Преживелиците на един българин без сертификат заради различен тест

Преживелиците на един българин без сертификат заради различен тест

© European commission (audiovisual service)Нямаше да пиша това, но бях провокиран от Урсула фон Дер Лайен. "Цифровия сертификат, казва тя, е символ на Европа, която не може да бъде разклатена. Да се гордеем с Европа без бариери."


Да ви кажа за тая работа с бариерите и разклащането от първо лице на един жител на Европа.


Ваксинирах се с първа ваксина през март. Малко след това, поради злощастно стечение на обстоятелствата се заразих с COVID. Не, не беше свързано с ваксината, беше свързано с едно ходене на ски. (Вкарвам тая вметка, понеже всеки човек, който чува тая история, ме пита едно и също, което ме навежда на мисълта, че бая сме се нагълтали с конспирации, та малко детокс ще ни трябва.)
Разболявам се. Чинно вися 4 часа в голямо столично болнично заведение с 38 градуса температура да ме диганостицират и да ми кажат какво да правя с живота си или това, което остава от него (към оня момент така изглеждаше). Уверяват ме, че съм болен от COVID, предписват ми лекарства и ме пращат вкъщи, където страдам следващите 10-ина дни.


РЗИ надлежно ми се обажда, осведомено от болницата, за да ми каже, че съм болен и съм под карантина. Уверявам ги, че знам и няма да мърдам (не че мога).


С две думи, системата работи. Втората ми ваксина се отлага за поне 3 месеца.


Превъртаме два месеца напред. България пуска Цифров сертификат за ваксинирани. Голям празник, Европа празнува, ние празнуваме, в едно ваксинирани и преболедували. Тези от третата категория, които са нито едно от горните, не ги броим изобщо, те явно въобще не се вписват в плановете за бъдещето.


Оказва се обаче, че дори сред горните две привилегировани категории има йерархия. Ваксинираните гордо вадят сертификати. Другите удряме на камък. Сайтът не работи.


При проверка на сайта ми излиза съобщение "телефонният ви номер не е разпознат". Как така, викам си, нали по него ми звъняха от РЗИ? Почва да ме гложди съмнение, че мога да бъда изключен от всеобщия европейски триумф.


Обаждам се на РЗИ. Чакам има-няма ден, и успявам да говоря с тях. Жената изключително любезно проверява номера ми, казва "има ви в системата", с което и двамата си отдъхваме, че няма да се наложи да се вдига скандал. Питам "и какво сега", тя казва "сега АйТи-тата ремонтират сайта, проверявайте тези дни, ще стане". Приятел ме осведомява, че най-надлежно е извадил документ по същата процедура.


Сърцето ми се отпуска. Удрям го на живот. Въобще забравям за сайта в следващите няколко дни. После влизам да проверя пак - АйТи-тата сигурно са си свършили работата. И какво да видя - свършили са си я! Приема ми номера. Праща ми есемес. Влизам на една страница, на която пише с големи букви "НЯМАТЕ ИЗДАДЕН СЕРТИФИКАТ".


Преживелиците на един българин без сертификат заради различен тест


Замислям се. Аз това, дет се вика, го знам и без сайт. Нали за тая работа съм тук. Бутон "Издай" обаче няма никъде.


Съмнението отново се завръща, този път доста по-силно. Плахо подпитвам онези мои познати, които са най-навътре със здравната система на Република България. Оказва се, че съм пропуснал важна подточка: освен йерархията ваксинирани-боледували-други има подкатегория - боледували, но удостоверени с ПСР, и боледували, удостоверени с бърз тест.


Нова Европа не признава боледували, удостоверени с бърз тест. Те спадат към категорията "други", за които, както вече споменах, бъдещето е безсмислено. Всуе са били онези 14 дни карантина, всуе са стотиците антитела, бъкащи в мен.


Тъй като болничното заведение, на което платих стотици левове, не е направило ПСР и правилата към онзи момент са били такива, то аз сега няма да бъда удостоверен, ако не реша да се набода втори път. Нищо че нямам медицинска нужда от това.


Стаих цялата тая драма в мен до момента, в който прочетох горното твърдение на Урсула фон дер Лайен. Аз я разбирам жената, тя идва от държава, в която правилата не се сменят всеки ден, болниците не правят незаконни трансплантации и има бол медицински специалисти, предимно привлечени от нашия край на света.


Но трябва да коригирам нейното твърдение, че Европа не може да бъде разклатена и ще бъде без бариери. Според мен е редно да се каже, че това важи за част от нея. Другата част ще продължават да ни клатят разни лаборатории за ПСР-и (чувам, че в някои краища на същата Европа тестовете са безплатни, но отказвам да повярвам, защото аз лично съм дал стотици левове за тестове). И да ни бият с бариери по главата в обозримо бъдеще.


Та така.


Бел.ред. - името на автора е променено по негова молба.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK