Климатичният закон на ЕС: Правителството обясни защо се е въздържало

Климатичният закон на ЕС: Правителството обясни защо се е въздържало

© European commission (audiovisual service)Служебното правителство обясни, че е гласувало с въздържане при приемането на Европейския климатичен закон в Съвета на ЕС, тъй като забележките на България не са били взели предвид в окончателния вариант на текста.


България беше единствената държава от ЕС, която не подкрепи приемането на Климатичния закон, с който Съюзът се ангажира да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. и да намали допълнително емисиите на парникови газове до 2030 г. с 55% спрямо нивата от 1990 г. Въпреки българския вот законът беше приет с квалифицирано мнозинство и по-късно днес ще бъде подписан официално от европейските институции - последна формална стъпка преди влизането му в сила.


Правителството не обясни в понеделник причините за решението си и затова "Дневник" изпрати въпроси, за да получи подробности за мотивите.
В отговор от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че шест български искания не са били удовлетворени, сред тях включването на природния газ като преходно гориво до 2030 г., плавното намаляване на субсидиите за за въглища и признаването на различните изходни позиции и потенциал на различните държави да се справят с климатичните цели.


В преговорите между евроинстититуциите не са отчетени още българските виждания за въвеждане на "улесняваща рамка, тоест инструментите, включително финансирането, за постигане на поставените високи цели, при запазване на конкурентоспособността на европейската икономика и гарантиране на справедлив и социално балансиран преход", както и прилагането на технологична неутралност при трансформацията.


Освен несъобразяване с българските искания правителството има забележки и по включването в закона на разпоредби, без да е направена оценка на въздействието за ефекта от тях.


Сред тях екоминистерството посочва ограничаването на ролята на поглътителите на въглерод - процеси и обекти, които извличат повече въглероден диоксид, отколкото се отделя в атмосферата.


"Това на практика ще "накаже" държавите, запазили в значителна степен горите си, и ще подкопае усилията за тяхното опазване, възстановяване и устойчиво развитие. Това беше направено, без да има изготвена оценка на въздействието и без произнасяне на Европейския съвет", се казва в отговорите, изпратени в сряда до "Дневник".


България смята също, че поставянето на цели за отрицателни СО2 емисии след 2050 г. "не отчита неясното развитие в толкова дългосрочен план, включително и на технологии в достатъчна степен на готовност за постигането на такава цел".


Правителството не харесва и идеята за въвеждане на въглероден бюджет, с който се определя общото оставащо количество емисии парникови газове, които могат да се отделят до 2050 г. Кабинетът смята, че така "ще се получи двойно регулиране в икономиката и енергетиката чрез Европейската схема за търговия с емисии и въглеродния бюджет, което ще постави индустрията в ЕС в неконкурентоспособна позиция в световен мащаб".


Схемата за търговия с емисии на ЕС задължава производителите на електричество от изкопаеми горива и големите замърсяващи производства да купуват разрешителни за изпускане на произвежданите от тях парникови газове, като стимул да търсят по-чисти решения за дейността си.


Възражения има и към създаването на европейски научен съвет за климата. Правителството смята, че не е ясно с какво той ще допринесе към вече съществуващите европейски и международни органи, като се цитира специално Междуправителствения панел по изменение на климата - IPCC, научният орган на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.


Според Европейската комисия научният съвет ще позволи на Европа повече автономия при вземането на решения. Експертният орган трябва да се състои от 15 членове.


Във вторник български евродепутати от различни партии изразиха изненада от решението на правителството да се въздържи по ключовия климатичен закон. Според част от тях при вземането на решението са надделели опасенията на българския енергиен бизнес от предстоящия зелен преход. С изключение на представителите на ВМРО и един евродепутат от ГЕРБ българските членове на Европарламента гласуваха "за" ключовия европейски закон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  "..тъй като забележките на България не са били взели предвид в окончателния вариант на текста."

  Все сме закъснели с претенциите и след това сме недоволни

 2. 2 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Тези наши искания трябваше да бъдат поставени миналата година от тюфлека който обаче МААШЕ ПАСТИ, докато другите си договаряха условията! Още едно нещо за което трябва да бъде съден!

 3. 3 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  акшоале така се води война цивилизовано - искаш нещо, не ти го дават и във "безобидни" на вид документи вкарваш "безобидни" на вид забележки, които е вероятно да не бъдат включение.
  после го играеш разсърден
  много добре. смисъл, ние ще го приемем това но сега ги караме да ни обръщат внимание.
  а боко какво щеше да направи -меркел щеше да го посочи и той да се нагъзи, и после да говори посредствености

 4. 4 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Адекватни забележки и искания като цяло. Трябваше да са повдигнати дооста отдавна, обаче...

  You don't know what you don't know.
 5. 5 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Гневно

  Трябваше да гласуват против! Как може Унгария да спира всичко, а наште тутювци да се офлянкват! Цените кой ще поеме, Зелено движение ли?

 6. Да бяха обсъждали, когато страните разговаряха миналата година, не да се лупат в гърдите, че можем и без зелено.... Сего го дават сърдити старчета....

 7. 7 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Весело

  Другари , Брюксел иска да унищожи икономиката ни и да ни продава по -скъпи полски въглища. Да повишаваме непрекъснато революционната бдителност...

 8. 8 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Неадекватни като Рдев!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Тези наши искания трябваше да бъдат поставени миналата година от тюфлека който обаче МААШЕ ПАСТИ, докато другите си договаряха условията! Още едно нещо за което трябва да бъде съден!
  —цитат от коментар 2 на Георги Христов


  Още по-рано даже!
  Когато Полша сбираше група около себе си за отстояване на някакъв разумен преход от въглищата. И си отстояха и прокараха преходен период и условия.
  Но нашите не се присъединиха. Просто не вярвах на очите си!
  И не само Баце с ОПГ-то си, а даже и синдикатите не гъкнаха!

 10. 10 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 490 Неутрално

  "..тъй като забележките на България не са били взели предвид в окончателния вариант на текста."Все сме закъснели с претенциите и след това сме недоволни
  —цитат от коментар 1 на pet_fire


  А моля ти се! 11 години България нямаше никакви претенции. Тиквата мълчеше като г*з в Брюксел и лъжеше като ненормален щом се прибереше тук. Интересуваше се само да дават пари. Резултатите от управлението МУ са видими.Катастрофално навсякъде и във всичко.

 11. 11 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  "шест български искания не са били удовлетворени, сред тях включването на природния газ като преходно гориво до 2030 г."

  И с какво гориво ще работят ТЕЦ-овете?!?
  С въглища - не може,
  с природен газ - не може.
  Ами остана само здравословният италиански боклук, който гори Ковачки.

 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Баянов":

  Не, те пак ше си работят с въглища, но ще плащаме по-скъпо. :-) Общо взето за едни пари става въпрос. Ще ни итръскат нас гражданите като брашнян чувал!

 13. 13 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Синдикатите бяха напазарувани от Боко.

 14. 14 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Най-после адекватни хора в правителството.Задържането на власт на Боко толкова години ще ни струва скъпо и прескъпо в областта на енергетиката.

 15. 15 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Забавното е, че евродепутатите на ГЕРБ и БСП са подкрепили закона, докато партиите им тука лъжат, че са за запазването на Марица-изток. Помияри,сър!

 16. 16 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 51 Неутрално

  За пореден път виждаме как съдбата на Европа се решава от слаб0умни, които не е ясно как изобщо са завършили училище !!!
  Опитите за елиминиране на нормалните горива и то БЕЗ помощта на ядрената енергетика ще доведе само до едно - енергийна катастрофа на Европа, след нея и икономическа и накрая социална.
  Искат и "отрицателни емисии" на СО2 - еми може и да стане - когато половината европейци измрат от студ и глад, а другите избягат. Единственото спасение е хората да ги изчакат тия да се съберат да заседават, да ги заключат отвън и да подпалят сградата !!!

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  "шест български искания не са били удовлетворени, сред тях включването на природния газ като преходно гориво до 2030 г."И с какво гориво ще работят ТЕЦ-овете?!?С въглища - не може,с природен газ - не може.Ами остана само здравословният италиански боклук, който гори Ковачки.
  —цитат от коментар 11 на Боян Баянов


  С биомаса. Ще изсичат горите и ще наричат това"зелена енергетика ".

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Разстроено

  "сред тях включването на природния газ като преходно гориво до 2030 г."

  Специалнио са взели под внимание възражението на "Газпром"...

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  " включването на природния газ като преходно гориво до 2030 г., плавното намаляване на субсидиите за за въглища и признаването на различните изходни позиции и потенциал на различните държави да се справят с климатичните цели."
  Борисов къде спа, когато поляците го поставяха този въпрос.

 20. 20 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  А моля ти се! 11 години България нямаше никакви претенции. Тиквата мълчеше като г*з в Брюксел и лъжеше като ненормален щом се прибереше тук. Интересуваше се само да дават пари. Резултатите от управлението МУ са видими.Катастрофално навсякъде и във всичко.
  —цитат от коментар 10 на mario_m35


  Това хубаво ама и Раданчо гласувал "За" и ни обяснявал как климатичните промени са основен приоритет за българите. Бийесипету като социално отговорна партия и те гласували "За" закриването на въгледобива и енергийния крах на държавата + 200-300% увеличение на цената на тока за всички граждани...

 21. 21 Профил на The Bulgalorian
  The Bulgalorian
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dimitar Nekov":
  Какво друго може да се очаква от зелените левичари-талибани

 22. 22 Профил на Вяра Пейчева
  Вяра Пейчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Странно твърдение на МОСВ, че ЗК: "... ще "накаже" държавите, запазили... горите си"
  В чл. 23 на Европейския закон за климата пише: "(23) Възстановяването на екосистемите ще спомогне за поддържането, управлението и развитието на естествените поглътители и за насърчаването на биологичното разнообразие успоредно с борбата с изменението на климата. Освен това „тройната роля“ на горите, а именно поглъщане, съхраняване и заместване на въглероден диоксид, допринася за намаляване на парниковите газове в атмосферата, като същевременно гарантира, че горите продължават да се разрастват и предоставят множество други услуги." https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0309_BG.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK