Ще харесате ли Зелената сделка, ако ЕС доплати за парното и колата?

Франс Тимерманс

© Associated Press

Франс ТимермансЕвропейската комисия ще създаде фонд за подпомагане на уязвими домакинства, ако сметките им за горива и енергия се увеличат в резултат на намеренията за разширяване на икономическите дейности, които ще бъдат облагани за въглеродни емисии.


Разширяването на схемата за търговия с въглеродни емисии е един от трите нови начина, с които ЕС смята да си покрие разходите за прехода си към зелена икономика, наред с такса за вноса на стоки, произведени чрез замърсяващи технологии и облагането на интернет компаниите. ЕС е на път да въведе по-високи цели за намаляване на парниковите емисии от 55%, вместо 40% през следващото десетилетие, и ще трябва да направи повече усилия, за да ги постигне.


В момента схемата, при която предприятията получават квоти и купуват емисии, с които заплащат за замърсяването, обхваща само производството на електричество и отопление, енергоемки и замърсяващи промишлени производства и част от авиацията. Схемата задължава електроцентралите и заводите, произвеждащи, стъкло, стомана, химикали, хартия и др., да купуват разрешително за всеки тон CO2, който отделят.
Европейската комисия иска да включи в схемата, която работи от 2005 г., и автомобилния транспорт и отоплителните системи на сградите, което ще доведе до значително увеличаване на техните разходи, а оттам и на услугите, които предлагат. Освен горивата, начинанието предизвиква опасения за повишаването на цените на жилищата и на наемите, като ще изисква много по-големи разходи за собствениците, които решат да реновират инсталациите си, така че да ги направят енергийно ефективни.


През следващия месец комисията ще предложи пакет от мерки за намаляване на СО2 емисиите, включително промени в данъка върху горивата, по-високи цели за възобновяема енергия, както и включването на нови сектори в системата за търговия с СО2 емисии от 2025 г. Изглежда, колебанията относно включването на транспорта, който вече плаща, чрез повишените стандарти за емисиите от колите и чрез цената на електричеството, захранваща електрическите коли и влаковете, са преодолени.


Първоначалното намерение на Европейската комисия, което датира от времената преди коронакризата, беше да сложи тежестта върху производителите на автомобили и превозни средства за обществения транспорт, като ги накара да предлагат по-чисти двигатели, вместо да натоварва потребителите с цените на горивата.


Ще харесате ли Зелената сделка, ако ЕС доплати за парното и колата?

© Associated Press


Сега концепцията е сменена, като европейският законодател ще компенсира само най-силно засегнатите от промените вместо равномерно всички граждани, независимо от доходите им.


Старшият вицепрезидент за климата Франс Тимерманс увери, че всяко подобно предложение ще бъде придружено от мерки за смекчаване на социалното въздействие.

"Част от приходите, генерирани от търговия с емисии в автомобилния транспорт и сградите, могат да бъдат вложени в специален фонд, така че държавите членки да могат да използват тези приходи, за да компенсират разходите за преход за уязвими граждани", каза Тимерманс пред Европейския икономически и социален съвет тази седмица.


Пренасочването на приходите, събирани от замърсителите, към гражданите може да им помогне да преминат към зелени алтернативи като системи за отопление на дома с нулеви емисии или електрически превозни средства, смята еврокомисарят.


Сградите, които се отопляват основно с изкопаеми горива, произвеждат повече от една трета от емисиите на CO2 в ЕС и не са енергийно ефективни. Включването на транспорта идва, след като Брюксел не успя да убеди производителите на автомобили да приемат присърце нуждата от по-чисти коли на пътя веднага.


Вземането на допълнителни мерки за свиването на въглеродните емисии на европейско ниво стана крайно наложително, след като ЕС реши да се прицели в по-високи климатични цели. Те ще изискват допълнително намаляване с 10% на комбинираните емисии от сектори, които в момента не са обхванати от европейския пазар на въглерод, включително транспорт, сгради и земеделие.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  От къде ще вземат парите доплатят?

 2. 2 Профил на zci52648735
  zci52648735
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ЕС се е засилил с бясна скорост по нанадолнището и следва челен удар.

 3. 3 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 736 Неутрално

  А до плащането ще стане със заеми които после ще връщаме с лихвите. Мерси тоя филм вече го даваха няколко пъти. Те затова 2 милиона българи Рюработят в чужбина, ще изгони те още 2.

 4. 4 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 705 Неутрално

  От къде ще вземат парите доплатят?
  —цитат от коментар 1 на k_


  От храната, лекарствата, пенсиите....

 5. 5 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Може ли да уточним с чии пари ЕС ще доплаща на някого си за парното и за колата.

 6. 6 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Ще ни прецакат здравата....
  Като почнат да ти удържат, все едно че имаш кредит за 200-300 000 евро от януари 2024.
  Ела да видиш...

  Сидо
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  "Ще харесате ли зелената сделка, ако ЕС доплати за парното и колата?"
  ==========
  Не. Пак ние ще си ги платим, пък ще се лъжем, че някой нещо ни дава.

  Еретик
 8. И що да плащам на някакъв си Кольо от Тъбъдъпкево? Да мре в миазми, щом така иска. А съм сигулен, че ако са дават пари, Ганьо ще е първи, нищо че реве за щяло и нещяло против това. Също като антиваксърите, дето се наредиха първи за ваксинация, като научиха че се дават пари на ръка за ваксиниране.

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  не, няма да харесам сделка, която се прави на "зелена", понеже се "бори" с нещо, което от научна гледна точка не е изяснено безспорно на какво се дължи и от какво се влияе

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Сложна тема!
  Екологията е изключтелно важна за нас и за децата ни, така че на този фон - може да е скъпо, но си заслужава цената.
  Що се касае до това, че ЕС щял да плати... Какво значи, че ЕС ще плати? Тези пари, ЕС трябва първо да ги вземе от някого, че да ни плаща с тях. От кого?

 11. 11 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Ще ни прецакат здравата....Като почнат да ти удържат, все едно че имаш кредит за 200-300 000 евро от януари 2024.Ела да видиш...
  —цитат от коментар 6 на Подуенски нюанс


  Те вече ти удържат.
  Сваряват те като жаба.
  Плащаш Данък затоплизъм чрез цените на тока и парното. Това са милиарди за въглеродни квоти които енергийните ни предприятия и Топлофикациите са задължени от ЕС да купуват всяка година.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#1] от "k_":

  Или от нас или ще напечатат. Друг начин НЯМА.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 159 Неутрално

  Ще си купя електрическа кола и после, след пет години , ако смяната на батерията струва колкото колата , каква да я къдря?

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  И това "доплащане" от чий джобове ще излезе, хм ??!

  Ще ми бръкне в левия джоб и ще ми даде да си сложа в десния джоб ....

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#1] от "k_":

  Евродепутатите и другите чиновници, лично и саморъчно, на техните лични поземлени имоти ще садят царевица, ще я продават за фураж за угояване на олигарси, а с получените пари ще дотират намалени цени за покупка на електричките и на топло.

  мурзилка
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Богатите хем ще изпълнят критериите, хем ще дават на по-бедните тарикати, като нас.

 17. 17 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "Сградите, които се отопляват основно с изкопаеми горива, произвеждат повече от една трета от емисиите на CO2 в ЕС и не са енергийно ефективни"

  Е как бре - нали баце каза - харчим 4 милиарда за саниране и от икономията на отопление ще имаме - ток, газ, нефт и въглища в излишък...

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alex Ivanov":

  Ти пак ще си на минус, само може би моментно, малко по-малко отколкото би бил без дотацията. Парите няма да ти идат от единия в другия джоб, а от твоя джоб в кунките на търгашите и на производителите на фиктивно зелените джаджи и на фиктивно зеленото електричество и на посредниците със зарядните станци и в тия на чиновниците, които си получават лобисткият дял.

  мурзилка
 19. 19 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1260 Весело

  "сгради и земеделие.0"

  ВСИЧКИ КРАВИ С КАТАЛИЗАТОР И РЕДОВНО ГТП ЗА ИЗПРАВНОСТ D:D:D:D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Истината е, че т. нар. "зелена енергия" е невъзможно да осигурява цялата нужна ни енергия. Всички коли, камиони, бусове, ТИР-ове, самолети и влакове на ток, отопление на сградите, електричество за заводите и фирмите .... как цялото това нещо ще се осигурява от ..... вятърни перки и слънчеви панели. Това и дете знае, че е невъзможно .... тук не коментирам и чудовищното обедняване на хората, заради бруталното оскъпяване на целия живот с псевдо зелената енергия.

 21. 21 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1260 Любопитно

  ок в ЕС въвеждаме тия фантазии какво правим с Китай,Индия,Бразилия,САЩ,Русия и т.н и т.н те явно на друга планета живеят или ЕС с тези действия ще премести континента на друга планета?!?!??!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 22. 22 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Първият базов проблем на редовното правителство и Парламента ще бъде какво да се прави с ТЕЦ-те. Ако се затварят ще останат хиляди хора без работа. Също така спешно ще трябва да се търсят заместващи мощности. И тогава пак ще излезе въпросът за АЕЦ, но там разделението между политиците е голямо.

 23. 23 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Първият базов проблем на редовното правителство и Парламента ще бъде какво да се прави с ТЕЦ-те. Ако се затварят ще останат хиляди хора без работа. Също така спешно ще трябва да се търсят заместващи мощности. И тогава пак ще излезе въпросът за АЕЦ, но там разделението между политиците е голямо.
  —цитат от коментар 22 на pepisky


  АЕЦ също е заклеймен от ЕС, единствено перки и панели се броят за """""зелена""""" енергия .....

 24. 24 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1012 Любопитно

  Един недостатъчно проучен и разработен източник на постоянна енергия са геотермалните. Не знам защо дори там, къде е възможно (и из България) да се разработят и използват подпочвените горещи води това не се прави. Да, има първоначална инвестиция за избиване, да, няма да стане веднага, но досега цели десетилетия са проспани без някой да се захване сериозно с инвестиране в тая област. Специално в България имаме доста голям ресурс за оползотворяване, който в момента изтича в деретата или тук-там захранва някое СПА на наш човек. Слънце, вятър, вода - ок, централи има вече и дават почти 20% от възобновяемата енергия у нас, разликата обаче с геотермалната е, че тя е постоянна, оттам и незизчерпаема в обозримо бъдеще. Дано някой някога подхване темата по-сериозно, че иначе ще я закъсаме сериозно с тези изисквания от ЕС...

 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  "Ще харесате ли Зелената сделка, ако ЕС доплати за парното и колата?"
  Това някаква гнусна шега с нас ли е или просто авторът ни мисли за идиоти?!? Май се гъбаркат с нас на общо основание! Чак съм потресен от наглостта им!

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Сложна тема!Екологията е изключтелно важна за нас и за децата ни, така че на този фон - може да е скъпо, но си заслужава цената.Що се касае до това, че ЕС щял да плати... Какво значи, че ЕС ще плати? Тези пари, ЕС трябва първо да ги вземе от някого, че да ни плаща с тях. От кого?
  —цитат от коментар 10 на atmanpg


  ——-
  Защо не спрем да произвеждаме повече отколкото потребяваме- ежедневно се унищожават тонове храна, преработват се дрехи, обувки, техника..., само защото е излязъл нов модел и някой трябва да печели??? Това не замърсява ли или е по-важно корпорациите да запазят печалбите си, а обикновените хора да работят все повече и повече, и накрая защо не искали деца?

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Весело

  ок в ЕС въвеждаме тия фантазии какво правим с Китай,Индия,Бразилия,САЩ,Русия и т.н и т.н те явно на друга планета живеят или ЕС с тези действия ще премести континента на друга планета?!?!??!
  —цитат от коментар 21 на MititU


  Ами това е същото като да забраниш на къпещите се в единия край на басейна да уринират в него , а на къпещите се в другия да е разрешено щото са големи и яки и изобщо не им пука.

 28. 28 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  ок в ЕС въвеждаме тия фантазии какво правим с Китай,Индия,Бразилия,САЩ,Русия и т.н и т.н те явно на друга планета живеят или ЕС с тези действия ще премести континента на друга планета?!?!??!
  —цитат от коментар 21 на MititU


  Те си пикаят в тяхното ъгълч..., пардон, в тяхните 9/10и от басейна.
  Къде е проблемът?
  Важното е да се въртят трилионите!
  Подробности, сега...

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  “Ще харесате ли Зелената сделка, ако ЕС се съжали към най-бедните и не ги оскубе така, както Вас?”

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2295 Весело

  Предлагам да се въведе данък "пръдня"!

  Колкото по-дебел ти е дирника, толкова повече въглероден отпечатък създаваш.
  Следва да се смята даиметърът на куб, заради 3те измерения.
  Може и да оставим "необлагаем минимум" за малки задници от педя и половина.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#1] от "k_":

  От всички нас.

 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":

  Отделно, производството и после утилизирането на панелите е, да го кажем, с много голям въглероден отпечатък. Но това не се казва. А батериите на електрокарите, наречени автомобили? Да ги произведем и после унищожил? А, елементите за тях, да ги добиеш и преработиш до готов продукт? Тук, какъв е въглеродния отпечатък?

 33. 33 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Предлагам да се въведе данък "пръдня"!Колкото по-дебел ти е дирника, толкова повече въглероден отпечатък създаваш.Следва да се смята даиметърът на куб, заради 3те измерения.Може и да оставим "необлагаем минимум" за малки задници от педя и половина.
  —цитат от коментар 30 на Тангра


  Трябва да се въведат климатични квоти и за храните, които водят до подуване и пърдене - фасул, газирани безалкохолни и алкохолни напитки, зеле и т.н. ..... всеки да плаща скъпо и прескъпо, ако иска да ги консумира.

 34. 34 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Тия самозабравили се глобалистчета вече се гаврят с нас - борбата с климатичните промени дори не беше в топ 20 на приоритетите на гражданите на съюза ама откъснатите от избирателите си брюкселски марионетки я издигнаха в цел #1 - на всяка цена и колкото се може по-бързо. И това насред пандемия, икономическа криза, висока безработица, колабирало образование и изнемогваща здравна система - ние ще пазим пазим водата мокра, докато китайци, индийци, руснаци и турци ни се присмиват...

 35. 35 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Весело

  Равносметка
  Преди зелената сделка беше голям, дебел и болеше
  След зелената сделка ще е голям, дебел, зелен и ще боли...

  Честито на ЛГБТ общността...

 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тангра":

  ох, не давай акъл на данъчните...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Крайно време е хората да разберат, че т.нар. Зелен пакт ще ни излезе през носа. Първо ще ни съсипе енергетиката, ще плащаме залудо все повече за електроенергия заради измислената Схема за търговия с квоти на емисии, после ще плащаме за емисиите, отделени при производството на вносни стоки от страни, в които няма такава схема, после ще удари селското стопанство и транспорта. Надявам се промититее мозъци на Запад най-после да се усетят колко им вредят зелените и да се приключи с тази лудост. На въпроса, поставен по-горе - не, не и не!

 38. 38 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Само един въпрос- а ЕС ще доплати ли за електроенергията в градовете и селата, в които няма парно? А ЕС не сме ли и всички ние?

 39. 39 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Зелената сделка ще ни свали стандарта на живот значително, но в България ще е най-зле!

  Понеже "цената" на СО2 е еднаква за цял ЕС! Не им пука на тези в Брюксел, че страните имат различен социален статус!

 40. 40 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Любопитно

  "Ще харесате ли Зелената сделка, ако ЕС доплати за парното и колата?"Това някаква гнусна шега с нас ли е или просто авторът ни мисли за идиоти?!? Май се гъбаркат с нас на общо основание! Чак съм потресен от наглостта им!
  —цитат от коментар 25 на stargate


  Значи те ще ни измъкнат данъка насила от джоба, а после ние да се надяваме нещо да ни върнат от нашите пари?

 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Сложна тема!
  Екологията е изключтелно важна за нас и за децата ни ..
  —цитат от коментар 10 на atmanpg


  Какво и е сложното?

  Да, екологията е важна за бъдещето и здравето на децата ни - за това : НЕ НА "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА"

  "Намаляването на СО2" всъщност до голяма степен се основава на позване на "неизкопаеми" източници .. които са изсичане на дървета и изгаряне на боклуци..

  Ето и факти..
  Ето как "зелената сделка" в Европа унищожава горите по света ..

  Данни за САЩ:

  https://www.dogwoodalliance.org/our-work/our-forests-arent-fuel/

  https://www.nrdc.org/resources/our-forests-arent-fuel

  Ето как "зелената сделка" замърсява въздуха в Европа:

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/EU_PM2.5.png

  Ей я "зелената сделка" в ЕС:

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

  Ей за замърсяването от батериите и продуктите от "зелената сделка":

  https://www.youtube.com/watch?v=bC-BYhuFUtY

  https://www.youtube.com/watch?v=RqppRC37OgI

  Та какво му е сложното?

  Иде реч за здравето на децата ни .. теа искат да ги убият с рак!

  Не на "зелената сделка"

 42. 42 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  И що да плащам на някакъв си Кольо от Тъбъдъпкево?
  —цитат от коментар 8 на Ганьо балканише фюриозише мъката на модераторо дето все не разбира че Ганя е безсмъртен кат шотландския боец по тез земи


  Ми ако е за парното - ТОЙ ТИ Е ПЛАТИЛ..

  София има нов, зелен проект за "Топлофикация" - с който намалява СО2 емисиите .. и той е финансиран с 632 милиона по "Околна среда"..

  С проекта, дето са ти го финансирали ти намаляваш емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%) , имаш 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства, имаш 20 MW електро енергия - тя ще е за електромобилите , спестяваш 65 млн. куб. м природен газ, който е фосилно гориво с въглероден отпечатък , спестяваш между 15 и 18 млн. евро от природния газ ...

  А парно отопление, да припомним - има в 3-4 населени места ..

  Кой кого финансира?

  Шопите финансират хората в страната, или цяла България помага на дървените шопски глави?

 43. 43 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално


  АЕЦ също е заклеймен от ЕС, единствено перки и панели се броят за """""зелена""""" енергия .....
  —цитат от коментар 23 на Alex Ivanov


  Не.. ТЕЦ на дърва и изгаряне на боклуци, също е зелено ..


  Ето за ОК:

  ----------------------
  .."A burning issue: biomass is the biggest source of renewable energy consumed in the UK"

  Analysis reveals the contribution of burning organic material from plants, trees and animals – including millions of tonnes of imported wood pellets from the USA and Canada – to the UK's energy mix.
  What is its environmental impact?

  30 August 2019
  ----------------

  Ето от статията - що е то ВЕИ и "нисковъглеродна енергия":

  .."The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass..."


  Ето как е в ЕС .. водните централи и биомасата са много повече от фотоволтаици и перки :

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  "Сградите, които се отопляват основно с изкопаеми горива, произвеждат повече от една трета от емисиите на CO2 в ЕС ..
  —цитат от коментар 17 на Аз


  А в България , основно се отопляваме със зелена енергия..
  .. ВЕИ био и алтернативни горива ..
  4/5 ползват безвъглеродни източници - дървесина и неизкопаеми горива !

  Средно едно българско домакинство, е в пъти по-зелено от един западноевропеец, консумираш тонове природен газ и други фосилни въглероди ..

  Нещо повече - голяма част от най-големите отделители на СО2 - отдавна минаха на безвъглеродни алтернативи ..

  Ето за циментовите заводи - на Запад те са огромен отделител на СО2:

  --------------------
  "ГАЕА - Зелена Алтернативна Енергия" ЕАД, е джойн венчър на "ТИТАН Цимент" АД, и Evolution Environmental Group LLC (“E2”), американска компания с дейности в сферата на опазване на околната среда и алтернативната енергия,предлага решения за управление на отпадъци/опазване на околната среда, оползотворяване на отпадъци и производство на алтернативни горива.

  Чрез работата с алтернативни горива спестихме над 80 000 тона емисии от въглероден диоксид, с което намалихме значително не само собствения си въглероден отпечатък, но и спомогнахме за подобряване състоянието на околната среда в страната като цяло. ..

  Алтернативни горива

  Източници на алтернативни горива, които компанията използва:

  Стари Гуми– понастоящем „Златна Панега Цимент” АД има две работещи линии за подаване на стари гуми към двете пещи на завода.

  RDF(подбрани отпадъчни горива)– това са горива, направени от подбрани отпадъчни материали, като пластмаса, хартия, каучук, текстил. Тези материали се нарязват на много малки парченца, хомогенизират се, след което се подават към горелките на пещта.

  Биомаса – СО2неутрална. Първият вид биомаса са отпадъчни материали от индустриални процеси, например месокостно брашно от екарисажи и утайки от пречистването на битови води.

  Вторият вид биомаса са отпадъчни материали от селското стопанство и дърводобива ..."
  ------------------

  80 000 тона СО2 СПЕСТЕНИ !!!!!!!!!

  Малка България разтваря криле, по пътя на въглеродната неутралност ..

  Отделно - всяка зима, ромските махали, намаляват с поне още толкова .. въглеродния отпечатък!

  А и добри новини, се чуха откъм Ковачки - и той намалява емисиите, чрез добавяне на алтернативни горива в ТЕЦовете си ..

  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/08/06/4240337_koi_otchita_co2_emisiite_na_svurzanite_s_kovachki/

  " ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел", които са свързани с Христо Ковачки, започват да отчитат драстично понижение на CO2 емисиите през последните 3 години..."

  Който го може - го може !

 45. 45 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Истината е, че т. нар. "зелена енергия" е невъзможно да осигурява цялата нужна ни енергия. Всички коли, камиони, бусове, ТИР-ове, самолети и влакове на ток, отопление на сградите, електричество за заводите и фирмите .... как цялото това нещо ще се осигурява от ..... вятърни перки и слънчеви панели.
  —цитат от коментар 20 на Alex Ivanov


  Ми никак..

  ВЕЦ и ТЕЦове на алтернатовно гориво .. това е истината !

  Най-голямата ТЕЦ в Западна Европа - Дракс е ВЕИ мощност !!!!

  https://www.drax.com/

  Гори дърва и разни алтернативни работи ..

  https://www.youtube.com/watch?v=tomRtgZdV6E

  https://www.youtube.com/watch?v=k3SH4nIKLhg

  По този път тръгва и България .. предвидени са 360 милиона дотация..
  Успяваме.. циментовите заводи, сега и Ковачки ..

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


 46. 46 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  ок в ЕС въвеждаме тия фантазии какво правим с Китай,Индия,Бразилия,САЩ,Русия ?!
  —цитат от коментар 21 на MititU


  Специално Русия има огромни ВЕЦ, ТЕЦовете и са на газ и има много АЕЦ - които за сега се водят все още с 0 въглероден отпечатък..

  Та не я мисли .. дори и ЕС да наложи въглероден данък (което как ще стане баш ???? ) нейният няма да е голям ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK