Представителят на Еврокомисията в София: Не подценявайте вируса, ваксинирайте се сега

Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

© Европейска комисия

Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.При малко над 16% от пълнолетното население в България, получили поне една доза от ваксина срещу коронавируса, страната изостава в пъти от темпото в Европа. Дози има, а темпото на кампанията намалява. На този фон Представителството на Европейската комисия в България започна разяснителна кампания, която да стимулира българите да не се отпускат в летните месеци и да ги използват да се ваксинират.


Защо ЕК се зае с тази кампания и какви са посланията ѝ разговаряме с Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.


В Европейския съюз здравните политики, включително кампаниите за ваксиниране, са територия на националните правителства. Защо тогава Европейската комисия реши да навлезе в тази тема и да започне в България кампания в подкрепа на ваксинирането? Провеждали Комисията такава кампания и в други страни членки?
- Здравето на гражданите е от първостепенно значение за Европейската комисия. Може да прозвучи очевидно, но ако няма здраве, всичко останало се обезсмисля. Съвсем естествено е всички заедно да работим за каузата да преодолеем пандемията от коронавирус. А единственото надеждно оръжие срещу него е ваксинацията.


Големият дял колебаещи се българи, отчасти поради масовото разпространение на дезинформация или подвеждащи полуистини, създаде необходимост да се действа - и така на 10 май Представителството на Европейската комисия в България започна кампанията "България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!".


Нека подчертая, че тя само допълва усилията, които компетентните здравни власти вече полагат, за ускоряване на ваксинационния процес. Кампанията се осъществява с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и офиса на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ, Националното сдружение на общините в България и други партньорски организации. Сега, когато доставките на всички одобрени в ЕС ваксини се увеличиха и има достатъчно наличности и избор, е време да окуражим онези граждани, които все още имат въпроси или колебания.


По официални данни поставените досега дози в България са 1.735 млн., но повече от половината от тях (910 хиляди) са първа доза, т.е. реално завършили ваксинацията са малко над 825 хил. души.

© vaccinetracker.ecdc.europa.eu/

По официални данни поставените досега дози в България са 1.735 млн., но повече от половината от тях (910 хиляди) са първа доза, т.е. реално завършили ваксинацията са малко над 825 хил. души.


Кампанията в България е част от общите усилия на Европейската комисия за насърчаване на ваксинирането в целия ЕС, не само у нас. Представителствата на Европейската комисия имат възможността да адаптират посланията и провеждат локални информационни дейности за нуждите на отделните държави членки.


Към 1 юли България (зелената линия) изостава в пъти от средния показател на получилите поне една доза в ЕС и страните от Европейската икономическа зона.

© vaccinetracker.ecdc.europa.eu/

Към 1 юли България (зелената линия) изостава в пъти от средния показател на получилите поне една доза в ЕС и страните от Европейската икономическа зона.


Поредица проучвания показват още от миналата година недоверие или колебание на много българи към ваксинирането по принцип и към това срещу коронавируса в частност. Има ли специфични допитвания, които вие да сте поръчали на социологическа агенция и да сте използвали като основание за кампанията си. Какви са данните в тях? До кои групи най-вече очаквате да достигне посланието ви?


- Колебанията относно ваксинирането наистина са сериозно предизвикателство, но то е преодолимо. Да, още в края на 2020 г. имахме собствени социологически данни, които говореха за колебания сред сериозна част от българите. Тези данни после се потвърдиха от проучванията на стандартния Евробарометър 94 - Зима 2020-2021 и последното експресно проучване на Евробарометър от юни.


В него едва 31% от запитаните пълнолетни българи казват, че ще се ваксинират възможно най-скоро или че вече са ваксинирани. Останалите отговарят уклончиво, че ще се ваксинират по някое време на по-късен етап или отрицателно. Това не означава, че хората в България са против ваксините. Според нас те искат да се ваксинират, но просто имат нужда от повече информация, защото се колебаят.


През последните седмици темпото на ваксиниране в България намалява, макар да има достатъчно дози то да се увеличава.

© vaccinetracker.ecdc.europa.eu/

През последните седмици темпото на ваксиниране в България намалява, макар да има достатъчно дози то да се увеличава.


Около две трети от запитаните изразяват съмнение в безопасността на ваксините срещу коронавирус поради бързите темпове на тяхното разработване - това е неоснователно опасение, защото одобрените в ЕС ваксини минават изключително строг контрол. Бързото им разработване и одобрение не е за сметка на безопасността за човешкото здраве - то се дължи на вече постигнатия научен и технологичен напредък и най-вече на безпрецедентната мобилизация на световната научноизследователска общност, на промишлеността и огромните човешки и финансови ресурси, които бяха ангажирани.


Същото проучване сочи, че по здравни теми в най-голяма степен българските граждани вярват на своите лекари и медицински специалисти. Затова мотото на кампанията ни е "Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!". Опитваме се чрез вас, медиите, да посочваме логичните и смислените факти в полза на ваксинирането.


Въпреки, че е лято и броят на случаите на заразени намалява, сега не е момент да се отпускаме. Хората не бива да подценяват този вирус - заразяването с него остава много опасно за нас и за всички около нас.


Клипът от кампанията на Европейската комисия за България:


А не трябваше ли по-рано и по-решително да се заговори за идващата от Русия дезинформация за пандемията и ваксините?


- Нека призова гражданите - не се поддавайте на страха и не вярвайте на всичко, което четете в интернет и социалните мрежи относно коронавируса. Относно ваксинирането, най-доброто, което може всеки да направи, е да попита своя лекар или да потърси достоверен източник на информация от портала на българските здравни власти, СЗО, мобилното приложение Health Buddy+ на УНИЦЕФ и други европейски и международни организации с необходимата медицинска експертиза.


Всички важни въпроси и връзки по темата с ваксините сме публикували на специалната интернет страница на Европейската комисия в България. Комисията и други институции, например Европейска служба за външна дейност с нейната Оперативна група за стратегическа комуникация с Източното съседство (East StratCom), отдавна информират за информационните заплахи в онлайн пространството, които са и външни и вътрешни.


Но въпросът ви е съвсем основателен. Борбата срещу дезинформацията относно ваксините е обща борба - не само на публичните институции, но и на гражданското общество, не на последно място и с ключовата помощ на Вас, медиите. От своя страна, Европейската комисия представи съобщение относно първите поуки, извлечени от пандемията от COVID-19, които да послужат като основа за подобряване на действията на европейско и национално равнище. Действията за борба с невярната информация и дезинформацията е една от поуките. От държавите членки сега зависи да превърнат тези препоръки в действия.


Еврокомисарят Стела Кириакиду по време на срещата с президента Румен Радев

© European Union

Еврокомисарят Стела Кириакиду по време на срещата с президента Румен Радев


Какво може да направи Европейският съюз и в частност Комисията за ускоряване на ваксинирането в България?


- Европейският съюз и в частност Европейската комисия, работи на всички фронтове, за да помогне на държавите членки да преодолеят пандемията. Към момента Европейската комисия е подсигурила достатъчно дози ваксини срещу COVID-19 за цялото пълнолетно население на съюза. Благодарение на тези усилия всички граждани имат достъп до ваксини. В допълнение започва ваксинацията на лица под 18 години, която е следващият важен етап в борбата с вируса.


Не само България, но всички държави членки трябва да ускорят темповете на ваксиниране, за да постигнем колективен имунитет възможно най-бързо. Съвсем наскоро комисарят по здравеопазването г-жа Стела Кириакиду лично посети България, за да разбере от първа ръка какви са основните предизвикателства пред имунизационната кампания. Оказваме пълно съдействие на българските власти и част от това е информационната кампания България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!


Приемането на ваксина е доброволен акт и затова трябва да продължим да работим за спечелването умовете и сърцата на хората. Затова и посланията на кампанията са свързани с най-съкровените човешки емоции - любовта, близостта, прегръдката на близки роднини и приятели. Искаме да покажем на хората, че най-безопасният, бърз и ефективен начин да се върнем към всичко това е чрез ваксинирането


Представителят на Еврокомисията в София: Не подценявайте вируса, ваксинирайте се сега

© Европейска комисия


Не носи ли и Комисията известна вина за недоверието на българите към ваксините? Къде смятате, че Комисията допусна грешка?


- Ние вярваме, че усилията за ускоряване процеса на ваксиниране, част от които е кампанията, ще имат успех. Но за това е нужна пълна мобилизация. Летният сезон е подходящо време за ваксиниране. Все още се намираме в извънредна, кризисна ситуация. Изходът от нея зависи от общите усиля на абсолютно всички.


Ролята и правомощията на Европейския съюз и неговите институции в сферата на общественото здраве са ясно разписани. Въпреки, че ние имаме предимно координираща роля, а държавите членки са основно компетентни да прилагат своята национална здравна политика, ние не бягаме от отговорност. Работим в тясно сътрудничество с Министерството на здравеопазването и другите партньори по информационната кампания, за да достигне тя до максимално голям брой граждани.


Не се ли притеснявате, че при практическото отсъствие на подобна кампания от страна на българските власти има риск сегашната подкрепа да "опакова" иначе важна инициатива като нещо, идващо "отвън", като "налагано от Брюксел" и ефектът да е обратен на търсения?


- ЕС не е външна, чуждестранна организация. ЕС е домът на българите. България е неизменна част от Съюза и всички работим за това тя да излезе още по-силна от тази криза - както в здравословен, така и в икономически аспект. Нека тук и сега всички отговорни фактори се обединят и говорят с един глас на гражданите в полза на имунизацията. Времето тече и сега трябва да говорим на гражданите за ползите от ваксините.


Това очевидно е кампания за България и рекламните продукти - насочени към всички възрастови групи - са заснети тук. С коя агенция работихте? Защо решихте да не привлечете популярни лица например?


- Кампанията се осъществява чрез сключен рамков договор между Генерална дирекция "Комуникации" в Брюксел и компанията GOPA Com. S.A, която е спечелила поръчката след публична тръжна процедура, организирана централно от Комисията. Всички, които имат желание да се включат и да подкрепят кампанията, са добре дошли да се свържат с нас и да го направят. Популярните лица имат своята роля и отговорност в социалните процеси на държавата, така че ще се радваме да работим с тях по тази толкова важна за обществото тема.


Стела Кириакиду със здравния министър Стойчо Кацаров по време на посещението си болница "Св. Анна" в София.

© European Union

Стела Кириакиду със здравния министър Стойчо Кацаров по време на посещението си болница "Св. Анна" в София.


Имате ли конкретни показатели (конкретен срок, дял ваксинирани, например), към които се стремите, за да определите дали кампанията ви е била успешна? Какви са те?


- Като всяка кампания и тази, разбира се, има своите технически анализи с конкретни показатели за резултати относно достигнатата аудитория, брой зрители, слушатели и т.н., които ще бъдат изготвени след края й. Не само е важно колко хора са прочели или гледали комуникационните материали на кампанията. Важно е колко от тях са се окуражили да потърсят информация или са преодолели колебанието в себе си относно ваксинирането.


Нека отново подчертая- кампанията "България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!" само допълва усилията на компетентните здравни власти. Надяваме се нейните послания да накарат възможно повече хора да се замислят, да потърсят експертни данни и да направят информиран избор. Както каза в София комисар Кириакиду - "всеки един ваксиниран е от значение".


Какво бихте добавили за убеждаване на колебаещите се в смисъла от ваксиниране, ако се наложи продължаване на кампанията?


- Иска ни се гражданите да не забравят в тези летни и политически натоварени месеци темата за ваксинирането, от което зависи не само физическото, но и икономическото ни благополучие.


Само преди 6 месеца, когато нямаше ваксини, през цялата изминала година, светът беше в безпътица - единственото средство за ограничаване на пандемията бяха социалната дистанция, ограниченията и затварянето на публичния живот. Сега имаме ефективно оръжие срещу вируса и трябва да го използваме.


Ние в Европейската комисия разчитаме на науката и доказаната медицинска експертиза, а те са категорични за ефективността и безопасността на ваксините. Каквито и опасения да имат нашите съграждани, те трябва да почиват на достоверна информация - не на теории на конспирацията и на необосновани внушения. Насърчаваме всеки да посети интернет страницата на кампанията, за да научи повече за ваксинирането.


България остава най-слабо ваксинираната страна в ЕЕА

© vaccinetracker.ecdc.europa.eu/

България остава най-слабо ваксинираната страна в ЕЕА

Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4117 Весело

  "Представителят на Еврокомисията в София: Не подценявайте вируса, ваксинирайте се сега"


  ........то е само за ваше добро !

 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Навремето имах един хуморески на аудиокасета. Героят попада в пожар и излиза на балкона. По думите му:

  Отдолу застанАли едни момчета, опънали едно платнище и викат:
  - Тука, гражданино! Тука!
  Те ще ми кажат на мене къде да скачам. Люс три метра в десно и ги изненадАх!

  Та и нашата работа с ваксинацията е такава. Простотията понякога е смъртоносна болест.

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2117 Весело

  Нека подчертая, че тя само допълва усилията, които компетентните здравни власти вече полагат, за ускоряване на ваксинационния процес.
  "компетентните здравни власти" e6aти вица

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Няма.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1803 Разстроено

  Колко жалко, че Разумът напоследък никак, ама никак не е модерен...!!!

 6. 6 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Този тъпак няма ли кой да го пита как ще коментира факта, че България като най-неваксинираната държава в ЕС на практика в момента няма коронавирус а други хипер-ваксинирани говорят за пореден локдаун и затваряне. Промотирането на този недоказан търговски продукт наречен "ваксина" вече премина всякакви граници на нормалното.

 7. 7 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  Що?

 8. 8 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Служебното правителство няма никакви оправдания, че се забави ваксинирането от 35 000 на най-много 15 000. България е една от малкото страни където всеки може да избира между 4 ваксини. Лято е. Идеални условия за масова ваксинация. Но министърът е антиваксър, а и не съм чул Радев да се ваксинира.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5894 Весело

  "ЕС не е външна, чуждестранна организация. ЕС е домът на българите."
  #####
  Не е вярно. Ние сме колония на Еврогейския съюз, окупирана от НАТО...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  А дневник май яко се уплашиха че бройките на новозаразените в държавата са малко и почнаха да пускат какви ли не абсурдни изказвания само и само да стресират хората и да ги накарат да се боцнат. Нямаше ли някакъв закон против всяване на паника? Властите трябва да разследват тези много съмнителни опити да се плашат хората.

 11. 11 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Хм, картата на какво е?
  Процент ваксинирани или степен на развитие в икономическо, културно и демографско отношение.
  Открийте разликите.

 12. 12 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Ганьо и Мангъров знаят по-добре. Ваксините са империалистическа измислица за да ни чипират и контролират. Това че най-много в цяла Европа майки,бащи синове и дъщери са умрели в България е досадна подробност. Това че най-много безработни са се появили и ще има още локдауни също.
  Ганьо също така знае, че всъщност от корона вируса не умират повече хора. Това е просто един грип.
  Ганьо не вярва на данните на НАП за смъртността в България който няма ка да се манипулират:
  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 13. 13 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Важно е какво се казва, но дваж по-важно е кой го казва.
  Защото неговото мнение освен, че е пречупено през общият му мироглед, обусловен от родителско възпитание и училищни знания, но впоследствие е дооформен и от средата му, от работодателят му ако щете.
  Нищо не е ей така, на гола поляна.
  Винаги има минало, което влияе.
  Не ви казвам да му вярваме или не, нека сам прецени за себе си.

  кратък
 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#7] от "taratanki":

  Щото е личен избор какво да си вкараш в тялото

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ай сектир, 4та статия за ваксинирането и още сме 13:00ч. Стига де, рязбрахме

 17. 17 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#8] от "pepisky":

  И какво да прави правителството като хората не искат да се ваксинират, това си е личен избор. Това ви беше 15 процента шубета е реалната бройка която може да се очаква, останалите няма как да ги накарате да се ваксинират, който искаше вече го направи, не разчитайте този процент да се вдигне много. Който го е шубе нека си стои вкъщи.

 18. 18 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#12] от "iak":

  Англия и Изрел пребориха ли Кашлицата :)?

 19. 19 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 687 Неутрално

  са на тоя ли да вервам или на чичо ми , кораво старче което не издържа и пет дена след първото боцване , НЕКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ НА КОЙ ДА ВЕРВАМ

 20. 20 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Този тъпак няма ли кой да го пита как ще коментира факта, че България като най-неваксинираната държава в ЕС на практика в момента няма коронавирус а други хипер-ваксинирани говорят за пореден локдаун и затваряне. Промотирането на този недоказан търговски продукт наречен "ваксина" вече премина всякакви граници на нормалното.
  —цитат от коментар 6 на Billy Pilgrim


  В България в момента няма (много),
  1. защото имаше дълъг локдаун
  2. Защото повече от 10 % са ваксинирани
  3. Защото е слабия сезон за вирусите

  Айде сега пак си помисли кой е тъпака.
  И второ човека казва да се ваксинираме, т.е. с Файзер, Модерна или друг одобрен от ЕМа и ФАДА продукт.

  Недоказан търговски продукт наречен ваксина е "Спутник". Но човека няма в предвид него..

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Тези бюрократи брюкселски нямат връзка с реалния свят!!

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#7] от "taratanki":

  Губите си времето....

 23. 23 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#7] от "taratanki":Щото е личен избор какво да си вкараш в тялото
  —цитат от коментар 14 на Billy Pilgrim


  Личен избор е и да не те допускам да се приближаваш до мен или на обществени места, защото може да си заразен.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 24. 24 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#18] от "Billy Pilgrim":

  А не са ли?
  Колко умрели имат през последните дни?
  Спрямо броя на хората по-малко от при нас май.

 25. 25 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#12] от "iak":Англия и Изрел пребориха ли Кашлицата :)?
  —цитат от коментар 18 на Billy Pilgrim


  Имаш ли 8 клас грамотност че да можеш да разчетеш елементарна графика?
  https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEU_bgBG886BG886&q=Covid+19&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwiP9O6I18HxAhXFCRAIHagyANsQBSgAegQIARA1&biw=1444&bih=760

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3055 Любопитно

  Българинът както винаги се показва като неграмотен и комплексиран....Като шопа видял жираф за пръв път и възкликнал:
  -Е таково животно па нема!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#12] от "iak":Англия и Изрел пребориха ли Кашлицата :)?
  —цитат от коментар 18 на Billy Pilgrim


  В момента в 60 милионна Англия умират по-малко хора от Ковид отколкото в 6 милионна България.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 28. 28 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#14] от "Billy Pilgrim":

  Личен избор е и да четеш глупости за чипове и други подобни в интернет.
  Но за мен не е личен избор да живея в страна, в която доста хора живеят в средновековието.

 29. 29 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#5] от "selqnin":
  При Вас отдавна е излязъл от мода, без тенденция за завръщане.

  Тиква под наем.
 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1771 Любопитно

  Майка ми се страхува. Възрастна е и има хронични болести. Посъветвала се с личната лекарка, ама тя и рекла “Ми незнам. Сигурно ще е по-добре да изчакате”.

  Отделно, че по телевизията известни български лекари изказват становища различни от това на СЗО. Не е време за конспирации.

 31. 31 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Весело

  Тези бюрократи брюкселски нямат връзка с реалния свят!!
  —цитат от коментар 21 на hope


  Хахах точно вие на руската хранилка имате...

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  До коментар [#8] от "pepisky":

  Вие пишете, колкото да не заспите. Ами да ги направят задължителни и ще се правят по 50 хиляди на ден.

 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#7] от "taratanki":

  Аз лично съм преболедувал и няма да се ваксинирам, защото според някаква европейска дефиниция преболедувал е само този, който има документ за положителен pcr тест отпреди шест месеца, и който освен това има положена една доза ваксина!!! Не се гледа кой колко антитела има, а кой какъв документ има и дали все пак си е сложил поне една доза ваксина!

  Откъде накъде правителствата ще насилват хората да си слагат неясно какво в тялото и то не еднократно, а май периодично, както се очертава??

  След половин година ще има зимбавийска мутация, догодина туркменистанска, и така до безкрай, или докато политико-финансовите кръгове не решат, че са постигнали целите си.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 34. 34 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Любопитно

  До коментар [#8] от "pepisky":И какво да прави правителството като хората не искат да се ваксинират, това си е личен избор. Това ви беше 15 процента шубета е реалната бройка която може да се очаква, останалите няма как да ги накарате да се ваксинират, който искаше вече го направи, не разчитайте този процент да се вдигне много. Който го е шубе нека си стои вкъщи.
  —цитат от коментар 17 на Billy Pilgrim


  Това, казваш ли го на майка ти и баща ти?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 35. 35 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#6] от "Billy Pilgrim":


  Този тъпак няма ли кой да го пита как ще коментира факта, че България като най-неваксинираната държава в ЕС на практика в момента няма коронавирус а други хипер-ваксинирани говорят за пореден локдаун и затваряне.
  —цитат от коментар 6 на Billy Pilgrim


  Не разсъждавахме ли така и миналото лято? Само глупак може да се спъне 2 пъти в един камък.

 36. 36 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Майка ми се страхува. Възрастна е и има хронични болести. Посъветвала се с личната лекарка, ама тя и рекла “Ми незнам. Сигурно ще е по-добре да изчакате”.Отделно, че по телевизията известни български лекари изказват становища различни от това на СЗО. Не е време за конспирации.
  —цитат от коментар 30 на half truth


  То заради това в България има най-много умрели на глава от населението в цяла Европа.
  Не се бави нито секунда ами я ваксинира, Аз ваксинирах моята. Новия делта вариант е много по-заразен и много по лесно се хваща.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#29] от "TzZar":

  Слава Богу не сте ми критерий за нищо....
  Хубав, усмихнат, слънчев и успешен ден Ви желая!
  Не Ви пожелавам незлоблив ден, защото очевидно не ви е възможно...
  Жалко!

 38. 38 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Ние сме 7 милиона. 1,2 милиона са деца.
  Остават 5,8 милиона възрастни.
  От тях официално преболедували са 420 000. Най-вероятно са по 3-4 пъти повече - т.е. поне 1.5 милиона.
  Имаме ваксинирани 1 милион души.
  Т.е. от 5.8 милиона души имаме 2.5 милиона ваксинирани. Грубо до края на лятото вървим към 45% от възрастното население.
  Какво сте се разпищели - време е за "нов щам", дето ще трябва ново боцкане..

 39. 39 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#21] от "hope":
  просто са в парИлелна реалност и както казва нашия зеленчук каквото кажат началниците

  Тиква под наем.
 40. 40 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#33] от "Боян Таксиров":

  Това казваш ли го на родителите си?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Колко жалко, че Разумът напоследък никак, ама никак не е модерен...!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  И защо реши, че точно ти имаш правото да решаваш кой е разумен?

 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#40] от "iak":

  Говоря защо няма аз да се ваксинирам и защо не мисля, че това, което се случва е правилно.

  Жена ми се ваксинира и след втората ваксина все едно изкара мини Ковид за три дни. Доста зле беше, притесних се. А майка ми е възрастна и не знам как на нея ще се отрази. Може би рискът от ваксинирането ще е по малък, но човек никога не знае. Във всеки случай тя си решава, със сигурност има с кого да се съветва - професори и т.н.. Щом засега не го е направила, значи има своите съображения.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 43. 43 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#37] от "selqnin":

  Ти пък все едно не ги знаеш, че това са руски тролове дето сеят дезинформация. В момента в Русия умират по 700-800 човека на ден (това по официална статистика, в действителност сигурно са тройно) от вирус дето го няма. Пак по официална руска статистика от Коронавируса са починали над 135 000 руснака. И това в годишния сезон когато вирусите са слаби.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 44. 44 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 52 Весело

  Тези на хранилката се превърнаха на обикновенни дюканджии хвалещш зарзавата - Ама вземете си , ама моля ви добре е за вас да си вземете .....
  Ами нещем ви ГМО боклуците , като са толкова хубави ползвайте си ги и им се кефете !

 45. 45 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":

  Какъв е този “дълъг” локдаун? Я го сравни със западните държави. Ония до онзиден носеха маски на открито. Година и половина носят маски на открито, нищо не работи, ваксинираха по 50 процента и в същото време са много по зле. Как го коментираш?

 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":Какъв е този “дълъг” локдаун? Я го сравни със западните държави. Ония до онзиден носеха маски на открито. Година и половина носят маски на открито, нищо не работи, ваксинираха по 50 процента и в същото време са много по зле. Как го коментираш?
  —цитат от коментар 45 на Billy Pilgrim


  Няма да го коментира.
  Вярващите не се вляят от фактите.

 47. 47 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#23] от "iak":

  Ми и ти може да си заразен. Даже ако си от тия дето носят парцал на лицето по цял ден вероятно бъкаш от бацили щото вдишването на токсини по цял ден е вредно. Да не говорим че месеци наред ви обясняват че ваксинирането не те предпазва от това да разпространяваш Кашлицата ама няма кой да слуша. Отделно пък каква е логиката преминали короната да се ваксинират никой не може да обясни ама и те в кюпа, дайте да го ваксинираме.

 48. 48 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#40] от "iak":Говоря защо няма аз да се ваксинирам и защо не мисля, че това, което се случва е правилно.Жена ми се ваксинира и след втората ваксина все едно изкара мини Ковид за три дни. Доста зле беше, притесних се. А майка ми е възрастна и не знам как на нея ще се отрази. Може би рискът от ваксинирането ще е по малък, но човек никога не знае. Във всеки случай тя си решава, със сигурност има с кого да се съветва - професори и т.н.. Щом засега не го е направила, значи има своите съображения.
  —цитат от коментар 42 на Боян Таксиров


  1. Ти не си нито микробиолог нито вирусолог на световно ниво нито пък аз. Трябва да се довериш на някой, както се доверяваш на някой лекар да те оперира. Аз се доверявам на ЕМА и ФАДА, доверявам са на западната наука и цивилизация, доверявам се ако щеш на това, че евреите знаят кое е правилно за тях.
  2. Това три дена да ти е зле не значи да умреш. Май няма нищо общо.
  3. За това, че ваксинираните умират 1000 000 пъти по малко има статистика и в момента. Ваксинирани са повече от 1 милиард души съмнения че са умрели от ваксинация има само за няколко стотин. Шанса да те сгази кола на улицата е 10 000 пъти по-голям.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 49. 49 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Този вирус все пак изпълнява ф-ии и по естествен интелектуален подбор на хуманоидите. Не би било лошо да има и вирус по социалните медии - повече от 2 часа у фейсо и подобни и айде да се ъплоуснеш горе в облака форевъ.

 50. 50 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#6] от "Billy Pilgrim":

  А като не излезеш прав, ще забравиш какво си писал АНОНИМНИКО! Заради такива тъпаци като теб сме на такова дередже.

 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#24] от "taratanki":


  Какво общо има броя на умрелите с ограничителните мерки. Първо отдавна не е ясно кой умира от короната и кой с короната, в другите държави вече спряха да броят всеки умрял с корона като умрял от корона. И второ качеството на здравеопазването е нещо съвсем друго. Фактите са ясни, днес в България има едва около 70 нови случаи от около 14 хиляди теста, какво по ясно от това. В по ваксинираните държави как е?

 52. 52 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#30] от "half truth":
  Бих поставила два плюса, но може само по един.

  кратък
 53. 53 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  На българина акъла му идва винаги след това.И с ваксините е същото.

 54. 54 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#37] от "selqnin":
  Псевдо християнската Ви поза е в повече, но дерзайте. Без да съм набожен, ето специално за Вас - Трета Божия заповед: Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог

  Тиква под наем.
 55. 55 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Когато богаташчетата проявяват такава НАСТОЙЧИВА ЗАГРИЖЕНОСТ за здравето на простолюдието , няма как да не възникне съмнение за нещо гнило в цялата работа !

 56. 56 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#27] от "iak":


  Това с умрелите “от ковид” отдавна не върви. Колко трябва да сте глупави за да се връзвате все още че нещо което са хванали 78 човека за ден в цялата държава и което е със симптомите на една настинка налага такива дивотии.

 57. 57 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#41] от "atmanpg":

  Не аз, Логиката и Фактите "казват" кой се държи разумно и кой - не!

 58. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#28] от "taratanki":


  Ходи в Русия тогава, там “мерките” ще ти допаднат

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#35] от "taratanki":


  Винаги сме били по добре от по-локдаунираните държави. Глупаците сте вие които сте готови доживот да търпите ограничаване на основни човешки права.

 60. 60 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":Какъв е този “дълъг” локдаун? Я го сравни със западните държави. Ония до онзиден носеха маски на открито. Година и половина носят маски на открито, нищо не работи, ваксинираха по 50 процента и в същото време са много по зле. Как го коментираш?
  —цитат от коментар 45 на Billy Pilgrim


  Обяснявам за последен път. Все пак аз не мога, нито искам да компенсирам знания дето се придобиват по математика в 7 клас.
  Та В момента в Англия (67 000 000) умират от Коронавирус по-малко отколкото в България (7 000 000), само преди няколко месеца умираха над 1000 ден. Та справили ли са се ?
  Също така Англия е много по-гъсто населена от България.Територията на ВБ е два пъти по-голяма от България, а населението и е 11 пъти повече. Ама ти пък ще кажеш какво от това.
  Айде намери си някой на твоето ниво и плувай .........

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 61. 61 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Не аз, Логиката и Фактите "казват" кой се държи разумно и кой - не!
  —цитат от коментар 57 на selqnin


  Ами моята интерпретация на фактите, дава изводи противоположни на вашите.

 62. 62 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 202 Любопитно

  До коментар [#20] от "iak":

  1. Дълъг локдаун? Я сравнете нашите затваряния с тези във Виктория Австралия, където даже и в момента са пак затворени.
  2. 10% ваксинирани - нали единствено поне 70% трябваше да се набодат, че да има спад и спокойствие. А с новия вариант започнаха да жонглират с 80-90% набодени.
  3. Слаб сезон на вирусите? Нали не се влияеше гадта от климата и постоянно се показваше с пръстче Индия и Южна Африка като пример? Или и това се забрави?

 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#50] от "Hristo Daskalov":

  На какво дередже си. Едва 78 нови случаи.

 64. 64 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Това, казваш ли го на майка ти и баща ти?
  —цитат от коментар 34 на iak


  Казах го и тя като интелигентните хора по Запада по-вярва на телевизията и радиото отколкото на собствените си очи.
  Това е остновната разлика между умните на Запад и глупаците в България. На Запад хората вярват на правителството и медиите а в България всичко се слага под въпрос.
  Западните като са толкова умни че хем локдаун, хем ваксинирани, хем продължават да носят маски, хем карантина, хем тестове след връщане от почивка (макар че са ваксинирани). Много са умни западняците. Тъпите се ние 'щот не сме като овце и се замисляме два пъти като чуем някой министър. Може би защото знаем как се става министър?

 65. 65 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Хайде, разваляйте седянката, както казваше Орешарски, много време и отделихме на тази тема.
  Не си струва.

  кратък
 66. 66 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  А като не излезеш прав, ще забравиш какво си писал АНОНИМНИКО! Заради такива тъпаци като теб сме на такова дередже.
  —цитат от коментар 50 на Hristo Daskalov


  Интерсен пост.
  Бих го адресирал обратно към теб.

 67. 67 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#45] от "Billy Pilgrim":

  В какъв смисъл са много по-зле?....Обяснете.....тук в Италия всичко отвори, маските остават на затворено....всичко работи и ограниченията отпаднаха...има туристи от чужбина....засега хората са предпазливи, но вече 33% от населението е ваксинирано и болниците се изпразниха......и ваксинацията продължава.....целта е до октомври да приключи и да няма повече затваряне.....

 68. 68 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#59] от "Billy Pilgrim":

  Ще поживеем до есента. Тогава ли се брояха пилците? Ваксинирани и неваксинирани.

 69. 69 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#48] от "iak":
  е и дъртите цигани Ви завидяха, застигатее зеленчука с неговия половин милиард магистрали

  Тиква под наем.
 70. 70 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#62] от "shymi":

  Пропуснали сте още 4. " Ваксина " която е някакъв експериментален препарат , който УЖ предпазваше , в последствие се промени - НЕ предпазва , ама евентуално можело по леко да минеш ...
  5. Ваксинираш се и се връщаш към нормалното - сега се промени на ваксинираш се всяка година , че за някои даже на 6 месеца , обаче продължаваш да носиш маска ....😉

 71. 71 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":Какъв е този “дълъг” локдаун? Я го сравни със западните държави. Ония до онзиден носеха маски на открито. Година и половина носят маски на открито, нищо не работи, ваксинираха по 50 процента и в същото време са много по зле. Как го коментираш?
  —цитат от коментар 45 на Billy Pilgrim


  Кое им е по-злето? Там има по-малко умрели.
  Сега при нас няма корона, защото които бяха податливи на британския вариант - просто умряха - в статистиката пише бройките, не е някаква тайна.


 72. 72 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  напротив разумът изискава добре да обмислиш преди да харижеш тялото си на някого.нормално е мнозинството хора да се противопоставят на абсурдните претенции на властта а и защо да си рискуваме живота и здравето за грип с 0.014 % смъртност обясни ми ,ако можеш .никога не съм се ваксинирал за грип няма смисъл

 73. 73 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#67] от "pkh07609293":

  ИТАЛИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА В МОМЕНТА Е ПО-ДОБРЕ ДА В НАРИЧАМЕ ПОЛИГОНИЯ СТРАНА И НАРОД ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ..........

 74. 74 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  До коментар [#60] от "iak": Хайде да правим разлика между Великобритания и Обединеното кралство , нъл тъй
  Площ: 130 279 km²
  Страна: Великобритания
  Население: 56 286 961 души (2019 г.);
  Площ: 110 993,6 km²;
  Население (2021): 6 916 548;

  Тиква под наем.
 75. 75 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#56] от "Billy Pilgrim":

  КАКТО ВИЖДАТЕ ВСЕ ОЩЕ ГИ ИМА ТАКИВА.ОСОБЕНО ВЪВ ФОРУМА НА ДНЕВНИК ВСЕ УМНИ И КРАСИВИ ,ПРЕДПОЛАГАМ

 76. 76 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Кой е тоя плъх, и каква точно организация представлява? Организацията на Европейци за чекмеджета и свинско ли?

 77. 77 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#64] от "gabrovski":

  И щото сте много умни, по-умни от западняците и умирате в пъти повече от тях. Това не е ум, това е селска бай-ганьовска тъпотия. Това че с вашето държание създавате предпоставки за заразяването на родителите си и тяхната смърт си е ваша работа също. Лошото е че вашето поведение ще води до последващи локдауни, нова безработица и обедняване на населението. Аз за родителите си не се притеснявам защото съм ги ваксинирал.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 78. 78 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#70] от "crq15625101":

  Продължаваш да носиш маска ваксиниран, защото се иска от теб да пазиш неваксинираните, които не искат сами да се пазят, а държат всички да стоят в маски и ограничения. Именно неваксинираните са страхливците.

 79. 79 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#72] от "bnc59488372":

  Прав сте, няма съвършено никакъв смисъл да се опитвам да обясня, че в ситуацията, в която се намираме риска от заразяване с вируса, усложнение и всичко, което би могло да произтече от това е много пъти по-рисковано от това човек да се ваксинира...
  Хубав ден ви же3лая!

 80. 80 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#34] от "iak":

  Баща ми отдавна е починал (да напомним че хора умираха и преди короната), майка ми не я е шубе от короната, мина го още преди около година, на крак и без никакви оплаквания освен малко странно обоняние, карала е много по-тежки грипове. Но понеже подхвана темата за родителите ми, да наистина майка ми имаше малко здравословен проблем и причината беше препарата с който дезинфекцират на работното и място. Между другото никак не виждам да се пише из медиите за многото здравословни проблеми причинени от носене на маски и от дезинфектиращи препарати както и за огромното увеличение на психични проблеми заради локдауните и стреса а тези неща са факт.

 81. 81 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#43] от "iak":

  Ама ходете в Русия бе, там мерките ще ви допаднат.

 82. 82 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#67] от "pkh07609293":

  За българите с руско самосъзнание милионите хора, които измряха и продължават да умират - най-вече в Русия в момента са измислица. Мерките за разреждане на населението (локдауните) и ваксините не действат. Те говореха абсолютно същите работи миналото лято, защото през летните месеци вируса отслабва по обективни причини (от топлината вируса умира по-бързо по открити повърхности). И после есента умряха няколко хиляди българи. Тази есен ще е същото, защото ваксинираните в България са много малко. Предполагам че европейските държави пак ще затворят границите си с България.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 83. 83 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#74] от "TzZar":

  ми направи де нали заради това пиша да ти просветне малко:

  Обяснявам за последен път. Все пак аз не мога, нито искам да компенсирам знания дето се придобиват по математика в 7 клас.
  Та В момента в Англия (67 000 000) умират от Коронавирус по-малко отколкото в България (7 000 000), само преди няколко месеца умираха над 1000 ден. Та справили ли са се ?
  Също така Англия е много по-гъсто населена от България.Територията на ВБ е два пъти по-голяма от България, а населението и е 11 пъти повече. Ама ти пък ще кажеш какво от това.
  Айде намери си някой на твоето ниво и плувай .........
  —цитат от коментар 60 на iak


  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 84. 84 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  As of June 21, 92,029 cases of Delta have been confirmed by Public Health England, of which 117 ended in death.
  Of those who were fully vaccinated who caught the Delta variant, 50 died, data from Public Health England that was published on Friday indicated.
  The figure represents almost half of the total 117 deaths associated with the variant in the UK, where Delta now represents most cases.
  "Does this mean the vaccines are ineffective? Far from it," the statisticians David Spiegelhalter and Anthony Masters said in an opinion piece published in The Observer newspaper on Sunday. "It's what we would expect from an effective but imperfect vaccine."

  The bulk of the UK's vaccination program has been made up of the AstraZeneca and Pfizer vaccines.

  https://www.google.com/amp/s/www.businessinsider.com/vaccinated-among-delta-deaths-but-older-relatively-few-uk-data-2021-6?amp

 85. 85 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#60] от "iak":

  Пак ти обяснявам че в различните държави не се отчита по един и същи начин, в западна Европа отдавна спряха да броят всеки починал "с ковид" като починал "от ковид", при нас всеки "с ковид" се води за починал "от ковид". И не че съм толкова по издребняванията но понеже се имаш за супер грамотен, нека ти уточня че Англия не е 67 милиона, Великобритания е 67 милиона. И колко умират пак ти обяснявам че тук не играе роля, важното е колко е разпространена Кашлицата, от какво точно умират хората не е ясно. Данните за нас аз им обръщам внимание когато накрая на годината излезе статистика за общия брой починали и каква е разликата спрямо предни години, дотогава всичко с броя починали "от ковид" е спекулация.

 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Весело

  Представителството на Европейската комисия в България започна разяснителна кампания, да се ваксинират.......... Тоя от Представителството, той работи безплатно завалията, щот е убав човек, не е платен хич.......само 2800 евро на ден по програмите за здравни Ковид "консултанти"...... плюс заплатата......

 87. 87 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#77] от "iak":


  До коментар [#64] от "gabrovski":И щото сте много умни, по-умни от западняците и умирате в пъти повече от тях. Това не е ум, това е селска бай-ганьовска тъпотия. Това че с вашето държание създавате предпоставки за заразяването на родителите си и тяхната смърт си е ваша работа също. Лошото е че вашето поведение ще води до последващи локдауни, нова безработица и обедняване на населението. Аз за родителите си не се притеснявам защото съм ги ваксинирал.
  —цитат от коментар 77 на iak


  Българите по принцип повече боледуват от хората на Запад. Този тренд го е имало винаги и той не е започнал през последната година. Българите имат малко пари и автомоатично слабо се хранят в сравнение с хората на Запад. А колко е важна диетата да не говорим. Също така Българите живеят в много по-голям стрес отколкото на Запад. И също така не е тайна как избива дългосрочният стрес на имунната система.

  Цяла сутрин питам и нито един от Вас умните не ми е отговорил защо в Сингапур короната вече се квалифицира като грип и спират да водят статистики за ваксинирани, заразени, умрели и оздравяли? И те ли са глупави като нас?

 88. 88 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Весело

  До коментар [#80] от "Billy Pilgrim":

  Хахаахах за българския Бай-Ганьо от съветски произход носенето на маски и пръскането с дезинфекционни препарати е по-опасно от самия Коронавирус хахахахаах

  Казвал съм ти имаш талант за комедийно шоу.
  Аз за днес отделих достатъчно време по темата. Който има глава да мисли. Аз съм се ваксинирал с Пфайзер а родителите ми с Астра Зенека. Не мисля че бъдещите локдауни ще ми се отразят финансово. Неваксинираните умници и близките им да си носят последствията ..........

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 89. 89 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#67] от "pkh07609293":

  Ами махнахте маските на открито онзиден. В България имаше само един период април-май месец миналата година на локдаун и две седмици тази година. Заведенията не работеха през зимата за месец два, но никога не имало носене на маски на открито, нито година и половина затворена държава както в западна Европа. И в същото време нещата са много по-добре. Хора които идват в България от западна Европа се чудят защо никой не носи маски и не спазва някакви дистанции. Бързо схващат че това е просто защото такива глупости са ненужни.

 90. 90 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  към то коментар [#86] от "MPetr":

  Щот ако не ги взема тея пари, като колегите си по Европата ще е силно прецакан пича...... Сега в Англия даже има разследване за подобни разяснители дето до 8000 паунда са вземали....даааа ....... Кви пари са получавали разяснителите и здравните съветници....

 91. 91 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 202 Любопитно

  До коментар [#84] от "Хелиана":

  В този ред на мисли Ви препращам една интересна статия, на която попаднах наскоро: https://www.mdpi.com/2076-393X/9/7/693/htm

  "Currently, we see 16 serious side effects per 100,000 vaccinations, and the number of fatal side effects is at 4.11/100,000 vaccinations. For three deaths prevented by vaccination we have to accept two inflicted by vaccination."
  :)

 92. 92 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#78] от "lalleen":

  По голяма глупост скоро не бях чувал , явно сте скарани с логиката и мисленето , нали точно вие (свидетелите на Уханския прилеп ) твърдяхте че при 70 % вакса настъпвал " колективния имунитет " ? Нали твърдяхте че ваксинираните били защитени , в последствие се отметнахте и сега се оказа че ваксинираните се заразявали и можели да заразяват ама по леко боледували .
  И я ми кажете тогава защо вчера на ваксинираните португалци им сложиха по 14 дена карантина в Германия ?
  😄😄
  Истината е че все още няма истинска ваксина която да пази от Ковид !
  Правят ви на маймуни и ставате съучаствици на фарма политическата мафия !

 93. 93 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#84] от "Хелиана":

  Имате еднакъв шанс да умрете, ако сте ваксинирани или неваксинирани с обявените в Новоговора "високоефективни, но не перфектни ваксини". Данните са от Bussines insider, дали и тези не са вече конспиративна медия?

 94. 94 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#85] от "Billy Pilgrim":
  отказах се, този е функционално неграмотен

  Тиква под наем.
 95. 95 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#87] от "gabrovski":

  Последен коментар за днес.
  Българите са живели при тези обстоятелства и последните 4 години но не са измирали така масово, както когато се разпространяваше ковид без локдауни и ваксини.
  Можете ли да разчетете графика:

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 96. 96 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Весело

  Само да питам Представителят на Еврокомисията за онези здравни "ромски медиатори" (т.н медиатори на проф.Търнев и сие )......колко пари са заделени , да знаят ромските медиатори де, демократично е...... От първо лице да го чуят, че да не се прецакват......

 97. 97 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#88] от "iak":

  Мисля че не е достатъчно, редно е и ти да се ваксинираш с Астрата а да накараш родителите ти да се боцнат с Пфайзер. Като Мути, дет се вика двойна защите, току виж си станал безсмъртен, не че има смисъл от безсмъртие ако човек е прост ама все едно.

 98. 98 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":

  Точно Пфайзер какви стабилни странични ефекти дава - вече 35 дни се наслаждавам на тях. Това че е одобрена не означава че не може да ти разкаже играта.

 99. 99 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#73] от "bnc59488372":

  "ИТАЛИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА В МОМЕНТА Е ПО-ДОБРЕ ДА В НАРИЧАМЕ ПОЛИГОНИЯ СТРАНА И НАРОД ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ........."

  ??‽???????????.?....
  Всъщност Дамиано Давид от Манескин ( които разбиха всички световни класации) го е предвидил много добре и го казва в песента Zitti e buoni/Млъквайте и се дръжте прилично!

  Говорят,
  за съжаление хората говорят
  не знаят за какъв х...й говорят
  отведи ме на повърхността
  че тук се задушавам...
  Buona giornata 🙂

 100. 100 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#95] от "iak":

  Тези, същите глупости, съм ги чел и на Запад, не само в България.
  Както там, така и тук никой не отговаря на въпроса.. всъщност не въпросът а фактът че в момента най-стари са хората от поколението което се е родило след втората световна война. Или така нареченият "baby boom". Тези хора рано или късно умират, с този вирус или без него. А защо не се говори че специялните ковид отделенията в болниците абсолютно нищо не правят по лекуването и помагането на хората? Хората са приети и оставени да лежат. Това не е измислица, това е факт. Човек който е болен, лежи и за персонала е проблем да се подаде чаша с вода. Бездействието на персонала (не само в България) довършва хората и за голяма част от тях щеше да е по-добре да си лежат в къщи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK