Вотът на правителството за климатичния закон изненада българските евродепутати

Вотът на правителството за климатичния закон изненада българските евродепутати

© European parliament (audiovisual service)Българските евродепутати се оказаха изнедадани от решението на служебното правителство да остане единственото в ЕС, което не подкрепи европейския закон за климата, представляващ правната рамка на Зеления пакт.


Законът задължава държавите членки да предприемат по-амбициозни екологични мерки, така че да намалят емисиите от парникови газове с 55% до 2030 г. и да произвеждат СО2 от човешките дейности, равно на това, което се поглъща до 2050 г., т. нар. климатична неутралност.


Европейските институции ще подпишат в сряда вечер климатичния закон - последна формалност преди той да стане правен факт.
Преди по-малко от седмица 14 от 17-те българските представители от различни парламентарни фракции, гласуваха в Европейския парламент за приемането на закона, с който ЕС ще осъществи целта си за въглеродно неутрална икономика.


В понеделник България се оказа единствената държава членка от ЕС, която гласува с "въздържал се" в Съвета на ЕС по време на последния вот от процедурата по приемането на закона. Представител на правителството обясни това пред агенция "Ройтерс" с аргумента, че заключителният текст се различава от българската позиция по темата.

 • Климатичният закон беше одобрен от Европейския парламент на 23 юни с мнозинство от 442 гласа, 203-ма евродепутати гласуваха "против", а 51 се въздържаха. Всички български евродепутати от групите на "Социалисти и демократи" и "Обнови Европа" са гласували за приемането на климатичния закон. От българската делегация в ЕНП са подадени шест гласа "за" и един "въздържал се", а двамата консерватори от ВМРО са гласували "против".

Единственият български депутат, чийто вот съвпада с този на служебното правителство, е Андрей Новаков от ГЕРБ-ЕНП. От офиса на депутата съобщиха пред "Дневник", че това е негова лична позиция, която той последователно отстоява от миналата година. Основните му резерви са свързани с липсата аварийни спирачки в закона, които да позволяват набелязаните екологични мерки да бъдат съобразени с евентуални бъдещи здравни, икономически и финансови кризи. Освен това той настоява за клауза как ще се действа при форсмажорни обстоятелства, както и за механизми за оценка дали осъществяваните реформи дават търсените резултати.


Новаков има опасения, че евентуален бъдещ данък върху вноса в ЕС на стоки, произведени чрез замърсяващи технологии, може да доведе до недостиг на суровни, както и че научният консултативен съвет за климата, който се предвижда да бъде създаден, ще увеличи бюрокрацията.


"Дневник" се свърза с част от евродепутатите, за да научи за мотивите, с които те са гласували по климатичния закон в парламента, както и дали са били подготвени за позицията, която ще заеме българското правителство няколко дни по-късно. Повечето от тях заявиха, че климатичните промени са факт, както и че волята на ЕС да бъде водещ в борбата с глобалното затопляне се споделя от институциите и държавите членки.


Ева Майдел, ГЕРБ - ЕНП:
Финалният текст на климатичния закон изискваше много компромиси и беше много трудно постигнат, но всички страни осъзнаваха, че това е основният закон за модернизацията на Европа. Отказът на служебното правителство да го подкрепи е промяна в националната позиция, без това да бъде публично обяснено. Това изглежда като страхлив, популистки, назадничав ход.


Радан Кънев, "Демократична България"- ЕНП:
Гласувах "за" много убедено, както практически всички политически сили, с изключение на крайната десница, и на зелените, които искаха да бъдат заложени много по-високи цели. Човек трябва да живее в бункер, за да не вижда защо климатичните цели са приоритет. Поставянето на подобни амбициозни цели пред енергетиката и индустрията, подплатено с финансови стимули от ЕС, е шанс за модернизиране и технологизиране на икономиката, както на европейската, така и на българската. За България е огромен шанс да успее се утвърди като лидер в някои технологии.


За мен е изненада гласуването на България в Съвета. Имах по-високи очаквания от икономическия екип на служебното правителство и начинът, по който беше гласувано показва, че нямаме национална политика за енергийния преход. Разбирам, че служебно правителство не може да разработи енергийна стратегия, но нямаме полза да стоим настрани. Промените ще се случат, въпросът е ние да не останем аутсайдери.


Петър Витанов, БСП - Социалисти и демократи:
Отчитам, че приоритетите на ЕС създават риск особено за енергийния преход, но ние знаем, че това е пътят, по който ЕС ще върви. Целта за намаляване на СО2 емисиите с 55% е напълно постижима за България, която досега, по различни причини, е намалила емисиите си спрямо 1990 г с 44%. Благодарение на плана за въстановяване и бюджета на ЕС България не би имала проблем да постигне оставащите проценти до целта.


Запазването на въглищните централи не е икономически рентабилно при двойното поскъпване на СО2 емисиите и перспективата цената им да продължи да се увеличава. Решението не е само технологично и трябва да се работи за увеличаване на възобновяемата енергия, да се изградят интерконекторите и да се подсигурят други енергийни източници и да се либерализира пазарът.


Гласуването на правителство показва, че са надделели опасенията на българския бизнес. Те са напълно основателни и засягат енергийната и националната сигурност, но ЕС не ни е виновен, след като 13 г. нищо не е направено за енергийния преход.


Искра Михайлова, ДПС - "Обнови Европа":
Климатичният закон е законодателна инициатива, която има широка подкрепа в Европейския парламент и дава рамката за реализацията на зеления пакт - целите, които той си поставя и механизмите за проследяване на изпълнението им. Убедена съм, че този акт няма да остане единствен - всички сме в очакване да видим предложенията на Европейската комисия за изменение на поредица от директиви. Вярвам, че държавите членки в такъв период на качествени промени, които са и технологични, не само политически, трябва да имат предвид, че ще те ще намерят място във всички сектори на икономиката.


Приемам начина, по който е гласувало българското правителство за остатъчен, по навик - да ни отмине бурята. Но така няма да стане. България трябва да приеме, че участва в промените, които се случват в света, или да остане на дъното.


Андрей Слабаков, ВМРО-ЕКР заяви в пленарната зала на Европарламента, че "климатичният закон е директна атака към много държави и хора" и че той ще доведе до създаване на втора класа граждани.


"Дневник" изпрати въпроси и на Министерския съвет да обяснят позицията си, но от пресцентъра отговориха, че днес няма да могат да дадат отговор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Кое е изненада!? Почва се с конфронтация с ЕС и изкарване зорлем на България от Евросъюза и вкарването й в Евразия. Това е сценария от десанта на Росенец насам.

 2. 2 Профил на gbc35650949
  gbc35650949
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Ако са следили изказванията на Румен Радев немаше да са изненадани. Неговата позиция е твърда и последователна:

  https://www.dnevnik.bg/evropa/na_edna_masa_s_evropa/2021/05/25/4213394_trudno_polojenie_bulgariia_iska_speckvoti_za_so2_emisii/

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално
 4. 4 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  До коментар [#1] от "Dankol":

  Новаков от ГЕРБ ли визираш?

  Sic transit gloria mundi
 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  "Климатичната" кражба .... една от причините ТЕЦ "Марица-изток 2" да е на загуба, е именно това, че ни дерат с "криматичните" си квоти. Тепърва ще обедняваме още, за да пълним гушите "зелените" кръвопийци.

 6. 6 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Правилна позиция на служебният кабинет..В ЕС общо взето са в ролята на бушмена от "Боговете сигурно са полудели"..

  Sic transit gloria mundi
 7. 7 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hristov":

  Не , Зеленочорапчов и Бойкикев. Новаков какво общо има със служебното правителство !?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  До коментар [#7] от "Dankol":

  Има общо със закона, доколкото трябва да го гласува, а е против..Към Евразия ли ни тика тоя мискинин от ГЕРБ?

  Sic transit gloria mundi
 10. 10 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Какво толкова имат да се изненадват!? Знаем кой го състави служебното правителство. Изненада ще е ако го подкрепят

 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dankol":

  Е те марксистите са понвърховете на ЕС, защо нашите марксисти щр нинвадят от там?!? То няма смисъл. Просто показват мускули пред електората, за да не ги подхвснем, че пак не са си свършили работата. Поляците договориха отлаганр на затварянето на централите си. Нашотр нищо! Само циркове играят!

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  "бг" ЕССР депутатите, гласуват не което е в полза на България, а каквото им наредят от енп. Те са просто скъпоплатени марионетки.

  мурзилка
 13. 13 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alex Ivanov":

  Абсолютно. Тецовете щяха да са си на печалба, ако затоплистите не бяха наложили тези безумни плащания нанвъглеродни емисии! За сметка на това, зелените центали нилога нвмаше да са на печалба без субсидиите, които получават! Тотално изкривяване на пазара. Някой хора станаха милиардери. Всички останали плащме сметката вече 15 години!

 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Хунтата зопчна да получава критики и от най-големите си адепти. Клати се хунтата, добре че след 1 месец ще са срамна история.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alex Ivanov":Абсолютно. Тецовете щяха да са си на печалба, ако затоплистите не бяха наложили тези безумни плащания нанвъглеродни емисии! За сметка на това, зелените центали нилога нвмаше да са на печалба без субсидиите, които получават! Тотално изкривяване на пазара. Някой хора станаха милиардери. Всички останали плащме сметката вече 15 години!
  —цитат от коментар 13 на stargate


  Т. нар. "зелена енергия" е безкрайно скъпа и ненадеждна, затова се налага от Коминтерна умишлено да оскъпяват по-евтината и надеждна енергия, плюс да наливат от данъците ни в "зелената енергия" .... искат всичко да мине на ток - коли, камиони, самолети, ТИР-ове и т.н., което значи чудовищно увеличение на потреблението, но в същото време да закрием ТЕЦ-овете, АЕЦ-ите, газът също бил "климатично вреден" .... е, на цялото това чудовищно голямо количество енергия трябва да идва от .... перки и панели .... което е, мисля на всеки нормален човек е ясно, напълно невъзможно. Да не обяснявам защо ....

  Съвсем отделна тема е цената на всичко това .... ударно оскъпяване на живота, съсипия на икономиката, оттам ще почнат и бунтове на хората, кръвопролития, политически кризи ....

 16. 16 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Кое е изненада!? Почва се с конфронтация с ЕС и изкарване зорлем на България от Евросъюза и вкарването й в Евразия. Това е сценария от десанта на Росенец насам.
  —цитат от коментар 1 на Dankol


  Вотът е на служебното правителство на пРезидент Радев!

  Радев понеже е евроатлантик и европеец танцува сам казачок на сцената в Брюксел!

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  И къде е драмата? Сега са на ход еврозелените да убедят с разумни доводи бг правителството и обществото, че зелената сделка е ОК. Между другото, доводите на бг евродепутата, който единствен е гласувал "против" са много смислени и стъпили здраво на земята.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Радан по-добре да не прави изказвания,щото с всяко изказване отблъсква консервативно настроените избиратели на ДБ. Христо Иванов по тези въпроси никога не се е изказвал пролевичарски.

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alex Ivanov":Абсолютно. Тецовете щяха да са си на печалба, ако затоплистите не бяха наложили тези безумни плащания нанвъглеродни емисии! За сметка на това, зелените центали нилога нвмаше да са на печалба без субсидиите, които получават! Тотално изкривяване на пазара. Някой хора станаха милиардери. Всички останали плащме сметката вече 15 години!
  —цитат от коментар 13 на stargate


  ——-

  И как успяват да скрият това от 330 млн.? Баси дезинформацията в този ЕС!!

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  И къде е драмата? Сега са на ход еврозелените да убедят с разумни доводи бг правителството и обществото, че зелената сделка е ОК. Между другото, доводите на бг евродепутата, който единствен е гласувал "против" са много смислени и стъпили здраво на земята.
  —цитат от коментар 17 на DDR


  Ще убедят на куков ден обществото .Първо не е доказано ,че има глобално затопляне, второ не е доказано, че човешката дейност влияе върху температурите и трето не е доказано, че повишаването на температурите е вредно.Щото в много периоди температурите са били по-високи отсега,пък цивилизациите са процъфтявали.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  Убедят, не убедят, нека да се пробат, вместо да лепят етикети и попържат.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Весело

  До коментар [#22] от "pet_fire":

  Дет се вика -сакън, да не се изложиме пред чуждоземците 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 977 Неутрално

  А в същото време Правителството на Румбата и Славчо Учиндолски "изчегъртаха" магистрала Хемус и убиха надеждите на Северна България за развитие!

 25. 25 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  РаданКъ много ли е изненадан от комунистическото ОФ на Радев?

  ______________

  "Дневник" изпрати въпроси и на Министерския съвет да обяснят позицията си, но от пресцентъра отговориха, че днес няма да могат да дадат отговор."

  ______________

  Къде е стенограмата от заседанието на правителството му, в която е обсъждането как ще гласуват и защо?

  Интересно ония, които ни отредиха 112-то място в класацията "свобода на словото", дали си водят бележки?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Първо беше "вирус няма", сега "климатични промени няма". Вари го, печи го, на кремълски комунизъм вони.

 28. 28 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Респект за Андрей Новаков - всеки политик, който поставя усмивката на Гретето над българския национален интерес получава червен картон от мене.

 29. 29 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 977 Неутрално

  И, между другото – сами си опровергаха мита, че парите за „Хемус“ са откраднати. Не, стояха си заделени в БНБ. Те сега ги взимат, за да прикрият управленската си немощ

 30. 30 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  "Радан Кънев, "Демократична България"- ЕНП:
  Гласувах "за" много убедено, както практически всички политически сили, с изключение на крайната десница, и на зелените, които искаха да бъдат заложени много по-високи цели. Човек трябва да живее в бункер, за да не вижда защо климатичните цели са приоритет"

  Гласувах (с отвращение) за Радан ама това горе е основната причина поради която ДСБ/ДБ няма повече да видят глас от мене.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Умните и красивите май вземат да стоплят с кой и с какви са се съюзили :)

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":


  И как успяват да скрият това от 330 млн.? Баси дезинформацията в този ЕС!!
  —цитат от коментар 19 на hope


  Какво има да крият, то се знае от всеки поинтересувал се леко от темата. Няма да споменаваме, че възобновяемата енергия, която субсидираме изобщо НЕ Е зелена. Перките убиват птици и създават ужасен шум, който е бич за природата наоколо. ВЕЦ прецакват брутално живота по реките, Соларките се произвеждат изначално "мръсно" и не са особено рециклируеми, като материалите за тяхната направа са изчерпват бързо. Освен това много често заемат земеделски земи! За капак на всичко, за да работят тези възобновяеми източници, трябва дублираща мощност, което тотално ги обезсмисля! 2 вида централи за една и същ енергия. 2 пъти по-скъпо! Защо като трябва да строим нормални централи, трябва да се мъчим с тези смешните "зелени", дето ту работят, ту не. Цялата тази зелена работа е една истинска брутална измама в големи мащаби!

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Ставаме трън, все по-голям, но, заслужават си го.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Комунисти, сър!
  Аха се сети ЕС да наложи мита на китайските стоки и комунетата — напреки. Сакън, "големия" китайски брат да не пострада нещо. Ако ЕС прокара подобно законодателство, всичките китайски стоки ще поскъпнат, което ще отвори работни места в ЕС, ама БКП-тата могат да лъготят само бедни и безработни и точно това гледат да създават (недоимък) та да имат по-голям електорат от бедни и безработни.
  От другата страна на "зелената енергия" стои независимостта от руски газ и руско ядрено гориво. Който е против самостоятелност (зелена енергия), значи е за руска енергийна зависимост.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 35. 35 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Може да сме най-бедната държава в ЕС, но пък за сметка на на това дишаме най-отровния въздух. Но такъв ни е манталитета - парите пред здравето.

  ... с двеста...
 36. 36 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Комунисти, сър!Аха се сети ЕС да наложи мита на китайските стоки и комунетата — напреки. Сакън, "големия" китайски брат да не пострада нещо. Ако ЕС прокара подобно законодателство, всичките китайски стоки ще поскъпнат, което ще отвори работни места в ЕС
  —цитат от коментар 34 на gost22


  Само че в ЕС заплатите са в пъти по-високи ..... съответно, стоките ще поскъпнат чудовищно. Тоест, ще се обеднее яко. А като се обеднее, потреблението ще спадне. И като спадне, ще спадне и производството - натам е ясно, безработица, натоварване на социалните системи .....

 37. 37 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Останах много изненадан на откриването на първия въглеродно неутрален квартал в Германия. Всички блокове са с фотоволтаици на покрива и електролизер в мазето един мегават за добиване на водород. Цената на киловат енергия е пет цента в Германия и три и половина в южна Европа. По ефина от Козлодуй, а ние плащаме многократно повече.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  И какво ще постигнем, като гласуваме против. Най-много да не получим пари за зелена енергия.

 39. 39 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Останах много изненадан на откриването на първия въглеродно неутрален квартал в Германия. Всички блокове са с фотоволтаици на покрива и електролизер в мазето един мегават за добиване на водород. Цената на киловат енергия е пет цента в Германия и три и половина в южна Европа. По ефина от Козлодуй, а ние плащаме многократно повече.
  —цитат от коментар 37 на rexdog2004


  Заработваме от дисеминиране на поръчани опорки ли? Тока в Германия е 61 стотинки и 1/4 от цената му за потребителите е директна субсидия за перките и слънчевите панели.

 40. 40 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Кое е изненада!? Почва се с конфронтация с ЕС и изкарване зорлем на България от Евросъюза и вкарването й в Евразия. Това е сценария от десанта на Росенец насам.
  —цитат от коментар 1 на Dankol


  розовия Бойкикев да ни изкара от ЕС?! Дето десетина негови съратници подписаха декларация към София прайд? Бъркаш са нещо

 41. 41 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 631 Неутрално

  И какво ще постигнем, като гласуваме против. Най-много да не получим пари за зелена енергия.
  —цитат от коментар 38 на Роси


  Ще си отстояваме интереса. Като поляците

 42. 42 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1606 Разстроено

  До коментар [#2] от "gbc35650949":

  Твърда последователно и ...антибългарска

 43. 43 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  Какво глобално затопляне при положение че земята е плоска?

 44. 44 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#39] от "jazzdevil":

  Толкова е за битови потребители. Говоря за себестойността на фотоволтаични централи . При тази ниска себестойност остава много за собствениците, в случая собствениците на апартаменти. Изненада ме ниския разход на електроенергия за килограм водород. Водородът ще дойде по бързо отколкото очакваме. Сега в експериментални инсталации

 45. 45 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#37] от "rexdog2004":

  И аз съм много изненадан, че фотоволтаиците вършат нещо е Германия! Също възниква въпросът, как съхраняват водорода?!? В мазаето ли?!?

 46. 46 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#44] от "rexdog2004":

  Дообре - а мармот имаше ли да ги завива тия сладки картинки в станиол?

 47. 47 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#45] от "stargate":

  До коментар [#37] от "rexdog2004":И аз съм много изненадан, че фотоволтаиците вършат нещо е Германия! Също възниква въпросът, как съхраняват водорода?!? В мазаето ли?!?
  —цитат от коментар 45 на stargate


  Ама разбира се, че не вършат нищо подобно - господина заработва центове от донора за дисеминиране на хвалебствия за възобнояемата енергия...Фотоволтаици в страна със средно 3Квт/м2 за ДЕН!!! соларен потенциал, от които панелите я усвоят 35% я не - и това от покривите стигало на всички домакинства, че и оставало да направят и водород за през нощта, а от Октомври до Април даже им оставал излишен ток за износ - ние тука наистина ядем доматите с колците...

 48. 48 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dankol":

  "А в същото време Правителството на Румбата и Славчо Учиндолски "изчегъртаха" магистрала Хемус и убиха надеждите на Северна България за развитие!"

  Не само това!!! И метрото на софиянци,и канализацията в крайните квартали...... и парите за лекарите които са на първа линия, последно са получили през април.....и куп други неща...
  Айде сега Христо Иванов да излезе и да обясни на софиянци, които гласуваха за него,как правителството на неговия президент, съкращават парите на софиянци!!! Или ако не е съгласен с това,и има смелост,да излезе и да попита "Защо се съкращават парите за София?"

 49. 50 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":

  Изглежда тия"330 милиона" имате достатъчно малко акъл, за да ви водят фашистите (зелени и тъмночервени) за носа.
  Президентът за втори път заема правилна позиция, макар и несмело формулирана. Първо беше (пак така некатегорична) позицията в защита на Орбан, който прокара закон против задължителната педерастия/насилственото изпедерастяване на децата.
  Ако продължава така, има шансове да стане симпатичен и на нормалните хора.

 50. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#36] от "Alex Ivanov":

  Леко с полит-икономиката и гробокопаенето. Капиталистите така издокарват нещата, че колкото по-загниват, толкова по-сладки стават. Като им скочат цените на стоките (заради филтрите и екологията, дето сега ги нямат и си тровят населението и света като цяло) в китайско, някои производства току-виж се върнали на "стария континент". Отделно, че други ще се развият, защото ще са конкурентни по цени на китайските стоки (нали харчовете за екология ще са еднакви, та няма как да има "китайска евтиния"), и съответно ще има варианти за европейските им конкуренти.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 52 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#47] от "jazzdevil":

  Ама кой ти е казал че само на водород, ползват и газ. Дал съм линк, а в немския линк са данните за себестойността на фотоволтаични централи. А германците нямат намерение да си затворят лигнитните мини и ТЕЦ, но си имат пари да си плащат емисиите. От десетина процента еленергия от лигнити, само два процента са в механизма за капацитет, останалото е в цената за битови потребители.

 52. 53 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#47] от "jazzdevil":

  Обърнах внимание на статията от линка защото знаех други числа за водорода. От десет литра вода и петдесет и пет киловата енергия се получава един килограм водород с калоричност 34 000 килокалории на килограм. А немците са постигнали по добри резултати. Целта е едно евро за един килограм водород. Един тон лигнити струва осем евро с калоричност равна на тридесет килограма водород, тоест четири пъти по скъп е водородът, но КПД на парогазовите турбини е двойно по голям от тези на нашите тецове. Тон и половина въглища плюс емисии е седемдесет евро, Водородът е двадесет и пет евро. Няма емисии въглерод, няма сероочистка, няма пепелина, персоналът ще е десет пъти по малко. Минус е голямата цена на инвестициите. Ама всичко е сметки

 53. 54 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dankol":

  Никой не си е мърдал пръстта да сменя въглищните ТЕЦове. Какви зелени сделки при положение, че масата електричество се произвежда именно от въпросните тецове. Нали това, че горят боклук и тровят масово също не помага. Герб къде спаха 10 години ? Или мислиш, че учтиво ще помолят Ковачки да спре с далаверите от които и въпросните намазват, недай си боже да инвестира в зелена енергия ! ?

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 54. 55 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Скандала е защо другите ни евро-депутати са подкрепили този закон преди това, при положение, че ще затвори половината енерго-производство в страната (3-та теца към Марица Изток) ни и ще направи 13-тина хиляди директно безработни в провинцията, и още поне толкова които обслужват този района.

 55. 56 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#25] от "Галя Станчева":

  “ Къде е стенограмата от заседанието на правителството му, в която е обсъждането как ще гласуват и защо?”
  ——
  Ма нидей така, бе жена! Стенограма… Че тях, милите, нали ги подслушват. Сигур заседават в банята под шуртяща вода. Детайлите на тая картинка ги оставям на въображението на смелчаците

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 56. 57 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Какво може да се очаква от руски агент като български президент 😊?

  agent
 57. 58 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Изненадата на т. нар. български евродепутати показва колко са се отдалечили от България и вече определено не са български представители в Брюксел, а играят за тамошните групички.

 58. 59 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Скандала е защо другите ни евро-депутати са подкрепили този закон преди това, при положение, че ще затвори половината енерго-производство в страната (3-та теца към Марица Изток) ни и ще направи 13-тина хиляди директно безработни в провинцията, и още поне толкова които обслужват този района.
  —цитат от коментар 55 на everlast666


  Пропусна най-важното - страната ни просто ще колабира без електричеството дето МИ произвежда в момента. Цялата инсустрия, услуги и транспорт ще се сринат при режим на тока каквото ни очаква ако закрием централите.

 59. 60 Профил на Q q
  Q q
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#50] от "Dimiter Karapetrov":

  Радев се издъни в тия случай. Видя се, че е националистична консерва, за съжаление е пълно с такива тука.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK