Аспарух Илиев, лекар: Ключовата дума за справяне с COVID-19 е информация

Д-р Аспарух Илиев

© Личен архив Аспарух Илиев

Д-р Аспарух ИлиевПандемичната криза породи необичаен феномен в България - лекари, работещи в чужбина се включиха в националния дебат за управлението на пандемията, информираха и съветваха, желаещите да чуят мнения, различни от тези на щаба и правителството.


Те започнаха от социалните мрежи, където бързо се превърнаха в естествени инфлуенсъри. Популярността им проправи път и към традиционните медии, които по време на тежката втора вълна на COVID-19, се отдалечиха от дотогавашните си фаворити, отхвърлящи научните факти, предписващи супички и осмиващи ограниченията.


Един от тези "открити" в мрежата лекари е д-р Аспарух Илиев. Ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Университета в Берн, той е завършил медицина в София през 2000 г. Професионалната му кариера е минала през институтите "Макс Планк" и "Паул Ерлих" (агенцията по ваксините) в Германия. Хабилитиран е в две специалности - анатомия и хистология и фармакология и токсикология.
Година по-късно той разказва пред "Дневник", че включването му в българския разговор за COVID-19 е станало случайно, след приятелска молба да коментира в социалните медии кризата:


"Тъй като напуснах България само месеци след края на медицинското си образование, ми остана чувството за неизпълнен дълг към обществото, колкото и шаблонно да звучи. Сега имам шанса да дам обратно малко от това, което по една или друга причина (не финансова) не успях да дам по-рано".


Илиев, както и останалите медици, които представяха факти и разбиваха митове от чужбина, се сблъсква с "медийно пространство, в което почти нямаше научно-обосновани мнения, а преобладаваха лекари и учени с "алтернативни" позиции. В такива случаи се забелязва, че много от тях търсят лична изгода, водени от позицията, че противопоставянето на официалната медицинска наука ги прави интересни и по-любими на несигурния и притеснен българин", казва лекарят.


COVID инфлуенсърите по естествен начин започват да изграждат през социалните медии мрежда за обмен на информация между лекари,"от която се научава веднага какво и как се случва - дали е в Плевен, Карнобат, Бургас или София, и може да се реагира с позиция".


За него големият плюс на работещите в чужбина експерти, е, че те не се боят да опонират на мненията на "алтернативните" учени, защитени с родните титли, срещу които в България е нужна повече смелост, за да се говори.


В същото време д-р Илиев казва, че по-често е бил атакуван заради мненията си за здравната система в България, отколкото за пандемията, защото "всичките ми позиции се основават на научни данни и е трудно да бъда обвинен в неточност - просто вирусът е еднакъв навсякъде".


Определя като най-големия проблем "заиграването" на бившия премиер Борисов с всички страни по темата COVID, което заедно с липсата на адекватна информационна кампания "отвори огромна дупка, в която се налагаше да има и трезви мнения".


Добрата информационна кампания "обезкървява" източниците на фалшиви новини. За съжаление това липсваше.


Д-р Аспарух Илиев


След ден, преминал в изпитване на студенти, през който не пропуска да публикува няколко поста за необходимостта от ваксиниране и рисковете от новите варианти на коронавируса, той намира време и за интервюта, тъй като е убеден, че информацията е най-доброто противодействие на слуховете и страховете. Ето разговора с него за "Дневник".


Как оценявате ролята на ЕС за справяне с пандемията? Успя ли Европа да повлияе на управлението на кризата в България?


- Европа се справи с кризата умерено към лошо. Не очаквахме, че такава епидемия наистина ще случи, и плановете ни за справяне не бяха реалистични. Това вече се промени. Много е ясна разликата от началото на пандемията, когато бяхме водени от паника, и сега, когато вече научихме много уроци. Има и още какво да учим - от азиатските шампиони Тайван и Южна Корея, където много успешно се ползваха и дигитални технологии.


Проблемът на Европейската комисия е вечният проблем на европейската политика - вместо да се предприемат смели и революционни стъпки, ние обичаме да администрираме и да сме добри бюрократи. Президентът Тръмп, когото можем да критикуваме много, предприе все пак един разумен ход - осигури средства за бързо изграждане на заводи за ваксини, с които Щатите бяха залети. Европа заложи на търгове и пазарлък за най-ниски цени. Сам по себе си този ход беше отговорен към данъците на европейците, но крайно недостатъчен за справяне навреме с кризата. Резултатът е налице - докато Щатската икономика рестартира мощно, ние изоставаме и треперим за нова вълна.


Едно ново проучване на Европейск ата комисия показа, че германците са най-критични към начина на осигуряването на ваксините в ЕС и смятат, че Германия би се справила по-успешно сама. Така ли е?


- Не споделям мнението, че Германия би се справила сама с проблемите за ваксините. Недостатъчните защитни средства до края на миналата година, напълно хаотичните условия в много болници в Германия последната есен, както и фактът, че Урсула фон дер Лайен (самата тя бивш семеен министър и военен министър в немския кабинет, и то един от слабите министри) е именно продукт на немската политика, не говорят, че нещо би се развило по-бързо и по-ефективно, отколкото се случи наистина.


Имаше ли съществени различия в управлението на кризата в Германия, Швейцария и България или големите разлики дойдоха едва със стратегиите за ваксинация?


- Интересен въпрос. Докато Германия остана доста предпазлива в отпускането на мерките миналото лято и успя да задържи заболеваемостта в разумни граници, и Швейцария, и България заложиха на малко и късни мерки, което доведе до скок на болните през есента. Все пак, в Швейцария намесата на държавата дойде в критични моменти и спазването на ограниченията беше безукорно.Това позволява на политиците да управляват много точно и много гъвкаво случващото се, без излишно да ограничават бизнес и общество. Информацията и обяснението на всички мерки следваше педантичен план - кратък, ясен брифинг, с точно аргументиране и без поучителен тон.


Ако мога да сравня вниманието на обществото с конния спорт - важно е юздите и командите да се ползват пестеливо и само когато е нужно, за да не загуби конят (общественият интерес) внимание и да ви възприема сериозно.


Д-р Аспарух Илиев

В момента виждаме втората огромна разлика - ваксинирането. Ваксинирането работи с бързи темпове. Все още има повече желаещи отколкото ваксини и в Германия, и в Швейцария, което, за мое най-голямо съжаление, не е така в България. Причините за тази драстична разлика са комплексни - влошено образование, недоверие в институциите, народопсихология. Забавеното ваксиниране у нас ще има сериозни икономически последици и цена - както икономическа, така и в човешки животи.


Нова вълна в България изглежда е неизбежна заради ниските нива на ваксинация и въпреки това хората все още се колебаят за ваксините, настоявайки да вземат решението сами и самостоятелно. Какво ще им кажете?


- За съжаление позицията на страх от ваксините се е "втвърдила" сред много хора. Съмнявам се, че можем да стигнем до тях, но бих им казал, че след повече от 2.5 млрд. дози от ваксините, имаме пренебрежимо малко странични ефекти и всички те успешно се лекуват. Държави като САЩ и Израел се радват на почти изцяло свалени ограничения.


Всяка нова мутация прави вируса все по-опасен. Бих предложил да чуят хора с дългосрочен COVID, както и от хора, загубили близки, за да усетят колко страшно може да е. Не съм привърженик на плашенето - изплашеният човек е некооперативен. Това е травматично изживяване. Моята клинична практика с раково болни пациенти, обаче, ме научи, че няма полза от разкрасяване на истината. Необходимо е да виждаме реалността такава, каквато е.


Кои са трите най-неотложни неща, които трябва да се свършат, за да се подготви България за новата вълна, така че да има по-малко жертви?


- Спешно е необходимо да ускорим ваксинацията. Кампания по медиите с популярни лица от музикалната, шоу сцената, включване на професионални ПР агенции, е ключово. Необходимо е Българският лекарски съюз да "стегне" редиците си - недопустимо е процентът на имунизираните лекари да е около 50% и те да разубеждават пациентите си. В някои съседни страни учудващо добре работи финансовото стимулиране на гражданите при ваксиниране. Защо не?


Ключово е да подготвим регионалните здравни служби да поемат евентуално нова вълна и да могат да реагират с проследяване на контактните лица мигновено. Това означава, че е нужно да осигурим пренасочване на хора от администрацията, както и свободни телефонни линии за обслужване и подпомагане на РЗИ.


Нужно е да подготвим обществото за най-лошия случай, а именно - нова вълна. Това означава готовност за поетапно преминаване към дистанционно обучение, ограничаване на събирането на хора, ограничаване на полетите, въвеждането на маски. В този смисъл много по-лесно за не много заможния ни съгражданин би било да се раздават маски на ключови места безплатно, което работи отлично в Азия, например.


Може би съм идеалист, но си мисля, че ако се обясни и покаже нагледно, че броят на заразените расте, че с кратки навремени мерки можем да управляваме кризата гъвкаво, без да се обезглавява бизнесът, ще имаме успех. Ключовата дума е информация.


Ако бяхте здравен министър, какви са първите заповеди във връзка с ваксинацията, които бихте подписали?


- Трудно би ми било да реша без консултация с юрист, но при така поставен въпрос бих се насочил към: въвеждане на административно наказание за всеки колега, отказал да ваксинира и доказано саботирал с фалшиви данни ваксинационната кампания. Подобно поведение е недопустимо и влиза в разрез с нашата Хипократова клетва.


Всеки лекар знае и е учил подробно какво са направили ваксините за здравето на обществото, а науката, без изключение доказа, че ваксините за COVID са ефективни и безвредни. Всяко друго мнение е ненаучно и противоречи на фактите. Всеки има право на мнение, но не и на факти.


Наказанията трябва да са сериозни, включително и отнемане на правоспособност за практикуване на медицинската професия, за издаване на фалшиви ваксинационни сертификати. Тук е необходимо да се работи с прокуратурата във връзка с документна измама.


Бих възложил обществена поръчка за изработване на цялостна медийна концепция за ваксиниране, която да се реализира в най-кратки срокове. Това изисква определено финансиране, което задължително включва и работа с министерството на финансите.


Създаване на широка консултативна група с участието на лекарския съюз, съюза на стоматолозите и фармацевтите, съсловните бизнес асоциации с всички сектори на икономиката и образованието и на медиите за съвместна работа в посока ваксиниране. В последните два месеца неколкократно участвах в информационни форуми с участие на подобни съсловни организации (например в ИТ сектора), които изрично поощряват и изискват от своите членове да осигурят адекватна имунизация на служителите си. Това е един много подценен съюзник във ваксинирането.


Смятате ли, че ако ЕС има повече правомощия в здравната област, това ще е полезно и на държави като Германия и Белгия, и на такива като България?


- Европейският съюз страда от липсата на административна координация. 27 държави с коренно различна администрация са трудни за синхронизиране. Почти всички държави научиха много от уроците си в рамките на пандемията, няколко, като България, не.


И сега Европейският център за контрол на заболяванията има информация и дава препоръки на всяка страна, но Европейската комисия и Европейският парламент, подобно на реформата в съдебната система, не могат да ни свършат работата. Проблемите са си наши и изискват нашата намеса. Работата на място в България е голяма и едва ли друг отвън може да се ориентира по-добре от нас самите. Така че отговорът ми е - по-скоро не.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Нито дума за последствията от ваксинирането. Масови проблеми с тромбози и фатален изход. Българина просто се оглежда наоколо и проявява чувсвто за самосъхранение. Приказките за едно усложнение на 2-3 милиона са крайно неверни!

  dame
 2. 2 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "Не очаквахме, че такава епидемия наистина ще случи..."
  После пък говори за пандемия.??
  Поклон пред титлите му ама малко пресолява с наказанията на лекарите.
  Дезинформацията може са е и про и анти-ваксърска и е еднакво безпощадна.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Този Аспарух не слиза от радиа и телевизии, и то в продължение на над 1 година. Айде намерете някой друг, че този омръзна, че и бая глупости наговори назад във времето?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 139 Разстроено

  Когато общественото здраве се превърна в многомилиарден бизнес наистина ли вярвате че тези които блажят от тоя бизнес ви искат здрави ? И бизнесът им да секне ?
  Съжалявам ама истината е горчива !

 5. 5 Профил на Kiril Mitov
  Kiril Mitov
  Рейтинг: 198 Неутрално

  До коментар [#1] от "dame":

  Това твърдение без фати и източник е фейк нюз.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#1] от "dame":

  Колко да са масови?

  1 на милион или по-масови?

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  "Урсула фон дер Лайен (самата тя бивш семеен министър и военен министър в немския кабинет, и то един от слабите министри)" Калинка от най-големите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на Kiril Mitov
  Kiril Mitov
  Рейтинг: 198 Неутрално

  До коментар [#5] от "Kiril Mitov":

  Това твърдение без ФАКТИ и източник е фейк нюз.

  Пардон.

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  "Аспарух Илиев, лекар: Ключовата дума за справяне с COVID-19 е информация"

  Но вместо информация , медиите ни заливат с дезинформация за ковид 19.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Любопитно

  До коментар [#1] от "dame":

  "Нито дума за последствията от ваксинирането. Масови проблеми с тромбози и фатален изход."

  Данни от официален източник?

 11. 11 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Поредния облажил се от кризата. Разбира се, че ще говори абсолютни манипулации. Нито дума не споменава, че според последните статистики над 2 милион българи са преболедували вируса и имат антитела. Какво ще правим с тях? Според него трябва задължително да ги ваксинираме. Той самия не можа да обясни защо на старите ваксини си пише, че са ваксини и не се подписват декларации, а на новите пише, че са биологичен продукт. Такива специалисти са ясни. И ми говори за дезинформация :).

 12. 12 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#1] от "dame":

  Тревожното е, че последствия има и те нито са тривиални, нито пренебрежими. А страшното е, че хората са толкова натренирани в страх от вируса, че са готови да убиват, само и само нещата да станат постарому. Не че ще станат де...но като им покажеш в реално време как хора буквално си затриват или разболяват тийновете на 13 с тия ваксини - е, то много рядко се случва. Рядко, ама това е горе-долу както инките и маите много рядко са принасяли в жертва по някое детенце на 13, за да може да расте царевицата по-добре.

  Тоест про-ваксърите са приели, че ще има смъртни случаи и не се трогват - щом е за героичното дело да се изкорени ковид. Ама не са питали хората искат ли да стават герои...щото може да предпочитат да не стават.

  Предвиждам, че в следващите месеци първо ще се прокраднат съмнения, след това ще стане приемливо да се говори. Щом прогресивната трибуна Атлантик почва да коментира тревожности около ваксините - почва да се подгрява тая идея. Някой тръгва отдалеч да си връзва гащите. Ще гърмят неща, няма как, логично е. Просто дори хората да са приели емоционално, че ще има наранени и починали, от едно ниво на данните нагоре вече дори самата компания ще се сепне.

 13. 13 Профил на jazzy
  jazzy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само ако можеше всички, които получават думата по въпроса, да са поне близо до нивото на д-р Илиев..

 14. 14 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Една малко известна новина, която се избягва.
  Във началото на т. н. Пандемия, мисля че март месец, миналата година, финансовият министър на Hessen, където е Франкфурт, ЕЦБ, и най голямата борса в Европа се самоуби, както и още един висш служител във въпросното министерство.
  Основната версия бе, че не можел да приеме финансовите параметри на Пандемията !!!!!????
  Не е приемал нещо, което не се е знаело в какви размери ще е!!!??
  Или се е знаело.
  Злите езици говорят, че човека просто не е приемал Планът, който са ни подготвили.
  Според жена му, категорично е отхвърлял ваксинирането. И пак според жена му, Короната го е съсипала. Но тогава още не се е знаело как ще протекат събитията, .......... или е знаел !!!!
  Мдааа
  Но със него, или без него, Планът върви по план.

 15. 15 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 687 Неутрално


  "Für ihn war diese Corona-Situation so, dass die Welt untergeht", erzählt Schäfers Frau. "Er hat das Ende der Menschheit vorhergesehen. Er hat sich viel mit Virologen getroffen, mit Wirtschaftsexperten, hat sich also nicht nur in finanzpolitischer Hinsicht beschäftigt, sondern auch die gesamten Gesundheitsproblematiken erkannt." Er habe von einer dritten Welle, vierten und fünften Welle gesprochen. "Er hat das Impfen komplett ausgeschaltet, er hat wirklich schwarzgesehen. So irre, wie das klingt: Corona hat ihn fertiggemacht, und er hat deswegen diesen Suizid begangen", glaubt Monika Schäfer

  "За него тази корона ситуация беше такава, че светът ще свърши", казва съпругата на Шефер. "Той предвиждаше края на човечеството. Той се срещна много с вирусолози, с икономически експерти, така че той не само се занимаваше с финансовата политика, но и призна целия здравен проблем." Той говори за трета вълна, четвърта и пета вълна. "Той напълно изключи ваксинацията, наистина изглеждаше черен. Колкото и лудо да звучи: Корона го уби и затова се самоуби", вярва Моника Шефер

  Мдаа.
  Корона кризата не бе започнала, и човекът е знаел какво ни чака

 16. 16 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Аз този дофтор няма да го коментирам. Долу съм постнал две неща. Мислете с главите си. Не с тази на дофтора. Проблемът с вирОса не е медицински.
  Мда

 17. 17 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Аз съм съгласен с д-р Аспарух Илиев. Аз самият съм инженер, но нямам проблем да тълкувам официалната статистика, например, на института Роберт Кох. Ваксинирах се с ваксината на Астра Зенека и въпреки че преживях много болезнено първата игла през месец април, ако можех да върна времето назад пак щях да постъпя по същия начин -- 1 от 3-те ми причини -- защото през април иРНК ваксините не достигаха, а имаше и по-възрастни желаещи.
  Бих допълнил, обаче че проблема с доверието между хората в българското общество е много по-голям отколкото някой индивидуално взет експерт може да си представи. Този проблем пречи не само на ваксинирането! Той пречи цялото общество да се развива.
  Огромен процент от хората които срещам, или чиито мнения чета, нямат шанс да направят преценка (на източниците на информация) и оттам на информиран избор, за съжаление, сред тези хора са и доста мои близки.
  Същевременно отнема огромен ресурс от време, търпение и други неща, за да се спечели малка част от това доверие обратно. Аз например: трябва да сравнявам нагледно всеки път:

  + Аз не не печеля нищо от вашите данъци, внасям като вас. Аз не ви дължа това обяснение, аз ви обяснявам защото ви обичам.
  - Бойко Борисов не само получава заплата от нашите данъци, ами със своите решения, действия или бездействия той влияе и върху харченето на милиарди левове от нашите данъци. Той ни дължи обяснение, но не ни дава информацията в пълния ѝ обем.

  + Аз се учих и се усъвършенствах в детството си, признавам грешките си, уча и се подобрявам всеки ден. Получавам много предложения за работа като инженер от частни компании.
  - Бойко Борисов е случаен късметлия стигнал до поста премиер и който, съдейки по изказванията му, не би би могъл да върши дори половината от моята работа (той очевидно няма умения за логически съждения). Той не си признава грешките и не се извинява за вредите които е нанесъл.

  + Аз си поставих от евтината ваксина, страдах много през първите 1 -2 дни, а сега ви съветвам да си поставите (по възможност иРНК) ваксина. Тъгувам по починалите приятели, но съм тук редом до вас. Аз съм един от вас.
  - Членове на (бившето) правителсво и Костадин Ангелов си поставиха иРНК ваксина или пък няма да си поставят ваксина според собствените си предпочитания и егоизъм. Те няма да дойдат и да "си причинят" никой от проблемите които вие имате, никога няма да ви дадат така наречения личен пример.

  + Всеки който е несъгласен с мен може да спори и (за съжаление) да ми налита на бой. Когато съм в София често ползвам обществен транспорт.
  - Никой от членовете на бившето правителство не ползваше (по същество) обществен транспорт, а лидери на партии, депутати и други хора които влияят на съдбите ни, са напълно недостъпни, имат юридически имунитет и охрана платена от нашите данъци.

  ... и други подобни сравнения давам на приятели, близки и роднини, но нещата стават много бавно. Един живот не стига.

 18. 18 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 654 Разстроено

  Коментарите под статията чудесно обясняват защо талантливи и образовани хора като д-р Илиев избираме да живеем в чужбина. Както самият той казва, причините не са финансови. Цивилизационни са. Иначе едно огромно "Благодаря" на д-р Илиев, че жертва време и енергия, за да се опитва да внесе малко светлина сред цялата безпросветност и ежедневно търпи агресивното невежество на сънародниците си. Всички в семейството ми вече сме ваксинирани и за щастие е по-малко вероятно вързастните ми роднини да станат жертва на беозтговорната неадекватност на населението. Но е много тъжно да се наблюдава как демокрацията в България се изражда в диктатура на невежеството. С любезното съдействие на политици и медии.

 19. 19 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 654 Неутрално

  "Für ihn war diese Corona-Situation so, dass die Welt untergeht", erzählt Schäfers Frau. "Er hat das Ende der Menschheit vorhergesehen. Er hat sich viel mit Virologen getroffen, mit Wirtschaftsexperten, hat sich also nicht nur in finanzpolitischer Hinsicht beschäftigt, sondern auch die gesamten Gesundheitsproblematiken erkannt." Er habe von einer dritten Welle, vierten und fünften Welle gesprochen. "Er hat das Impfen komplett ausgeschaltet, er hat wirklich schwarzgesehen. So irre, wie das klingt: Corona hat ihn fertiggemacht, und er hat deswegen diesen Suizid begangen", glaubt Monika Schäfer"За него тази корона ситуация беше такава, че светът ще свърши", казва съпругата на Шефер. "Той предвиждаше края на човечеството. Той се срещна много с вирусолози, с икономически експерти, така че той не само се занимаваше с финансовата политика, но и призна целия здравен проблем." Той говори за трета вълна, четвърта и пета вълна. "Той напълно изключи ваксинацията, наистина изглеждаше черен. Колкото и лудо да звучи: Корона го уби и затова се самоуби", вярва Моника ШеферМдаа.Корона кризата не бе започнала, и човекът е знаел какво ни чака
  —цитат от коментар 15 на Pomak


  Ето един пример как се създават конспиративни: стъпва се върху реално събитие, прави се лош превод на оригиналната статия, доукрасяват се някои твърдения и хоп, имаме конспирация. Всъщност статията коментира, че човекът най-вероятно е изпаднал в депресия заради кризата и е отнел живота си през март 2020. Не е вярно, че е отричал ваксините, просто тогава не е виждал спасение в тях. (Нека припомним, че през март 2020 прогнозите бяха, че ще отнеме повече от година докато имаме готова ваксина, някои експерти твърдяха, че по-скоро ще са 2 години.)

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2189 Разстроено

  "преобладаваха лекари и учени с "алтернативни" позиции. В такива случаи се забелязва, че много от тях търсят лична изгода, водени от позицията, че противопоставянето на официалната медицинска наука ги прави интересни и по-любими на несигурния и притеснен българин"

  Каквото посееш - това ще пожънеш...

  Първо обществото ни избута на повърхността в медицинската професия полуинформирани и безотговорни "медици" като доцент Мангъров, а пак толкова неетични "медии" и "журналисти" гонещи сензацията и рейтинга им осигуриха платформи за избиване на комплексите. Като резултат имаме една от най-високата смъртност от COVID-19 (въпреки ниската гъстота на населението) и най- ниската степен на ваксиниране в ЕС!

 21. 21 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#18] от "Коки":
  Коментарите под статията чудесно обясняват защо талантливи и образовани хора като д-р Илиев избираме да живеем в чужбина

  Мдааа
  Умря циганката дет те хвалеше :)
  И ти , барабар Петко с мъжете.

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2189 Разстроено

  До коментар [#11] от "4u4o":

  "Поредния облажил се от кризата. Разбира се, че ще говори абсолютни манипулации. "

  Да попитам:

  1) Как според Вас д-р Илиев се е "облажил" от кризата? Човекът е работил в Германия и Швейцария (несъмнено и в двата случая с много работа е трябвало да се доказва), изградил си е професионален авторитет и положение. Той няма нужда от криза за да си вдигне доходите нито да си избива комплексите.

  2) Къде видяхте манипулации в твърденията му?

  "Нито дума не споменава, че според последните статистики над 2 милион българи са преболедували вируса и имат антитела."

  Първо, как знаем колко са преболедувалите българи и колко от тях имат антитела? Бихте ли дали препратка за тези "статистики" за да Ви покажа колко са спорни.

  По-важното: Да предположим че твърдението Ви е вярно. Два милиона преболедували с антитела са 28,6% от седеммилионното население на България. Още 13,4% са ваксинирани или поне са получили една доза (т.е. можем да предложим че до няколко седмици ще бъдат ваксинирани). Това общо са 42% от населението, твърде далеч от необходимите над 70% за колективен имунитет. Това обрича икономиката и образованието ни на нови локдауни когато дойде следващата вълна наесен и отнесе живота на още няколко хиляди българи.

  Единственият начин да избегнем това е масовата ваксинация! Престъпно е че разполагаме с най-добрите (откъм безопасност и ефективност) ваксини за които по-голямата част от света само си мечтае, но поради невежество не правим това, което трябва!

 23. 23 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#22] от "plamen_b":

  Уважавам усилието Ви да просветите това, що не подлежи на просвещение! Паразитно мислене /ако, въобще има такова/, копирани клишета на ниво "гугъл", откровени тъпизми ....това е бг-отворкото по медицински въпроси! А във форумите на Дневник, разбира се, относителният им дял е много по-висок, защото умните и красивите се изказват по всички въпроси, без да имат някаква задоволителна компетентност. Причинно-следствените връзки за твърде висока топка за пдобен сорт индивиди!

 24. 24 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#12] от "lil_alex":

  Нерде ваксини, нерде инки!
  Аз викам теб да принесем в жертва, за да стане форумът едно по-приятно място. По-гнусен антиваксърски трол от тебе няма.
  Ако и царевицата тръгне по-добре, ще го броим за неочакван бонус.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 25. 25 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 615 Разстроено

  Чета коментарите и ме налагат тъжни мисли... Как успяхме да се превърнем в нация от селяндури, антиваксъри,конспиролози, функционално и медийно неграмотни... Пълни олигофрени, които протестират пред норвежкото посолство в подкрепа на българските деца , не позволяват децата им да се тестват за Ковид, с години не прочетат нито една книга... Вижда се, че тая селяндурска държава няма да я бъде.

 26. 26 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Наесен, когато дойде новата вълна и отнесе като куцо пиле домат голяма част от ваксинираните, ще ми е изключително интересно какво ще дрънкат коронаваксърите. Разбира се, че тая ваксина не е като да си го преболеувал. Тях създава имунитет само срещу шипчето. Преболедувалите изграждат имуните към всички части на вируса. Но това фарма-зависими-"специалисти", като тоя от статията няма да ви го кажат.
  Относо доверието - разбира се, че няма как нормален човек да се довери на коремен хирург , ортопед и математик относно мерките срещу вирусна инфекция. С нагласена математика не се управлява епидемия, за това докторите учат с години профилирани медицински специалности, а не статистика. Щаба беше пълен провал, а мерките бяха абсолютно неадекватни. Но ако бяха сложили вирусулози и епидемиолози нямаше да могат да източат милиарди покрай тая криза. Направете си проучване какви коли и имоти си накупиха шефовете на болници по време на кризата.

 27. 27 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#26] от "4u4o":

  Ако се изживяваш като "нормален човек", вероятно мама те е подвела! Ти си тежък соци-опат, повърхносто същество, кооето очаква с радост някой да умре , за да гледа с кеф, че е бил прав! Опорките за "кореминя хирург" отдавна отшумяха, но не е в твоя гноясал от конспирации мозък! Само за сведение!!! ЛЕКАРИТЕ УЧАТ МЕДИЦИНСКА СТАТИСТИКА! Всяко една тенденция, значимост, правилен извод и пр. се установяват ТОЧНО ЧРЕЗ ТАЗИ ТОЧНА НАУКА! НО......Ще се видим наесен - ти интубиран, а аз - ще трябва да ти спасявам зад--ника!

 28. 28 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#13] от "jazzy":

  Няма никакъв начин тази безпросветна сган да се доближи до това ниво!

 29. 29 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Анти-ваксърската пропаганда и конспиративни теории се разпространяват по две направления в България.
  1) руските хибридни сайтове, тролове и дезинформатори
  2) 'Ковид-инфлуенсъри' от типа на Първанова, Мангъров, Чорбанов, както сполучливо ги е нарекал Илиев
  Първият тип няма как да очакваме да бъдат поради зависимостите на сикаджийската мутра от руските служби. Те за отравянето на Гебрев и взривовете си траят, та ще си мръднат пръста за заливащат ни конспиративна пропаганда.
  Втория тип жадни за слава, внимание и пари Ковид-инфлуенсъри биха били лесно разобличими, ако както казва д-р Илиев, държавата имаше отговорна и адекватна информационна кампания. За съжаление и това няма как да очакваме от дълговременната негативна административна селеция осъществявана от ГЕРБ.

 30. 30 Профил на gaden_no_chesten
  gaden_no_chesten
  Рейтинг: 284 Весело

  Айде единия от любимите ми короноиди и яки манипулатори пак е избухнал. Мамин златен ояден той.Да си стой и лае там където е - тук никой не му иска мнението и акъла- справяме се добре и без подобни коронапоклоници, мерси! И не, НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ!

 31. 31 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Аз съм съгласен с д-р Аспарух Илиев. Аз самият съм инженер, но нямам проблем да тълкувам официалната статистика, например, на института Роберт Кох. Ваксинирах се с ваксината на Астра Зенека и въпреки че преживях много болезнено първата игла през месец април, ако можех да върна времето назад пак щях да постъпя по същия начин -- 1 от 3-те ми причини -- защото през април иРНК ваксините не достигаха, а имаше и по-възрастни желаещи.Бих допълнил, обаче че проблема с доверието между хората в българското общество е много по-голям отколкото някой индивидуално взет експерт може да си представи. Този проблем пречи не само на ваксинирането! Той пречи цялото общество да се развива.Огромен процент от хората които срещам, или чиито мнения чета, нямат шанс да направят преценка (на източниците на информация) и оттам на информиран избор, за съжаление, сред тези хора са и доста мои близки. Същевременно отнема огромен ресурс от време, търпение и други неща, за да се спечели малка част от това доверие обратно. Аз например: трябва да сравнявам нагледно всеки път: + Аз не не печеля нищо от вашите данъци, внасям като вас. Аз не ви дължа това обяснение, аз ви обяснявам защото ви обичам.- Бойко Борисов не само получава заплата от нашите данъци, ами със своите решения, действия или бездействия той влияе и върху харченето на милиарди левове от нашите данъци. Той ни дължи обяснение, но не ни дава информацията в пълния ѝ обем.+ Аз се учих и се усъвършенствах в детството си, признавам грешките си, уча и се подобрявам всеки ден. Получавам много предложения за работа като инженер от частни компании.- Бойко Борисов е случаен късметлия стигнал до поста премиер и който, съдейки по изказванията му, не би би могъл да върши дори половината от моята работа (той очевидно няма умения за логически съждения). Той не си признава грешките и не се извинява за вредите които е нанесъл.+ Аз си поставих от евтината ваксина, страдах много през първите 1 -2 дни, а сега ви съветвам да си поставите (по възможност иРНК) ваксина. Тъгувам по починалите приятели, но съм тук редом до вас. Аз съм един от вас.- Членове на (бившето) правителсво и Костадин Ангелов си поставиха иРНК ваксина или пък няма да си поставят ваксина според собствените си предпочитания и егоизъм. Те няма да дойдат и да "си причинят" никой от проблемите които вие имате, никога няма да ви дадат така наречения личен пример.+ Всеки който е несъгласен с мен може да спори и (за съжаление) да ми налита на бой. Когато съм в София често ползвам обществен транспорт. - Никой от членовете на бившето правителство не ползваше (по същество) обществен транспорт, а лидери на партии, депутати и други хора които влияят на съдбите ни, са напълно недостъпни, имат юридически имунитет и охрана платена от нашите данъци.... и други подобни сравнения давам на приятели, близки и роднини, но нещата стават много бавно. Един живот не стига.
  —цитат от коментар 17 на Dimo Dimov


  За съжаление моралните ценности бързо се загърбват и губят примерно за 1 поколение (размяна на ценностна система), но за да се върнем и станем отново хора, ще са ни нужни поне 2 поколения работа в правилната посока. В момента наливаме "от кухо в празно"

 32. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#1] от "dame":Тоест про-ваксърите са приели, че ще има смъртни случаи и не се трогват - щом е за героичното дело да се изкорени ковид. Ама не са питали хората искат ли да стават герои...щото може да предпочитат да не стават. ... Щом прогресивната трибуна Атлантик почва да коментира тревожности около ваксините - почва да се подгрява тая идея. .
  —цитат от коментар 12 на lil_alex


  Лиле, що лъжеш? Никой в Европа и в северна Америка не пречи на никого да не се ваксинира. Атлантик е ляв, а не прогресивен, ако изобщо можеш да направиш разликата. И Атлантик изобщо не е единсвеният, който информира за странични ефекти от ваксините.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 33. 33 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#30] от "gaden_no_chesten":

  И НА КОГО МУ ПУКА? Мри в някоое вмирисано интензивно отделение, където вместо 10, работи 1 пенсиониран анестезиолог, а респираторът е дарение от онова недоразумение с катерушките, ама му липсват консумативи. Мри без дори да те погребат като хората! НА КОГО МУ ПУКА ЗА МИЗЕРНИЯ ТИ ЖИВОТ?!?!?

 34. 34 Профил на semi
  semi
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#1] от "dame":

  Дай факти. Аз вчера видях, че в САЩ от 300 милиона ваксини Пфайзер има 1200 случая на миокардит, почти всички от тях излекувани. Сравни този процент с процента умрели от Ковид

 35. 35 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#34] от "semi":

  в щатите в момента огромното мнозинство от умрели от ковид са неваксинирани!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK