БМВ и "Фолксваген" глобени за укриване на зелена технология

Маргрете Вестагер

© European commission (audiovisual service)

Маргрете ВестагерЕвропейската комисия наложи глоба от 875 млн. евро на БМВ и "Фолксваген груп" в първото дело в историята за картел за укриване на технология.


Германските производители на автомобили "Даймлер", БМВ, както и "Фолксваен", който е собственик и на "Ауди" и "Порше", са се договаряли за ограничаването на действието на технология, пречистваща емисиите от двигателите на дизелови автомобили.


БМВ ще трябва да плати в европейския бюджет 372.8 млн. евро, а "Фолксваген" - 502.4 млн. "Даймлер" е освободена от санкция, тъй като е предоставила информацията за картела, разследван от Европейската комисия.
Германските производители, известни като "Кръгът на петимата", незаконно са се съгласили да ограничат конкуренцията в областта на технологията за намаляване на емисиите за дизелови автомобили. За разлика от картелите, където участниците обикновено се договарят за фиксиране на цени, производителите на автомобили са обсъждали ограничения на технологията за пречистване на емисиите, така че тя не може да се използва в пълния си обем.

"В продължение на повече от пет години производителите на автомобили умишлено са избягвали конкуренцията помежду си за по-добро пречистване на емисиите, както се изисква по европейските стандарти и са го правили въпреки наличието на съответна технология за това", заяви изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия и еврокомисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, обявявайки глобата в четвъртък.


Технологичният картел


Става дума за т.нар.SCR система на автомобилите, която позволява да се обезврежда азотният оксид (NOx), произвеждан при изгарянате на дизелово гориво в двигателите на автомобилите.


Селективното каталитично намаляване (SCR) е система за активен контрол на емисиите, която впръсква течно-редуциращо средство чрез специален катализатор в изпускателния поток на дизелов двигател. Редуциращият източник обикновено е карбамид с автомобилен клас, известен като дизелова изпускателна течност (AdBlue). Тя предизвиква химическа реакция, която превръща азотните оксиди в азот, вода и малки количества въглероден диоксид (CO2) - естествени компоненти на въздуха, който дишаме, които след това се изхвърля през изпускателната тръба на автомобила.


Така вредните емисии от автомобилите могат значително да се намалят.


Европейската комисия е установила, че от 2007 г. "Даймлер", БМВ, "Фолксваген", "Порше" и "Ауди" са се срещали, за да разработят заедно SRC системата, за да отговорят на изискванията за минимални стандарти за емисиите на азотен оксид на ЕС, известни като "Евро 5" и "Евро 6".


Сътрудничеството им е позволило бързото внедряване на системата, но те са решили да не я използват в пълния й потенциал, като са се договаряли за размера на резервоарите за AdBlue, поставени в дизеловите автомобили, и за диапазоните до следващото зареждане.Освен това те са си обменяли информация за техническите характеристики на системата и за бъдещи модели.

"Производителите на автомобили са знаели, че инжектирането на повече AdBlue може да доведе до по-ефективно почистване на азотен оксид за много модели автомобили при определени условия на шофиране. Те са знаели, че имат техническата възможност да почистват по-добре, отколкото се изисква от закона, и да се конкурират по този параметър, важен за потребителите. Вместо това те са се споразумели да не се конкурират и да не пречистват емисиите над минималния стандарт, изискван от закона", заяви Вестагер.


Еврокомисарят посочи, че за Еврокомисията е неприемливо компаниите да се договарят срещу иновациите, които са от съществено значение за постигането на амбициозните цели на Зеления пакт.


"Фолксваген груп" заяви, че разговорите за ограничаване на технологията са се водели само на техническо ниво и договорките никога не са били прилагани на практика в произведените от компаниите автомобили.


Еврокомисията обяви, че издаде препоръки до производителите на автомобили как да си сътрудничат, без да нарушават антитръстовите правила на ЕС.


"Подобно сътрудничество може да доведе до повишаване на ефективността, например за по-бързо развитие и пускане на пазара на подобрени продукти поради комбинираните умения и активи. Но разделителната линия е ясна: компаниите не трябва да координират поведението си, за да ограничат пълния потенциал на технологиите и да продължат да се конкурират в полза на потребителите", заяви Маргрете Вестагер.


"Фолксваген" е обект на продължаващи дела, след като през 2015 г. беше установено, че по време на техническите тестове изкуствено е занижил показанията за произвежданите от двигателите на автомобилите му вредни газове. Скандалът "Дизелгейт" засяга 11 млн. автомобила, произведени след 2008 г., които са продавани за по-чисти, отколкото са.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  Автомобилните гиганти крият от години още много революционни технологии, свързани с водородната клетка например.
  Така си гарантират устойчиви производство и печалби за много години напред и много балъци за лизинговите схеми.
  Не са обаче само тези картели. Същите са при бялата и черната техники, телекомуникациите , фармацията и много други.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А?!??
  За Бойко нещо няма ли?

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  В какво се състои делсваратс да не изполваш технологията?
  Защото неизползването и налива вода в мелницата на електричките ...
  Следователно, дали зелената мафия и лобито на електричките нямат пръст в тази рсбота?
  Тези въпроси изникват от такс поднесената допидкс.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Коминтерна в пълния си "блясък" .... по цял ден се занимават с пълни глупости, докато пълчищата наводняват Европа и вършат зверства. Но тази тема е табу.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  Защо питаш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  Нали уж само тук имало корупция?!А,немците едни чисти,писти...

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#6] от "wre501051215":

  Кое точно е корупция в този случай?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  По скоро картелът на брюкселските глобалистчета срещу последните производители в Европа...

 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  "Еврокомисарят посочи, че за Еврокомисията е неприемливо компаниите да се договарят срещу иновациите, които са от съществено значение за постигането на амбициозните цели на Зеления пакт"

  В Зеления пакт няма нищо "зелено" - това е схема за контрол над енергетиката и индустрията на развитите държави набеждавайки един безвреден газ като СО2 за "опасен", че и "отровен"

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Весело

  "производителите на автомобили умишлено са избягвали конкуренцията помежду си за по-добро пречистване на емисиите,"

  Та тия не продават емисии, че да се конкурират за тях!
  Какви времена доживяхме на "свободната пазарна икономика":
  - едни се картелират да не добивът нефт;
  - други се картелират да не произвеждат мощни и качествени автомобили;
  - трети, с помощта на ЕК, се картелират да влошат качеството на горивото (10% мазнина в дизела и 7% алкохол в бензина и после, що имало пушеци като при горене на свещ или спиртна лампа);
  - а НПО-шките са се картелирали да бълват глупости - как пазарът се определял от търсенето и предлагането, когато всичко е диктатура на управляващи грантове.

 11. 11 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 789 Неутрално

  ми да им предложат по 10.000$ на ППС за ползване на технологията и ще им я дадат, сигурен съм

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "революционни технологии, свързани с водородната клетка например."

  Само не разбрах: От къде ще се вземе водородът за тези революционни технологии?
  Само не ми казвай "електролиза на вода", защото КПД- при обратното свързване ще е по-ниско и от това на парен локомотив (при него няма разход на енергия за получаване на въглища, нито специална логистика за силно взривоопасен газ като водорода).

  Иначе, има "укрити" технологии за извличане на енергия и от "черна дупка", и от "тъмната материя" и яхването на "тъмната енергия, ... ако бъде открита де.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  До коментар [#11] от "t5eyes":

  "ми да им предложат по 10.000$ на ППС"

  От чий джоб? Ако е от Вашия, ще се тревожа да не станете "работещ беден" или просяк. Тогава ще трябва да Ви плащам помощи.

 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Тез' зелени технологии много кафяви ще ни излезат...

 15. 15 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":А?!??За Бойко нещо няма ли?
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185


  Не се гаври с Кмета. Той горкия трепери вече, защото няма ли Бойко по когото да плюе, няма и заплата.

 16. 16 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  Има , има.Нали щеше да има завод на Фолксваген в България?

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Весело

  До коментар [#16] от "pro_bono":

  Моля те, Не дълбай с длетото тънко милиционерското сърце.
  В тези тъжни за цялата им партия и за вожда им дни на очакваното справедливо народно възмездие. Имай милост.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 305 Неутрално

  В какво се състои делсваратс да не изполваш технологията?Защото неизползването и налива вода в мелницата на електричките ...Следователно, дали зелената мафия и лобито на електричките нямат пръст в тази рсбота?Тези въпроси изникват от такс поднесената допидкс.
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Съществуването на такава технология им е давало някакви илюзорни надежди, че ще могат да отговорят на Евро 7 като я внедрят. Ако са я използвали веднага, следващият евро стандарт е щял да бъде още по-ограничаващ. Което всъщност и се случи, защото на Евро 7 никоя кола с ДВГ няма да покрие изискванията и от 2024 вероятно ще могат да се продават само електрически коли в ЕС.

 19. 19 Профил на tutrakansky
  tutrakansky
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Зелената сделка е капан за развиващите се държави , но света на европа е една прашина в сравнение с останалия свят , така че европейските заговорници ще останат доста изненадани , когато останалия свят ги игнорира и в последствие ги навре в миша дупка .

 20. 20 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 387 Весело

  Срещу 5 % от глобата по чекмеджетата наш'то КЗК веднага би им го определила като технологичен "паралелизъм" и ги оставя да си бръмчат...

 21. 21 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  В Зеления пакт няма нищо "зелено" - това е схема за контрол над енергетиката и индустрията на развитите държави набеждавайки един безвреден газ като СО2 за "опасен", че и "отровен"
  —цитат от коментар 9 на jazzdevil


  Кой иска да контролира енергетиката? Някой нов играч ли? Защото който сега контролира енергетиката, е същият, който я е контролирал преди 100 години и едва ли някой друг ще седне на негово място в следващите 100 години.

 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Автомобилните гиганти крият от години още много революционни технологии, свързани с водородната клетка например.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Крият трънки.
  Както виждаш, лесно е единият да се разпее пред разни комисии и да отърве глобата, защото сътрудничи, а да ударят конкурентите му, докато той си комерсиализира тайната технология.
  А и ако наистина има такава, какво им пречи да си я пуснат - голяма работа, че ще им умре стария бизнес, като от новия ще станат милиардери? Елон Мъск така стана най-богатият човек на света (за кратко) и Тесла има капитализация $600 милиарда, докато конкурентите, дето уж си пазят скритите аса в ръкава, за да не прецакат сами себе си, са по $50, 60, 80 - тоест първите 10 от тях общо не струват колкото Тесла - която печалби няма, но има технология, смятана от пазара за иновативна.

 23. 23 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Шефове на големи компании да заговорничат заедно с цел увеличаване на своето влияние / печалба? Нее, това са конспирации, хората с власт и пари обикновено са безкористни и себеотрицателни и гледат общото благо! :))

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 24. 24 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1808 Разстроено

  Ваген докага ще им търпим измамите?
  Не е ли време тази корпорация да се закрие?

 25. 25 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Весело

  Ваген докага ще им търпим измамите?Не е ли време тази корпорация да се закрие?
  —цитат от коментар 24 на mso011053684


  Ти КВО искаш сега? Да оставиш Перник без автомобили ли? Да стене първият град в България който да разчита само на градски транспорт може би?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ipolit":

  И аз така разбирам действията им. Единственото логично обяснение е. А иначе решението за глоба , защото някой се договаря да изпълни закона ( макар и в неговите минимални изисквания) го намирам за абсурдно (освен, че е противозаконно). Ама…. диктатура на пролетариата. Кво да правиш!

  Поздрави!
 27. 27 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1808 Весело

  До коментар [#25] от "padrino":

  Не го бях разглеждал от този ъгъл...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK