Един COVID-19 сертификат, 15 начина на употреба

Туристи чакат багажа си на летището в Хераклион. За летищата и авиокомпаниите новият европейски COVID-19 сертификат се оказа едно главоболие повече, за пътниците - още стрес, тъй като всяка държава си го прилага по своему

© Associated Press

Туристи чакат багажа си на летището в Хераклион. За летищата и авиокомпаниите новият европейски COVID-19 сертификат се оказа едно главоболие повече, за пътниците - още стрес, тъй като всяка държава си го прилага по своемуАко сте пътували често след 1 юли сигурно сте се нагледали на доста неща с европейските цифрови COVID-19 сертификати. Особено по летищата.


Сертификатите уж щяха да улеснят пътуването, а пътникът, стиснал здраво заветната хартия (в повечето държави и апликация, но в България- единствено на хартия) не знае пред какво ще се изправи на следващата граница.


Три седмици след официалното пускане на системата за удостоверяване на статуса на пътуващите по отношение на коронавируса, Европейската комисия преброи 15 начина, по които той се проверява в 31 държави (ЕС + Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн), в които се използва.


Докато летите между София и Солун, и след това
Някъде за проверката на сертификата отговарят граничните служби, другаде летищата, на трето - авиокомпаниите, а на четвърто и граничарите, и авиокомпаниите, и летищата. Някъде го искат преди заминаване, другаде при пристигане, а най-често и на заминаване и на пристигане. На някои летища, фериботи и международни гари проверяват всички сертификати, на други - късата клечка се тегли на случаен принцип.


Ако летите от София за Солун например, сертификат за ваксиниране, преболедуване или тестване ще ви поискат и на българската, и на гръцката граница, което значи, че ще ви проверят документа и при заминаване и след като кацнете, макар че за 40-те минути във въздуха, нито ваксинацията ви ще се промени, нито резултата от PCR теста.


На българското летищe QR кодът се сканира. В отстъствието на електронна апликация за иначе цифровия сертификат, се приемат и снимки от телефони. В електронната система за издаване на сертификати вместо апликация се предлага сваляне в PDF формат.


На гръцката граница практиката е разнообразна, но на по-малките летища сертификатът просто се оглежда и затова трябва да е на хартия. Без QR четец няма как да се се удостовери неговата автентичност или поне това не се прави систематично. Вместо това гръцките власти изискват бързи тестове на случайно избрани пътници, независимо дали са ваксинирани, което обезсмисля сертификатите. Но човек няма как да знае предварително дали ще бъде избран за антигенна проба.


Освен, ако не пътува за Малта, където само притежателите на ваксинационен сертификат могат да отърват теста, докато преболедувалите и приносителите на отрицателен PCR биват допълнително тествани след слизането от самолета. От 26 юли подобна система въвежда и Хърватия, която ще тества при пристигане само кипърците, британците и руснаците, независимо дали са ваксинирани, оздравели или изследвани.


Европейската комисия казва, че ваксинираните и преболедуващите идващи от държави с нисък или среден риск от инфекции, не трябва да подлежат на допълнителни проверки и че европейският COVID-19 сертификат им гарантира това, но не може да направи повече, тъй като прилагането на инициативата е в ръцете на страните членки. А и трите изброени държави в момента се борят с епидемични вълни. Но за да се проверяват ваксинираните европейци от Кипър, приемащата държава трябва да задейства специален авариен механизъм, което Загреб не е сторил.


Хаос, пот и скандали


"Няма медицинска причина поради, която ако сертификатът е проверен преди заминаване, представянето му да е необходимо по време на същото пътуване", казва Европейската комисия в издадени в четвъртък нови указания за използването на COVID-19 сертификатите при самолетните полети.


Летищата в Европа, системно претоварени преди пандемията, вече работят на 45% от оборотите преди пандемията, като се очаква в разгара на сезона на отпуските през август, трафикът да достигне до 50-60% от обичайните нива. С още една проверка освен митническата, граничната, багажната и скенерите за сигурност, опашките по летищата ще станат още по-дълги, безпокоят се летищните оператори и авиокомпаниите, които писаха на Европейската комисия, за да я предупредят за проблема. Допълнително струпване на хора, при трудно спазване на дистанция, в затворени пространства ще е инкубатор на инфекции, които на крилете на самолетите ще стигнат до всички краища на континента.


Един COVID-19 сертификат, 15 начина на употреба

© European commission (audiovisual service)


Европейската комисия изглежда приема този факт, както и предупреждението на летищата и авиокомпаниите, че няма да им стигнат силите да поддържат допълнителните гишета и персонал, за да обработват стисналите в ръка скъпоценните ваксинационни сертификати и задължителните формуляри за адрес на престоя, туристи.


В проучване на Международния съвет на летищата в Европа, направен в 19 европейски държави (България не е включена) 82% от операторите казват, че искат пътниците да идват проверени, 54% признават, че се затрудняват да осигурят капацитет за новия европейски документ, а 64% смятат, че различните видове контрол, които се правят на аерогарите заплашват с хаос, пот и скандали.


15 начина на проверка на един документ


Без да назовава държави Европейската комисия публикува анализ, според който една европейска членка прилага седем различни начина за проверка на COVID-19 сертификатите. Те се изискват от летищните власти при влизане в сградата, от авиокомпанията при чекиране, и трети път от граничната полиция, както за заминаващи, така и за пристигащи, систематично за всички пътници, но за някои полети - на случаен принцип.


В същото време две други държави правят само минума, ограничавайки се само до проверка от граничните или летищните власти, без да са уточнили дали става дума за заминаващи или пристигащи полети.


Масовият случай, който се прилага в шест държави е проверката да се прави от граничните власти, при пристигане и за всички пътници. Но вариантите, потвърдени от Брюксел до момента са 15 и по-голямата част от тях са уникални - няма как да попаднете на точно същата комбинация изисквания и правила, ако не летите до конкретната държава.


Как да се променят нещата според Брюксел


Ето, защо Еврокомисията публикува 10-странични указания с идеи как проверките да се унифицират, да се правят само от едната страна на границата и да се намали времето за чакане, преди пика на летните отпуски.


Брюксел смята, че преди всичко трябва да има повече информация. Както между авиокомпаниите, летищата и граничните власти за това кой, кога и как проверява сертификатите, така и за пътниците, за да знаят какво се иска от тях.


Освен това в указанията се предлага да се избере дали проверката да се прави преди излитане или след кацане, тъй като е безсмислено да се проверяват едни и същи хора и документи два пъти. Според Комисията препоръчително е това да става преди заминаване. Властите трябва да укажат изрично и в кой момент се проверяват сертификатите, за да се избегне искането им и при чекиране, и при качване на самолета, се казва в насоките.


Еврокомисията смята, че това би се получило по-лесно, ако проверките се правят преди пътника да пристигне на летището, за да се избегне струпването на хора и дългото чакане.

"От медицинска гледна точка най-ефективната възможност е сертификатите да се проверяват преди пристигане на летището за отпътуване", се казва в напътствията..

Препоръката е проверката на сертификатите и формуляра за адреса на пребиваване на пътника да се прави по време на онлайн чекирането или в правителствения интернет портал за COVID-19 сертификатите. Засега това се случва само на 18% от европейските летища, като три четвърти от останалите проверяват документа в сградите си.


Когато държавата на пристигане не прилага ограничения за пътуване, проверката на сертификатите трябва да се прави при качването на самолета и държавата, от която той излита е задължена да гарантира, че това е свършено.


Отговорност на властите е и да осигурят на летищата и на авиокомпаниите техническа възможност, за да могат да проверяват дали представяните им сертификати са истински по време на процедурата за чекиране чрез сканиране на QR кода в тях.


Според инструкциите държавите трябва да се постарят до есента да внедрят системи, чрез които всички здравни документи, изисквани за пътуване (сертификат и формуляр за адрес на пребиване) да се проверяват на едно място. Останалото ще трябва да се свърши в оставащите до августовските отпуски дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Затуй таз година в Европа само по спешност.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  НЕщата ще се уеднаквят ,още повече сме далеч от края на пандемията ,въпреки желанието на всички ,опастност представляват фалшивите сертификати ,срещу които трябва да се води безкомпромисна война ,защото обезмислят целия процес и се заплашват хора по този начин ,а собствениците на такива и издаващите такива трябва да бъдат съдени за тероризъм .

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Весело

  Или накратко казано: Бълен батак, никой няма представа кой, какво и защо проверява. Подлудиха хората да се ваксинират а сега се оказва, че едва ли не няма значение. На някой места приемали само "снимка на телефона"??? Тоест с една снимка едва ли не могат да влезнат цялото семейство. името на снимката/сертификат се сменя толкова лесно, че и 6 годишен може да го направи. Имало 19 начина на употреба и след това.... :

  "Еврокомисията публикува 10-странични указания с идеи как проверките да се унифицират"😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  Я кажи докторе колко е истински сертификатът след убождане с Янсен, който ти издават НА МОМЕНТА и колко време е валиден всеки един сертификат за ваксиниран?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  Ти да видиш! Струпването на сертифицирани "безсмъртни", при това и маскирани, и дезинфекцирани, щяло било да доведе до бум на епидемията.
  Последно, ваксинираните с две и повече дози дали са заразоносители или са "леко боледуващи"?

 7. 7 Профил на gaden_no_chesten
  gaden_no_chesten
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#6] от "wanderer":

  И боледуват, ни разнасят и мрат, но не от леката хрема, а от страх

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  "обезмислят целия процес и се заплашват хора по този начин "

  Е, той, процесът, не е ли обезсмислен изначало - всяка мутация на Ковид вируса или полазването на друг вирус (на грипа, на херпеса) излиза извън "безсмъртното сертифициране"?
  А пък ако някой се чувства заплашен, застрахователите съветват да се застрахова. Може да се приложи и глобален комунизъм - всеки пътник със задължителна застраховка "Гражданска отговорност" - плащаш едни 300 евро и ако съпътникът се разкиха, застрахователят го лекува до постигане на безсмъртието.

 9. 9 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 602 Неутрално

  В Англия 40% от тежките сшучаи в болниците са хора с по 2 файзерски дози. Някой беше постнал данни от VAERS. Досега в щатите за 6 месеца има 11285 случая на смърт и трайни физически увреждания след убождане с Янсен, Модерна или Файзер. За периода от 1980 за всички ваксини на Санофи-Пастьор (около 40 на брой, включително. от задължителния имунизационен календар и противогрипни) починалите и тези с трайни тежки увреждания са 3209. Сами си проверете информацията и мислете. Аз я проверих - така е!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Публикация целяща да всее съмнение във ваксинацията.

 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  Публикация целяща да всее съмнение във ваксинацията.
  —цитат от коментар 11 на Hristo Daskalov


  Съмнения за ползата от ваксинацията няма (поне за мен), но имам огромни съмнения за интелекта на всички политици участващи в управлението на пандемията. Без значение коя държава, съюз или общност представляват. Не може да имаш 19 различни начина за удостоверение и ЕС да ти дават още 10 допълнителни указания. Сега те станаха 29 различни начина 😂😂😂. Пак да повторя: ПЪЛЕН БАТАК 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5644 Любопитно

  На летището в София четат ли QR от телефона ,или трябва да мъкнем бумаги?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":

  Всъщност не точно батак, а бюрократичен хаос. Много по-опасен от батака.
  Но това се получава когато животът на 500 милиона души се поверява на шайка извратени клептомани.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  На летището в София четат ли QR от телефона ,или трябва да мъкнем бумаги?
  —цитат от коментар 13 на Незнайко в Слънчевия град


  В България се издава САМО сертификат в pdf формат. Трябва да го имаш на хартия. На него има QR код, но сканирането му не води доникъде! Не разбирам, защо нашите НЕ издават европейски сертификат с нормален QR код! Сигурно, защото системата е правена от некадърниците от Михаил Константиновото Информационно обслужване!

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  Публикация целяща да всее съмнение във ваксинацията.
  —цитат от коментар 11 на Hristo Daskalov


  Глупости, това е публикация целяща да покаже хаоса с различните проверки по гранците и летищата при пътувания в рамките на ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  10-страници указания!? "Браво", поредно, другари евробюрократи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Един COVID-19 сертификат, 15 начина на употреба"
  "...в повечето държави и апликация, но в България- единствено на хартия..."

  Иронията е, че в скоро време именно заради хартиения си вид българските сертификати ще останат единствените, за които ще се намери начин за една последна употреба, ако ме разбирате какво имам предвид...
  За останалите отдавна се разбра, че са безполезни и са пълна пародия, а и нямат никаква медицинска логика (както и повечето мерки разбира се - доказано във времето).
  Нямам нищо против свободната воля и затова разбирам тези, които наистина вярват, че препаратите ще им помогнат и дават съгласието си да участват в последните фази на изследванията .
  Но на тези, които открито казват, че не вярват в това, но ще се "боцкат", за да бъдели свободни и да пътуват искам да им кажа, че са най-сериозната утайка на обществото, защото именно те предават свободата (ако не го схващат проблема си е техен).
  Още помня как тропаха с крачета и се сърдеха някои хорица тук като им обяснявах, че ваксинацията няма да им позволи нито да хвърлят маските, нито да се движат свободно, нито пък ще изчисти средата около тях (защото не знам каква почивка и каква свобода е да отидеш на място, където хората са маскирани или където музиката е забранена, има вечерен час и т.н.)

 19. 19 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1242 Разстроено

  2021: ''Един COVID-19 сертификат, 15 начина на употреба''
  2022: ''Един COVID-19 ЧИП, 15 начина на употреба''

 20. 20 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Публикация целяща да всее съмнение във ваксинацията.
  —цитат от коментар 11 на Hristo Daskalov


  Няма никакви съмнения приятел. Всичко е пари, пари и пак пари.
  Като започнем с факта че Файзър са имали готова ваксина юни 2020 а официялно започна да се говори за нея 5-6 месеца след това.

 21. 21 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 2015 Весело

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  И задължително да платят на куп здравни вноски за 10 години за ппне 75% от здравните системи на държавите членки на ЕС...

 22. 22 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 2015 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":

  Пазрино, ще ме попикаеш от смях на моменти...
  ЕС е изпратила указания за уеднаквяване на практиките. Тези указания са събрани на 10 СТРАНИЦИ, писали са указанията и общо текста е с размер на 10 страници...

  Къде ги измисли тези 10 нови указания дадени от ЕС не зная...

 23. 23 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Пълно е фалшиви вече...след фейк писиари, фейк ваксини, сега и фейк сертификати...да жювей мафията и ковидарите - имортали,,, ахахахахаха

 24. 24 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 148 Неутрално

  От една седмица сме в Испания. Ползвам сертификата предимно да седна върху него за да не си цапам панталоните. Или го полван като ветрило че е много жега. Да не дава Господ да ми се налага някъде да го показвам по предназначение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK