон, и дават енергията безплатно, дори плащат, за да я вземеш. Съответно се изкривява пазарът, другите производители търпят загуби, макар и тяхната енергия да е чиста. Просто газта не е субсидирана. Да не говорим за въглищата или петролът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK