Брюксел предлага зелени облигации и ипотеки

Брюксел предлага зелени облигации и ипотеки

© European commission (audiovisual service)Европейската комисия предложи във вторник стандарти за издаване на екосъобразен дълг за бизнесите, които търсят средства за зеления преход.


Стандартът за емитиране на такъв дълг ще е доброволен и ще служи за набиране на средства за финансиране на инвестиции за устойчиво развитие.


"Тъй като мащабът на необходимите инвестиции далеч надхвърля възможностите на публичния сектор, основната цел на рамката за устойчиво финансиране е да насочи частните финансови потоци към съответните икономически дейности", заяви старши вицепрезидентът на Еврокомисията Валдис Домбровскис.
Екосъобразните облигации вече се използват за набиране на финансиране в сектори като производството и разпределението на енергия, ресурсноефективните сгради и инфраструктурата за нисковъглероден транспорт.


Инвеститорите, които купуват тези облигации, ще могат по-лесно да се уверяват, че инвестициите им са устойчиви, като по този начин се понижава рискът от заблуждаващи твърдения за екосъобразност.


За малкия и средния бизнес Еврокомисията предлага въвеждане до 2022 г. на зелени заеми и ипотеки, чрез които да участват в зеления преход. Според Стратегията за устойчиви инвестиции, приета от Еврокомисията във вторник, може да са необходими и нови счетоводни правила за "разпознаване и докладване" на климатичните и екологичните рискове във финансовите отчети.


Правителствата на 27-те членки на ЕС ще трябва да оценят до юни 2023 г. как техните финансови пазари допринасят за постигането на климатичните цели на Съюза, включително управлението на активи, пенсионните фондове, банките и застрахователите .След това органите на ЕС и Европейската централна банка ще калибрират темпа на прехода, като определят междинни цели за финансовия преход.


Еврокомисията ще предложи и промени в банковите правила, така че екологичните, социалните и управленските фактори (ESG) да са основни за управлението на рисковете в тяхното счетоводство.


Класификация на зелените инвестиции


Еврокомисията регламентира и информацията, която финансовите и нефинансовите дружества трябва да представят на инвеститорите за екологичната резултатност от своите активи и активите на икономическите си дейности. Тя е част от Регламента за таксономията (класификацията), който беше публикуван през април с критериите за определянето на икономическите дейности като зелени.


Нефинансовите дружества ще трябва да оповестяват дела на оборота си, капиталовите си разходи и оперативните си разходи, свързани с екологично устойчиви икономически дейности. Финансовите институции, главно големите банки, управителите на активи, инвестиционните посредници и застрахователните и презастрахователните дружества ще трябва да оповестяват дела на екологично устойчивите си дейности от общата стойност на активите, които те финансират или в които инвестират.


Комисията потвърди, че ще публикува правила за таксономия (класификация) преди края на годината за селското стопанство, природния газ и ядрената енергетика. Страните от ЕС са разделени по въпроса дали газът заслужава зелен етикет. Някои държави казват, включително България, настояват той да бъде определен като преходно гориво, за да се помогне на страните да се откажат от по-замърсяващите въглища, докато други казват, че определянето на изкопаеми горива като "зелени" е неоснователно.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Тоест, заради Зелената измама, освен масови фалити и увеличение на цените на горивата, транспорта, материалите, електроенергията и увеличение на безработицата и данъците, се очаква и дългово бреме? Светло бъдеще ни готвят другарите - да станем бедни кат въшки, ама зелени въшки.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#1] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Зелен БАЛОН ще се надува.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  До коментар [#1] от "Котаракът на Шрьодингер":
  има логика, Котарако
  бедните са склонни да се размножават
  да бачкат за чорбаджията
  а че са склонни и понякога да бунтуват - за това ще се погрижи роботизацията на полицията
  ;)

  ---
  дали това ще прелее отдавна натрапващия се извод, че корпорациите узурпираха природозащитната идея, за да от една страна разкрият бездънни финансови находища, от друга, да влияят върху производствата на отделни страни, от трета - да усилят контрола си над данъконосното електоралнодайно население?
  че цялата тая работа има все по-малко общо с нормалното, научно обосновано и вземащо предвид нормалните човешки потребности опазване на околната среда?


  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 4. 4 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Няма яснота, но според някои, съвкупният дълг (държавен и частен) отнесен към светновния брутен продукт е 4:1. При 3% лихва е необходим
  12 % растеж, за да можем да изплащаме само лихвите. Сега със разните зелени облигации и ипотеки ще ударим 5:1 за нула време.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Весело

  Тоест, заради Зелената измама, освен масови фалити и увеличение на цените на горивата, транспорта, материалите, електроенергията и увеличение на безработицата и данъците, се очаква и дългово бреме? Светло бъдеще ни готвят другарите - да станем бедни кат въшки, ама зелени въшки.
  —цитат от коментар 1 на Котаракът на Шрьодингер


  И след това:
  "Европейската комисия предложи във вторник стандарти за издаване на екосъобразен дълг за бизнесите, които търсят средства за зеления преход."

  Не търсят как да се финансират бизнесите ами направо си го казват ДЪЛГ 😂
  Търсят начини да накарат бизнесите да задлъжнеят... голямо и светло бъдеще се очертава занапред.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  Няма яснота, но според някои, съвкупният дълг (държавен и частен) отнесен към светновния брутен продукт е 4:1. При 3% лихва е необходим 12 % растеж, за да можем да изплащаме само лихвите. Сега със разните зелени облигации и ипотеки ще ударим 5:1 за нула време.
  —цитат от коментар 4 на clarkv622


  Никой не очаква да се плаща нищо. Пресен пример е Гърция, накараха ги да се набълбукат със заеми и после като почна едно опрощаване но свързано с това Гърците да взимат "правилните" решения. Видяха, че системата работи и сега ще започнат да я прилагат повсеместно.
  Толкова години обясняваха как комунизма е пагубен защото правел хората зависими от решенията на няколко другари. Да попитам каква е разликата сега? В сегашният си вид западният свят се движи точно по този път за съжаление. Все по голяма зависимост от определени банки и институции. Аз още не мога да разбера как се съгласиха в ЕС да определят над 50% от бюджета само за зелените талибани????

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Ох, не се издържа вече от тия евроглупости. Ще се емитират, ще се калибрират ще се стандартизират, за да могат да оправдаят огромните си заплати за нищоправене. Облигациите са си облигации еко или не. Ако се емитират от бизнеса риска си е риск. Ако ЕС емитира някакви целеви еврооблигации, за да финансира някакъв проект ги гарантира, това е друго нещо, ама не, това би означавало да се свърши наистина нещо и да се направи нещо работещо, а това не влиза в плана на бюрократа. На бюрократа му дай бюрокрация, тя го прави всевластен и могъщ

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  До коментар [#1] от "Котаракът на Шрьодингер":

  ++++++++++++++++++

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Преустроиването на много базнеси на зелени релси ще струва много пари и въпреки това много ще фалират!

  И се сещат евробюрократите в Брюксел, че много пари стоят депонирани в банкови сметки, за които дори скоро ще се плащат отрицателни лихви.

  Сега ни пробутват зелени облигации и ипотеки! Белки се хванем на сиренцето и те да хванат много мишоци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK