ЕС вдига летвата за ремонти на обществени сгради

ЕС вдига летвата за ремонти на обществени сгради

© European parliament (audiovisual service)ЕС ще иска държавите да ремонтират по-бързо сградите, които харчат най-много енергия и да следват по-строги стандарти за енергийна ефективност в строителството. Това съобщава Ройтерс като се позовава на документ, подготвян от Европейската комисия.


Брюксел ще огласи на 14 юли пакет от 12 законодателни мерки, с които държавите да могат да постигнат целите за намаляване с 55% на емисиите от парникови газове през следващото десетилетие спрямо нивата от 1990 г. Задължението залегна в европейския климатичен закон, който беше приет миналата седмица и прави правно ангажираща целта за постигане на въглеродна неутралност на европейската икономика до 2050 г.


Сградите произвеждат повече от една трета от емисиите на CO2 в ЕС и представляват 40% от енергийното потребление, което прави сектора ключова заплаха за европейския план за водене на политика срещу глобалното затопляне.
Проектът на предложение на Европейската комисия, видян от "Ройтерс", ще изисква властите да въведат мерки за намаляване на крайното потребление на енергия с 1.5% всяка година от 2024 до 2030 г., което е почти двойно на сегашния стандарт от 0.8%.


Намаляването на емисиите може да стане чрез изолиране на сгради или инсталиране на по-енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане.


Обществените сгради със стари отоплителни системи ще трябва да ги сменят или да плащат за използването им

© European parliament (audiovisual service)

Обществените сгради със стари отоплителни системи ще трябва да ги сменят или да плащат за използването им


В момента в ЕС ежегодно само 1% от сградите се ремонтират, за да пестят енергия. Брюксел се надява държавите да използват част о т €750-милиардния фонд за икономическо възстановяване, за да започнат вълна от зелени ремонти, като едновременно се стимулира и заетостта в строителния сектор.


Предложението, което Еврокомисията ще приеме идната сряда, ще изисква от страните да обновяват всяка година 3% от сградите, които са собственост или се наемат от обществени органи, като министерства, агенции, общини и др, за да ги преобразуват в "сгради с почти нулева енергия".


Това включва и болници, държавни сгради, училища и социални жилища.


В момента от страните се изисква да обновят 3% от държавния сграден фонд, но по по-ниски екостандарти. Те са сградите, по-малко от 1% от около 260 млн. сгради в ЕС, докато тези обществена собственост са близо 10% от всички.


Пакетът, наричан "Годен за 55", заради търсеното понижение на емисиите ще включва и нова система за ценообразуване на CO2 квоти за транспорта и отоплението на сгради, плюс социален фонд, който да помогне на уязвимите домакинства да поемат разходите.


До края на годината Брюксел ще предложи минимални стандарти за енергийни характеристики на сградите, които биха могли да задължат собствениците да реновират имотите си, за да консумират по-малко енергия, преди да могат да ги отдават под наем и ще предложи финансова подкрепа, която да им помогне да го направят.


Новите политики трябва да бъдат договорени от страните от ЕС и Европейския парламент, процес, който може да отнеме около две години.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Зелената хидра атакува.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Тук тяхната летва не вАжи. Но пък финансовите корекции си ги плащаме.

 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Всичко това ще бръкне във вашия джоб, нали знаете ??! Комунистите са алчни за пари.

  Сахара е била някога зелен оазис, днес е пустиня. Без никакво влияние от човека. Това са абсолютни лъжи, че климатичните промени са заради човека, целта е да ви ограбят още и още ....

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  "... и да следват по-строги стандарти за енергийна ефективност в строителството."

  Да не се окаже че санираните ни блокове не покриват стандартите за енергийна ефективност в строителството

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1668 Гневно

  "Проектът на предложение на Европейската комисия, видян от "Ройтерс", ще изисква властите да въведат мерки за намаляване на крайното потребление на енергия с 1.5% всяка година от 2024 до 2030г"

  Ай честито - сега ще седите и на студено в името на "спасението на климата"...

 6. 6 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 131 Весело

  По добре да съкратим чиновниците на 10% 🎃🤣☪️🇹🇷

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Еврокомисията предлага задължение за намаляване на потреблението на енергията от обществени и държавни сгради два пъти по-бързо от досега чрез изолирането им ...
  ______________________________________________________________

  Еврокомисията ни задължава да изолираме със стиропол или минерална вата, служебното правителство на пРезидент радев щяло да намали програмите за саниране на стари блокове!

  Понеже радев е европеец?

 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Намаляването на емисиите може да стане чрез изолиране на сгради или инсталиране на по-енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане.
  ______________________________________________________________

  Не е така, първо се изолират достатъчно, стандарта в Германия предписва 160 мм стиропор минимум, и едва след това може да се мисли за ефективни системи за отопление, като термопомпи, които са реверсивни системи.

  Ако няма достатъчна изолация ефективните системи за отопление се обезмислят, топлината ще си ходи да отоплява околната среда!

 9. 9 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Петилетката за 3 години!

  От кога спряхме да се водим от ефективността на един бизнес, на една икономика, и гоним някакви нарочени проценти?
  Като масрафа се плаща с чужди пари.

  Това ако не е социализъм, какво е!?

  Настроение: Погнусено!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK