Битката с промените в климата: Българинът най-склонен да ремонтира къщата

Битката с промените в климата: Българинът най-склонен да ремонтира къщата

© Associated PressПромените в климата и свързаните с тях рискове за Планетата не са сред приоритетите на българина. Това показва социологическо проучване на Европейската комисия, направено във всички страни членки.


Българите класират глобалното затопляне на шесто място сред проблемите на света. По оценка на важност в България на въпроса се гледа с най-малък интерес сред останалите страни в ЕС, посочва изследването Евробарометър.


Данните показват значителна разлика между нагласите в България и в останалата част на ЕС по въпроса с околната среда. В ЕС средно 23 на сто се тревожат от промените в природата, докато у нас загриженост изразяват едва 10%.
Едва 5% от българите го оценяват като най-сериозният проблем пред човечеството, докато средно в ЕС 18% посочват климатичните промени на първо място. В същото време сред анкетираните българи, които посочват климата като проблем, две трети го смятат за много сериозен проблем, като техният брой е сравним с този в останалите държави от ЕС.


Малко над шест на всеки десет участници в България (61%, в сравнение със средното ниво за ЕС от 63%) смятат, че националните правителства са отговорни за справянето с изменението на климата, което е увеличение с 13 на сто спрямо предишният "климатичен" Евробарометър, проведен 2019 г. Но само един от петима се чувства лично отговорен, докато в ЕС 41% са склонни да смятат, че личното им поведение има значение.


Пет от шестима българи казват, че от началото на годината са променили ежедневието си, така че да помогнат за справянето с климатичните промени. Когато обаче ги питат да посочат от 15 възможности това, което правят, 84% са в състояние да се припознаят в примерите, докато в ЕС средното е 96%.


Европейската комисия казва, че българите са по-малко склонни да допринесат за борбата с климата, но пък е почти два пъти по-лесно от средното за ЕС да бъдат убедени да направят ремонт, за да подобрят изолацията на домовете си.


Осем от 10 анкетирани българи смятат, че справянето с промените в климата ще подобри общественото здравеопазване, но само 62 на сто са склонни да приемат необходимостта от извършването на големи разходи за зеления преход, докато две трети от европейските граждани са готови да приемат такива харчове.


В същото време 86% от българите са съгласни да се увеличава енергията от възобновяеми източници, а 89% са убедени, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени до мининум и че икономиката на ЕС трябва да стане въглеродно неутрална до 2050 г.


63% от анкетираните българи смятат, че парите от плана за икономическо възстановяване трябва да се инвестират главно в новата зелена икономика. За сравнение - средно в ЕС две трети - 75% от гражданите, са на мнение, че плановете за възстановяване трябва да бъдат фокусирани върху зеления преход.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  А сега и "битка" ли стана? Аз лично нямам намерение да влизам в битка с климата, който иска нека ходи да се бие.

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "Битката с климата"

  Вие добре ли сте?
  Слава богу, според данните българинът все още поне разбера, кога се опитват да го правят на маймуна и да му вземат парите. Не може да противодейства, но поне разбира. Това явно е закалка от "Социализъма", когато се научаваш да четеш между редовете.

 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1526 Весело

  мда, да слага "панцер"- керемиди на покрива, ама каква полза ?
  ураганен вятър и покрива хвърчи !
  землянка му е майката !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Разстроено

  Без изненади - в мисленето си сме 100 години назад и 50 години в ляво...все едно не живеем на тази планета!!!

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  А сега и "битка" ли стана? Аз лично нямам намерение да влизам в битка с климата, който иска нека ходи да се бие.
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Хахаха-тая терминология е предназначена за промитите мозъци в Западна Европа. Някои хора явно забравят, че сме живели 45 години под комунизъм и не се лъжем толкова лесно.

 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1423 Разстроено

  70% от българите се чудят как да изкарат месеца те за глобалното затопляне ги питат

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  А казват, че не проявяваме здрав разум....

 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 837 Неутрално

  5% у нас срещу 18% в ЕС говори добре в наша полза. Това са само половината от умните красиви сектанти

 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  Така си е. А пък в допълнение и последните години сезоните си идват не по календар ами направо по часовник. Има си и сняг и дъжд и жега и реколтите са добри, не знам как ще убедиш нормалния човек да даде една торба с пари, щото климатът бил много зле и ще мрем 😄

 10. 10 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Българите традиционно са железни прагматици.Зеленият тероризъм има бая хляб да яде, докато намери почва у нас.

  Sic transit gloria mundi
 11. 11 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Глобалното затопляне е долна лъжа за наш Динко. Когато обаче океаните залеят Бангладеш и се втурнат към Европа милиони бежанци ше повярваме. Щото сега сирийците предпочитат богатият запад, но в бъдеще няма да подбират, всяко парче суша става. Интересно колко от форумните войводи ще грабнат пушките да пазят границата тогава.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Борбата с климата трябва да се свежда до действия за приспособяване към изменението на климата , доколкото такова има , а не действия за предотвратяване изменението на климата , което образно казано е борба срещу вятърните мелници. Няма как да се борим срещу цикличните изменения на слънчевата активност.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "В същото време 86% от българите са съгласни да се увеличава енергията от възобновяеми източници, а 89% са убедени, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени до мининум и че икономиката на ЕС трябва да стане въглеродно неутрална до 2050 г."

  Е, поне в това отношение сме добре и мислим правилно като народ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  "Едва 5% от българите го оценяват като най-сериозният проблем пред човечеството, докато средно в ЕС 18% посочват климатичните промени на първо място."

  "В същото време 86% от българите са съгласни да се увеличава енергията от възобновяеми източници, а 89% са убедени, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени до мининум и че икономиката на ЕС трябва да стане въглеродно неутрална до 2050 г."

  Само аз ли намирам противоречие в горните два цитата? Само 5% смятат за проблем климатичните промени, а цели 89% са убедени, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени! Добре, нека намалим емисиите, без да смятаме климатичните промени за проблем! Така това се реши от самосебе си!

 15. 15 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "В същото време 86% от българите са съгласни да се увеличава енергията от възобновяеми източници, а 89% са убедени, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени до мининум и че икономиката на ЕС трябва да стане въглеродно неутрална до 2050 г."Е, поне в това отношение сме добре и мислим правилно като народ!
  —цитат от коментар 13 на Иво


  Защото българинът знае, че някой трябва да го плати това, и казва, много е хубаво, ама не искам да го плащам аз. И е напълно прав. Тия дето искат да са зелени, да дават зелено. Щото иначе са като комунистите - "другари дайте да дадете".
  Цялата тая патаклама с "борбата с климата" е, за да се разшири паричния оборот в нови технологии, които по принцип иначе никой няма да ги плати, защото няма нужда от тях. Но понеже световната икономика е закъсала, трябват нови сфери на "развитие". И тук на сцената излизат Грете-то и разни други НПО-ки, които са като латерни.
  Това ще реши и друга задача за ЕС - ще могат под благовиден предлог да затворят пазара за някои конкуренти - както затварят пазара на автомобили с екостандартите - скрита форма на облагане на вноса.
  И на трето, но не на последно място - ноу-хауто за всички тези "зелени технологии" се държат от няколко големи световни корпорации и така "да живее картелирания свободен пазар". Осигурява им се предимство пред останалия свят за следващите поне 50 години.
  Да живее борбата с климата, най-справедливата борба в света.

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Българите са умни хора и много добре се ориентират, че трябва да се реформира енергийната ни система с увеличаване на дяла на зеления ток от АЕЦ за сметка на този, добиван от въглеродни горива

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#16] от "Günther":

  Нали? Щото въглищата освен че са евтини, ами и си ги добиваме сами, а ядреното гориво всички знаем откъде идва.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Българинът е такъв, непросветен. Ако му е студено, затваря прозореца и пуска печката. Или си облича пуловера. Докато гретето отваря прозореца и загрява атмосферата със сешоара на майка си.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  Като не може да "ремонтира" политическия модел. Затова в неделя умно

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  Но продължават да се опитват да ни лъжат.

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#11] от "L Glassman":

  Преди 1200 години в Гренландия е имало зелени поляни и там са пасли говедата на викингите. Нямало е и ледници. През късното средновековие е имало мини ледников период. Тези промени са циклични. Някои хора обаче изкарват милиони от затоплизма.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Любопитно

  До коментар [#13] от "Иво":

  Докато се случи, като в Тексас. И, какво правим тогава?

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#14] от "vassilun":

  “Само аз ли намирам противоречие в горните два цитата? Само 5% смятат за проблем климатичните промени, а цели 89% са убедени, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени! ”

  Само ти, защото няма противоречие. Намалянето на парниковите газове - водни пари и озон не изисква разходи. Само трябва да се почистят язовирите и езерата за да не се заблатяват. А СО2 се намаля със засаждане на зелени растения, а не измислена борсова търговия на въглеродни квоти, на които вместо цената да се срине под нулата, едни тоталитарни партийци я държат висока зер роднините спечелят от комисион.

 24. 24 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":Така си е. А пък в допълнение и последните години сезоните си идват не по календар ами направо по часовник. Има си и сняг и дъжд и жега и реколтите са добри, не знам как ще убедиш нормалния човек да даде една торба с пари, щото климатът бил много зле и ще мрем 😄
  —цитат от коментар 9 на zxp53317185


  В Канада измряха стотици от 50 градусова жега. В Канада !

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Има нещо общо между нежеланието на хората да се ваксинират срещу ковид и нежеланието на хората да плащат за борба със затоплянето.

  Както антиваксърите чакат другите 70% да се ваксинират за да се възползват от груповия имунитет така и антизатоплистите искат да се възползват от усилията на другите.

  подпис
 26. 26 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Най-ценното за българина е неговата кола и затова тя е с каско застраховка. За къщата няма пари, а само плач след поредното природно бедствие и вопъла "къде е държавата"!

 27. 27 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#24] от "pepisky":

  Е в Канада да си му берат грижа, тук времето е перфектно и никой не може да ме убеди в обратното.

 28. 28 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иван K":

  Май май е тъкмо обратното. И затоплистите и антиваксърите искат друг да им плаща обяда. Единия за енергетиката, другия за здравеопазването.

 29. 29 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  "Промените в климата и свързаните с тях рискове за Планетата не са сред приоритетите на българина. Това показва социологическо проучване на Европейската комисия, направено във всички страни членки"

  Тия социологии като знам какви шменти и капели са и как с 300 хватки пробват да представят, че измислените "климатични промени" били тревожили някого та да оправдаят заграбването на половината бюджет на ЕС и приоритизирането на "климатичното законодателство" над всичко друго - реалните резултати са поне три пъти по-ниски от цитираните - ЕК е отвлечена от глобалистки марионетки дето изпълняват желанията на клуба в Давос напук на нуждите и желанията на гражданите на Европа...

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  Хахаха-тая терминология е предназначена за промитите мозъци в Западна Европа. Някои хора явно забравят, че сме живели 45 години под комунизъм и не се лъжем толкова лесно.
  —цитат от коментар 5 на Мусаши


  Всъщност българина се лъже лесно, щото си е живял 45 години с пропаганда без да протестира. Дори и "демокрация му направиха" пак същите тези, а той само се радваше. Я се огледай какво избира българина и как избира... Евреите в Израел платиха двойна цена за ваксини и се ваксинираха масово (без онези с плитките, ама те и в Израел са "друга ръка") и си отвориха икономиката, а тука още "се колебаем". Хем можехме да приемаме от цял ЕС туристи щото сме с групов/стаден имунитет и да захлебят всички. Сговорна дружина... , Съединението прави... , снопа стрели на хана... кво кайш, поумнели българите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Ето тука Боян Рашев обяснява нагледно как ЕК си поръчва доклади каквито й трябват, че да си прокара законите дето са и поръчали ултраглобалистите:

  https://conservative.bg/kak-se-pravi-propaganda-mastar-klas-ot-ek/

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  "В същото време 86% от българите са съгласни да се увеличава енергията от възобновяеми източници, а 89% са убедени, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени до мининум и че икономиката на ЕС трябва да стане въглеродно неутрална до 2050 г."Е, поне в това отношение сме добре и мислим правилно като народ!
  —цитат от коментар 13 на Иво


  Ти не се радвай. Щото когато българите се усетят, че китайците нехаят и ги прекарват с липса на филтри и яко въглероден двуокис от кюмюр, газ и нефт, ще има мераци за наказателно екологично мито... хем ще пооткраднат от китайските работни места, когато митото изравни цените...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  [quote#30:"gost22"][/quote]

  България има по-висока средна заплата от 15 европейски държави.И по-висок БВП на човек от населението от 14.Скоро ще минем и Русия по този показател. Тук няма опасност някой ислямисн да се взриви или до ти отреже главата. Така че да-поумнели са българите.

 34. 34 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#11:"L Glassman"]..........Когато обаче океаните залеят Бангладеш и се втурнат към Европа милиони бежанци ше повярваме. ...........[/quote

  Буха,ха,ха,ха.
  Бравус бе ! Ти си върха!
  Ако океаните щяха да ни заливат, то семейството на Грета Тумберг нямаше да си купи къща за десетки милиони на брега на океана.

 35. 35 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  Битката с промените в климата... ахахаха:-) В Ню Йорк гражданите са получили СМС, да изключат всичко излишно, включително климатиците, защото ситемата е пред колапс. ахахаха Това е то зелената енергия на червените другари. Успяха дори в САЩ да докарат режим на тока!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK