Брюксел одобри последните планове за възстановяване до есента

Брюксел одобри последните планове за възстановяване до есента

© CouncilEUХърватия, Словения, Литва и Кипър получиха одобрение от Съвета на ЕС в понеделник за своите планове за възстановяване и устойчивост и могат да преминат към подписване на финансови споразумения с Европейската комисия за начало на финансирането.


Това са последните държави, които ще могат да разчитат на авансово финансиране преди есента, тъй като европейските институции излизат във ваканция до началото на септември.


Общо четирите държави кандидатстват за 11.4 млрд. евро безвъзмездни средства, а Словения иска и €700 млн. заем от фонда за възстановяване.
С тях общият на одобрените държави стана 16 от 25, депозирали проектите си за реформи и инвестиции от възстановителния мегафонд на ЕС на стойност 750 млрд. евро.


България и Нидерландия, които са със служебни правителства, още не са предали своите намерения, които трябва да бъдат оценени от Европейската комисия и одобрени от Съвета на ЕС, преди да бъдат финансирани.


Швеция, Финландия, Естония и Румъния договориха с Брюксел удължаване до септември на оценката на своите планове за отстраняване на пропуски. За наесен остават и Чехия и Ирландия, чиито намерения получиха зелена светлина от комисията миналата седмица, и подалата своя проект преди дни Малта.


Какво става с Унгария и Полша?


Това оставя въпросителни само пред плановете на Унгария и Полша, с които Европейската комисия има проблеми. В петък унгарският премиер Виктор Орбан съобщи пред общественото радио, че ще поиска двумесечно отлагане на оценката на унгарския план, след като по-рано Брюксел даде да се разбере, че има съмнения в ефективността на системите за контрол и одит на харченето на парите. Те са един от 11-те критерия, по които се оценяват всички планове.


Еврокомисията потвърди, че преговаря с Будапеща за отлагане, след като от 12 юли, когато планът трябваше да бъде пуснат от комисията, той се намираше в правна безтегловност. Еврокомисията не обясняваше какво смята да прави след изтичането на срока за оценка на 12 юли, като в същото време нито потвърди, нито отхвърли проекта на Унгария.


Едва на 20 юли вицепрезидентът на еврокомисията Вера Йоурова заяви, че става въпрос за продължаващи преговори по "системни мерки за управлението на парите в съответствие с правилата и стандартите".


Комисията заяви миналата седмица, че отлагане не е договорено и че преговорите продължават.


Премиерът Орбан, който е изправен пред избори напролет, каза, че ако Унгария не получи "да" в разумен срок, ще започне да изпълнява проектите на стойност 7.2 млрд. евро със собствени средства, а когато европейските пари дойдат, ще си покрие направените разходи с тях. Вицепремиерът Валдис Домбровскис обаче каза, че национално финансиране е възможно, но преди това планът трябва да е одобрен от ЕС.


Ситуацията с Полша също е неясна. Европейската комисия обяви, че оценката е отложена първо до края на юли, а по-късно и до края на август. Преди две седмици председателят ѝ Урсула фон дер Лайен каза, че "комисията е дълбоко загрижена" от решението на полския Конституционен трибунал, който обяви, че разпореждането на висшия Съд на ЕС в Люксембург за незабавна отмяна на част от съдебните реформи не е задължително за полските власти, и предупреди, че планът за възстановяване ще бъде оценяван и с оглед на спазването на законността в страната, а след това даде Варшава на съд за същото решение.


Йоурова заяви, че от Полша се иска да засили системите за контрол и одит до нивата на защита на кохезионните и земеделски фондове, и че иска още разяснения за това как системата би реагирала на опити за измами.


Полша и Унгария получиха силно критични оценки за състоянието на законността, свободата на медиите и борбата с корупцията в годишния доклад на еврокомисията за върховенството на правото, публикуван на 20 юли. Еврокомисията определи като "срам" и нарушаващ европейските ценности и приетия от Унгария закон, забраняващ информация за ЛГБТ в училищата. В резолюция, приета в началото на месеца, Европейският парламент настоя парите на Унгария от фонда за възстановяване да бъдат задържани, докато законът не бъде отменен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK