Представителят на Еврокомисията в София: Не подценявайте вируса, ваксинирайте се сега

Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

© Европейска комисия

Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.При малко над 16% от пълнолетното население в България, получили поне една доза от ваксина срещу коронавируса, страната изостава в пъти от темпото в Европа. Дози има, а темпото на кампанията намалява. На този фон Представителството на Европейската комисия в България започна разяснителна кампания, която да стимулира българите да не се отпускат в летните месеци и да ги използват да се ваксинират.


Защо ЕК се зае с тази кампания и какви са посланията ѝ разговаряме с Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.


В Европейския съюз здравните политики, включително кампаниите за ваксиниране, са територия на националните правителства. Защо тогава Европейската комисия реши да навлезе в тази тема и да започне в България кампания в подкрепа на ваксинирането? Провеждали Комисията такава кампания и в други страни членки?
- Здравето на гражданите е от първостепенно значение за Европейската комисия. Може да прозвучи очевидно, но ако няма здраве, всичко останало се обезсмисля. Съвсем естествено е всички заедно да работим за каузата да преодолеем пандемията от коронавирус. А единственото надеждно оръжие срещу него е ваксинацията.


Големият дял колебаещи се българи, отчасти поради масовото разпространение на дезинформация или подвеждащи полуистини, създаде необходимост да се действа - и така на 10 май Представителството на Европейската комисия в България започна кампанията "България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!".


Нека подчертая, че тя само допълва усилията, които компетентните здравни власти вече полагат, за ускоряване на ваксинационния процес. Кампанията се осъществява с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и офиса на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ, Националното сдружение на общините в България и други партньорски организации. Сега, когато доставките на всички одобрени в ЕС ваксини се увеличиха и има достатъчно наличности и избор, е време да окуражим онези граждани, които все още имат въпроси или колебания.


По официални данни поставените досега дози в България са 1.735 млн., но повече от половината от тях (910 хиляди) са първа доза, т.е. реално завършили ваксинацията са малко над 825 хил. души.

© vaccinetracker.ecdc.europa.eu/

По официални данни поставените досега дози в България са 1.735 млн., но повече от половината от тях (910 хиляди) са първа доза, т.е. реално завършили ваксинацията са малко над 825 хил. души.


Кампанията в България е част от общите усилия на Европейската комисия за насърчаване на ваксинирането в целия ЕС, не само у нас. Представителствата на Европейската комисия имат възможността да адаптират посланията и провеждат локални информационни дейности за нуждите на отделните държави членки.


Към 1 юли България (зелената линия) изостава в пъти от средния показател на получилите поне една доза в ЕС и страните от Европейската икономическа зона.

© vaccinetracker.ecdc.europa.eu/

Към 1 юли България (зелената линия) изостава в пъти от средния показател на получилите поне една доза в ЕС и страните от Европейската икономическа зона.


Поредица проучвания показват още от миналата година недоверие или колебание на много българи към ваксинирането по принцип и към това срещу коронавируса в частност. Има ли специфични допитвания, които вие да сте поръчали на социологическа агенция и да сте използвали като основание за кампанията си. Какви са данните в тях? До кои групи най-вече очаквате да достигне посланието ви?


- Колебанията относно ваксинирането наистина са сериозно предизвикателство, но то е преодолимо. Да, още в края на 2020 г. имахме собствени социологически данни, които говореха за колебания сред сериозна част от българите. Тези данни после се потвърдиха от проучванията на стандартния Евробарометър 94 - Зима 2020-2021 и последното експресно проучване на Евробарометър от юни.


В него едва 31% от запитаните пълнолетни българи казват, че ще се ваксинират възможно най-скоро или че вече са ваксинирани. Останалите отговарят уклончиво, че ще се ваксинират по някое време на по-късен етап или отрицателно. Това не означава, че хората в България са против ваксините. Според нас те искат да се ваксинират, но просто имат нужда от повече информация, защото се колебаят.


През последните седмици темпото на ваксиниране в България намалява, макар да има достатъчно дози то да се увеличава.

© vaccinetracker.ecdc.europa.eu/

През последните седмици темпото на ваксиниране в България намалява, макар да има достатъчно дози то да се увеличава.


Около две трети от запитаните изразяват съмнение в безопасността на ваксините срещу коронавирус поради бързите темпове на тяхното разработване - това е неоснователно опасение, защото одобрените в ЕС ваксини минават изключително строг контрол. Бързото им разработване и одобрение не е за сметка на безопасността за човешкото здраве - то се дължи на вече постигнатия научен и технологичен напредък и най-вече на безпрецедентната мобилизация на световната научноизследователска общност, на промишлеността и огромните човешки и финансови ресурси, които бяха ангажирани.


Същото проучване сочи, че по здравни теми в най-голяма степен българските граждани вярват на своите лекари и медицински специалисти. Затова мотото на кампанията ни е "Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!". Опитваме се чрез вас, медиите, да посочваме логичните и смислените факти в полза на ваксинирането.


Въпреки, че е лято и броят на случаите на заразени намалява, сега не е момент да се отпускаме. Хората не бива да подценяват този вирус - заразяването с него остава много опасно за нас и за всички около нас.


Клипът от кампанията на Европейската комисия за България:


А не трябваше ли по-рано и по-решително да се заговори за идващата от Русия дезинформация за пандемията и ваксините?


- Нека призова гражданите - не се поддавайте на страха и не вярвайте на всичко, което четете в интернет и социалните мрежи относно коронавируса. Относно ваксинирането, най-доброто, което може всеки да направи, е да попита своя лекар или да потърси достоверен източник на информация от портала на българските здравни власти, СЗО, мобилното приложение Health Buddy+ на УНИЦЕФ и други европейски и международни организации с необходимата медицинска експертиза.


Всички важни въпроси и връзки по темата с ваксините сме публикували на специалната интернет страница на Европейската комисия в България. Комисията и други институции, например Европейска служба за външна дейност с нейната Оперативна група за стратегическа комуникация с Източното съседство (East StratCom), отдавна информират за информационните заплахи в онлайн пространството, които са и външни и вътрешни.


Но въпросът ви е съвсем основателен. Борбата срещу дезинформацията относно ваксините е обща борба - не само на публичните институции, но и на гражданското общество, не на последно място и с ключовата помощ на Вас, медиите. От своя страна, Европейската комисия представи съобщение относно първите поуки, извлечени от пандемията от COVID-19, които да послужат като основа за подобряване на действията на европейско и национално равнище. Действията за борба с невярната информация и дезинформацията е една от поуките. От държавите членки сега зависи да превърнат тези препоръки в действия.


Еврокомисарят Стела Кириакиду по време на срещата с президента Румен Радев

© European Union

Еврокомисарят Стела Кириакиду по време на срещата с президента Румен Радев


Какво може да направи Европейският съюз и в частност Комисията за ускоряване на ваксинирането в България?


- Европейският съюз и в частност Европейската комисия, работи на всички фронтове, за да помогне на държавите членки да преодолеят пандемията. Към момента Европейската комисия е подсигурила достатъчно дози ваксини срещу COVID-19 за цялото пълнолетно население на съюза. Благодарение на тези усилия всички граждани имат достъп до ваксини. В допълнение започва ваксинацията на лица под 18 години, която е следващият важен етап в борбата с вируса.


Не само България, но всички държави членки трябва да ускорят темповете на ваксиниране, за да постигнем колективен имунитет възможно най-бързо. Съвсем наскоро комисарят по здравеопазването г-жа Стела Кириакиду лично посети България, за да разбере от първа ръка какви са основните предизвикателства пред имунизационната кампания. Оказваме пълно съдействие на българските власти и част от това е информационната кампания България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!


Приемането на ваксина е доброволен акт и затова трябва да продължим да работим за спечелването умовете и сърцата на хората. Затова и посланията на кампанията са свързани с най-съкровените човешки емоции - любовта, близостта, прегръдката на близки роднини и приятели. Искаме да покажем на хората, че най-безопасният, бърз и ефективен начин да се върнем към всичко това е чрез ваксинирането


Представителят на Еврокомисията в София: Не подценявайте вируса, ваксинирайте се сега

© Европейска комисия


Не носи ли и Комисията известна вина за недоверието на българите към ваксините? Къде смятате, че Комисията допусна грешка?


- Ние вярваме, че усилията за ускоряване процеса на ваксиниране, част от които е кампанията, ще имат успех. Но за това е нужна пълна мобилизация. Летният сезон е подходящо време за ваксиниране. Все още се намираме в извънредна, кризисна ситуация. Изходът от нея зависи от общите усиля на абсолютно всички.


Ролята и правомощията на Европейския съюз и неговите институции в сферата на общественото здраве са ясно разписани. Въпреки, че ние имаме предимно координираща роля, а държавите членки са основно компетентни да прилагат своята национална здравна политика, ние не бягаме от отговорност. Работим в тясно сътрудничество с Министерството на здравеопазването и другите партньори по информационната кампания, за да достигне тя до максимално голям брой граждани.


Не се ли притеснявате, че при практическото отсъствие на подобна кампания от страна на българските власти има риск сегашната подкрепа да "опакова" иначе важна инициатива като нещо, идващо "отвън", като "налагано от Брюксел" и ефектът да е обратен на търсения?


- ЕС не е външна, чуждестранна организация. ЕС е домът на българите. България е неизменна част от Съюза и всички работим за това тя да излезе още по-силна от тази криза - както в здравословен, така и в икономически аспект. Нека тук и сега всички отговорни фактори се обединят и говорят с един глас на гражданите в полза на имунизацията. Времето тече и сега трябва да говорим на гражданите за ползите от ваксините.


Това очевидно е кампания за България и рекламните продукти - насочени към всички възрастови групи - са заснети тук. С коя агенция работихте? Защо решихте да не привлечете популярни лица например?


- Кампанията се осъществява чрез сключен рамков договор между Генерална дирекция "Комуникации" в Брюксел и компанията GOPA Com. S.A, която е спечелила поръчката след публична тръжна процедура, организирана централно от Комисията. Всички, които имат желание да се включат и да подкрепят кампанията, са добре дошли да се свържат с нас и да го направят. Популярните лица имат своята роля и отговорност в социалните процеси на държавата, така че ще се радваме да работим с тях по тази толкова важна за обществото тема.


Стела Кириакиду със здравния министър Стойчо Кацаров по време на посещението си болница "Св. Анна" в София.

© European Union

Стела Кириакиду със здравния министър Стойчо Кацаров по време на посещението си болница "Св. Анна" в София.


Имате ли конкретни показатели (конкретен срок, дял ваксинирани, например), към които се стремите, за да определите дали кампанията ви е била успешна? Какви са те?


- Като всяка кампания и тази, разбира се, има своите технически анализи с конкретни показатели за резултати относно достигнатата аудитория, брой зрители, слушатели и т.н., които ще бъдат изготвени след края й. Не само е важно колко хора са прочели или гледали комуникационните материали на кампанията. Важно е колко от тях са се окуражили да потърсят информация или са преодолели колебанието в себе си относно ваксинирането.


Нека отново подчертая- кампанията "България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!" само допълва усилията на компетентните здравни власти. Надяваме се нейните послания да накарат възможно повече хора да се замислят, да потърсят експертни данни и да направят информиран избор. Както каза в София комисар Кириакиду - "всеки един ваксиниран е от значение".


Какво бихте добавили за убеждаване на колебаещите се в смисъла от ваксиниране, ако се наложи продължаване на кампанията?


- Иска ни се гражданите да не забравят в тези летни и политически натоварени месеци темата за ваксинирането, от което зависи не само физическото, но и икономическото ни благополучие.


Само преди 6 месеца, когато нямаше ваксини, през цялата изминала година, светът беше в безпътица - единственото средство за ограничаване на пандемията бяха социалната дистанция, ограниченията и затварянето на публичния живот. Сега имаме ефективно оръжие срещу вируса и трябва да го използваме.


Ние в Европейската комисия разчитаме на науката и доказаната медицинска експертиза, а те са категорични за ефективността и безопасността на ваксините. Каквито и опасения да имат нашите съграждани, те трябва да почиват на достоверна информация - не на теории на конспирацията и на необосновани внушения. Насърчаваме всеки да посети интернет страницата на кампанията, за да научи повече за ваксинирането.


България остава най-слабо ваксинираната страна в ЕЕА

© vaccinetracker.ecdc.europa.eu/

България остава най-слабо ваксинираната страна в ЕЕА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK