"Къде ви е първата доза, имате ли друга маска" - да летиш по време на пандемия

"Къде ви е първата доза, имате ли друга маска" - да летиш по време на пандемия

© European UnionГраниците на Балканите постепенно се отвориха в пандемията и мнозина избират да ги пресичат по суша, дори когато състоянието на пътищата на места забавя стигането с часове. Самолетът обаче няма алтернатива в някои ситуации дори между сравнително близки точки, а начинът, по който се лети днес, не е съвсем същият като преди първата парализа на света в края на миналата зима.


Пътуване от София до Тирана даде възможност "Дневник" да провери как маските, сертификатите и съкратеният брой полети променят пътуването по въздух дори между две толкова близки дестинации и как изглеждат правилата броени дни преди прилагането от 1 юли на европейско ниво на регламента за цифровите сертификати.


По-дълго от обикновено


Пътническите полети до Тирана се възобновиха на 15 юни 2020 г. В началото на миналия месец бяха отменени всички ограничения за карантина, тестове или предоставяне на сертификати за туристи, пътуващи по работа или връщащи се от чужбина.
Летенето до Албания обаче остава по-трудно, отколкото преди пандемията. "Австрийските авиолинии" и "Луфтханза" например съкратиха броя на полетите и няма срок за възстановяването на старото разписание.


Ако някой иска да стигне от Белград, този проблем не съществува, защото полетите са директни, по няколко на ден и стигат за час. Пътуващият от София няма такъв избор. Сутрешният (и сравнително празен) полет на "Австрийските авиолинии" в 6 ч. пристига за малко над час и половина във Виена, но там чакането за втория полет до Тирана е около 6 часа - излитането се очаква в 12:45 ч. местно време, следва още около час и половина във въздуха. Кацането е в 15:20 ч. българско време, или 9 часа след излитане от София. Връщането през Франкфурт няколко дни по-късно отнема малко над 8 часа.


Безразсъдно комбинирани прекачвания? Не съвсем.


Проверка към 30 юни показва, че продължителността на предлаганите полети от "Луфтханза" и притежавания от нея австрийски национален превозвач от София до Тирана варира между 6 и 10 часа, с престой, достигащ до 6 часа. Към това трябва да се добавят и до два часа, прекарани на летището преди първия полет.


Пресичането на сухопътните граници в ЕС все още е проблемно, а тези със страни извън съюза може до отнеме часове наред чакане.

© European Union

Пресичането на сухопътните граници в ЕС все още е проблемно, а тези със страни извън съюза може до отнеме часове наред чакане.


"Имате ли друга маска?"


Опашката за регистрация около 4:30 ч. сутринта на летище София не е голяма, но четирима души могат да се забавят колкото осем преди пандемията. Обяснението е от три думи: европейски COVID сертификати. Повечето пътници имат нужда от време, за да ги извадят на гишето. Прегледът на сертификата от служителите отнема по-малко време - петнайсетина секунди - без сканиране на QR кода, бързо приключва и проверката на PCR тестовете, с които може да се лети като алтернатива.


За някои от чакащите (сред тях е и авторът на тази статия) това е и първото напускане на страната от началото на пандемията и първата инспекция на сертификат преди излитане или пресичане на граница. Вероятно затова бързото връщане на сертификата от проверяващия носи кратко облекчение. Кратко, защото следва въпросът: "Имате ли друга маска?".


Служителят едва изчаква да чуе "Да" и пита: "А FFP2 ли е?" Някои от излитащите действително са с маски FFP2 - стандарта в Австрия. Зад това обозначение (FFP е съкращение на filtering facepiece) се крият различни видове маски, но един конкретен е задължителен в самолетите на Австрийските авиолинии. Пътници възразяват, че тъкмо това съкращение е записано на маската им, но бързо разбират - тяхната е с филтър и не се допуска на борда. Преди 5 ч. сутринта в денонощния магазин край изхода за пристигащи маските FFP2 са изчерпани, но недалеч от него друг тъкмо отваря. Два дни по-късно в самолета на "Луфтханза" за Франкфурт има алтернатива - хирургични маски, които се раздават на пътниците преди излитане.


Новата маска може да се сложи и на изхода за самолета, където при проверка на билета, ако някой още няма FFP2, бива насочен към най-близкия обект на летището, продаващ маски. Преди тази стъпка обаче е скенерът: излезлите от него чанти и раници се "проверяват" с малки листчета, които се приближават до детектор. На паспортния контрол маската се отмества за кратко от лицето.


На летището: какво да се прави


Полетите към Виена, Тирана, Франкфурт и София си приличат по едно: няма и следа от раздаването на закуски малко след набиране на височина. Тенденцията се забеляза още в началото на пандемията, когато редица (в началото предимно азиатски и летящи до Азия) компании се отказаха да дават топли закуски и напитки като кафе и чай. Тези продукти не са изчезнали от борда, но са достъпни срещу заплащане.


На летището възможностите за задоволяване на глада, ободряващо кафе и удобно кресло за дългото чакане на следващия полет са големи във Виена, но почти никакви - във Франкфурт. Там повечето заведения в транзитната зона не работят. Местата за почивка пред изходите или в други точки на летището са малко - всяко второ е отбелязано с лента и знак, който забранява сядането. В едно от отворените заведения има струпване на правостоящи там, където по земята личат следи от столове.


Без отворени заведения чакането на летища като това във Франкфурт (откъдето излита самолетът на снимката) може да е истинско изпитание за някои пътници.

© Associated Press

Без отворени заведения чакането на летища като това във Франкфурт (откъдето излита самолетът на снимката) може да е истинско изпитание за някои пътници.


В Тирана - като на друга планета


Слизането от самолета в горещия тирански следобед е като връщане към "старата нормалност". Стотици албанци от няколко едновременно кацнали полета се стичат към паспортния контрол, редят се без дистанция, полицията отваря дипломатическото гише в опит да се ограничи струпването.


Само маските и предупредителните табели (а по-късно - и вечерният час) напомнят за коронавируса - в страната се влиза без тестове, сертификати и карантина. Кафенетата са пълни, включително малкото на летището.


Опашката за поръчка на кафе и сандвичи е голяма и на отпътуване от Тирана. Регистрацията за обратния полет е и първият (и предпоследен) момент след потеглянето от София, когато летищни служители отново проверяват сертификата. Пътуващите с крайна дестинация Румъния или Хърватия, които се регистрират на съседните гишета, така и не показват документа си - никой не го иска от тях.


Мъжът от другата страна на стъклото се мръщи и, попитан защо изискванията са различни, отбелязва, че условията за сертификата варират за различните държави в ЕС. Посочва и датата на поставянето на втората доза на българския сертификат: през стъклото трудно се разбира дали пита къде е записана първата доза, или е решил, че е посочена датата на валидност, но след това връща документа. Най-вероятно въпросът е бил за първата доза, защото и други пътници с български сертификати казват, че им е зададен.


Документът ще е нужен само още веднъж: освен паспортен контрол в София има и проверка на сертификатите, отново ръчна и отнемаща секунди. Този път не е на гише - пътниците се нареждат на отделна опашка, преди да си получат багажа, и минават един по един. И в София, и във Виена, и във Франкфурт или Тирана, пътуването все още напомня за дните преди пандемията, само е малко по-бавно и с допълнителни процедури, но без тях летищата, които са сред рисковите места за заразяване (и внасяне на новите варианти), биха били още по-опасни.


От друга страна, процесът може и да се усложни, ако се вярва на авиокомпании и оператори на летища: те предупредиха, че със старта на регламента за цифровите сертификати на европейско ниво хаосът и опашките ще стават все по-големи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Признава ле са първа доза Спутник,или мама Майдел не дава?🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  Колко вълнуващо. До Тирана и назад.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  Скоро няма да се кача на самолет

 4. 4 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 733 Неутрално

  С автобус се избягват тези унижения от страна на немскоговорящите

  malart.blog.bg
 5. 5 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 624 Неутрално

  От репортажа се разбира, че, ако има забавяне, то се дължи на интелекта на пътниците. Защото е елементарно да се информираш предварително какви са изискванията за пътуване до конкретна държава /в случая с маските в Австрия/ или да си приготвиш сертификата предварително, вместо да започнеш ровенето когато се изтъпаниш на гишето.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Който го влече, да пътува. Свързано е обаче с неудобства.

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Така като гледам, ако пътувам, ще е само за Албания :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  С филтър означава с клапа. Там не обичат тези с клапа, защото отработеният въздух минава през клапата, докато тя е затворена при вдишване. Така тези с клапа пазят носещият маската, но не пазят по никакъв начин околните. Те са ок при строителни дейности, защото не пречат на другите, но са проблемни в случая с вируса.

 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Аз ще летя за София от Испания, но сертификата може за ваксинация (пластика с размер на лична карта) е издаден от държава, която не е плен на ЕС. О още не ми е ясно дали трябва да си правя pcr, въпреки че съм ваксиниран. И не намирам никъде да е просто обяснено.

  ... с двеста...
 10. 10 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Аз ще летя за София от Испания, но сертификата може за ваксинация (пластика с размер на лична карта) е издаден от държава, която не е плен на ЕС. О още не ми е ясно дали трябва да си правя pcr, въпреки че съм ваксиниран. И не намирам никъде да е просто обяснено.

  ... с двеста...
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  "Скоро няма да се кача на самолет."

  Аз се качвам на борда на В-777 другата сряда за един 6.5 часов полет, за да мога да гласувам на 11.07! :-)

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#10] от "Суджук Герберите":

  Рриятелски съвет - направете си PCR тест!

 13. 13 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":
  И аз така си мисля, че най-добре да си платя и да съм подкован. Иначе ще са разправии, а никак не обичам такива работи.

  ... с двеста...
 14. 14 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#9] от "Суджук Герберите":

  https://www.spth.gob.es/

  @)----,--'--
 15. 15 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#14] от "MyTwoCents":

  Благодаря много!

  ... с двеста...
 16. 16 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#9] от "Суджук Герберите":
  "плен" си го прочетох като "в плен", после разбрах, че е печатна грешка. Натраках минуси поради съмнения за евроскептицизъм. Лек полет, всичко да минава бързо!

 17. 17 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#9] от "Суджук Герберите": Не търсиш където трябва. Питай в посолството на Испания в случая ( малко преди преди полета, защото ситуацията е динамична)

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#13] от "Суджук Герберите":

  Разправиите не помагат. От личен опит го твърдя. Ако не отговаряте на условията на страната на пристигане и авиокомпанията ви качи на борда, тя ще трябва да ви върне обратно за своя сметка.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#4] от "malart":

  За съжаление с автобус трудно се преминават 7-8 хиляди километра и то през Средиземно море! :-)

 20. 20 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 778 Неутрално

  На борда на австрийските самолети и на територията на Австрия FFP2 маските са задължителни. Ако нямате такава екипажът може и има право да не ви пусне в кабината. Ако учтиво се помолите на стуардесата може да ви даде такава. Желателно е да не рискувате.

 21. 21 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#18] от "vassilun": Не е така. Авиационният оператор не носи отговорност затова, че ти не спазваш изискванията на дадената страна. Ако имаш късмет и си платиш тогава ще те върнат.

 22. 22 Профил на никола николов
  никола николов
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Този пост не го четете. Имам две игли април т.г. и сертификат на Файзер и не смятам да се възползвам от сертификата, щото нямам нужда засега. Бъдете здрави.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Е, жалко, че сте били свидетели на заминаващ полет от Барселона, как тумба сигани, родни, започват да представят фърчащи, омазнени листи за ваксинация и тестове, и как, като не им повярваха, докараха една подвижна лаборатория да ги тестват набързо, после им обявиха какво трябва да платят, и стана страшно, викове, ръкомахания, лягания по земята, реване, всички "екстри". Полета закъсня с 1 час...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Ако пътуваш за една страна не е трудно да се подготвиш, но за две или повече става голяма каша.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гарван":

  Опитайте да се качите на борда на самолет за САЩ без валидна виза! За преди пандемията се отнася, когато пътуването бе доста по-лесно.

 26. 26 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гарван":Опитайте да се качите на борда на самолет за САЩ без валидна виза! За преди пандемията се отнася, когато пътуването бе доста по-лесно.
  —цитат от коментар 25 на vassilun


  Визата на входа на борда на самолета ли ти я проверяват? Прави разлика между авиационен и летищен оператор.

 27. 27 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Predi 4 sedmitzi se pribrah ot Mexico. S vaksinatzionnen pasport nikoi ne poiska PCR test ili me zadulji da sum v quarantine. Po vreme na 11chasoviat polet mnogo putnitzi si mahnaha maskite vuzpolzvaiki se ot fakta, che stiuardesite minavat po-riadko prez salona

 28. 28 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тотална липса на разбиране за маските в "журналиста". FFP2 е стандарт за цяла Европа, не само Австрия. Включва и България. Елеменатарна обща култура, особено пък като пишеш и статия и го вмъкваш в заглавието. Клапа (valve) пък го разбрал като филтър. - не ти даваме да влезеш защото маската ти е с филтър - Ха Ха Ха....Бе дори самразбираш ли си драсканиците бе, приятел?
  Другото от 1-та страница буламач дето разбрах, че в Албания мерки нямало и имало опашка за сандвичи и явно пак не разбрал какво го питат....Нивото на Икономедия журналистиката, мда....Бай Ганьо в Албания.....

 29. 29 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1103 Весело

  Колко вълнуващо. До Тирана и назад.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Всеки с тръпката си😃 За мен тръпката беше ( пиша "беше" щото вече я няма😃) да отида в друга нова държава, да се поомешам с местните в кръчма, да опитам местна манджа, местна напитка (и местна мацка, ако мо'е😃).

  А Албания е една от малкото държави в Европа в които не съм бил😃 Наред с Португалия, и Франция повече от 10 часа-два пъти опитвах и не потръгна-не съжалявам😃

  Ама пусто като бях в България (2010-2017) нямаше пряки полети до Тирана та...още едно място където май няма да бъда...в тази реинкарнация😃
  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 30. 30 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Ба и свинщината. Май нелегално да минеш границата е по лесно.

 31. 31 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#29] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  За Албания препоръчвам с кола. Ако искаш да се омешаш с местните, то трябва да е Мерцедес. Там всички карат Мерцедес. Независимо дали е лек автомобил, бус или камион.

  Много приветливи и гостоприемни хора, пътищата са ОК – по балкански. Мутро-барок струи отвсякъде. Нещо като БГ от 90-те.

  Кухнята е много поиталианчена в уж по-така ресторантите. Имат си техния Слънчев бряг, но и много приятни по-малки селища по крайбрежето.

  @)----,--'--
 32. 32 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1103 Весело

  До коментар [#29] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":За Албания препоръчвам с кола. Ако искаш да се омешаш с местните, то трябва да е Мерцедес. Там всички карат Мерцедес. Независимо дали е лек автомобил, бус или камион.Много приветливи и гостоприемни хора, пътищата са ОК – по балкански. Мутро-барок струи отвсякъде. Нещо като БГ от 90-те.Кухнята е много поиталианчена в уж по-така ресторантите. Имат си техния Слънчев бряг, но и много приятни по-малки селища по крайбрежето.
  —цитат от коментар 31 на MyTwoCents


  Ааа, мерси ама твърдо нЬЕ за колата😀 ХВЪРЛИХ ключовете от колите през 2009, умишлено не си поднових книжката, и СПРЯХ да шофирам😀 Е, веднъж годишно си плащам за 2 часа с инструктор в учебна кола-навиците за шофиране с блееене във 'СИЧКИТЕ налични огледала (и игнориране на спътника), и сложно паркиране още ги имам😀.

  Приятел пътувА до Албания с луксозен минибус, каза ми -6 часа мъчение! Та мерсиХ. Бих летял, и там бих си наел местен шофьор да ме разкарва по плажовете (били чудесни)😀И по местните кръчмета ЗА МЕСТНИТЕ ХОРА -ТАКИВА ОБИЧАМ😀 Не си падам по туристическите ресторани от десетки години😀) . Ама нЕмаше преки полети. В следващата реинкарнация, може би😀!
  До коментар [#31] от "MyTwoCents":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK